Reklama

Reklama

Miss Potter

  • Česko Podivuhodný svět slečny Potterové (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglická spisovatelka a kreslířka Beatrix Potterová (1866–1943) patří k úspěšným autorkám dětských knih, ve kterých se objevují především zvířecí hrdinové s antropomorfickými rysy, např. "Dobrodružství králíčka Petra" (1901, česky až 2010). U nás je ještě známá její pohádka "Krejčík z Gloucesteru" (1902, česky 2000). Její životní příběh se stal předlohou biografického filmu, nazvaného prostě Miss Potter (2006). Natočil ho australský režisér Chris Noonan, který se proslavil rodinným snímkem Babe (1995) o prasátku, jež se chtělo stát ovčáckým psem. Titulní role se ujala americká hvězda Renée Zellwegerová, oceněná za svůj výkon mj. nominací na Zlatý glóbus. Jejím partnerem v úloze nakladatele Normana Warnea je známý skotský herec Ewan McGregor. Film zachycuje její spisovatelské období, jež trvalo pouhých deset let na počátku 20. století, její život v doznívající viktoriánské společnosti, svázané přísnými konvencemi, a konečně její „útěk“ na venkov, do oblasti Lake District, kde se mohla věnovat svým dalším zálibám, botanickým kresbám a průkopnické práci při ochraně přírody. Tvůrci se vedle příběhu soustředili také na náležité vykreslení dobové atmosféry, jak promyšlenou volbou exteriérů, tak např. i použitím skutečných historických kostýmů. (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (226)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Kdo nezná dílo této anglické ikony a stvořitelky zvířecích příběhů dětských pohádek, těžko ho nějak výrazněji asi zaujme její životní příběh. Znám její kresby i animované pohádky Svět Petra králíčka a jeho přátel. A dávno před tímto filmem jsem znal i klip mojí milované Katie Melui, která zpívá při závěrečných titulcích píseň při ,,When You Taught Me How To Dance''. Ale jelikož mám jako podobu Beatrix Potterové fixlou představu z Petra králíčka, kde jí hrála velmi jí podobná Niamh Cussack, Zellweger mi tam prostě tím svým neanglickým obličejem vůbec nesedla. A to nejvíce ve chvilkách kdy v podivných grimasách hovořila se svými hrdiny ožívajícími na papírech... Anglie přelomu století resp. těsně před potopením Titaniku a první světovou byla zobrazena dokonale i se všemi těmi způsoby, kterými tehdejší lepší společnost byla spoutána. Životopisné příběhy jsou si leckdy dosti podobné a filmový život Beatrix Potter mi přišel plochý a nevýrazný a to dokonce ve chvílích její největší ztráty. Krásná byla ta místa Lake District a sám bych si uměl představit život na nějaké z těch farem. Tohle je prostě stará dobrá Anglie. Beatrix jí kus zachovala a sama se stala její součástí, ne jen kvůli rezervaci, ale i kvůli svým králíčkům, žabkám, ježkům, myškám, kačenám, liškám a jezevcům, které milují další a další generace dětí ne jen anglických. Dávám za tři výtisky. * * * ()

Figu 

všechny recenze uživatele

Beatrix Potterová by mě jakoby někoho připomínala. Ano, ano, mám podobného fantazíru doma :). I mojí ženě před očima ožívá spousty obrázků a nakreslených zvířátek a vím, že by se jí knížky "miss Potterové" určitě moc líbily! První polovina filmu byla nádherná, zklamal mě konec. Jenže vždyť si ho nikdo přeci nevymyslel. Byla to přeci životopisná story a to já uznávám velice! Navíc Ewan zahrál naprosto úžasného štramáka na jedničku! 75% ()

Reklama

Carrie_3 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se velice těšila, na internetu jsem četla chválihodné recenze, ale musím říci, že mě tento film příliš neuchvátil. Chvilkami jsem si připadala, jako když právě sleduju nějaký z těch německých romantických filmů, ve kterých jsou nejlepší snad jen záběry krajinek, ale i těch zde bylo na můj vkus až přespříliš. Musim přiznat, že mi snímek nestrhl ani svou atmosférou, ani dějem, ale přesto jsem se u něj občas pobavila a za plus tomuto filmu přidávám, že mi dal alespoň možnost poznat, kdo že to vlastně byla ona Beatrix Potterová a co znamenala pro dětskou literaturu.... ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Hezké, milé, pozitivní, úspěšné × uspěchané. Opět jsem od filmu očekávala mnoho, ale je pravdou, že nezklamal. Děj začal úspěšným nalezením vydavatele, který by vydal knížku pro děti s lákavým dějem a hezkými obrázky. Rychle pokračoval k nalezení přítelkyně a mladého muže, do kterého se naše hlavní hrdinka zamilovala. Zasnoubení. Láska. Úspěchy s dalšími a dalšími vydávanými knihami. Vše šlo až moc dobře... (divák co neviděl by neměl přijít o překvapení!) Líbila se mi nádherná krajina, (jednou se tam vypravím), krásné byli animace obrázků. Zpracování životopisu Beatrix Potterové je velmi milý pozitivní kulturní požitek. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Lehký a příjemný film o tom, jak se z dívky, které byla dopředu nalinkovaná budoucnost, řídila svými názory a postoji :) Film je působivý také z hlediska kreseb, které Beatrix provázely celý život a jejími nejlepšími přáteli byli zvířátka, s kterými byla již od dětství. A nezáleží na tom, zda byla živá či kreslená. Díky své představivosti a píly se právě díky tomu dostala tam, kam chtěla :) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (10)

  • Film se natáčel v těchto lokacích: Londýn, Sussex, ostrov Man, Skotsko, Whitehaven v hrabství Cumbria a The Lake District. (Zlatohlávek)
  • Beatrix Potterová se nakonec ve svých čtyřiceti sedmi letech vdala za právníka Heelise a natrvalo se usadila v Lake District. (Rodriguez)
  • Beatrix Potterová si kouzelný domek uprostřed panenské krajiny doslova vydupala od rodičů, ačkoliv film jasně ukazuje, že si na něj vydělala sama. (Rodriguez)

Reklama

Reklama