Reklama

Reklama

Popravčí

  • Velká Británie The Headsman (více)

Obsahy(1)

Dva sirotci, George a Martin, vyrůstali společně v klášteře. Zatímco Martin se upsal armádě, George zasvětil svůj život církvi a časem se stane převorem opatství. Ve společnosti sílí zájem o protestantská kázání a reformní hnutí. Martin se zamiluje do dcery místního kata. Jeho bratr jejich vztah odmítá. Martin se přesto ožení, ale musí čelit daleko většímu nepříteli – španělské inkvizici. (Magic Box)

(více)

Recenze (79)

LEATHERFAC 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé...Uporná snaha o vážný pohled na středověkou inkvizici zde vyšel podle mě trochu na prázdno sklouznul spíš v takovou dramatičtější popkornovku... Reálnému uchopení tak jako v Kladivu na čarodějnice, či Jménu růže se to nepodařilo ani přiblížit. Bacha SPOILER!!! To že se ten hlap stane katem bylo jasný už na tom trhu, když se mu zalíbila katova dcera, to že bude muset zlikvidovat toho velkohubého křiklouna, který je pak oddával mi bylo taky jasný už při té svatbě a že dojde jednou k nutnému rozkolu mezi dvěma kamarády... to bylo taky víc než jesté - film k tomu směřoval už od začátku. A pro mě je snadná předvídatelnost filmu velké mínus + velmi ploché vykreslení postav + líbivá a trochu příliž sentimentální kamera = 2* Netřeba nadhodnocovat... ()

Galahad 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemné překvapení, žádné samoúčelné krutosti, ale obraz doby 17.století, kdy neomezeně vládla katolická církev, je zajímavé jak snadno člověk najde paralelu s dobou nedávno minulou, u nás v 50 letech nahradili španělskou inkvizici sovětští poradci a i když komunisté církev rádi neměli, tak se jak vidno od nich pilně učili :-) Z herců se mi nejvíc líbil Eddie Marsan, který byl v roli katova pacholka božský, bylo vidět, že si režisér dal záležet i na komparzu..Angličané historické filmy prostě umí... ()

Reklama

m.krudenc 

všechny recenze uživatele

Velmi dobře natočený středověký historický film, který vás už od prvních okamžiků vtáhne do svého děje, jistě určitě má své chmury jako jiné ale své očekávání splnil. Podle mne i docela reálný příběh, který se mohl kdysi i mezi těmi výše postavenými odehrát. Rozkol mezi katolíky a protestanty, šířící se španělská inkvizice, lidská zloba, vášeň, zrada, i láska to vše tu v dobře sestavené a zahrané kombinaci najdete. Moc církve v té době byl opravdu veliká a rozhodující v mnohém to připomínalo monstrózní vykonstruované Komunistické procesy z padesátých let. Výborný film. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Ponuré, špinavé a depresívne prostredie - áno taký naozaj stredovek bol. A keď z neho ešte vycucneme príbeh o stredovekom katovi, dostaneme esenciu ponurosti ktorá vás ale strhne so sebou a garantujem že od filmu sa nepôjdete ani vyčúrať. Klobúk dole pred mne doteraz neznámym režisérom a zdarilej koprodukcii. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

I pravil arcibiskup: "Proč jste ho neupálili? Je to kacíř... je chladno, zahřálo by nás to". To mi připomělo odporně pragmatický cynismus některých nacistických či komunistických pohlavárů. Asi není divu; ona středověká církev byla do určité míry spolkem totalitaristických fanatiků, který měl s původními křesťanskými ideály pramálo společného. Tady to je vykresleno na honu na příznivce jednoho z reformních křídel, kteří nesouznili s jedinou správnou ideologií doby. "Každý, kdo poskytne přístřeší anabaptistům, bude popraven; udání anabaptisty bude odměněno"... STB hadr. A když budete hodně zlobit, možná přijde i gestapo, tedy pardon, španělská inkvizice. Brutální režimy 20. století měly kde čerpat inspiraci. Poněkud komické je, že komunisti si sami tuhle paralelu dobře uvědomovali a proto byly filmy s podobnou tématikou zakázány. Co se týče Popravčího, tak zpracování bohužel pokulhává za zajímavým námětem, takže jsem se bohužel docela nudil. Proto jen 3*. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama