Reklama

Reklama

Gympl

Trailer
Česko, 2007, 110 min

Předloha:

Tomáš Houška (kniha)

Kamera:

Marek Jícha

Hrají:

Tomáš Vorel ml., Jiří Mádl, Eva Holubová, Tomáš Matonoha, Martina Procházková, Lenka Haluzová, Zuzana Bydžovská, Max Kušiak, Tomáš Hanák, Jan Kraus (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Pedantický fyzikář (Milan Šteindler), strnulý češtinář (Jiří Schmitzer), jalový tělocvikář (Martin Zbrožek), ekologický učitel výtvarky (Tomáš Matonoha), mondénní ředitelka školy (Eva Holubová) a další kantoři dle svých představ formují nebohé studenty na poněkud zkostnatělém gymnáziu. A tak málokoho studium opravdu baví a zajímá. Petr (Tomáš Vorel jr.) a Michal (Jiří Mádl) do školy raději nechodí a když tam náhodou zavítají, tak celé hodiny prospí, neboť po nocích malují graffiti. To je to jediné, co je kromě holek skutečně baví. Nebezpečné výpravy na střechy domů, ilegální pronikání do útrob metra, dramatické lezení na komín… Napětí, riziko dopadení a honičky s policií jsou opravdové, zábavné i kruté. A tak není divu, že se jejich bezradní rodiče (Zuzana Bydžovská, Tomáš Hanák, Jan Kraus, Ivana Chýlková) věčně stresují a občas se v zájmu dostudování svých nezvedených potomků spojí s profesory. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 227)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"Já nejsem drzej, já sem upřímnej." Já taky. Je to sračka. Zpočátku. Časem se to však výrazně zlepšuje až po skvělou druhou polovinu. Vorel dost sází na to, že vás celou dobu nechá tápat, zda to myslí vážně nebo ne. Chvilkama se to veze na vlně grotesky ze Skřítka, pak jsou tu fragmenty dramatu, teenegerské komedie a nespočtu dalších stylů a žánrů; a to mnohdy v rámci jed(i)né scény (kupříkladu Mádlův nasupený odchod ze školy). Největším záporem, krom žánrové neurovnanosti, je usedlá forma, která je spíše jak z filmu pro pamětníky než pro náctileté. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Pé-Ou-Zet-A – Ty vole !! Hip hop je jedna z najlacnejších a najstupídnejších póz, aké civilizácia poznala. Grafitti beriem ako umenie, pokiaľ ním nie je „skrášľovaný“ cudzí, prípadne verejný majetok. V opačnom prípade je to rovnako sprostá lacná rebelantská póza ako hip-hop. Tušíte správne, vonkajší náter steny zvanej Gympl ma nezobral. Vnútrajšku zas zúfalo chýba nejaká jednotiaca linka, niečo ako premyslená osnova s jasnou pointou. Postavy sú do jedného uzavreté a hneď úvodom načrtnuté jedným či niekoľkými podstatnými rysmi, z ktorých už po celý čas nevybočia a pokiaľ je snaha vytvoriť neskoršími scénami u postáv rys protichodný, končí to neveľmi presvedčivo. Väčšina hrdinov tak ostáva plochými karikatúrami s jasne onálepkovanou pozíciou a funkciou v príbehu. Svojím postávám zvládli dať dušu akurát Bydžovská, Schmitzer a čuduj sa svete i Mádl. Okolo reality však Gympl nešiel ani náhodou; pokiaľ áno, kričím so Schmitzerom „válku na ně, nejdřív totalitu a pak válku“. Prípadne idem študovať pedagógiu, nech ma pravidelne šuká nejaká lola. Mimochodom práve celkom podružný lolitkovský motív bol pre mňa tým, prečo som si film celkom užil (ale možno to je tým, že po toľkých anime proste už od filmu zo školy čosi také čakáte ;-) ) a slečnu Lenku Juroškovú si celkom rád znova v niečom pozriem (i oblečenú). Gympl je „iný“, ale nemýľme sa, nie je to žiadna sonda do reality súčasného školstva ani film, ktorý by dal odpoveď na to, prečo väčšina dnešných teens nemá iné hoby než hiphop, chľasť a šukačky a čo (a či vôbec) sa s tým dá niečo robiť. Je to stále film o teenageroch pre teenagerov, je vtipný i naoko vážny ale bohužiaľ, McLovin, havajský darca orgánov je len jeden. 5/10 ()

Reklama

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Wich!!! Říká se, že film dokáže vyhodit na pomyslný stupínek vítězství taky hudba. U Gymplu to platí dvojnásobně, co dvoj, rovnou trojnásobně. Mistra Wiche si vážím už poměrně dlouho. Jeho hudba vážně nemá chybu a byť se neřadím k těm "rovný kšilty= niggas, oh yeah!" jsem s jeho songama vždycky spokojenej. Nedávno jsem četl rozhovor právě s Wichem a on nejen-že je hudebním maniakem, ale on to má v hlavě setsakra srovnaný, takže o to větší úklona k zemi.__ Ale i tak nemůžu říct, že Gympl je úplně bez chyb. Našlo by se jich tam plno, ale můj mozek to všechno vetoval. Místo pídění se ve scénaristických kotrmelcích jsem raději fandil, všem. A že herecké výkony jsou na úrovni ostatních českých filmů? Děte do háje. Holubová+ Matonoha+ Bydžovská. To je jediné, co vám mohu podsunout jako důkaz, že se šeredně mýlíte. Hlavně Matonoha, který svou roli chápajícího kantora zahrál opravdu přesvědčivě, nehrál si na kdovíjakou kladnou postavu a konečně i on dostal možnost ukázat, že není jen hercem seriálových "džouků" a především O2 propagátorem. Byl to právě on, kdo mě přikovával k sedačce víc a víc.... Vorel boduje nejen jako režisér, ale i scénárista. Nejvíc je všechno cítit při školních hodinách, které vážně nemají daleko ke skutečnosti. Jsou himmelhergott vtipný a já, jakožto fanoušek detailů, jsem nemohl přeslechnout některé výkřiky ze třídy, jež mě naplňovali pocitem, že sedím opět tam, odkud jsem před chvilnkou odešel. Tu 5* dávám především za to, že se Gympl (ač neprávem) zaškatulkoval mezi Rafťáky a podobný ,s prominutím, sračky. Tenhle film je úplně jinde, je originální, nový a hlavně strašně zábavný. Když se mi v hlavě navíc vybaví finální běh napříc nádražím za zvuků "Z tvojí 1/4" od Indyho a Wiche, říkám si, že ač podobný konce obvykle nenávidím, v tomto případě jsem pookřál a strašně těm klukům přál, aby se mnou zůstali aspoň dalších několik hodin. A to je strašně hezký říct, zvlášť u filmu z našich luhů a hájů.... 95% ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Ač v graffiti nespatřuji žádné velké umění a gymplu jsem vyhnul obloukem, jsem přeci jenom i dva roky po opuštění středoškolských lavic rád za to, že je to v nich stále stejné a ještě dlouho bude. Problém spíš vidím v tvůrčí chtěnosti generační výpovědi, která ale nemůže fungovat díky často až grotesknímu humoru, do nějž Vorel film tlačí příliš násilně (camea sklepáků, rozhovory s tahem na hustou hlášku). Slabší, ale přesto zasloužené, 4*, s myšlenkou na to, jak to budu vidět za deset let. PS: Mádl je neskutečný, světlá budoucnost české herecké špičky mu už teď otevírá dveře. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Je to tak ujeté, až je to zábavné. Člověku skoro přijde líto, že se Vorel Jr. a Mádl pokoušejí hrát, když je to absolutně marné. V téhle grotesce je všechno smeteno všudypřítomnou absurditou, šustivými dialogy a bezděčnými gagy. Jestli to Vorel natočil ze srandy, tak je génius, jestli to myslel vážně, tak je blázen. Ta hranice je tak tenká, že jí nedokážu rozlišit. Naštěstí pro něj. :) ()

Galerie (22)

Zajímavosti (78)

  • Při hádce ohledně výběru nové školy Kolman (Jan Kraus) rozbije vázičkou okno za Michalem (Jiří Mádl). Poté, co Michal odejde ke klavíru, je za Kolmanem vidět okno neporušené, bez jediné prasklinky. (DexMASTER094)
  • Texty na záchodech byly opravdové. Štáb je nemusel přidávat, jejich autory byli sami studenti. (Wade)
  • Soundtrack vytvořil nejznámější český hip-hopový producent Wich. (MTHRFCKR)

Reklama

Reklama