Reklama

Reklama

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) kdysi býval nejlepším odstřelovačem americké armády. Po osudové události a zklamání však zmizel beze stopy. Vládní agenti ho po rozsáhlém pátrání objeví v horské chatě a přesvědčí ho, aby se vrátil do služby a pomohl jim překazit plánovaný atentát na prezidenta Spojených států. Zatímco se Swagger připravuje na misi, zjistí, že byl zrazen a chycen do pasti. Pronásledují ho tajné služby z celé země. Zraněný a osamělý musí dopadnout strůjce zákeřného spiknutí dřív, než bude pozdě. Swagger zosnuje plán pomsty, jehož důsledky pocítí nejvlivnější a nejzkorumpovanější vůdci svobodného světa. (Cinemax)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (677)

novoten 

všechny recenze uživatele

Bob Lee Swagger sice není nový Jason Bourne, ale jeho velkým štěstím je, že jím ani být nechce. Chce být oldschoolovým nekompromisním hlavním hrdinou a to mu jde na jedničku. Wahlberg je totiž jako chladnokrevný stroj parádní a jakékoli jeho odstřelovací představení, ať už ve válečné atmosféře nebo v tichém sněhu, mě fascinovalo každým výstřelem a záměrnou předrsnělostí. A když si pak utahuje i z patriotických řečiček, je rozhodnuto. Neříkám, že je Shooter bez chyby, protože záporáci pořád opakují věty typu "Swagger je stále naživu", i když se nijak nepřetrhnou, aby jmenovaného dostihli, ale taková klopýtnutí dobrému akčňáku snad i trochu sluší. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moc dlouhý. Já vím, řikám to pořád, ale jen protože je to pravda. Třeba tady bych uplně vyhodil postavu toho FBI agenta, byla naprosto zbytečná a jediný světlý a ospravedlnitelný chvíle jeho existence byly, když si povídal s Rhonou Mitrou (která by tam bez něj nebyla). Když je na scéně Wahlberg, tak je to hustý. Jeho hrdina je sniper s asi největším bodycountem na světě a do impozantního skóre si v průběhu filmu přidá i dva vrtulníky, prostě frajer. Jeho holka je hezká, slizoun s co jí má jako rukojmí je slizkej, Danny Glover válí atd. atd. Nekompromisní finále mi hodně zvedlo náladu, už jsem myslel že zlo z toho vyvázne a to se u těhle filmů nepromíjí. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Je známou skutečností, že fandové akčního žánru ke svému zážitku nepotřebují dobrý scénář, protože akční film je tak nějak z logiky věci založený na jiných hodnotách a Odstřelovač je toho jen typickým dokladem. Scénář je silně dementní, jde o zhuštělou sbírku těch nejprofláknutějších klišé doplněných typicky pateticko-patriotistickými kecy o demokracii, lásce k vlasti, spravedlnosti atd. Jedná se vlastně o typickou Seagalovku, nicméně (i když rutinně) přece jen po režijní stránce lépe zvládnutou a především výrazně lépe zahranou. Mark Wahlberg se do podobných rolí skvěle hodí. Pro fanoušky žánru slušná záležitost s několika nekompromisními souboji, neprůstřelným hrdinou a podlými záporáky. Ostatní budou asi při tupých dialozích, zjevných nelogičnostech a předvídatelných soubojích trpět. Celkový dojem: 25 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Relativně příjemná expozice vojenské akce dvou odstřelovačů kdesi v Ethiopii se přesouvá do hor, kam hlavní hrdina po ztrátě přítele a naváděče (americká armáda je v tom zase nechala) odchází na odpočinek, aby mu věrný hafan mohl donášet pivo z ledničky a tu a tam ho mohly navštívit armádní špičky, aby mu vyložily na stůl svůj plán při záchraně amerického prezidenta. Jak už to tak ale bývá, tak se někde stane chyba a ze Swaggera se stává nepřítel číslo jedna, po kterém jdou všechny dostupné policejní složky. Na plátno tak vstoupí i dosti děravý scénář (přitom první půlka je na daný žánr i docela chytrá) a výsledkem je tak spletenec nesourodých nápadů i trapných momentů, zejména, když zabrousíme pod povrch vládních konspirací. Fuquova oldschoolová akce sice s přibývajícími minutami lehce zevšední, ale ten chlap prostě umí přitáhnout testosteron. Zahrává si s těmi nejprovařenějšími klišé daného žánru, škoda, že zapamatovatelných scén tentokrát moc nepřináší. Mark Wahlberg je bourák, který nepovolí, to, co má předvádět, mu bez potíží věříme. Kdysi jsem ohrnoval noc, při opakovaném zhlédnutí po letech docela velká spokojenost. Takže na ty čtyři hvězdy nakonec půjdu. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Přihlouplý akčňák s neskutečně dekadentním finišem. Ale proč si trochu nezastřílet, ne? Mark Wahlberg napumpoval svaly, pořídil si velkou bouchačku a i když se tomuhle filmu zřejmě každý opravdový odstřelovač musí od srdce zasmát, pro -náctileté fandy do prvoplánových akčních hrdinů je Fuquova nenáročná omáčka, opepřená zpomalovačkami a absurdně velikými explozemi, tím pravým ořechovým. Zasloužila by zkrátit na devadesát minut, zasloužila by výraznějšího záporáka a taky trochu inteligentnější tečku, ale když se to vezme kolem a kolem, jedná se o stravitelné řemeslo. Fuqua by ale vážně potřeboval zas jednou něco, co alespoň vzdáleně připomíná scénář (jako v případě Training Day). Pak se možná vyhoupneme i nad průměr. Přepadovka uprostřed mě však donutila vzpomenout na zlaté časy Johna Matrixe a za to sázím čisté tři hvězdičky. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (39)

  • V traileru je i scéna, která nebyla ve filmu použita. Pomocí dálkového ovládání je v ní vyhozeno do vzduchu malé letadlo. (don corleone)
  • Swagger (Mark Wahlberg) je postřelen v levé části hrudníku. Když vstupuje do místnosti, kde si chce podat improvizovanou infuzi, je vidět průstřel na levé straně. V dalším záběru je již zranění opět na pravé straně hrudníku. (Babinicz)
  • Ve filmu se na počítačovém stole objeví kniha „9-11 Commission Final Report“ (Závěrečná zpráva vyšetřovací komise 11. září). (chaometic)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Wahlbergovy zpomalené kulky

Wahlbergovy zpomalené kulky

12.11.2007

Mark Wahlberg si v Odstřelovači a Skryté identitě vydatně natrénoval polohu nekompromisního drsňáka, který před striktním dodržováním zákona upřednostňuje přímočarou kulku mezi padouchovy oči. Tenhle… (více)

Reklama

Reklama