Pavel Tigrid - Evropan (TV film)

Dokumentární

Česko, 2003, 57 min

• Karlos80

Z některých záběrů a keců by se dnes člověk vážně poblil, stačí si je jen dát do souvislostí z pozdějšími i s těmi současnými událostmi. Nevím jak by na to koukal jeden z těch "vyvolených " Pavel Schönfeld dnes. Chjo...Tak hlavně že tu máme už tu naší vysněnou demokracii (za kterou jsme všichni tenkrát tak nadšeně pleskali-ale nikdo lidem neřekl že s ní přijde zároveň i nehumánní a antisociální kaputalismus), nejlepší a nejúžasnější systém na světě:-)(17.5.2012)

Ojedinělý dokument natáčený v posledních měsících exulantova života zachycuje pozoruhodným způsobem všechny zákruty jeho nesnadné životní cesty. Pavel Tigrid-Schönfeld v podání Třeštíkové vystupuje z obvvyklého klišé jednorozměrného kladného hrdiny-antikomunisty. Za úspěch je nutné považovat i vyvážený výsledný portrét, který se nevyhýbá ani nejednoznačnostem spletité biografie někdejšího ministra kultury a vydavatele revue SVĚDECTVÍ. Tigridovi se tu tak dostalo adekvátního osobnostního zhodnocení. Helena Třeštíková opakovaně potvrdila své postavení nesporné přední dámy našeho dokumentárního filmu.(24.7.2009)

Inteligentní, moudrý, vstřícný a skromný- přesně takto charakterizoval P.Tigrida spolužák, který měl tu možnost se s ním několikrát setkat na ministerstvu kultury v rámci přípravy své diplomové práce. Dokument H.Třeštíkové, který je vlastně padesátiminutovým proudem Tigridova vyprávění, pouštím deváťákům, aby pochopili, jakými politickými veletoči naše republika prošla ve 20.století a co to vlastně je emigrantský osud.(6.8.2008)

příznačný v této předvánoční době 2010 a v čerstvém stínu kauzy drobil, je rozhovor tigrida s grušou před vstupem do EU, jejich víra v pokles korupce se bohužel nenaplnila, jediné, co se změnilo, že už není korupce tolik personalizovaná (grušovými slovy, pepa potvrzuje frantu a ten láďu, to "tradiční české kolečko"), ale naopak více neosobní, systémová, vpuštěná organicky do státního aparátu, takže začíná být jedno, kdo jakou pozici v celkové architektuře státní správy zaujímá, protože je redukován jen na funkci struktury (nikoli na "svou" funkci, jak se často říká) ... pokud se ovšem občas neobjeví pozitivní deviace v podobě "michálka" ...(23.12.2010)

Rozhovor, doprovázený nevídaně poctivým výběrem ilustračních záběrů všeho druhu, které podle mě tvoří to nejcennější z dokumentu. Na Tigridově lehkém vyprávění považuji přes respekt k jeho osudům za nejhodnotnější ty nejstručnější vzpomínkové glosy a vtípky, vycházející z kondenzované životní moudrosti. Pro méně znalé se jedná o příkladnou ukázku peripetií jednoho života ve 20.st.(14.5.2012)

Pouštěl jsem si letos (2011) tento záznam několikrát. Čerpám z tohoto životního osudu pozitivní energii pro svůj život a současnost. Moje zjištění: Josef Schwarz - Červinka, v dokumentu zmiňovaný a vlastně v každém pásmu o životě Pavla Tigrida, zavelel naposledy k odchodu 23.08.2003, poté asi přestal P.T. brát léky a žemřel tudíž 31.08.2003.(25.7.2011)