Reklama

Reklama

Nepříjemná pravda

  • USA An Inconvenient Truth (více)
Trailer

Obsahy(1)

Všichni sedíme na časované bombě. Pokud mají pravdu pesimistické hlasy, představované drtivou většinou světových klimatologů, máme přibližně deset let na to, abychom odvrátili ekologickou katastrofu nedozírných rozměrů, kterou by doprovázelo extrémní počasí a jež by nenávratně změnila tvář naší planety a život na ní. Pokud jste se teď zarazili, určitě vás zaujme hit filmového festivalu v Sundance, Nepříjemná pravda režiséra Davise Guggenheima. V ní popisuje zanícený souboj jednoho muže s mýty a nepravdami obklopujícími fenomén globálního oteplování a jeho návod na únik ze slepé uličky. Tím mužem je bývalý americký viceprezident Al Gore, který po neúspěšných prezidentských volbách v roce 2000 přesměroval kormidlo svého života vstříc záchraně planety před nezvratnými změnami. (oficiální text distributora)

(více)

Zajímavosti (13)

  • DVD obal filmu je vyroben ze 100% recyklovatelného kartonu. (HellFire)
  • První dokumentární film, který získal dva Oscary. (HellFire)
  • Prezentace, kterou ve filmu uvidíte, je naprogramována v Keynote, prezentačním programu Apple. (HellFire)
  • Do amerických škol bylo posláno 50 000 kopií filmu. (HellFire)
  • Animovaný úryvek vysvětlující problém globálního oteplování je ze seriálu Futurama, přesněji z dílu „Crimes of the Hot“. V této epizodě se objeví i Al Gore. (HellFire)
  • Spočiatku mal Guggenheim o spolupráci s Goreom pochybnosti, pretože ako sám uviedol, nie je environmentalista a natočiť film z vedeckej prednášky sa mu zdalo problematické. Režisér si taktiež myslel, že Al Gore je príliš spätý s politikou. Svoj názor však po zhliadnutí prednášky zmenil. (Greenpeacak)
  • Aj vďaka tomuto dokumentu získal Al Gore v roku 2007 Nobelovu cenu mieru. (Greenpeacak)
  • Al Gore sa venuje ekológii už 20 rokov a samozrejme tieto poznatky využil aj v dokumente. (Greenpeacak)

Související novinky

OSCARS - výsledky

OSCARS - výsledky

26.02.2007

Rozdáno. Až na pár výjimek (jako například kategorii Nejlepší zahraniční film) se moc překvapení v letošních Oscarech neudálo. Nejvíce Oscarů, konkrétně v těch nejsilnějších filmařských kategoriích -… (více)

Oscary již po devětasedmdesáté

Oscary již po devětasedmdesáté

24.01.2007

Rok se s rokem sešel a opět se budou vyhlašovat prestižní každoroční akademická ocenění - Oscary. Nejvíce nominací mají: Babel (7), Dreamgirls (8), El Laberinto del Fauno (6), Královna (6), Krvavý… (více)

Reklama

Reklama