Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři kamarádi na život a na smrt. Za jakým účelem se dnes novodobí tři mušketýři dávají dohromady? Aby společně chránili čest dámy z vyšších kruhů? Ale kdepak. Aby společně získali miliony? No samozřejmě. A jaké cesty k tomu volí ve společnosti kde o peníze jde především? V situaci kdy mají pocit, že společnost jim něco dluží? Ti tři se kdysi pokusili utéct před totalitou Československé socialistické republiky. Ale Velký Bratr je viděl. Pokus o emigraci skončil fiaskem. Poznamenal je navždy. Pro jednoho znamenal vězení, pro druhé dva celoživotní frustraci. Ti tři se znovu scházejí v kulisách současné Prahy, v překotně se rozvíjející společnosti, která se už nikdy s totalitou nevypořádá, protože se dnes žene především za penězi. Ani ti tři nebudou nakonec výjimkou.

Film je rekonstrukcí dvou největších českých loupeží uplynulých let. Při té první se lupičům podařilo ukrást z pražské pošty dvacet osm miliónů korun a vyhnout se potrestání. Druhá loupež ohromila tuto zemi ještě víc. Z obrněného vozu převážejícího peníze z Citybank do České národní banky bylo ukradeno stopadesát miliónů korun.

Zatímco při první loupeži se lupiči dopustili řady chyb, druhá už byla provedena absolutně profesionálně. Žádní svědci, žádné stopy, nic čeho by se policie mohla chytit. Lidé, kteří získali stopadesát miliónů zmizeli beze stopy. Jak si ale dnes užívají svých peněz? Jak je mají pustit do oběhu aniž by na sebe upozornili? Naši tři kamarádi zjišťují, že je to mnohem těžší než si původně mysleli. Sedí na balíku miliónů a nemohou je použít, aby nebyli odhaleni. To jsou teprve ta pravá muka. Jak si užívat a nebýt přistižen. Jak legalizovat tak obrovskou sumu a zůstat nenápadný.

Nic takového by se jim nemohlo podařit bez zázemí mezinárodního zločinu. Ostatně mezinárodní zločin byl pravděpodobně v pozadí přepadu obrněného vozu. K naprosto totožným přepadením obrněných vozů s totožnými výsledky došlo v celé západní Evropě. Kdo za nimi stojí? Zločinecká hvězda první velikosti s bohatými zkušenostmi? Velmi pravděpodobně ano.

V roce 1978 došlo k šokujícímu vykradení banky Paribas v Nice. Lupiči se do ní prokopali kanalizací v pátek večer vyřadili poplašné systémy a měli celý víkend na to, aby si ze sejfu banky vybrali to nejcennější. Přepady pancéřových vozů, které potom otřásly západní Evropou jsou dokonale organizované. Na bezchybnou organizaci takovéhle velkoakce je třeba spousta peněz. Nebyly použity peníze a zkušenosti z přepadení banky Paribas? A nestojí tedy za vším jeden a tentýž geniální zločinec? I v našem příběhu zjistíme, že je všechno trochu jinak než se zpočátku zdá. Že celou věc nevymysleli jen tři vychytralí češi. I technika provedení přepadu pancéřového vozu ukazuje k bance Paribas. Ke zločineckému géniovi stojícímu v pozadí. V jedné scéně našeho filmu ho dokonce uvidíme. To on ze zákulisí objednává a řídí celou věc. Nikým nepoznán, dodnes neobjeven zločinecký génius. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (250)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Vážení přátelé, po všech těch nadržených mládežnících mi tenhle film přišel jako vítané osvěžení, čehož jsem samozřejmě promptně využil. Největší slabinou snímku vidím v ději, jehož fabule spojuje dohromady tři spolu nesouvisející zločiny. To už je zkrátka "metoda" Radka Johna, který rád přehání a "jede všechno" a výsledek je těžce nepřesvědčivý. Jako zde. Myslím konec. Jinak ústřední trio je sympatické, režie docela překvapila a bylo to vtipné (třeba ty scény "nacvičování loupeží.") Nejvíc si ovšem cením toho, že Michal Suchánek, po letech mrhání svého talentu v nováckých "výherních zábavných pořadech", nezapomněl hrát. Třikrát sláva!!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Prachy dělají nejen čloěvka, ale i film a z tohoto důvodu je zde asi nejvíce product placementu v historii českého filmu . Ale chápu, že bez toho by asi dneska nevzniknul žádný český komerční biják . Samotný film je příjemné osvěžení těžkého života obyčejného daňového poplatníka . Koukat na film, kde se kradou tak velké peníze a pak koukat na svou výplatní pásku Vás nutí trošku přemýšlet. Jak skončí slušný daňový poplatník ? Jako důchodce - pátrač po slevách . Jak konči český zloděj ? Jako obyvatel exotickýho ostrova, jako hrdina a nebo jako politik. Ústřední hrdinové byli chytrý a moc dobře to věděli, jenže nebyli zase, až tolik šikovný a smůla byla jejich kámoška. Opravdu slabší scénář střídali poměrně humorné scény i dialogy. Přesto, že bytostně nesnáším Hanáka musím říci že herecké trio bylo vybráno dobře. Škoda že filmu došel dech dříve než skončil. I tak mě nebude vadit až se herecké megahvězdy /Ondro Vetchý, ty ne, tebe mám rád/ z ČR rozhnou mít další luxusní dovolenou zadarmo a natočí se druhý díl. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Překvapivě celkem snesitelné - hlavně po stránce hereckých výkonů a režie. Kdyby to Radek John nedovedl v poslední třetině do tradičního pekla, možná bychom mohli mluvit i o příjemném průměru. Takhle jen film potvrdí, že se celou dobu bere vážně a veškerou nadsázku jen předstíral skrze nastrčeného Jirku Suchánka a pár infantilních momentů (většinu jich vychytal Ondra Vetchý). Tomáš Hanák nečekaně docela sympatický. Občas... v tomhle filmu je všechno jenom "občas", ale i to tentokrát docela stačí. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Velmi zle..Nedotiahnuty scenar, katastrofalny strih, blbe dialogy. Uz dlho som nedala nejakemu filmu 2 hviezdy. V polovici som to musela vypnut, rozdychat a rozhodnut sa, ci dopozerat alebo nie. Radsej som to mala vzdat. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že českými kiny většinou brázdí český filmy o "velkých problémech malých českých lidí", jsem z téhle žánrovky nadšený. Čeští Dannyho parťáci se sice nekonají, ale jinak velice solidní. Už jsem přestával doufat, že se zase jednou budu bavit u tuzemského snímku. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Celou dobu normálně koukatelný "malý český" průměr s neskutečně hnusnou hudbou - ale co se do toho vložila ta pipina (ostatně jak už to v životě bývá), šlo všechno do hajzlu. Zakončení (peněžní "rozhřešení") je pak už jen fraškovitou ódou na zvratky. Radku, jaks moh??? ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Během loupeže století zmizel za bílého dne.... Vše se později našlo – kromě peněz. Po pachatelích..... Nechápu jedno: Proč ještě 4 roky od natočení filmu nevyšlo dvd?! Né že by to bylo světová pecka, ale na poli českého filmu – solidně odvedená práce. Scénář R. Johna si zábavně pohrává s fakty a vytváří možný portrét lupičů, kteří dali tržnímu hospodářství a bezpečnostním složkám zabrat. Pohodový film, scénky vedoucí k pousmání, sympatičtí herci, nikdo se nepitvoří, příběh odsejpá a nese se v optimistickém duchu. Když už nic, alespoň je znát, že je to bavilo. Koho? Není to jedno? PŘÍBĚH *** HUMOR ** AKCE ** NAPĚTÍ * ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Na české poměry slušná podívaná jehož největším problémem je slabý scénář. Ústřední trio se mi jevilo sympaticky, především Michal Suchánek se konečně po letech objevil v nějaké lepší roli. Suma sumárum mi to vychází na 3 až 4 hvězdičky, ale zatím dám tři hvězdičky i když oceňuji, že natočit v Čechách takto nákladný a tudíž téměř nevratný film, chce poměrně odvahu..... ()

Faidra odpad!

všechny recenze uživatele

Tak nám Suchánek zase natočil blbost, paní Müllerová... Že mě to po všech těch telatech a prapředcích, co by se obraceli v hrobě, kdyby nebyli zpopelněni, překvapuje. Neměla by mě asi překvapovat ani snaha českých tvůrců být světoví a ukázat, že my taky máme svého Dannyho a jeho parťáky. Inu, jak řekl Karel Havlíček Borovský: "Kéž by nám to vlastenectví z huby do rukou přejíti ráčilo..." ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Zasejc jsem si jednou podle cizích reakcí říkala, že nějaký film ani za to koukání nestojí, ale potom z nedostatku energie potřebné k přesunu směrem k ovládači a stisknutí tlačítka přepni-na-smysluplný-kanál (existují vůbec takové kanály?) jsem takový film shlédla a shledala, že je v podstatě zábavný a že na první pohled nerozčiluje vyloženými trapasy. Takže příjemné překvapení. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Snaha natočit něco "západnějšího" pro jednou neskončila tragicky, ale díky Johnově podivnému scénáři s příšerným koncem jen trochu rozpačitě. Člověk tam od začátku hledá BONY A KLID a akci, ale velmi brzo je mu jasné, že tohle žádné BONY A KLID nejsou, stejně jako to přes několik efektních explozí automobilů není akční film (a ani komedie). Osvěžující, ale průměr. Taky jste si všimli, že jsou tu všechny ženské postavy naprosto nesnesitelné? ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Potencionálně zajímavý obsah zabíjí příšerná forma. Pan režisér se očividně snažil napodobit hollywoodské trháky. Nepovedlo se. ()

castor 

všechny recenze uživatele

S ohledem na odvahu ve zvoleném žánru musím uznat, že tohle bylo jednoznačně příjemné setkání s tuzemským filmem.. Vřele přijaté osvěžení a Suchánek probuzený z letargie a překonávající stín laciných nováckých estrád!! ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to docela ušlo. Příběh je sice úplně blbej a kamera se snaží tvářit hrozně holywoodsky akčně a moc jí to nejde. Herci jsou ale hodně dobrý a celý to díky Chlumskýho režii příjemně uteče. Nejlépe hraje překvapivě Suchánek, kterýho je pro ty skopičiny s Genzerem vážně škoda. Vetchý, jako člen kterej je drží všechny pohromadě je v poho a Hanák překvapivě snesitelnej. Jenom ta Visnerová mě tam děsně vytáčela. Ale jinak fakt docela příjemnej film. ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Film Jiřího Chlumského mi přichystal příjemné překvapení. Solidní (pravda trochu předvídatelný) příběh a rozvážná režie dávají vyniknout i dobrým hereckým výkonům. Kupodivu nejvíce exceluje Michal Suchánek, kterému se zde podařilo zbavit protivné nálepky televizního baviče. Hanák s Vetchým hrají svůj standart a zaujala i sympatická Renata Visnerová - Prokopová. Snímek mohl trochu přitlačit na pilu v dramatických situacích a komických scén jako je ta s antraxem, mohlo být klidně víc. I tak se ale jedná o docela silný nadprůměr. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Pořád křičíme, že chceme pořádný filmy, ve kterých je nějaká akce, ale když ho máme za těžký prachy, tak si stejně stěžujeme. Jsme prostě Češi. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

mohlo to být lepší, mohlo to být horší. Standardně dobrý Vetchý, standardně nijaký Suchoš a standardně odpudivý Hanák. K tomu ještě Visnerová, která si svým rybím ksichtem udělala negativní jméno v trapném seriálu RP a ve stejném duch pokračuje i tady. Možná bych měl dát spíš 1*, ale přeci jen jsou větší shity ()

Hunt 

všechny recenze uživatele

Hudba: Djordje Erič, Clou, Nightwork, 4life; Asi těžko svalovat největší vinu nepovedeného filmu na Jiřího Chlumského, který nastoupil až do roztočeného projektu a na režisérské pozici vyměnil Jana Kulhavého (do titulků filmů se jako režisér vůbec nedostal). Kulhavý společně s Radkem Johnem vymysleli námět, poté napsali scénář (Kulhavý je v titulkách pouze na pozici "spolupráce na scénáři" společně s Tomášem Hanákem a Ondřejem Vetchým. Celý film mi přijde jako postava, kterou ztvárňuje Renata Vísnerová-Prokopová: na první pohled přitažlivá, ale když promluví, je zcela nevěrohodná a primitivní. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Sice v tom hraje Suchánek (naštěstí bez Genzera), což je vždy záruka mojí okamžité kopřivky a nervového třasu, ale vyvažuje to tam Vetchý s Hanákem a tak jsem jeho účast přežil... (jen se divím, že na sebe od něj nechala Visnerová sahat... ale to sem nepatří) . Sice tu tenhle film nemá nic moc hodnocení, ale pro mne to byla celkem zajímavá akcička, za kterou by se co se scénáře i zpracování týče nemusel stydět nejeden zahraniční snímek. Dávám tři Modré známky z Mauricia ... * * * ()

Reklama

Reklama