Reklama

Reklama

Kefalonie, 8. září 1943

(TV film)
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Září 1943. Oznámení, že Itálie podepsala separátní mír se spojeneckými silami přivádí italské jednotky na území Řecka do euforie. Ale naděje rychlého návratu domů jsou brzy zmařeny jejich dřívějším spojenectvím s Třetí říší, která požaduje, aby se jí vzdali nebo nadále bojovali. Válkou vyčerpaný seržant Saverio, který doufá, že nalezne svůj vlastní mír s Feriou, půvabnou Italkou, která se přistěhovala do Řecka a kterou opustil manžel a odjel do Ameriky, je nucen řídit nákladní auto dopravující italské důstojníky k trestu smrti před německou popravčí četou. Saverio, původně zamítající odpor, přebírá aktivní roli... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (3)

dr.jacoby 

všechny recenze uživatele

Nie príliš podarený film, aj keď z tohoto námetu by sa dalo získať určite veľa. Príbeh je dosť slabučký, niektoré akcie vcelku trápne, až nepochopiteľné. Luca Zingaretti udržuje ako tak úroveň filmu až do konca. Hudobne sa na filme podielal Ennio Morricone, ktorý nemôže nikdy sklamať. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Fašisti dostávají od nácků to, co si zasloužili dostat od Spojenců. Válku již mají Taliáni prohranou a tak se najednou distancují od Mussoliniho a Hitlera a zrůdné fašistické ideologie. Naráz chtějí bojovat po boku Američanů a Angličanů a pláčou, když jim Němci dávají co pro to. Děj Kefalonie mi přišel místy plný logických děr a celý film - oba díly - značně zdlouhavé. Potěšilo pár akčních scén, popravčí pasáž a Luca Zingaretti. Ze všeho nejlepší pak byla hudba, ta byla na rozdíl od filmu nadprůměrná. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Kefalonie je jedním z mála válečných filmů natočených v současnosti, ve kterém se (většinou) podařilo oprostit scénář od zbytečných keců, tak příznačných pro dnešní válečnou produkci (což platí zejména v první části). Už chápu, proč byl u nás film rozdělen. Jednička pro potěšení, dvojka k naštvání, víc peněz, míň hudby. Chcete-li vidět kvalitní válečný film, pusťte si jedničku a místo dvojky se spokojte s ujištěním, že po sto minutách nudy Němci prohrají. ___První díl jsem viděl s větším časovým odstupem, proto se pokusím komentáře oddělit.___ Tedy k té jedničce: Velmi zajímavá hudba, místy taková ... ehm něžná. Příjemné prostředí působící velmi pozitivně na psychiku, každodenní slunce a vedro je pro našince v průběhu celého roku něčím neznámým. Trochu mi na filmu vadilo, že scénárista jako by se nemohl rozhodnout, jestli dá přednost ostrovu a vojákům na něm jako celku, nebo upřednostní story pár vybraných jedinců. Od toho se odvíjí mnohé nepřesnosti - např. na ostrově je údajně 11 tisíc italských vojáků. Ale při hlasování všech stojí nastoupených sotva pár desítek či stovek. Jako kdyby si tvůrci vzali námětem moc velké sousto pro natočení a při zpracování chtěli co nejvíc ušetřit. Podobně je to při popravě italských zajatých vojáků - jsou nahnáni do vesnice před dům a tam postříleni. Zarážející jsou však otevřené dvoje dveře za jejich zády, kde by se před kulkami fašistů jistě dalo skrýt, alespoň pro pár z nich. Váhal jsem mezi 3 a 4, ale dobrý pocit z celkové atmosféry filmu i dabing Petra Olivy coby italského generála rozhodl pro 4.___ A dvojka: Všechno co se povedlo v prvním dílu, nepovedlo se ve druhém. Jak byla první část mistrně zvládnutá a ke konci skvěle vygradovaná, je ta druhá spíše jen ospalá, užvaněná, ufňukaná. Saverio se občas chová naprosto iracionálně, což ostře konstrastuje s jeho předchozím pragmatismem. Milostný příběh se nepovedl, zápletka se příjezdem Elenina otce nekomplikuje, jako spíše zastavuje. Sympaťák Luca Zingaretti jen čeká, pro koho se Feria (Luisa Ranieri) nakonec rozhodne. Jsou zveličována nicotná gesta (vlajka praporu), objevují se nelogické jevy (po zajetí jsou italští vojáci, kteří nebyli v Červeném domě popraveni, zavřeni do kasáren a nuceni pracovat pro Němce; přesto v době vylodění tří spojeneckých vojáků se Saveriova skupina volně prohání po ostrově za bílého dne se samopaly, aniž by to někomu vadilo; nebo na konci italští vojáci spolu s domorodci s obrovskou početní i výzbrojní převahou zaútočí na německou posádku, přestože dosud nemají posily v podobě spojeneckého vojska, které se teprve bude vyloďovat - kde tu přesilu tak náhle vzali? Nacisté se k domorodému obyvatelstvu i k zajatcům chovají spíše jako skauti při bojové hře, která za chvíli skončí).___ I dvojku provází příjemná hudba a všudypřítomné slunce vytvářející optimističtější atmosféru krásného ostrova. Protože je tady ale film jako celek, musím hodnocení v součtu snížit. ()

Reklama

Reklama