Reklama

Reklama

Jeden z nejúspěšnějších televizních seriálů se dočkal i celovečerního filmového zpracování. Populární rodinka Simpsonových ze Springfieldu tentokrát čelí globálním výzvám a Homer provede nejhorší věc svého života... Homer totiž do jezera vypustí jímku s exkrementy svého oblíbeného pašíka. Pro springfieldské jezero, které už takhle slouží jako oblíbená skládka občanů a dosahuje maximálního stupně znečištění, je to poslední kapka. A je to i poslední kapka v poháru trpelivosti prezidenta. Ten se proto rozhodne nepohodlné město zcela izolovat pod speciálním skleněným poklopem a oficiálně ho vymazat ze všech map. Jenže s tím se Homer smířit nehodlá… (TV Prima)

(více)

Videa (8)

Trailer 5

Recenze (1 260)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Je to spíš k těm třem hvězdičkám. Proč? Vždyť já přece seriál zbožňuju a sleduju jej pořád dokolečka? No ono to je právě tím. Ať bereme film jako celek, nebo jej rozsekáme na jednotlivé vtipy, nemůže si fanoušek nevšimout, že jsou filmoví Simpsonovi jen variací motuvů a scének již dobře známých ze seriálu a nepřínášejí pranic nového. A to je je, vážení, ohromná škoda! Ale i když už jsou ty vtipy několikrát viděné, jsou to povětšinou ty, co se snad nikdy neomrzí (Bartova nahá jízda je bomba :-) ), takže o zklamání nemohu mluvit. A čtvrtou hvězdičku přihazuji za skvělou vizuální stránku - prpracovaná pozadí a akční kameru. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Jsem nadšený, že se Simpsonovi konečně dočkali svého prvního celovečerního snímku, ale ruku na srdce, představoval jsem si jej trochu jinak. Simpsonovi ve filmu až příliš dodržují seriálovou strukturu, nedaří se jim působit celovečerním dojmem a k tomu všemu se ještě podkopávají vykrádáním seriálu. Právě dojem již několikrát viděného řadí tento snímek k těm horším seriálovým dílům. Na druhou stranu nelze tvůrcům upřít funkčnost několika scén, jenže těm se nedaří celkový dojem zachraňovat. Co však považuji za zásadní problém jsou samostatné postavy, tedy hlavně Homer, který mi přišel od své seriálové podoby velmi odlišný. Jeho identita se však během celého filmu několikrát obrátí vzhůru nohama. Nevěřil jsem mu jeho chování, nehodil se mi do škatulky, což považuji za ještě větší hřích než téměř úplné vynechání mého oblíbeného Burnse - tento neduh zachraňuje Herr Schwarzenegger. Natažená epizoda s nepříliš povedenými vtípky je hlavním kandidátem na filmové zklamání roku. Sice mi to láme srdce, ale tihle Simpsonovi nejsou příliš zábavní. ()

Reklama

Matty 

všechny recenze uživatele

Děj je velice slabý. Kopíruje motivy z již odvysílaných epizod (zamilovaná Líza, manželská krize, ekologická katastrofa), netvoří jeden kompaktní celek a jeho hlavním smyslem je patrně poskytnout prostor co nejvíce komickým situacím. Přibližně prvních třicet minut navíc nemůže být o žádném skutečném ději řeč, jsou to jenom vedle sebe úhledně naskládané vtipy. Potěší pár parodií (Titanic, Prison Break, Spider-Man, Harry Poser, ehm, Potter). Z postav nechybí snad nikdo, každý dostane svých patnáct vteřin slávy, třeba i za cenu výše zmíněného roztříštění filmu na autonomní humorné výstupy. Cameo Schwarzeneggera coby amerického prezidenta je vyloženě trapné (v českém dabingu obzvlášť), u Toma Hankse mi nebylo jasné, jestli si z něj tvůrci dělali legraci či nikoliv. Situaci v tomto ohledu zachraňují pouze Green Day, kteří však jdou záhy ke dnu. Lhal bych, kdybych tvrdil, že jsem se po celých devadesát minut dobře nebavil. U mnohých epizod seriálu (ne nutně těch nejlepších) jsem se nicméně bavil více a dodnes si z nich pamatuji některé momenty. Z celovečerního snímku si – když pominu občasné pobrukování „Spider Pig, Spider Pig…“ – tři dny od zhlédnutí na nic konkrétního nevzpomínám. Animátoři naštěstí odolali současnému 3D trendu, film natočili hezky ve 2D. Kontury jsou jasnější, barvy sytější, pohyby plynulejší, proto zamrzí, že měli přesto nutkání propašovat do filmu i pár trojrozměrných záběrů. V takových okamžicích připomínají hrdinové postavičky vystřižené z leporela a není na ně moc pěkný pohled. Citelně chybí politická či jakákoliv jiná satira. Ve snaze zalíbit se všem, není kritizován nikdo. Pro tuto korektní bezzubost kinoverze seriálu, který již nejednou s úspěchem parodoval americký sen, tupost politiků i praktiky v showbyznysu, nedokáži najít jiného výrazu nežli pokrytectví. Simpsonovi přinášejí přesně to, co každý očekával, tvůrce snad ani nenapadlo nabídnout nám i nějakou nadhodnotu. Něco, co by Simpsonovy v kině odlišovalo od Simpsonových v televizi. Ve stávající podobě jsou to jenom tři (možná čtyři) průměrné epizody neobratně slepené v jeden celek. Nedá mi to, abych je nesrovnal s celovečerním South Parkem, jenž byl zcela věrný podtitulu originálního názvu: Bigger, Longer, Uncut. 80% z úcty k seriálu Zajímavé komentáře: kiddo, RAiken, Vitason, Triple H, Phillo, newt17, lakikaki ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mnoho pokusů převést úspěšný seriál na filmové plátno již v minulosti ztroskotalo. Buď nedošly realizace vůbec, anebo výsledek nestál za moc. O Simpsonech to ale rozhodně neplatí! Filmová verze je plná vtípků a narážek a i když se ne všechny úplně povedly, celkový dojem je vysoce kladný. Zdá se, že tyhle žluté figurky mají i po nějakých 20 letech pořád co říct. ;-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Veľa očí, cerí zuby. Presne ako rakúski aktivisti na hraniciach.“ Je pozoruhodné, že ani po toľkých rokoch a epizódach nepôsobia celovečerní Simpsonovci vyčerpane, prázdne, rutinne, unavene, vyhorene. Naopak, ako keby do nich vstúpila nová sila a ponúkajú skvelé postavy, skvelé dialógy („Pane, vy ste z tej moci úplne zošaleli!“ – „Pochopiteľne. Zošalieť bez moci nemá žiadny zmysel, je to nuda a nikto vás nepočúva.“) a šťavnaté hlášky („Často o tom hovoril, ale nebral som ho vážne.“; „Dnes už nikto nehovorí také vtipy, ako Danny DeVito.“), nehovoriac o vtipných scénkach a nápadoch, ktoré len tak nedostanete z hlavy (prasa, opica s činelmi úradujúca v Homerovom mozgu, žltý pipík, lavína, rozbitá fľaška). Zaujímavosťou je, že vznikli v roku 2007 a o dva roky neskôr napísal Stephen King román Pod kupolou, ktorý zápletkou podozrivo pripomína práve tento film. Je všeobecne známe, že King je dobrým priateľom jedného zo spolutvorcov Simpsonovcov. Náhoda? Tak či onak, o kupolu v Simpsonovcoch prekvapivo zas až tak nejde, pretože scenár sa uberá značne nepredvídateľnými chodníčkami a zavedie nás napríklad až na Aljašku. Homer je tu tentokrát za fakt obzvlášť vypečeného pablba, ale obdivuhodné je, že hoci sa stáva páchateľom niekoľkých neospravedlniteľných hovadín, neznenávidíte ho, ale stále ho budete mať radi. Je to proste Homer. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (94)

  • Dveře od domu Simpsonových na Aljašce se na začátku otevírají doprava, ale když se Homer vrátí domů a rodina tam není, otevírá je doleva. (SONY_)
  • Homerův výkřik "D'oh" Česká televize nepřekládá jednotně. Homer místo něj v češtině říká slova jako "ne", "kurňa", "sakra" nebo "ou". (Nancy...)
  • V jedné z vystřižených scén jsou Marge, Líza a Homer porotci v soutěži American Idol (od r. 2002) a poslouchají vystoupení Simona Cowella (který je ve skutečnosti porotcem této soutěže). Cowellovo soutěžní číslo je 72707, což je odkaz na datum premiéry filmu 27. 7. 2007. (Cheeker)

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Český pirát Simpsonových byl dopaden

Český pirát Simpsonových byl dopaden

22.08.2007

Už je tomu skoro měsíc, co na internet unikla exkluzivní pirátská nahrávka snímku Simpsonovi ve filmu s českým dabingem. Což není ostatně nic neobvyklého, takových kinoripů (ilegální kopie filmu… (více)

LFŠ 2007 je tady!

LFŠ 2007 je tady!

16.07.2007

Ak máte radi filmy, hudbu a zároveň pohodovú a priateľskú atmosféru, čoskoro sa vám začnú letné Vianoce. Konkrétne v Uherskom Hradišti, kde sa od 20. do 29. 7. bude konať Letná filmová škola 2007,… (více)

Reklama

Reklama