Reklama

Reklama

Královna

Trailer 2

Obsahy(1)

Osm dní, které otřásly monarchií. Oscarová Helen Mirrenová v titulní roli britského filmu, nabízejícího fascinující pohled do zákulisí britské moci po tragické smrti princezny Diany. Komorní drama uznávaného režiséra Stephena Frearse vypráví o těžkých chvílích britské královny Alžběty II., které následovaly po tragické smrti lidmi zbožňované princezny Diany. V době, kdy do křesla ministerského předsedy po drtivém volebním vítězství usedl Tony Blair, svádí panovnice souboj s veřejným míněním, sílou tradic a zejména sama se sebou. Zatímco dvůr považuje událost za ryze soukromou záležitost, veřejné mínění podněcované médii požaduje okázalé truchlení a neméně okázalý pohřeb. A ctižádostivý předseda vlády se snaží královnu, trávící čas na soukromém sídle ve Skotsku, přimět ke změně stanoviska. Režisér Stephen Frears společně se svým scenáristou Peterem Morganem čerpali z nejrůznějších zdrojů, včetně informací z nejbližších kruhů panovnice i premiéra. Pronikli tak do dvou zcela odlišných světů: konzervativního a upjatého prostředí dvora a nekonformního rodinného i pracovního zázemí nejmladšího britského ministerského předsedy, odhodlaného k radikální modernizaci systému. Popsali jak narůstající pochyby o vlastním přesvědčení na straně královny, tak nečekaný respekt, který si s postupem času dokázala u premiéra získat. Mnohavrstevnatý snímek, jehož nedílnou součástí jsou účelně využívané archivní materiály především z televizního zpravodajství, tak na pozadí reálných historických událostí nabízí také úvahu o samotné podstatě královského majestátu a jeho smyslu, o tradici a modernizaci, odpovědnosti a populismu. Vedle precizní režie a propracovaného scénáře film stojí na excelentních hereckých výkonech, jimž vévodí nepřehlédnutelná Helen Mirrenová. Za své dokonalé ztvárnění nepřístupné královniny osobnosti získala řadu ocenění, včetně přestižní ceny Britské filmové a televizní akademie (BAFTA), Zlatého Glóbu a především Oscara. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (429)

ajuska 

všechny recenze uživatele

Takový decentní, uhlazený film, který na příběhu smrti princezny Diany poodhaluje život královské rodiny. Pomalu rozkrývá osobnost zdánlivě nedostupné a neochvějné panovnice, která se ocitá v soukolí mezi tradicí a jakousi nutností modernizovat se a která se pro svá rozhodnutí musí čelit nemilosrdné palbě médií. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Dny, kdy se monarchie ve Spojeném království otřásala v základech nám přibližuje tento film, o němž nevím, zda je spíše reklamou na monarchii nebo zda nabízí objektivní a nezkreslený sled událostí, jež nastaly po smrti princezny z Walesu, celosvětově oblíbené a lidmi milované lady Diany. Každopádně ať už je to jen reklama na monarchii nebo realita, tak musím říci, že já jsem to panu režisérovi sežral i s navijákem a filmu jsem v jeho průběhu naprosto propadl, a to zkrátka z toho důvodu, že film byl pojat záživně a atraktivně. A nedělá mi problém přiznat, že Alžbětu II. jsem nikdy nemusel a nikdy mi nebyla nějak extra sympatická stejně jako mi nikdy nebyla sympatická monarchie, která se dle mého názoru do současného moderního světa nehodí, a jediné pozitivum, o němž vnímám, že vzešlo z této monarchie byla právě lady Diana, která se zcela vymykala zažitým konvencím britské monarchie a byla lidštější než všechny ty studené psí čumáky v královské rodině dohromady. Tento film můj názor na Alžbětu II. sice trochu upravil a pozměnil, ale to neznamená, že mi je nyní sympatická víc než předtím, dá se říci, že jsem díky filmu pochopil její tehdejší postoj a částečně je nyní v mých očích o něco lidštější, ale to je tak všechno. Film samotný hodnotím nadprůměrně nejen díky atraktivnímu ději, u něhož jsem se ani na okamžik nenudil, ale i díky výjimečného hereckému výkonu Helen Mirren, která se této herecké příležitosti chopila nejlépe, jak mohla. Film ode mne tedy získává čtyři hvězdy. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Skvělé herecké výkony s Helen Mirren a Michaelem Sheenem (kterého jsem jako Blaira dříve viděl už ve stejně dobrých Zvláštních vztazích) v čele, výživný, takřka divadelní scénář, který se nebojí ani satiry, jemná Desplatova hudba a Frearsova režie zručně míchající dobové záběry s těmi filmovými... To je Královna. Strhující hodina a půl, v níž se "jenom" mluví. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Označení "seriózní film" asi ještě nebylo víc na místě. On totiž hlavně vypráví o extra seriózních lidech. Ale z faktického hlediska mi přišel možná až moc straníci andělskému Blairovi a zesnulé Dianě, přičemž takový princ Philip je i Královna Matka jsou tu ztvárněny jako obyčejné svině! Zajímalo by mě, jak se na tento film tvářili všichni o nichž vypráví. Každopádně herecké výkony jsou skvělé, Mirren si Oscara zasloužila. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jednostranný tah na řadové publikum, průhledná idea celkového záměru a zklamání z toho, jak předvídatelně akademicky vytoužený může být slibně vypadající film. Nemůžu se totiž zbavit pocitu, že Královna funguje hlavně díky tomu, že je zobrazena jako člověk. Jenže tak nešikovně a lacině, že ji nemůžu brát vážně. Ohledně Dianina pohřbu si tvrdohlavě stojí za svým, neposlechne radu a když potká jelena, tak vyměkne a začne přemýšlet úplně jiným směrem? Tomu nedokážu věřit. Stejně tak mě mrzí, že je všechno převráceno do polodokumentární formy a přitom je divák od samého začátku dost nápadně manipulován do pozice Blairova fanouška a bez bližší znalosti politických souvislostí si přesnější obrázek udělat ani nelze. Chápu ten celosvětový úspěch, ale přičítám ho líbivě kontroverzní zápletce a faktu, že Helen Mirren vypadá jako Alžběta a Michael Sheen jako Tony Blair (čímž ale nepopírám, že většina kladů jde právě na jejich vrub). A přemýšlím, kdy jsem si naposledy připadal tak rozporuplně, jako když jsem pozoroval Královnu Matku v pozici vtipné vedlejší postavy. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (30)

  • Scenárista Peter Morgan využil při psaní filmu nespočet soukromých zdrojů, které mu pod slibem anonymity poskytly spoustu cenných informací. (Olík)
  • Ještě před Královnou si pod taktovkou režiséra Stephena Frearse vysloužilo oscarovou nominaci pět hereček, žádná z nich však cenu nezískala, až Helen Mirren. (Siriuss)
  • Herečka Helen Mirren získala za ztvárnění hlavní ženské role ve filmu kromě Oscara a Zlatého glóbu taktéž Volpiho pohár na festivalu v Benátkách a úctyhodných dalších 30 filmových cen. (Lynette)

Související novinky

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

Na Febiofest přijede Daniel Brühl

19.03.2016

Organizátoři Febiofestu přivítají jednoho z nejvýraznějších mladých evropských herců Daniela Brühla. Jeho dnes už světovou kariéru nastartoval německý snímek Good Bye, Lenin!, zahrál si i v hvězdně… (více)

Královna, kam se podíváš

Královna, kam se podíváš

27.08.2007

Je srandovní, že tvorba takzvaných hodnotných oscarových filmů funguje na stejném principu jako běžný komerční Hollywood. Něco zabodovalo, tak to udělejme znovu, akorát v bleděmodrém! Rozdíl je jen v… (více)

S Oscarem se vydělává snadněji

S Oscarem se vydělává snadněji

30.03.2007

Všichni víme, že Oscaři v hereckých kategoriích často slouží k tomu, aby si jejich držitele konečně všimli producenti vysokorozpočtových bijáků. Jedni si chtějí vydělat, ti druzí potřebují do… (více)

Reklama

Reklama