Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kaleb a jeho otec spolu tráví pár dní v horách, kde rybaří. Společně si užívají až do okamžiku, kdy dojde k autonehodě, při níž otec umírá. Kaleb se po otcově smrti poněkud změnil. Těžko ovládá své emoce, a když napadne učitele, soudce, který chápe jeho situaci, mu udělí domácí vězení v délce trvání tří měsíců. Aby bylo zaručeno, že si Kaleb trest odpyká, dostane na nohu náramek, který přivolá policii v okamžiku, kdy se Kaleb vzdálí na 30 metrů od vysílače. Policistka mu vřele doporučuje, aby si našel nějakou zábavu, jinak se bude hrozně nudit. Kaleb se doma jen válí a matce s ním pomalu dochází trpělivost, a zruší mu přístup na online hry a hudbu. Doufá, že pak si Kaleb třeba alespoň uklidí a nebude nechávat úplně všechno na ní. Do uklízení se Kaleb i přes snahu matky moc nepouští, ale nudí se opravdu hodně. Aby vyplnil volný čas, rozhodne se sledovat dalekohledem své okolí a to se stává jeho celodenní zábavou. Zejména ho baví sledovat dívku Ashley, která je v jeho věku. Ashley si jeho pozorování brzy všimne a s Kalebem se seznámí. I s jeho kamarádem Ronniem, který se vrátil z prázdnin, a může tak Kalebovi vyplnit nějakou tu volnou chvilku. Kaleb se v televizi dozvídá o sériovém vrahovi z Texasu, který zřejmě jezdí fordem Mustang, veteránem s poškozeným blatníkem. Kaleb pozoruje okolí a jeden ze sousedů, pan Turner, mu je podezřelý. Má forda Mustang s poškozeným blatníkem, ale když ho vidí znovu, je auto opravené. Jednoho večera s Ashley sledují jeho dům a vidí, jak se vrací domů i s mladou ženou. Zdá se, že se v Turnerově domě děje něco nekalého, že má mladá žena strach a honí se s Turnerem po domě. Později spatří, jak nastupuje do svého auta a odjíždí. Ashley z toho usoudí, že lidé mají různé potřeby. Někomu zkrátka vyhovuje, když ho jeho partner honí po domě. Přesto všichni tři pokračují ve sledování Turnera. Jednoho večera Turner vleče zakrvácený pytel do garáže. Ronnie i s kamerou vleze do jeho garáže a natáčí, zatímco Turner nakupuje. Ashley má za úkol ho sledovat a dát vědět, kdyby se vracel. Kaleb pak na videu spatří obličej mrtvé ženy. Rozhodne se přivolat policii tak, že opustí vytýčený prostor. To je záruka, že policie dorazí hned. A také ano. Policie prohledá Turnerův dům i garáž a v pytli najdou mrtvého jelena... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 027)

POMO 

všechny recenze uživatele

Obviňovať Disturbiu z toho, že stavia na najrecyklovanejšom thrillerovom námete a neprináša jediný moment prekvapenia, by bolo nefér. Je to remeselne dobre zvládnutý napínák pre teenagerov, ktorým sú pojmy ako "Hitchcock" alebo "Okno do dvora" ukradnuté. Shia LaBeouf dôstojne drží na pleciach celú prvú, trochu nudnú hodinu, a Sarah Roemer pripomína stredoškolské časy prvých zaľúbení. A posledných 20 minút je naozaj slušne vyhrotených. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Povedených thrillerů pro teenagery není nikdy dost. Upřímně řečeno, většinou jich není ani víc než jeden dva za rok. Proto Carusova svižná krádež a reimaginace původní zápletky potěší. Ačkoliv by byla bez charismatu Shii LaBeoufa a jeho průpovídek sotva poloviční. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Velice zdařilý trailer (jeden z těch, které dělají z komára velblouda a vy jim to baštíte), jakýsi výcuc toho zajímavějšího z filmů Okno do dvora, Sám doma 3, Můj soused zabiják a Prci, prci, prcičky, mě navnadil na další lehčí, „relaxační“ thriller. A pokud jste viděli alespoň první z jmenovaných filmů, nemá vás Disturbia v podstatě čím překvapit. Přibližně prvních třicet minut po úvodní tragédii je poklidnou pohodičkou, kdy se toho mnoho neděje a pouze sledujeme, jakými aktivitami může trávit čas teenager s domácím vězením (kterému matka odpojila Xbox). Na scéně se objeví ještě sexy sousedka, kámoš – pohodář a teprve ve chvíli, kdy jsou rozdány všechny karty pro další „zasunovací“ komedii, začne film nabírat ty správné grády.___ Nechybí snad žádná scéna „povinná“ pro každý thriller o pravděpodobně nebezpečném psychopatovi, který se dostává do nepříjemné blízkosti bezmocného hlavního hrdiny, kterému nikdo nevěří, že ten milý pán odnaproti ve sklepě schovává rozčtvrcenou babičku či jinou věc, jenž ve sklepě nemívá každý. Stejně jako James Stewart v Oknu do dvora, také LaBeouf nemůže opustit prostor svého domu, resp. může, ale musí počítat s návštěvou nabroušeného poldy, čehož lze využít i zneužít. Zakomponování moderních technologií do příběhu není příliš násilné, ačkoliv jsou nejspíš hlavním důvodem, proč se podobný námět někdo rozhodl „přepsat“ pro 21. století (první verze scénáře byla napsána již v roce 1990, ale kvůli připravovanému Pohledu z okna se k němu tvůrci vrátili až nyní). ___ Shia LaBeouf nenáročnou roli vyplašeného teenagera zvládl na výbornou a vzhledem ke svému věku možná ani nemusel moc hrát. K zástupu blonďatých krásek se nejspíš přidá Sarah Roemer, která připomíná chutný extrakt ze všech těch Jessic (Alba, Biel, Simpson). Carrie-Anne Moss mi v roli panovačné matky moc neseděla, její vztah ke Kalemu navíc nepůsobí moc „matko-synovsky“, herecky nejpřesvědčivější výkon předvádí David Morse, jehož si režiséři již nenávratně zařadili na seznam filmových hajzlů. Není se čemu divit, s Morsem nemohou sáhnout vedle. ___D. J Caruso se začíná profilovat jako docela nadějný režisér, který jako by měl strach zpracovat nějakou komplikovanější látku. Jen by ještě měl zapracovat na lekačkách, u těch stávajících několik vteřin dopředu odhadnete, že se blíží moment, kdy byste sebou měli ucuknout, pročež sebou logicky neucuknete. Ale jinak dokázal tu nálož předvídatelného zabalit docela úhledně. Disturbia není žádný zázrak, který by spadnul z nebe, předcházela ji nepřehlédnutelná reklamní kampaň. Což v tomto případě nemusí být nutně na škodu, každý si může o jejích kvalitách udělat přibližný obrázek a sám se rozhodnou, chce-li za své peníze vidět nenáročný thriller s minimem překvapení, či nikoliv. 70% Zajímavé komentáře: Silas, Mahalik ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Lehce předvídatelné (co se má stát, se prostě stane), na druhou stranu ovšem lehké a velice zábavné. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Ze začátku spíše vkusná teenagerská komedie, od poloviny napínavý thriller který vás lehce vtáhne do děje. A Shia má opravdu talent, protože tento film dotáhl k nadprůměrnému hodnocení na svých bedrech on. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Možno neoriginálny, ale veľmi svižný a napínavý teenagerský thriller, ktorý je jasnou odpoveďou na otázku, prečo je Shia najpopulárnejším mladým hercom súčasnosti. Bez jeho oduševneného, sympatického výkonu by to celé išlo do sračiek. Vlastne mi na celom filme vadila len tá jedna otrasne klišé scéna "ty ma špehuješ, úchylák", "ale len preto, že sa mi veľmi páčiš", "oukej, ošukaj ma...". Tosimom spomenutá predvídateľnosť (čo sa má stať, to sa naozaj stane) ma na tom potešila asi najviac. Proste to nevyšumelo do stratena spôsobom "všetko si to vyfantazírovali", ale vygradovalo to k pomerne nekompromisnému, tvrdému zúčtovaniu. Skrátka o niečo naozaj išlo a to je veľmi fajn. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

D.J. Caruso sice nepatří do kategorie režisérských géniů, ale Disturbia je poctivě odvedené řemeslo, kterému tiká do noty slušný scénář (s notoricky známým námětem už od roku 54) a hlavně fantastický Shia LaBeouf. Teenager, který by oplýval tak flexibilní škálou hereckých schopností, zde nebyl již léta. Sympatická jednohubka, která dokazuje, že i filmy pro náctileté mohou být zábavné i chytré zároveň. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak se z nicneříkajících nudných tří měsíců v zajetí domova dokáže udělat geniální dílo již svým námětem zobrazil Alfred Hitchcock. Disturbia si bere pouze onen podklad a dále si ho upravuje podle sebe. Takže z nudného průběhu se vyklube děsuplná napínavá atmosferická akce, při které se mi chvíli zdá, že je tenhle film určem náctiletým a dětem. Protože to co tam Shia LaBeouf dělá, zní jako razantní klukovina. Šmírovat lidi. On celkově Shia LaBeouf už mi v Transformerech dokázal, že umí a hraní ho baví. Takže zde nebyl problém se kochat tím, jak si to zde upřímně vychutnává. Nevěděl jsem, co od filmu čekat, protože trailer se mi hrubě nelíbil, ale překvapení předčilo očekávání a z tohoto filmu se vyklubal výborný thriller, při kterém jsem si uvědomil, zda-li v našem okolí taky někdo nešpehuje naše sousedy. Netvrdím, že to není možné, ale u nich beztak mají lepší sousedy než u nás. Bez vraha holt není zábava a tady ačkoliv je to uvedeno do absolutna tento fakt rozhodně podepisuje. Takže říkáš "vloupal se mi do auta, a udělal to mile"? Asi tomu nerozumím. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $20miliónovTržby USA $80,209,692Tržby Celosvetovo $117,760,134Tržby za predaj DVD v USA $34,893,977 //počet predaných kusov 1,952,130║ Tak Shia LaBeouf doslova valí a svoju kariéru rozbehol výsostne, takáto úloha študentíka sledujúceho okolie cez objektív ďalekohľadu mu sadla ako vyšitá, hoci príbeh nie je dohromady nič nové ale našťastie režisér D.J. Caruso zvláda svoj post nanajvýš zručne a filmu aj vďaka dobre vytipovanému obsadeniu dodáva nevídanú iskru. U mňa jednoznačne najlepší thriller za hodne dlhú dobu. Taktiež David Morse ako psychopat funguje pre príbeh doslova dokonalo, plus k tomu aj niektoré tie lakačky pekne zapasovali. Plus svoje čaro svojím zjavom priniesla ak "kočka" ako ešte neokukaná Sarah Roemer, jej scény moc ladili keď sa točila okolo LaBeoufa. /90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Shia LeBeouf se stal miláčkem davů nejen díky sympatické postavě v Transformers, ale také díky postavě Kalea v tomto sledovacím hororu. Nejde o hroor, u kterého by jste se od začátku do konce báli, ale D.J. Caruso skvěle vystihl "jak by to mohlo vypadat, kdyby váš soused byl zabiják" a dokonce ukáže i nějaké to hezké tělo části publika, která na Shiau LeBeoufa kouká pouze jako na sympatického herce, který se objeví v Indym číslo čtyři. Celému filmu rozhodně chybí lepší atmosféra, i když je scénář dostatečně kvalitní není z námětu vytlačeno maximum a to je škoda. Na horor je tu opravdu málo míst, kde se opravdu bude divák bát, děsit a umírat nedočkavostí, co se stane za pár okamžiků. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Christopher B. Landon, Carl Ellsworth .. I'm green! Bleskový start, kdy se během dvou rychlých zvratů dostaneme k jádru věci a tím je nudný trest domácího vězení. Pak následuje chvilková výchovná sekce směrem k mladému publiku a ihned jak Kale objeví kouzlo voyerství (a sličnou Ashley), začíná na nějaký čas svižná a napínavá hra ala Hitch pro současnou generaci. Když se ovšem blíží cíl, zápletka skončí jednou ze dvou možných variant a nepřináší nijak překvapivé rozuzlení.. Shia LaBeouf je ovšem výborný, ostatní herci sekundují dobře a po celou dobu hraje skvělý písničkový soundtrack. 65%. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Ten Shia dokaze aj z blbeho filmu urobit skvely film :) Cely cas som sa nenudila, prva hodina fajn, druha skvelo vyhrotena. Len tak dalej Shia... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Shia hoďku a půl balí sexy novou sousedku a patnáct minut odhaluje tajemné vraždy v protějším domě. Lepší mix si teenageři nemůžou přát. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Začátek je zvláštní. Jak nehoda v prvních minutách, tak srážka s učitelem mi přišla taková okatě samoúčelná, aby se hrdina dostal do situace, kdy se nemůže hnout z domu. Ale jak se film rozjíždí a přichází na řadu samotné téma sledování, začalo se mi to dost líbit. Dost zajímavé je kombinování thrilleru o sériovém vrahovi a teen komedie a tato kombinace docela překvapivě velmi dobře funguje dohromady. A Shia je sympaťák, který umí hrát. Příjemná věc. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Jestli někdo v budoucnu bude točit remake, nebo film hoodně inspirovaný starou klasikou, please ať to dopadne zase takhle. Hrozně zábavnej film s pěknou babou, mrazivým záporákem a fakt sympatickým hlavním hrdinou. Shia se definitivně stal mým oblíbencem a jeho momentální sukces mu přeju. ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Film o tom, kterak se mladému sympatickému hrdinovi nešťastnou náhodou povede zabít svého otce, dát přesdržku učiteli jazyků, odstranit nebezpečného souseda a ještě k tomu sbalit největši kost ze sousedství, aniž by ho tížily jakékoliv otázky týkající se morálky a etiky. Voyeurství je zde vylíčeno jako naprosto normální, a nikoliv deviantní chování, ti, kdož mu brání, si nezaslouži být autoritami a předřikávají věty ze scénáristické poučky pro zaćátečníky na téma "jak napsat matkovsko-synovský dialog". Stejně jako název je spojením dvou slov (Suburbia - předměstí a Disturb - znepokojení), i film je na pomezí thrilleru, kdy se bojíme o hrdinu, a problematičtějši hororové části, kdy bychom se měli bát spolu s hrdinou, ale protože známe Okno do dvora, nemáme - vyjma famózního Davida Morse - proč. Tak zbývá jenom nechat se unášet letní teenagerovskou pohodářskou vlnou filmu, dobře zvolenou, nemoderní muzikou a začleněním technických výdobytků poslední doby do vyprávění a uchechtnout se nad intertextovými vtípky. Ale ty nastavované konce, aby se předchozí linie mohly uzavřit, přičemž se opomenulo na onu s policistou, a zúčtování ve sklepení, která má být sestupem do podvědomí, už jaksi nefunguje. Shia je ale bůh. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Z DOMÁCÍHO VĚZENÍ NĚKDY LIDI BLBNOU… Příjemná jednohubka, která pobaví víc, když si ji dáte sami a v noci. Škoda, že napětí přichází tak pozdě, protože když už dojde na ,,bojim bojim“, je vlastně konec. V rámci teen-thrillerů je však třeba objektivně přiznat, že i když se (relativně) nic neděje, dá se na to v pohodě koukat. Shia, kamera i scénář prostě nasadí ,,vypravěčskou linii“ a jedou a jedou. A to přesto, že již (asi) nejsem teenager.. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

DISTurbing SubURBIA... Jednoduchá hitchockovská variace v duchu "Kdo je zvědavý, bude brzo mrtvý" Není lepší volby na rande pro amerického teenagera s čerstvým řidičákem, než létem provoněný a napětím prošpikovaný thriller odvedle. Sympaticky obyčejný domácí vězeň Shia LeBeouf dělá baf, podezřelý bubu a divák střídavě hýká smíchy a hrůzou. Scénář řídký, atmosféra hustá. Zatáhněte rolety-nebo otevřete Okno do dvora:) 65% ()

Související novinky

G.I. Joe 3 má režiséra?

G.I. Joe 3 má režiséra?

13.01.2015

Akční série G.I. Joe opět mění režisérský dohled. První díl měl na starost Stephen Sommers (Mumie), druhý Jon M. Chu (Let's Dance 2) a o převzetí trojky momentálně vyjednává D. J. Caruso (Oko dravce)… (více)

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

Reklama

Reklama