Reklama

Reklama

Královna

Trailer 4

Obsahy(1)

Osm dní, které otřásly monarchií. Oscarová Helen Mirrenová v titulní roli britského filmu, nabízejícího fascinující pohled do zákulisí britské moci po tragické smrti princezny Diany. Komorní drama uznávaného režiséra Stephena Frearse vypráví o těžkých chvílích britské královny Alžběty II., které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany. V době, kdy do křesla ministerského předsedy po drtivém volebním vítězství usedl Tony Blair, svádí panovnice souboj s veřejným míněním, sílou tradic a zejména sama se sebou. Zatímco dvůr považuje událost za ryze soukromou záležitost, veřejné mínění podněcované médii požaduje okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. A ctižádostivý předseda vlády se snaží královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska. Režisér Stephen Frears společně se svým scenáristou Peterem Morganem čerpali z nejrůznějších zdrojů, včetně informací z nejbližších kruhů panovnice i premiéra. Pronikli tak do dvou zcela odlišných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského ministerského předsedy, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsali jak narůstající pochyby o vlastním přesvědčení na straně královny, tak nečekaný respekt, který si s postupem času dokázala u premiéra získat. Mnohavrstevnatý snímek, jehož nedílnou součástí jsou účelně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství, tak na pozadí reálných historických událostí nabízí také úvahu o samotné podstatě královského majestátu a jeho smyslu, o tradici a modernizaci, odpovědnosti a populismu. Vedle precizní režie a propracovaného scénáře film stojí na excelentních hereckých výkonech, jimž vévodí nepřehlédnutelná Helen Mirrenová. Za své dokonalé ztvárnění nepřístupné královniny osobnosti získala řadu ocenění, včetně přestižní ceny Britské filmové a televizní akademie (BAFTA), Zlatého Glóbu a především Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (428)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Pohled, jaký Královně vtiskla Helen Mirren, vzbuzuje úctu, lítost i soucit, nutí přemýšlet - o fasádách, o rolích. Frearsův film vypadá, že je o hrdé stařeně, které jakožto představitelce monarchie v kritické chvíli Tony Blair zachránil prdel. Jen vypadá, ale tak úplně o tom není. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Učesaný film pro starší a pokročilé s decentním humorem, vycizelovanými hereckými výkony, uhlazenou formální stránkou a konejšivým poselstvím. Jsem příliš náročný pokud mi nestačí jen dobří herci a na dálku poslaná pochvala pro Tonyho Blaira, princeznu Dianu a královskou rodinu? Možná ano. Informace o tom, že jsme to všechno pěkně zvládli ve vypjatých časech, že se konzerva Královna rozhoupala k činu a že tedy nadále platí "God Save the Queen"... asi bych musel být trochu starší, abych to usedlé oprašování tradic ocenil (a také užasl nad jejich pomalou modifikací). Na každý pád má Frears ty státníky zjevně hodně rád. Snad až příliš. ()

Houdini 

všechny recenze uživatele

Oscar 1 : Herečka HR - Helen Mirren + 5 nominací: Nejlepší film, Režie, Kostýmy, Hudba, Scénář. . . . . . . . . .. . Zlatý Lev - výběr (Společně s princem Philipem dopuručuji Zulu ) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Kdybych byla britka nebo čtenářka bulvárních plátků, určitě bych dokázala ocenit to, že Tony Blair ma v bytě bordel, na dveřích pracovny malůvky od dětí a chodí ve fotbalovém dresu, smutnět nad tím, že královna je taky člověk, který si zapláče a chodí venčit psy nebo obdivovala interiéry Buckinghamského paláce a výroky typu "já se na to nemůžu koukat, kdybys mě potřebovala, najdeš mě o jedny dveře dál" (král ke královně sledující video o princezně Dianě). Jenže nejsem ani jedno, ani druhé, takže královna se pro mě stala jedním z nejnudnejších děl poslední doby. Ne špatný, ale nudný. Dokážu ocenit skvělé herce (Helen Mirren je třída a Oscara si víc než zasloužila), dokážu ocenit krásnou kameru, exteriéry i interiéry, ale nejsem tím, pro koho byl tenhle film natočen a bylo to dost poznat... Mimochodem - hodně moc by mě zajímalo, jestli tenhle film, scénář, jeho natáčení a kdovíco ještě prošlo cenzurou v Buckinghamu (můj osobní tip je že ano a že nebyla rozhodně jediná). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se zbavit dojmu, že Stephen Frears Královnu pojal jako velmi významnou státní zakázku. Jak jinak si lze vysvětlit, že v průběhu těch velmi lehce plynoucích ani ne sto minut se obraz Jejího Veličenstva, ale i ostatních členů královské rodiny, změní z konzervativních, běžných smrtelníků se stranících studených čumáků a srabů, na lidsky celkem pochopitelné oběti společenského zřízení, vedené starostí o blaho všeho lidu? Nebo se na konci jako zatvrzelá nenávistná slepice či tupec prezentuje ještě někdo jiný než paní Blairová? Tenhle "ideologický" podtext se mi zdá ne snad vylhaný - na tom ovšem mají zásluhu především vynikající herecké výkony zejména Jamese Cromwella a (jak také jinak) Helen Mirrenové - ale rozhodně zjednodušující a idealizující. Respektuji poctivou řemeslnou práci všech zúčastněných, ale žádné ohromení se u mě opravdu nekoná. 70% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Královna NENÍ komedií, ačkoliv tuto teorii mnohá média podporují. Královna je něčím mezi politickou satirou, biografickým dramatem a dokumentární rekonstrukcí, přičemž má místa vtipná, místa dojemná i místa bolestně pravdivá. Scénárista Peter Morgan si těžko mohl pro „analýzu“ královské rodiny, předně její nejvýznamnější členky, vybrat lepší výchozí situaci než právě tragickou Dianinu smrt. Morgan, na rozdíl od tehdejší veřejnosti, královnino chování neodsuzuje, snaží se jej pochopit. A ať již byl královnin obraz jakkoliv zkreslený, měl jsem po skončení pocit, že jí znám mnohem lépe než ze všech informací objevivších se dosud v tisku. K čemuž nezanedbatelnou měrou přispěla Helen Mirrenová. Ta nejen že dokonale odpozorovala všechna královnina gesta, ale navíc ji dokázala velice „zlidštit“. Co je nejlepší, abyste poznali, že její výkon je naprosto výjimečný, skutečnou Alžbětu II. vůbec znát nemusíte. Tvrzení, že s výkonem Mirrenové film stojí a padá je nesmyslné (nejen z toho důvodu, že by pak jenom stál :) Opatrně, ale do hloubky jdoucí scénář, suchý britský humor a slušná Frearsova režie (dovolil si i pár okázalých leteckých záběrů nádherné skotské krajiny) činí z Královny společně s výkonem Mirrenové komplexní snímek, který alespoň v mých očích dosáhl všech vytyčených cílů. Pokud je vám britská královská rodina ukradená a nemáte rádi filmy postavené na hereckých výkonech a dialozích, nemá smysl dát za tento film sto padesát korun a následně ostatní diváky v kině iritovat výkřiky typu „to je taková nuda!“. Ono to záleží hlavně na přístupu, protože špatným filmem Královna rozhodně není. 80% Zajímavé komentáře: Galadriel, Djkoma, DaViD´82 ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tiché a hlučné drama těch, kteří přecházejí od starého k novému a jsou konfrontováni se svým životem a názory. Stejně jako divák. Frears a všichni tvůrci IMHO monarchii neobhajují, jen se snaží vysvětlit postoje různých postav. A člověk, kterého tohle téma nezajímá, by snad na film neměl ani chodit ;-) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Zdržím se zde svého názoru na chování královské rodiny k Lady Di, protože mě to úcta k JEJÍMU veličenstvu nedovoluje. Naopak nemám problém říci, že film mě přišel tak trošku jako PR pro Tony Blaira , / nic proti němu, marně přemýšlím jestli Evropa má v současné době politika, který by byl lepší ... nemá./ i královnu a to mě do filmu, který má pojednávat o středu tradičních hodnot s moderním světem aboslutně vůbec nesedlo. Na základě toho na mě celý film nepůsobil moc upřimně a rozhodně mě nepodal klíč ke dveřím z nápisem "toto je Britská královna - taky člověk". Parádní herecký výkon Helen Mirren pomohl filmu k lepšímu průměru. Než vidět znovu Královnu, radši se příště kouknu na uživatelku Mertax v pyžamu, se sušenkou a čajem v ruce, z rozcuchanými vlasy a neumytými zuby, jak se cítí majestátně - to bude pětihvězdičková podívaná:) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdybych Královnu viděl kolem roku 2006, asi by mi to přišlo více zajímavé. Do dnes jsem podobnou tématiku viděl v perfektním seriálu Koruna a tak mě mnoho věcí nepřekvapilo. Nicméně pořád platí, že smrt princezny Diany donutila královskou rodinu k vyjadřování citů a emocí. Helen Mirren a Michael Sheen s úctou k postavám skvělí. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet £9,8miliónov($15miliónov)Tržby USA $56,441,711Tržby Celosvetovo $123,384,128Tržby za predaj DVD v USA $29,155,718 //počet predaných kusov 1,611,168Helen Mirren pre výber kráľovny Alžbety dobre vytipovaná ale zas na Oscara to určite nebolo, pri Oscarových úlohách v poslednej doby ako boli životopisné filmy Edith Piaf, Ray či aj Monštrum je úloha kráľovnej dosť nevýrazná až mdlá, doslova až Anglicky chladná ako celý film, taktiež výber herca do úlohy princa Charlesa bola trošku vedľa, kdež to Tony Blair bol dosť trefne vybraný. Celkovo sa film zle sleduje, nemá ten správny prednes čo by mohol upútať, dosť som si pozeraným filmu vytrpel a pred koncom som to aj vzdal, lebo pozerať to v TV a popri tom keď vám to pomalé tempo brzdí kvantum otravných reklám, to veru nie je pre mňa. /40%/ ... Anglicky chladný film, bŕrrr ()

imf 

všechny recenze uživatele

Na hraně mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. Pro Anglii mám slabost a Frearsův pohled pod pokličku navazuje na tradici těch nejlepších britských inscenací. Michael Sheen pro mě zářil ještě o chlup víc než Helen Mirren, všechno bylo usazené na svém místě. Napínák i pro ty, kdo v roce 1997 byli "při tom" a hltali každý novinový titulek. (70%) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Královna je jedna z aspirantek na menší sbírku sošek bezvlasého zlatého krasavce. Hlavní představitelka Helen Mirren hraje královnu opravdu kvalitně a má velkou výhodu, že celý film je na její postavu silně zaměřen. Nejsem si jistý, jestli byl však účel postavit chladný a odtažitý snímek na chladné postavě královny. Možná režisér chtěl pár scénami jako např. rozhovor s jelenem ukázat pravou (citlivou) stránku královny Anglie. Pro mě je tu přílišná nejednoznačnost v záměrech režiséra. Jako naprosto chladnou postavu královny brát nemohu kvůli zmiňovaným drobnostem, ale i tak celek na mě působí jako ukázka chladné odtažité ženy, která byla nucena vládnout. Ani v nejmenším se tak z Královny nestává lidský pohled na svět vladařky, ale spíš pohled který hodnotí, ovládá a lehce manipuluje. Raději z hlavní postavy nedělat nic špatného, ale zase na druhou stranu ať není citlivkou... Takové přemýšlení se mi moc nezamlouvá a chvílemi z Královny Stephen Frears dělá rekonstrukci s prvky dokumentárního filmu. Charles je ve filmu neskutečný srab, který by nejraději, aby za něj kompletně vše dělali ostatní. Neskutečná osobnost, která mi moc na prince nesedí, ale možná je to lehkou úpravou scénáristy podle nějaké šuškandy ze zákulisí. Ve filmu naprosto chybí jakýkoliv nečekaný prvek, něco úchvatného, vše je strojové a "obyčejné". Celkově nevím kam Královnu zařadit. Určitě kvalitativně nepatří mezi filmy jako United 93, ale pro mě osobně ani ke Krvavé neděli a tak se dostávám na 3*. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Peter Morgan .. Z tohoto filmu jsem měl velmi zvláštní pocit. Formálně nedrhne, ale nepodařilo se mi do něj proniknout tak, jak tvůrci zamýšleli - majestátně si totiž držel odstup od mých emocí a ani závěrečný citový nátlak nenese své ovoce, protože je dané poselství o hodnotách apod. podsouváno moc chtěně. Také škoda, že zpracovává pouze úsek z období úmrti princezny Diany, kde se promítá úděl této události na hlavu královské rodiny i na nově zvoleného ministerského předsedy. Celá tíha (filmu) leží právě na těchto dvou (skvěle ztvárněných) postavách, avšak jsou tak přívětivě vyobrazeny, až to působí jako vlezdoprdelkování (protože oba žijí a jsou ve funkcích). Nejpůsobivější stránkou tak kromě herců a několika nápaditých dialogů zůstává jen výborná kamera a okázalá hudební složka. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Každý by čekal suché drama ze zákulisý královské rodiny, odehrávající se ve třech interiérech s odporně nastrojenými dialogy. Omyl. Královna je rozhodně živí film se zajímavým příběhem a skvělými herci (obzvlášt Sheen a Mirrenová). Chcete-li zjistit co se dělo okolo smrti princezny Diany a neumřít u toho nudou, tohle je správná cesta. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Po kontroverzní dravě natočené sociální kritice "Špína Londýna" překvapí, že Frears natočil neškodný konzervativní komorní příběh. Bez velkých emocí či šokujících odhalení je nastíněn pohled na "žalu" královské rodiny po smrti Diany. Výkon Helen Mirren rozhodně snese nejpřísnější měřítka a nelze se ani v nejmenším divit smršti cen, které za ní po právu dostává. Herecky nadprůměrný snímek, kde ani nijak nevadí okaté podobenství s jelenem, přílišná oslava majestátu či vyzdvihování Tonyho Blaira. Celé je to taková okázalejší divadelní inscenace. Ovšem velmi dobrá nutno podotknout. Je to přesně ten typ, který by zapadl do repertoáru Divadla Na Vinohradech. Královna je typem filmu, který lze bez obav pustit (pra)rodičům a přitom u něj nudou neumřou ani mladší ročníky. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Neživotné obrázky z nejvyšších kruhů pro dříve narozené, ale ani majestátní jelen nepozvedne majestátní unylost. Královnu zdobí herecké výkony přesné jako hierarchie pukrlí, ale pokud je to jediný výrazný klad, vychází z toho s potrhanou spodničkou a na krku jí visí šňůra nepravých perel. 70% ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jednostranný tah na řadové publikum, průhledná idea celkového záměru a zklamání z toho, jak předvídatelně akademicky vytoužený může být slibně vypadající film. Nemůžu se totiž zbavit pocitu, že Královna funguje hlavně díky tomu, že je zobrazena jako člověk. Jenže tak nešikovně a lacině, že ji nemůžu brát vážně. Ohledně Dianina pohřbu si tvrdohlavě stojí za svým, neposlechne radu a když potká jelena, tak vyměkne a začne přemýšlet úplně jiným směrem? Tomu nedokážu věřit. Stejně tak mě mrzí, že je všechno převráceno do polodokumentární formy a přitom je divák od samého začátku dost nápadně manipulován do pozice Blairova fanouška a bez bližší znalosti politických souvislostí si přesnější obrázek udělat ani nelze. Chápu ten celosvětový úspěch, ale přičítám ho líbivě kontroverzní zápletce a faktu, že Helen Mirren vypadá jako Alžběta a Michael Sheen jako Tony Blair (čímž ale nepopírám, že většina kladů jde právě na jejich vrub). A přemýšlím, kdy jsem si naposledy připadal tak rozporuplně, jako když jsem pozoroval Královnu Matku v pozici vtipné vedlejší postavy. ()

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama