Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Recenze (226)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Půvabná rozprávka o skutečné ženě začne životopis připomínat snad až v samém závěru, do té doby jsme svědky zrodu něžných obrázků ožívajících zvířátek, která mile paličitá (pro Renée role jak stvořená) Beatrix Potterová zbožňovala a představila je světu. Pocit pohlazení, jaký z filmu mám, je slovy nepřenosný, i když ....kolegyně Kikuka ho trefila. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Neobjevný životopisný film ozvláštněný krásnými "oživlými" kresbami zvířátek, které spisovatelka považuje za své přátele, podbarvený příjemnou hudbou Rachel Portman a skvělý obsazením hlavních rolí. Mezi Renée a Ewanem to prostě funguje a hlavně díky nim mě tenhle film bavil. 70% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $30miliónovTržby USA $3,005,605Tržby Celosvetovo $35,078,241Tržby za predaj DVD v USA $7,839,954 //počet predaných kusov 400,224║ V celku roztomilé dielko s výbornou Renee Zellweger a dobre sekundujúcim Ewanom McGregorom a taktiež prim hrá Emily Watson, len Renee už pôsobí fakt nejako moc prestarnuto ako taká stará babizna. Plus záverom filmu dosť dojímavé. /70%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Maltby Jr. .. Tohle je tak pohádkově (bezelstně, vlezdoprdekově - každý ať si vybere) krásné a milé, že nejde odolat. Škoda té přímočarosti, ale jestli tohle život dal, je těžké to byť sebelepším scénářem nějak upravit. Renée už sice hrála lepší role, ale když se cukruje s Ewanem, není to tak otravné, jako cukrování s Emily nebo roztžky s rodiči. Podívaná z které sice neztloustnete, ale ani se pořádně nenasytíte.. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

"No, well... Not well." Tradiční schéma, které funguje především díky chemii dvojice Zellwegerová-McGregor, dobře prověřené již v Kašlu na lásku. Osobně bych raději, kdyby se tvůrci soustředili na osudy Beatrix Potterové po odjezdu na venkov, spíše než-li jejím Londýnským peripetiím. Miss Potter je snímkem, který nemá originalitou moc co nabídnout, ale to tisíckrát viděné podává v docela příjemné podobě. Ovšem Hledání Země Nezemě nabízí takřka to samé a mnohem, mnohem lépe. Tak si vyberte... ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, film jsem viděl pouze 20 minut a přepnul jsem program. Mám rád herečku Renée Zellweger a proto jsem se na film tak těšil. Ale když jsem viděl, jak jede v kočáře, ve svých čtyřiceti si za jízdy povídá s králíčkem a animace ožívá...... řekl jsem DOST! Tak na tohle nemám nervy! Tohle opravdu nevydržím................... Hvězdičku dávám za Renée Zellweger! ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Podle traileru to vypadalo na naprosto pohadkovou romantiku, ale film spis pripomina jen takovou prijemnou romantickou komedii s trochu divnou hlavni hrdinkou, ktera obcas vidi svoje ozivly kresby a mluvi na ne. Sice se na to pekne kouka, ale cely je to takovy desne mily, jednoduchy a primocary. Nicmene nekdy pul hodinky pred koncem se tvurci konecne proberou, objevi se jeden necekanej zvrat a posledni pulhodinka uz je vcelku zajimava. Ale jinak to asi neslo, kdyz to je podle skutecnejch udalosti. Co se tyce Ewana, ten ma teda brutalni knir, ale jinak hraje prijemne a Renee by spatna nebyla, jenze si zase hraje na tu roztomilou slecinku a pritom vypada jak hodne jeta ctyricitka. Jako romantika paradni, jako komedie slusny, ale jako zivotopis nic moc, celkove prumer. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem nějak nepobrala. Miss Potter měla ten život tak sladký a všechny ty její kresby byla také tak sladké, že mě až překvapilo, že ty její příběhy byly ve skutečnosti docela drsné (nikdy jsem od ní nic nečetla, soudím jen z toho, co chvílemi vyprávěla) a tak vlastně jediné, co bylo na jejím životě trochu zajímavé, byl její první nakladatel a člověk, kterého milovala a osud jí ho nedopřál. Jinak to vlastně byla jedna velká idylka. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Miss Potter je tak bezelstně upřímná podívaná, že ji prostě musíte mít rádi. Navíc, tři naprosto báječní herci v hlavních rolích, tomu nemůžu odolat. Chemie mezi Renée a Ewanem funguje na dvě stě procent a každý, kdo se občas rád nechá dojímat, by si Miss Potter neměl nechat ujít. Z téhle filmové čokolády se netloustne. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nějak takhle bych si představoval filmové životopisy, jenže ani tenhle není bez chyb. Až pohádkově snová a nadnesená nálada je uhrančivá a pohlcující, to ano, herci stojí na špičce ledovce a vrhají povznášející výkony. A to zahrnuji jak dospělé (obzvlášť skvělý McGregor), tak pro mě osobně překvapivě i děti, které jakoby z té doby snad vypadly. Přes veškerou uhrančivost a až láskyplnou elegantnost mě však mrzí pád mezi chladná koryta dramatu v druhé polovině. Snad jakoby se režisér vyměnil nebo mu producent šlapal na krk. Kouzlo se postupně vytrácí a spolu s jednoduchým a předvídatelným příběhem film jen v poklidu doklouže do konce jako poukázání na tu hodnou paní od vedle, která měla ráda zvířátka a neposkvrněnou krajinu. Smutné, mělo to na víc než lehký nadprůměr. 7/10 ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A že sa dá životopisný film natočiť aj rozprávkovým štýlom ma presvedčil Chris Noonan. Ale asi ide aj o to, koho život film zachytáva. Zobraziť život Al Caponeho v sviežích farbách s rozprávkovým ladením by asi nebol najchytrejší ťah, ale život Beatrix Pooterovej je na to ako stvorený. Noonan po jedenástich rokoch opäť za kamerou a opäť to srší živočíšnou ríšou, z papiera na diváka žmurkne zajačik, či posmešne mu otrčí zadok kačka. A celé je to neskutočne milé a dojemné. A čo ma po tom, že je to pramočiare a jednoduché, život môže byť krásny a trpký a vôbec nemusí byť komplikovane prežitý. 90%. ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Kino se smálo, kino plakalo a já se pořád jen v duchu ptal: "Čemu, čemu?" Jo jo, je to milý, rozmilý film a také velké klišé a kýč s velmi ale opravdu velmi nesympatickými charaktery a s jednou výjimkou hodně předvídatelným dějem....aha, ono je to podle skutečné události... ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Svým naladěním a také dějem připomíná film Pýcha a předsudek, který mě v kině hodně nudil, div že jsem u něho neusnul a zkrátka jsem se těšil až se na plátně objeví závěrečné titulky a film skončí. Dlouho jsem si myslel, že tyhle anglická dramata jsou všechna na jedno brdo. Avšak snímek Miss Potter můj názor změnil. Bylo v tom jakési kouzlo. Co se týče hereckých výkonů, Renée Zellweger svou roli mistrně zvládla a také láska mezi hlavními postavami byla zahraná tak, že působila důvěryhodným dojmem a nedocházelo k žádným hereckým přetvářkám. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Hoci musím priznať, že meno Beatrix Potterovej mi doteraz bolo veľkou neznámou, snímka ma úplne očarila. Výborní herci v hlavných úlohách, krásne scenérie a rýdzi optimizmus a nádeje. Miss Potter jednoducho navodí tú správnu uvoľňujúcu atmosféru. Aj keď teda oživené obrázky zajačikov na mňa boli miestami trochu veľa, ale Renée Zellweger bola na zjedenie. Veľmi pekný film z prostredia tesne na začiatku 20.storočia. Vhodný pre milovníkov smutných koncov. ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Autorka dětských knih Beatrix Potter je u nás prakticky neznámá, takže životopisný film logicky nemůže tolik zapůsobit jako na někoho, kdo tuhle osobnost zná. Nakonec tedy zůstává příjemný, trochu dojemný a svým způsobem okouzlující příběh neprovdané ženy, která musí na počátku 20.století bojovat s upjatou matkou, prosazovat svůj životní názor a zažít si i nějakou tu ránu osudu. Možná to není nic extra nového, ale velmi dobře se na to kouká (čemuž notně nahrává i vkusně uměřená stopáž). Výsledný dojem je někde mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo nezná dílo této anglické ikony a stvořitelky zvířecích příběhů dětských pohádek, těžko ho nějak výrazněji asi zaujme její životní příběh. Znám její kresby i animované pohádky Svět Petra králíčka a jeho přátel. A dávno před tímto filmem jsem znal i klip mojí milované Katie Melui, která zpívá při závěrečných titulcích píseň při ,,When You Taught Me How To Dance''. Ale jelikož mám jako podobu Beatrix Potterové fixlou představu z Petra králíčka, kde jí hrála velmi jí podobná Niamh Cussack, Zellweger mi tam prostě tím svým neanglickým obličejem vůbec nesedla. A to nejvíce ve chvilkách kdy v podivných grimasách hovořila se svými hrdiny ožívajícími na papírech... Anglie přelomu století resp. těsně před potopením Titaniku a první světovou byla zobrazena dokonale i se všemi těmi způsoby, kterými tehdejší lepší společnost byla spoutána. Životopisné příběhy jsou si leckdy dosti podobné a filmový život Beatrix Potter mi přišel plochý a nevýrazný a to dokonce ve chvílích její největší ztráty. Krásná byla ta místa Lake District a sám bych si uměl představit život na nějaké z těch farem. Tohle je prostě stará dobrá Anglie. Beatrix jí kus zachovala a sama se stala její součástí, ne jen kvůli rezervaci, ale i kvůli svým králíčkům, žabkám, ježkům, myškám, kačenám, liškám a jezevcům, které milují další a další generace dětí ne jen anglických. Dávám za tři výtisky. * * * ()

Rosaviva 

všechny recenze uživatele

Příběh o trošku praštěné ženské, která si myslí, že její podivné obrázky ožívají, a ještě ke všemu jí hraje hrozně ošklivá Renée Zellweger. A až na konci jsem pochopila, že je to něco jako životopisný snímek. Upřímně řečeno mě tenhle film moc za srdce nevzal a příběhy, které údajně byli hojně prodávané, mi přišli naprosto stupdní i na dětské pohádky. Navíc mi to přišlo jako moc pohádkový film, takže jsem čekala, kdy se to zvrtne, to, co se stane jejímu milenci mě trochu překvapilo. Jinak tedy, čekala jsem od toho víc. Nakonec tedy 3* ()

Reklama

Reklama