Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři kamarádi na život a na smrt. Za jakým účelem se dnes novodobí tři mušketýři dávají dohromady? Aby společně chránili čest dámy z vyšších kruhů? Ale kdepak. Aby společně získali miliony? No samozřejmě. A jaké cesty k tomu volí ve společnosti kde o peníze jde především? V situaci kdy mají pocit, že společnost jim něco dluží? Ti tři se kdysi pokusili utéct před totalitou Československé socialistické republiky. Ale Velký Bratr je viděl. Pokus o emigraci skončil fiaskem. Poznamenal je navždy. Pro jednoho znamenal vězení, pro druhé dva celoživotní frustraci. Ti tři se znovu scházejí v kulisách současné Prahy, v překotně se rozvíjející společnosti, která se už nikdy s totalitou nevypořádá, protože se dnes žene především za penězi. Ani ti tři nebudou nakonec výjimkou.

Film je rekonstrukcí dvou největších českých loupeží uplynulých let. Při té první se lupičům podařilo ukrást z pražské pošty dvacet osm miliónů korun a vyhnout se potrestání. Druhá loupež ohromila tuto zemi ještě víc. Z obrněného vozu převážejícího peníze z Citybank do České národní banky bylo ukradeno stopadesát miliónů korun.

Zatímco při první loupeži se lupiči dopustili řady chyb, druhá už byla provedena absolutně profesionálně. Žádní svědci, žádné stopy, nic čeho by se policie mohla chytit. Lidé, kteří získali stopadesát miliónů zmizeli beze stopy. Jak si ale dnes užívají svých peněz? Jak je mají pustit do oběhu aniž by na sebe upozornili? Naši tři kamarádi zjišťují, že je to mnohem těžší než si původně mysleli. Sedí na balíku miliónů a nemohou je použít, aby nebyli odhaleni. To jsou teprve ta pravá muka. Jak si užívat a nebýt přistižen. Jak legalizovat tak obrovskou sumu a zůstat nenápadný.

Nic takového by se jim nemohlo podařit bez zázemí mezinárodního zločinu. Ostatně mezinárodní zločin byl pravděpodobně v pozadí přepadu obrněného vozu. K naprosto totožným přepadením obrněných vozů s totožnými výsledky došlo v celé západní Evropě. Kdo za nimi stojí? Zločinecká hvězda první velikosti s bohatými zkušenostmi? Velmi pravděpodobně ano.

V roce 1978 došlo k šokujícímu vykradení banky Paribas v Nice. Lupiči se do ní prokopali kanalizací v pátek večer vyřadili poplašné systémy a měli celý víkend na to, aby si ze sejfu banky vybrali to nejcennější. Přepady pancéřových vozů, které potom otřásly západní Evropou jsou dokonale organizované. Na bezchybnou organizaci takovéhle velkoakce je třeba spousta peněz. Nebyly použity peníze a zkušenosti z přepadení banky Paribas? A nestojí tedy za vším jeden a tentýž geniální zločinec? I v našem příběhu zjistíme, že je všechno trochu jinak než se zpočátku zdá. Že celou věc nevymysleli jen tři vychytralí češi. I technika provedení přepadu pancéřového vozu ukazuje k bance Paribas. Ke zločineckému géniovi stojícímu v pozadí. V jedné scéně našeho filmu ho dokonce uvidíme. To on ze zákulisí objednává a řídí celou věc. Nikým nepoznán, dodnes neobjeven zločinecký génius. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (250)

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Nečekaně podařená poupravená rekonstrukce dvou skutečných kriminálních případů. Musím vřele poděkovat tvůrcům za tenhle snímek, protože jsem zřejmě už jako většina diváků v Česku přesycen těmi smutnými komediálními dramaty o vztazích. Poprvé se od Sametových vrahů někdo pokusil vzřísit český kriminální film, i když je to s komickými prvky funguje to skvěle. Scénář nenudí a nabídne nám sice snadno předvídatelný, avšak uvěřitelný příběh. Dočkáme se vtipných momentů a stejně tak na české poměry několika zručně natočených akčních sekvencí a to je přesně to, co bych od takového projektu očekával. Herci jsou také výborní, hlavně Michal Suchánek konečně ukázal,že není jen novácký šašek,ale nějaký ten talent v sobě přeci jen má. Třikrát škoda,že těsně před koncem jakoby panu scénáristovy došel dech a závěrečné rozuzlení je poněkud křečovité. I tak jsem nadmíru spokojen a dávám lepší čtyři hvězdičky. Kéž podobných filmů v budoucnu přibude. Abych nezapomněl, musím pochválit také dobře zvolený hudební doprovod. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Zasejc jsem si jednou podle cizích reakcí říkala, že nějaký film ani za to koukání nestojí, ale potom z nedostatku energie potřebné k přesunu směrem k ovládači a stisknutí tlačítka přepni-na-smysluplný-kanál (existují vůbec takové kanály?) jsem takový film shlédla a shledala, že je v podstatě zábavný a že na první pohled nerozčiluje vyloženými trapasy. Takže příjemné překvapení. ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Překvapivě to docela ušlo. Příběh je sice úplně blbej a kamera se snaží tvářit hrozně holywoodsky akčně a moc jí to nejde. Herci jsou ale hodně dobrý a celý to díky Chlumskýho režii příjemně uteče. Nejlépe hraje překvapivě Suchánek, kterýho je pro ty skopičiny s Genzerem vážně škoda. Vetchý, jako člen kterej je drží všechny pohromadě je v poho a Hanák překvapivě snesitelnej. Jenom ta Visnerová mě tam děsně vytáčela. Ale jinak fakt docela příjemnej film. ()

MIGHTTREE 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, který není využit jak by měl. Tomáš Hanák je dobrý herec a tady padá na dno mého žebříčku. Naopak Suchánek je zde mírně nadprůměrný vzhledem k jeho aktivitám. (Upřímně: malý chlapec dokáže vzbudit soucit, ale přestárlý prcek, který je možná komik, ale rozhodně né herec. No a Ondra Vetchý právě s Tomášem drží lehce průměrný film. Tragédie to není. Bohužel je zde mnoho míst, kde to jak se říká "neladí to". ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem shlédl tenhle film. Tohle, že napsal Radek John? Autor Proč?, Sněženky a machři? Ten chlap snad zapoměl, jak se správně píše scénář tak, aby na konci vygradoval. Děj je vlastně slepenec dvou příběhů, které jsou dány dohromady silou vůle a nesnažte se to pochopit. Když už si myslíte, že nic hloupějšího se nemůže stát, tak do děje vstoupí tragický, směšný, holohlavý Marek Vašut v roli úplatného soudce. Pak mě ani nedokáže překvapit, že Ondřej Vetchý má svůj herecký zenit zřejmě za sebou. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (6)

  • V čase 1:10:18 sundává Michal (Michal Suchánek) nápis „POLICIE“ z dveří od kufru vozu Škoda Felicia. Následně při výbuchu vozu je nápis zpět na vozidle. (Matlas64)
  • Film byl inspirován případem, kdy ozbrojení lupiči přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank. Stalo se to 16. září 2002, odcizeno bylo 153 miliónů korun. V listopadu 2007 policie případ odložila, později ale vyšlo najevo, že jsou z loupeže podezřelí Tomáš Půta a Maroš Šulej, členové takzvaného Berdychova gangu. Oba muže, kteří byli zadrženi v Irsku, obvinili policisté v září 2010. (Balumedved)
  • Na finální verzi scénáře se podílel Tomáš Hanák, který nebyl spokojen s původním scénářem Radka Johna. (Fenk)

Reklama

Reklama