Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Jsem přesvědčen, že Tomáš Vorel nestudoval gympl. Určitě ne dnešní gympl, ale jeho představa jak to a si vypadá je velmi zajímavá a zvláštní. Všechny klišé jdou ruku v ruce se zaujetím tvůrců, kteří se snaží spojovat jejich vyznění v něco nového a nečekaného a to se jim daří. Nevyhneme se sprostým žákům gymplu, kteří pro sprosté slovo opravdu nemusejí ani pohnout prstem. Ani tupí učitelé, kteří buzerují a jsou buzerování tu nejsou výjimkou a to ani nemluvím o evergreenu od dob Samotářů, minimálně jednoho stále zhuleného studenta. Nadsazenost je silně patrná, ale nepřekáží. Jen doufám, že to nikdo nebude brát jako pohled do skutečného života. Dostane se na řadu i policejní akce, v které se většina diváků opravdu pobaví u drsných slov padající na odznak Policie České republiky, která také nejde zrovna daleko pro pár facek a kravatu kolem krku (a tím nemyslím dárek pro lepší vzhled zločince...). Na jednu stranu trapné, ale přesto zábavné. Herecky skvěle obsazené, ale přesto to není přehlídka geniálních výkonů. Gympl je film mnoha tváří, který dává každé skupině diváckého obecenstva něco. Trochu sexu, trochu hulení, nějakého teplouše, "něžného" pana třídního, drzou lehkou holku co ráda ukáže svá hezká prsa, nějakou tu citlivku co se zamiluje do hlavní postavy, hlavní postavu, která je ze všech nejtvrdší a tak dále. Přehlídka klišé končí a nejde neříct, že jde o jednu z nejlepších teenagerských komedii široko daleko. V ČR bezkonkurenční vrchol, který se bude líbit, ale jinak nevyrovnané a zábavné shlédnutí několik známých a neznámých hereckých výkonů v koláži ze života studentů gymnázia. Snowboardáci a raftáci atd jen tiše mohou závidět, alespoň nějakou kvalitu, kterou proti nim Gympl rozhodně má. Po delší době, jdu na dvě, protože mezi špatnými českými filmy je Gympl jen o něco méně špatný... Nejsem drzí, jen upřímný. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Já nejsem drzej, já sem upřímnej." Já taky. Je to sračka. Zpočátku. Časem se to však výrazně zlepšuje až po skvělou druhou polovinu. Vorel dost sází na to, že vás celou dobu nechá tápat, zda to myslí vážně nebo ne. Chvilkama se to veze na vlně grotesky ze Skřítka, pak jsou tu fragmenty dramatu, teenegerské komedie a nespočtu dalších stylů a žánrů; a to mnohdy v rámci jed(i)né scény (kupříkladu Mádlův nasupený odchod ze školy). Největším záporem, krom žánrové neurovnanosti, je usedlá forma, která je spíše jak z filmu pro pamětníky než pro náctileté. ()

Reklama

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Musím přiznat, že po všech těch Rafťácích, Snowboarďácích, Panicích, co jsou na nic, a dalších českých "skvostech" o teenagerech mě Gympl moc příjemně překvapil. Celkem uvěřitelné charaktery postav, kde jsem čas od času postřehla záblesk někoho ze svého okolí (sama na ústav jménem gympl chodím ;-). Jasně, vše se dotažené až na hranice absurdity, ostatně bych chtěla vidět třídního, který by studenty naléval alkoholem u sebe doma, ale nemůžu si pomoct: nenudilo mě to a klidně bych v přítomnosti týhle partičky zůstala mnohem delší čas. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Tomáš Vorel starší se přesně trefil do sliny mladých lidí. Tohle tady chybělo, škola plná mladých puberťáků. Poslouchají hip hop, dělají bordel a po nocích sprejují. Tohle byl perfektní tah na bránu, ale vystřelit už nedokázal tak jak si asi sám představoval. Sklouzlo mu to trošku z kopačky, i přesto jsou dívaci rádi za ten bod. Což chápu a následky jsou kolosální. Když se dneska povídám po městěch, všude je napsáno "RHS" nebo "CoolM", a všichni se teď baví graffitami. Tomáš Vorel mladší a jeho herecký talent je stejný jako když želva ninja recituje Moliera. Mám pocit, že bude obsazován jen do filmů svého tatíka, protože jinde se nechytí stejně jako Simonka Chytrová, která má jistou šanci jedině u Víta Olmera. Za to Jirka Mádl vyměnil Vojtu Kotka a prostě perlil. I když ho zrovna nemusím tak tady byl trefný a hlavně vtipný. Jako jediný! Další osazenstvo skládající se z hvězd nepředvedlo nic. Eva Holubová přehrávala, Šteindler jako vždy ubohý, na Martinu Procházkovou nemám raději vhodná slova a všechno trochu zachraňuje Matonoha. Trochu. Obsazovat neherce nebyl zrovna nejlepší nápad a já tenhle krok vůbec nechápu. Scénář je psán na koleni (spousta hloupých pasáží nad kterými jsem korutil hlavou), jedna z největších slabin spolu se zvukem. Příkrášlování extrému rodin (chudí, bohatí a příšní) filmu moc nepomáhá, spíše to zvyšuje nepravděpodobnost stejně jako škole! Páni scénáristi asi nemají velké zkušenosti se středni, proto ji dali úplně jiné barvy než měli. Za to v učitelském sboru se pozná snad každý kantor. Já osobně tam měl pár adeptů ještě ze základní školy. No, i přes ty obrovské kopance dávám tři hvězdičky za skvělého Mádla a jeho filmové rodiče. Ale prosím, už nikdy film s Vorelem jr., takový poleno jsem dlouho nezažil. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Film samotný za 7/10, sranda je vtipná, seriózní pasáže jsou taky super, dohromady to bohužel neladí... ALE Gympl je, alespoň pro mne, geniální v charakterech samotných. To nejsou jen figurky, to jsou skuteční lidé, které potkávám dnes a denně. Autoři MUSELI navštívit školu, na kterou chodím, ty charaktery studentů jsou přesné, stejně jako postavy kantorů i rodičů. U scén s Hánákem mi běhal mráz po zádech - fotr mé přítelkyně jako vyšitej... A když k tomu připočtu mou vlastní rodinnou situaci.. Nemohu jinak a dávám plnej počet. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Skupina, která hraje a rappuje na koncertu, na kterém jsou Michal (Jiří Mádl) a Koucourek (Tomáš Vorel ml.), je pražská rapová skupina Supercrooo. Skladba, kterou hrají, je "Pulzní hajzl" z alba "Toxic Funk". (hendrich6)
  • V závěru filmu, kdy Michal (Jiří Mádl) kopne školníka (Tomáš Vorel) mezi nohy, je možné si všimnout, že Michal má dlouhé vlasy. Důvodem je skutečnost, že scéna byla natáčena dodatečně, protože si režisér přál zakomponovat do filmu i dohru vztahu těchto dvou postav. (Wade)

Reklama

Reklama