Třináct u stolu (TV film)

Thirteen at Dinner

Večera pre trinástich

Krimi / Mysteriózní

USA / Velká Británie, 1985, 91 min

Lou Antonio

John Addison

Tak nevím, ale mně se tenhle Poirot líbil. Možná, že si seženu více "poirotovek" i když tam bude pro změnu v hlavní roli Suchet… Každopádně si myslím, že by si to zasloužilo trochu štědřejší hodnocení, než je současných 57 %, např. i kvůli Faye Dunaway, která je zde neskutečně krásná!(5.7.2009)

Vyloženě průměrná krimi s poměrně propracovaným scénářem. Hvězdou filmu je ale podle mě spíše David Suchet.(13.3.2004)

Chyba není na Ustinovově straně, ale na nápadu přenést tento příběh do moderní doby, kde se Poirot necítí jako ryba ve vodě. Později vznikla nová verze se Suchetem v roli Poirota pod názvem Smrt lorda Edgwarea. Podle mě film zachraňuje trojice Ustinov - Poirot, Cecil - Hastings a Suchet - Japp.(22.2.2006)

aneb jak David Suchet poprvé nakoukl do poirotovského světa :)(1.2.2009)

Ničím výjimečná krimi s Peterem Ustinovem, který jako by tímto filmem předával vládu nad Herculem Poirotem Davidu Suchetovi.(12.2.2008)

Zcela průměrná Poirotovka s velmi nevýrazným Ustinovem. Pozdějšímu Poirotovi Suchetovi zase nesedla role inspektora Jappa (nějak mi jako méně inteligentní inspektor nesedí). Nicméně je to úsměvné vidět dva Poiroty v jednom filmu.(2.2.2009)

• Greg25

Málokdy lze nějáký film nazvat tragédií, ale v tomto případě to bohužel tragédie je. Ustinov, který je jako Poirot naprosto nepřijatelný svým podivným projevem, Hastings z kterého udělali něco mezi hlupákem, sucharem a jakýmsi "stínem", který je tam jen do počtu. Naopak jediný kdo hraje dobře je Suchet coby inspektor Japp. Nevalný scénář, o režii nemluvě, ovšem nejhorší na celém filmu je, že je zasazen do dnešní (1985) doby. Nejhorší ovšem je, že v roce 1985 převládá oblečení z třicátých let. Výsledkem je jakási směs doby, která neodpovídá ani 30. ani 80. létům. Prostě tragédie, kterou se raději nepokouším srovnávat se Suchetem a jeho Smrtí lorda Edgwara a už vůbec to neporovnávám s původní knížní předlohou Agathy Christie.(21.7.2007)

• Wishkah

Mě se to nelíbilo vůbec. Peter Ustinov, ačkoli jindy mi přijde jako skvělý Poirot, je tady jakoby unavený, Jonathan Cecil mi chvilkama přišel s tím svým věčným podivným úsměvem jak pod vlivem drog a Suchet se narodil jako Poirot. Ne jako Japp. Navíc příběhu vůbec nehraje do karet přesun do moderní doby. K tomu by se hodily možná jiné příběhy ale rozhodně ne tenhle.(15.3.2011)

• Empire

Suchet přebírá žezlo(29.12.2004)

Ustinov se snaží o typicky "poirotovskou" puntičkařinu, snaží se však až do trapnosti. Suchet jako Poirot je o nejméně 150% lepší.(5.7.2009)

• noby

Slabý Ustinov, jehož Poirot v tomto snímku nemá kouska osobnosti, zoufalé dobové umístění, a milý Suchet neobvykle v roli inspektora Jappa. Tohohle Poirota nebrat.(6.7.2009)

Ustinov jako vždy výborný, ale víceméně současný rámec sebral z filmu veškerou atmosféru "klasického" Poirota typu Smrt na Nilu.(25.8.2003)

Detektivku, u které tušíte konec téměř od počátku, nezachrání ani solidní herecké výkony. A navíc Peter Ustinov nemá tak dokonalý knír jako jeho nástupce David Suchet.(1.2.2009)

Nemůžu dát víc, protože poirotovky s Peterem Ustinovem zasazené do osmdesátých let mi přijdou naprosto nepoirotovské, ochuzené o půvab Anglie první poloviny 20. století. A Poirotem je pro mě už napořád David Suchet. Takže tři hvězdy a ani o jednu víc.(10.7.2009)

Vidět Suchet, nejlepšího Poirota jako inspektora Jappa je vskutku nevšední zážitek. Film samotný je velice pěkný, ale pozdější verze, kde je Suchet už jako Poirot je lepší.(14.12.2011)