Reklama

Reklama

Komparz

(seriál)
  • Velká Británie Extras
Velká Británie / USA, (2005–2007), 7 h 24 min (Minutáž: 30–84 min)

Kamera:

Martin Hawkins

Hrají:

Ricky Gervais, Ashley Jensen, Stephen Merchant, Shaun Williamson, Shaun Pye, Katherine Parkinson, Rob Brydon, Ben Stiller, Ross Kemp, Vinnie Jones (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Ricky Gervais v tomto komediálním seriálu ztělesňuje frustrovaného Angličana na prahu čtyřicítky Andyho Millmana, který se marně snaží proniknout na výsluní a proslavit se jako herec.  Není mu nic platné, že většinu dne tráví převlékáním kostýmů, že spěchá z místa na místo a věší se na každého, kdo by mu mohl poradit nebo se za něho přimluvit. Pro Andyho zkrátka role nejsou. Jeho hloupý a namyšlený agent (Stephen Merchant), který ostatně nestojí za nic, ho dokonce přemlouvá, aby si našel jiné zaměstnání, ale Andy se nevzdává. S kolegyní Maggie Jacobsovou (Ashley Jensenová) vymetá alespoň večírky, kde kyne naděje, že se setká s nějakým režisérem, producentem či scenáristou nebo se vnutí do přízně skutečné celebrity. Maggie se přitom snaží najít vhodného manžela... Seriál natočený v americko-britské koprodukci režírovali Stephen Merchant a Ricky Gervais, jako hosté v něm vystupují známí herci, kteří představují sami sebe - např. Kate Winsletová, Patrick Stewart, Samuel L. Jackson, Ben Stiller a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (150)

Matty 

všechny recenze uživatele

Ohňostroj zdvořilostních lží. Kapku drsnější britský sitcom o trapných komparzistech a ještě trapnějších celebritách. Ricky Gervais, v Kanclu nesnesitelný hajzl (o kom asi byl jeho seriál z poslední epizody první série), zde hraje sympatického chlápka, kterého nekontrolovaná (ne)upřímnost vláčí z jedné prekérní situace do druhé. Jeho konfrontace s hostujícími „stars“, jež se do jedné prezentují jako pošuci s notně přestřeleným sebevědomím, nemají chybu. Ben Stiller jako panovačný kretén, Kate Winslet jako Oscara-chtivá, frivolní hvězdička („musím hrát retarda“) atd. Jejich spolupracovníkům bych nepřál, aby byli stejní i ve skutečnosti. :-) 85% Zajímavé komentáře: Eddard, rawen, lakikaki ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad a neotřelé zpracování dává tomuto seriálu rozhodně patřičnou originalitu, se kterou se nedokáže srovnat s pražádným seriálem. Dávám ale nakonec čtyři hvězdičky, protože humor samotný mě nedokázal pobavit natolik, jako u jiných seriálů. Je to zábava, to ano. Směju se, ale tak nenápadně, decentně. Prostě každý komik má jiný smysl pro humor. Ricky Gervais mě nedokázal uhranout v Kanclu, tak se divím, že během tohoto seriálu se bavím. Každý díl nabízí setkání s nějakou hvězdou filmového průmyslu, každý díl rozhodně stojí za to, protože celkově jich zas tolik není. A je to možná dobře. Alespoň si každého dílu dokážu vážit. Komparz je zajímavým vniknutím do natáčení velkých filmů, do života velkých hvězd, do života Hollywoodu a jeho problémy příjemně legrační formou. (7/10) ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Skvělý sitcom - tento humor opravdu můžu. A Ashley Jensen nemá chybu!!!! A už se dneska těším na HBO - Komparz Speciál 2007 :-) hurá! .....========>Po shlédnutí Komparz Speciál : Hrůza, NUDA, NUDA, NUDA - za těch 90 minut jsem se zasmál pouze 1 x a to při scénce, kdy v reality show Big Brother účastníci říkají, že neztratili důstojnost, zazvoní alarm a spustí se Tanec Ptáčka a všichni najednou vyskočí a začnou se kroutit! Komparz Speciál je pouhý odvar seriálu - "JE TO SHIT" !!! :-( ()

novoten 

všechny recenze uživatele

1. série - 85% - Elegantní boj s věčnými nástrahami trapnosti. Ricky Gervais se mi dodnes nějakou záhadou téměř úplně vyhýbal, o to zvědavější jsem byl na jeho milovaný počin, protkaný plejádou známých tváří. A protože ona plejáda v sobě skrývá třeba Kate Winslet nebo Patricka Stewarta, jenom nevěřícně zírám, jak vděčným zdrojem může být koncept, kde si ze sebe "jen" někdo rád udělá srandu. Byť se ve výsledku jedná primárně jen o za sebe poskládané jednohubky, ve většině případů fungují více než utěšeně a jako instantní dobrá nálada. 2. série - 70% - Krok dolů jde paradoxně na vrub dlouhodobé linky. Přihrávačovo trápení bylo působivější v rovině vymodlených štěků, raketová cesta ke slávě v podobě banálního sitcomu se rychle přejí a byť po dramatické stránce funguje a Gervais má co hrát, není to ono. Druhou vadou je také skutečnost, že se zveličuje to, co diváky očividně bavilo minule, tedy Maggie a její dar dostat nejlepšího kamaráda do té nejnemožnější situace a pomocí své bezelstnosti ho v ní ještě vymáchat. A to mi trochu vadí, protože její inteligence klesá až příliš strmě, stejně jako Darrenova schopnost zařídit byť tu nejjednodušší maličkost. Linek založených na tom, že je Andy v problémech, protože ho do nich nechtěně nastrčili blízcí, je tak až moc a zrovna to je druh humoru, který mi moc vtipný nepřijde. Mrzí mě to dost, protože hosté jsou snad ještě lepší než minule a zejména Daniel Radcliffe sází jednu vtipnou nemožnost za druhou. The Extra Special Series Finale - 80% - Něco mi říká, že právě tohle je ten směr, kterým chtěl vždycky hlavní tvůrce běžet. Na místo jisté sebereflexe, na pointy o tom, že peníze ani sláva vám nenahradí pocit přátelství. Ve veskrze britské náladě jsou i scény opatrně zavánějící patosem čistě civilní a přesto až překvapivě dojemné. Chápu sice, že pro diváky, kteří si přišli pro obvyklou dávku celebrit, jen ve větším balení, musí podobně niterný přístup být krutým vystřízlivěním, já mám ale vážná finále komediálních počinů dlouhodobě rád. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem si tenhle serial pustil, tak jsem vicemene nevedel, do ceho jdu, navic jsem Gervaise neznal. No a po prvnim dilu sem mel chut to prestat sledovat. Tohle neni ten pripad, kdy vas serial chytne casem, tady proste tvurci nezvladli prvni dil, kterej nebyl skoro vubec vtipnej. Ale zkusil jsem dalsi dil a ten uz byl paradni a takhle to vydrzelo i dalsich 10 dilu, takze celkove 11 paradnich a jeden slabej. Pak tu je sice jeste zaverecnej 90 minutovej vanocni special, ale to uz je precejen o necem jinym, jednak se to tvurci snazily podat takovym filmovym stylem, takze uz to nema tu atmosferu, navic to neni moc komedie, spis drama, hraje se na city a ukazuje se, co udela s clovekem slava a jak muze dopadnout a i kdyz je to misty vtipny, tak spolu s prvnim dilem je to asi to nejslabsi. Takze tech 5* je vicemene za dily 2-12. Jinak k samotnymu serialu, Gervais je tady fakt paradni, vetsinou ani za nic nemuze a ostatni ho dostavaj fakt do silenejch situaci, navic ma neustale nejaky skvely kecy a hraje to fakt suprove. Navic dostal dva naprosto spickovy partaky. Trosku jednodussi a detinskou Ashley Jensen, ktera vzdy neco kecne a dostane Andyho do pruseru a pak naprosto vymletej agent v podani brutalniho Stephena Merchanta. No a co se tyce tech hostujicich hvezd. Ono vicemene nejsou podstatny, ani jedna nema zadnou vetsi roli a vetsinou s nima jen hlavni hrdinove prohodi par slov, ale nektery fakt stoji za to. Ben Stiller ma sice jen dve hlasky, ale hodne slusny, Kate Winslet je naprosto giganticky brutalni a jeji kecy o hrani retarda a rad ohledne sexu proste nemaj chybu, pak tu je skvelej Stewart a jeho dokonalej namet na film s kozama, Bloom, myslici si, ze je nejvic sexy chlap na svete a pomlouvajici Deppa a nadrzenej Radcliffe, kterej se snazi vosoustat jakoukoliv zenskou. No, pak se tu bohuzel najdou ty slabsi, jako treba naprosto nevyuzitej Samuel, kterej jen kouka, dobrej, ale nevtipnej McKellen a Robert De Niro, kterej ale ani nema prostor k mluveni. No a pak tu jsou takovy, ktery sice nejsou spatny, ale jelikoz je neznam, tak me nak zvlast nezajimaly. Jeste bych se zminil, ze vylozene kompars to je jen v prvni serii, protoze druha se spis zameruje na nataceni sitcomu. Celkove se skoro v zadnym dilu nenachazi naky vylozene hluchy misto, hlavni postavy ze sebe hazou jednu hlasku za druhou a sledovat jejich pocinani, castokrat koncici v nejaky trapny situaci a obcas trochu drsnejsi humor, me fakt bavilo. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

První série za silnější čtyři - za skutečně pětihvězdičkové díly bych označil dva - s Kate Winslet a s Patrickem Stewartem. Celkově je to ale stejně jako u Kanclu výrazně nadprůměrná a hlavně originální zábava bez berličky předtočeného smíchu. Ricky Gervais je geniální v práci s humorem v trapných situacích a často na ostří nože (uprchlíci, postižení, rasismus, homofobie atd.) a filmové hvězdy, co se nebojí ze sebe udělat legraci, jsou třešničkou na dortu. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkný a i přes zakomponování celebrit stále skromný a do jisté míry komorní sitcom. Ricky Gervais servíruje trapasy a pěkně vypointované absurdní situace velmi decentním a vlastně i nenápadným způsobem. Nebudete se válet smíchy po celou dobu seriálu, ale když to přijde, stojí to za to. Je to docela inteligentní a nepochybuji o tom, že seriál skutečně vypovídá o komparzistech i celém showbusinessu. škoda, že v první sérii není vše vybroušené, s přibývajícími díly se seriál stává sebejistější a u mě určitě překonává The Office. Nicméně, co se týče upřímné výpovědi o životě (komika), Louie je ještě o kousek výše. 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

První série - O řád slabší než Kancl. Jaksi řidší. Zatímco ten musel bojovat o každou repliku, zde se furt opakuje jeden vzorec a těží se z přítomnosti celebrit, což je tak trochu sázka na jistotu - navíc nevím, jestli využita na 110 %, jak by se slušelo. Gervais v roli, jež není odpudivá, mi navíc nesedí zdaleka tak jako jeho David. Druhá série - Úroveň stejná, jen je zajímavé, že humor podbízený ve falešném sitcomu se leckdy zase tak neliší od skutečného humoru, který je využíván. Opravdu je to maličko lacinější. (Vánoční speciál se mi zdál moc přetažený na všech úrovních - už je jen vtipný, kontakt s realitou vázne.) ()

choze 

všechny recenze uživatele

Gervais v sitcomu (EXTRAS) o natáčení sitcomu (When a whistle blows), ve kterém evidentně zúročuje své zkušenosti ze svého předchozího sitcomu (KANCL)? To už je slušná haluz. Sitcom se skvělým Gervaisovým humorem střílejícím si z filmových hvězd s jejich naprosto luxusními a úžasně vtipnými cameo rolemi a s PŘÍBĚHEM s jasným dramatickým obloukem a vývojem hlavní postavy, vrcholícím epickým a dojemným finále (vánoční speciál). A opomenuti by neměly být ani Ashley Jensen a Stephen Merchant ve vedlejších rolích hrdinovy nejlepší kámošky Maggie a jeho mimózního agenta Darrena. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

(Viděny všechny díly) „TV hvězda v depresích se upíjí k smrti." – „Ale, to neříkej. Nejsi hvězda a ty špeky tě zabijou dřív než pití.“ Po výborném Kanclu jsem už přece jenom čekal jistou úroveň zábavy. A té jsem se také k mému milému zjištění opravdu dočkal! Typ humoru je zmíněnému Kanclu velmi podobný, tudíž znovu vede vyžívání se v záměrné trapnosti a hluchých místech. Jejich nejčastější obětí je znovu hlavní hrdina v podání Gervaise, ale zatímco v předchozím seriálovém počinu si za ně mohl hlavně on sám, zde mu k nim výraznou měrou pomáhají jeho jednodušší a krapet slepičí kamarádka Maggie, a pak neschopný a hloupý agent Darren (Merchant prokazuje komediální talent nejen na papíře). Jenže pro tentokrát tvůrci vyrukovali s něčím speciálním, a to epizodním hostováním hvězd, které hrají sami sebe (a to s velkou chutí). Některé z nich jsem neznal, ale přesto mi vyloudily úsměv na rtech (asi nejvíc Ross Kemp). Jiné ano, z nichž jedna část mě pobavila hodně (Ben Stiller, Patrik Stewart, David Bowie nebo Chris Martin) a druhá dokonce maximálně (Kate Winslet, Orlando Bloom, Daniel Radcliffe či Ian McKellen… leckoho jistě překvapí „Legolas“, ale přece jenom, „ Winsletka“ se asi vyřádila nejvíc). Bez ohledu na rozvržení hvězd (na nich totiž jednotlivé díly vyloženě nestojí), první série měla trochu kolísavou kvalitu humoru (skvělé díly střídaly „jen“ nadprůměrně vtipné), v druhé se ta úroveň podařila více ustálit, ale zároveň se už přidal podstatně kritičtější tón. Ten pak dostane prostor ukázat se v celé své kráse v posledním bonusovém díle, který satirou (a z ní vyplývající určitou hořkostí) přímo překypuje, a přestože se divák stále místy slušně baví, Gervais s Merchantem už do tohohle světa (řekněme filmového či televizního showbusinessu) pořádně šijí a jistě ne každému, kdo se chce jen čistě pobavit, je tahle tendence po chuti. Hodnocení je tak na rozmezí 4/5*, nakonec ale dávám slabší plný počet, a to za tu osvěžující reflexi a sebeironii (tvůrců i jejich hostů). „Promiňte. Jen vám chci říct, že jste byl v té scéně skvělý.“ – „Děkuju, ale já tam jen stál a držel tuhle složku.“ – „Ale držel jste ji nádherně. Nespadla vám!“ ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Mám rád humor Rickyho Gervaisa. Extras je možná o trošku slabší než kancl, ale pořád je to zatraceně dobrý. Hostující hvězdy jsou naprosto úžasné, jak si dokážou dělat prdel samy ze sebe. ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Ricky Gervais dost staví na trapnosti, stejně jako například v Kanclu nebo v Invention of Lying... ale v některých epizodách je to neskutečně přehnané, hlavně epizoda se Samuelem Jacksonem nebo Lesem Dennisem. Zato díly s Patrickem Stewartem nebo Danielem Radcliffem jsou boží. V nich se totiž pracuje především s jiným pohledem na tyto známé figury filmu, což přináší skutečně překvapivé momenty... :) ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Docela by mě zajímalo nakolik je tenhle seriálek z Gervaisova hlediska autobiografický. Každopádně jsem rád, že se zbavil šílené tváře Davida Brenta a předvedl nejspíš sobě daleko podobnější postavu, Andyho. Andy Milliman je ukázkový looser. Je sice chytrý, ambiciózní a svým způsobem milý, ale v jeho dráze za světlejšími zítřky mu brání pár nepřehlédnutelných překážek - je rozený smolař, v dialozích navíc ne zrovna vždy duchapřítomný, nepomáhá mu ani krapet obtloustlá postava a tvář čtyřicátníka a už vůbec ne jeho nemálo pomalá kamarádka Maggie, jejíž společenské faux pas v počtu i intenzitě hravě překonají ty jeho. O jeho kompletně mimoňském agentovi ani nemluvě. Komparz exceluje v podobných oblastech jako Kancl. Je námětově svěží - ústřední téma kontrastu "nedůležitých, zaměnitelných smrtelníků - komparzu" a "polobožských, nedosažitelných hvězd" je hodně hutné, Gervais s Merchantem na něm skvěle scénáristicky rýžují - hvězdy jsou zobrazovány jako namyšlená paka (Stiller, Lindsay), řadoví pokrytci, eventuálně neškodní úchylové (Winslett, Stewart) či rozmazlené hvězdičky s komplexy (Bloom, Radcliffe). Stejně jako u Kanclu jsem nadmíru spokojený - ale na plné hodnocení to stále není. Na to si bude muset projít trochu delší zkouškou času. Mimochodem - z hlášky "Are you having a laugh? Is he having a laugh?!" se mi už po jejím třetím zopakování začalo dělat špatně. Ke konci to bylo už hodně zlé. :-) 80% ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pri scénke "Kate Winslet, jazyk a prsník" som sa nevedela prestať smiať. Nemám dôvod nedať plný počet bodov. Toto je typicky Gervaisovský britcom o dvoch mantákoch a svete šoubiznisu. Chvíľami na zamyslenie, chvíľami gulervúca sranda. V podstate aj tie morálne ponaučenia o dnešnej spoločnosti a moderných ľuďoch sú predkladané veľmi prirodzeným spôsobom a prezentované hlavne skrz trápne situácie - Ricky miluje kolosálnu trápnosť malých ľudských životov :-) A určite tak ľahko nezabudnem ani na skautíka Daniela Radcliffa - pozrite si Extras a už nikdy sa nebudete dívať na Harryho Pottera rovnakými očami! :-D ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Skvělý situačně komediální seriál, ve kterém se objevují jako hosté hollywoodské hvězdy největšího kalibru, ve kterých hrají sami sebe, ale spíše doufáte, že je to pouze mystifikace. Hlavní dvě postavy nejsou tak charismatické, jako jiné postavy v mých jiných oblíbených seriálech, chovají se někdy dost zvláštně a skoro si přejete, aby třeba Andy tu pravou roli nikdy nezískal. Na podnose jsou často nošeny takřka totožně trapné (pro "hrdiny") situace jako v Přátelích (ovšem bez přidaného smíchu), ale je to opravdu zábava a těch 30 minut uteče fakt rychle. Celkově se mi to jeví jako další (kvalitativně) úspěšný produkt mého milovaného HBO - zkrátka spokojenost. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Andy Millman je rozhodně pokračovatelem Davida Brenta, avšak s lehkým posunem k normálnosti , který byl nutný k našemu ztotožnění s ním. Teprve díky Andymu jsem si uvědomila, že největším problémem Davida nebyly jeho rasistické nebo šovinistické předsudky, tím méně jeho komediální ambice. Tím hlavním problémem byla jeho naprostá neschopnost upřímnosti, jak k druhým, tak i k sobě samému. Mezi upřímností a stylizací si Brent stejně jako Millman vždy vybere sebestylizaci. - Stejně jako se nebyl David Brent schopen rozhodnout mezi rolí kance v přízemí mezi dělníky a rolí rovnostáře nahoře v kanceláři, stejně tak si Andy Millman neumí vybrat mezí tím, zda chce být umělcem oddaným své vizi či „jen“ úspěšnou celebritou. (Přitom se přes naše divácké pochybnosti nakonec ukazuje, že mu možná ani nechyběla ta potřebná dávka talentu.) Předivo lží, které spřádá, aby se jevil v nejlepším světle těm, kteří jsou právě přítomni, se mu nakonec vždy stane osudným. Právě ony lži ho opakovaně přivádí do oněch nesnesitelně trapných situací. Být vyveden z míry někým vyhlížejícím nebo se chovajícím nestandartně, ať už jde o homosexuála, trpaslíka nebo bigotně věřícího, je celkem pochopitelné a omluvitelné. Brent i Millman se však věčné přetvařují až na práh ztráty konzistence se sebou samým. (To je také důvod, proč se Andy zdá být vždy mnohem sympatyčtější v přítomnosti Maggie, protože to je jedna z mála chvil, kdy svoje maskování odhodí.) - A vzplanou-li tu debaty o kvalitě sérií, chci se dopředu vyjádřit tak, že bych netvrdila o žádné že je lepší než ta druhá. Nicméně rozdíly mezi nimi existují. U neúspěšného a politováníhodného komparsisty z první série bylo úsilí se prodat jakýmkoli způsobem ospravedlnitelné. Jenže vytoužený, i když omezený, úspěch nastoupivší v druhé sérii nastartoval stále zjevnější „pobrentovštění“ Andyho Millmana. - Rick Gervais nás úspěšně mate v mazání hranic mezi svým životem a seriálovou fikcí, ale jedno je zřejmé, chybí-li ji jeho postavám upřímnost, jemu rozhodně nechybí. Bez geniální schopnosti pozorovat a až masochistické upřímnosti by seriály Office ani Extras nemohly vzniknout. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem asi pilot, nebo nějaký speciální díl, mělo to k dvoum hodinám a vůbec se to netvářilo jako seriál!....Nádherná satira, povinně bych pouštěl všem českým vyhaslým celebritám zuby nehty se snažícím udržet se ve světle reflektorů a na stránkách bulváru. Schválně, jestli by se takový Pomeje s Bartošovou, Helena Vondráčková, Pilarová a podobné kdysi populární a současné nuly zastyděly, kdyby tenhle klenot viděly. No, jestli oni ale nežijí v domnění, že jsou populární. No to je jedno, nechme tyto umělce v klidu zemřít a věnujme se filmu. Hlavní hrdina je bývalá televizní hvězda, po které ale dnes neštěkne pes a jak říká jedna z vedlejších postav „Sláva je maska, která se zaryje do tváře.“ Snaha se zviditelnit za každou cenu, kdy se pomalu vytráci hrdost a role v podřadných projektech, které bývaly za dob vrcholné slávy terčem pohrdavého posměchu, se stávají jediným zdrojem alespoň minimální popularity. Přítelkyně, mladá komparzistka, při návštěvě novináře předstírá hercovu asistentku a během interview dle plánu ohlašuje falešný telefonát od Ridleyho Scotta, aby herec působil před žurnalistou vytíženým dojmem . Nejde o vydělávání peněz na nájem, jde o absolutní neschopnost si připustit, že nejlepší léta jsou v tahu a namísto důstojného odchodu do ústraní následuje potupná snaha vyždímat z dávno minulé slávy alespoň trošku toho zájmu médií a s ním spojenou možnost usedat ve stejné restauraci jako filmové hvězdy. Když už nejeví zájem ani ty nejpodřadnejší produkce, klesá hrdina až na nejhlubší dno, když se zúčastní reality show Big Brother pro VIP. Zde, po boku „celebrit“ jako je vítěz normálního Big Brothera, přestárlý tanečník, inernetová pornohvězda, nebo žena, které zavraždili syna, si konečně uvědomuje, jak daleko to „dotáhl“. Film svým nádechem i zpracováním hodně připomíná podobný snímek Nominace na Oscara, kde se lokálně známí herci vyrovnávali s fámou, že by mohli být nominováni na zlatého plešouna. Komparz je ale lepší, skvěle se dá aplikovat na ty naše české hvězdné nuly a pátá hvězdička je za geniální cameo Cliwea Owena, nejlepší sebeparodie co jsem kdy viděl! ()

Reklama

Reklama