Americký fotbal vás srazí k zemi a pak od vás očekává, že se znovu postavíte na nohy.Univerzitu Marshall a celé městečko Huntington srazí k zemi obyčejný život mnohem hůř. Právě v tom okamžiku se objeví Jack Lengyel a přijme práci, o kterou nikdo nestál: sestavit nový marshallský fotbalový tým jen několik měsíců po leteckém neštěstí, při kterém zahynuli všichni univerzitní hráči. Matthew McConaughey jako energetický trenér nezkušených hráčů, jejichž naděje na vítězství je mizivá. Ale všichni chtějí vyhrát. Napětí a inspirace v příběhu o sportu i uzdravování, natočeném podle skutečné události. Čas běží dokud ... (zobrazit celý text)
Sympatická óda na americký fotbal funguje díky třem věcem. Geniálně smutnému obličeji Foxe, nadšenému výrazu McConaugheyho a McG-ho klipovité a nápadité režii, která k žánru parádně sedne. Scénář je bohužel jen sbírkou klišé, kde smutní pozůstalí pronášejí útrpná životní moudra ("Víš, že jsem křtěný tady v Ohiu?"), zápasy se vyhrávají v poslední vteřině a všichni, kteří nechtěli, aby se Marshall pokusili vrátit do fotbalového kolotoče, nakonec budou obměkčeni. Divák zde sice nenajde jediný překvapivý moment, ale s dojemnou hudbou v zádech uběhnou ty dvě hodiny v klidném duchu. 70%
Ďalší športový film využívajúci, ale nezneužívajúci skutočné udalosti z prostredia amerického športu. McG a spol. vytiahli z rukáva slušné eso a ako sa zdá, takýmto príbehom stále nie je koniec. Ja osobne mám na ne slabosť, takže som sa znova potešil. Prakticky sa však jedná o slušná drámu o tragédii, ktorá zasiahla jeden futbalový tím. Zápasov sa veľa neodohrá, tie súťažné sú len tri, ale majú tie správne grády, ako aj celý film s veľmi citlivou témou a veľmi citlivým spracovaním. Som prekvapený. Hlavne z réžie, McConaugheyho a celkového dojmu. 80%.
Velice sympatický film. Bláznivé způsoby McConaugheya jako nového trenéra Marshalls, které pomáhají celému městečku se postavit znovu na nohy po tragickém incidentu. Jako asistenta Foxe (Jacka z lostů) uvidíme v smutnější roli, která se nemůže vypořádat s katastrofou, a cokoliv se děje ve městě to spojuje se vzpomínkami, které následovali před havárií. Je úplně věrohodný jako všichni ostatní, děkan, president Dedmon, Annie Cantrell jako snoubenka jeho syna, stejně tak i pozůstalí 4 hráči. A konec konců, nejtěžší zkouškou je pro ně postavit se znova a znova na hřiště, dokaď nezačnou vyhrávat a tím dát hold všem pozůstalím i mrtvým z týmu a fans marshalls. Nejde tu jen o vítězství.
Filmy ze sportovních prostředí mají jednu velkou nevýhodu – prostoduchý scénář, který je okamžitě odhalen a divák už pak jen čeká, jakými prostředky se režisér dobere ke kýženému konci…We Are Marshall bohužel není jiný, ale přeci jenom se v něčem od svých soků odlišuje. Jakoby si McG vzal od Charlieho andílků oddech, půjčil si maximálně tak agresivní kameru a svou klipovitou režii s vysokým počtem střihů nechal doma (samozřejmě zápasy jsou věc jiná). Příběh se ani neline pomalu, ani nijak ďábelsky nepřeskakuje z místa na místo, ale jen tak proplouvá mezi postavami a vytváří uvěřitelné prostředí, které, ač jsem zezačátku avizoval, nepobralo moc na originalitě (teatrální a nenápaditý scénář mluví za vše), zato chytne pevně a nepustí. K této fiktivní ideji dopomáhá i duo výborných herců – zažraného fotbalového trenéra McConaugheyho a zamlklého, vzpomínkami zranitelného Matta Foxe, který snad tímto filmem konečně utvrdil, že nejsou jen Lost a doktor Jack. Rozhodovat se mezi 3* a 4* nikdy není med a v tomto případě za velmi překvapující citlivou režii McG, výborně zahrané postavy a fakt, že se jedná o skutečný příběh rád přimhouřím oko. We Are? Marshall! [Přesná stopáž: 131 min]
Veľmi pekný film a pocta jednému športovému klubu. O to viac prekvapí, že tento nonstop doják je dielom tvorcu videoklipových nonbrain akčných dobrodružstiev troch hlúpučkých anjelikov.
Priznávam, že športové drámy nie sú môj obor, ale McG ma dostal. Hustá dráma o tom, aké dôležité (a miestami ťažké) je nesadnúť si po facke od života do kúta a nezostať tam fňukať. Pri záverečnom skandovaní "We are Marshall" bola dokonca aj nejaká zimomriavka.
Tragédia 70 rokov, ktorá zrazí americký futbal v meste Huntington na kolená. Pri pohľade na havarované lietadlo v lese Vám bude behať mráz po chrbte, tak ako pri rozhodovaní o tom či bude nové mužstvo a polovica mesta príde pokrikovať "We Are Marshall"! Dosť dojemné scény, vyrovnávanie ľudí v meste so strátou bližnych... Snímok slúži niečo ako pamiatka pozostalým s patriotistickým nádychom. Matthew McConaughey je ako tréner presvedčivý a snaživý, je pravdou že trvalo kým futbal v tomto meste opät povstal - ale dnes patri "We Are Marshall" medzi jeden z najlepších klubov v USA, ktorý vychoval množstvo talentov na profesionálnej úrovni. Mesto žije futbalom, čo je vidieť aj v snímku. Ide o úctihodnú pamiatku... 8/10
Tak teď mám tak trochu problém v tom, že nevím úplně přesně, co nového napsat. Víte, když jeden den vidíte film o americkém fotbalu podle skutečných událostí, a další den vidíte další film o americkém fotbalu podle skutečných událostí, tak už člověk neví, co má napsat, aby se náhodou neopakoval. A to je přesně můj případ. Jen den před tímto filmem jsem viděl film Gang v útoku, který je velice podobný s tímto filmem. Ale nejhorší je, že jsou si velice podobné i v kvalitě, tedy alespoň podle mého názoru. Ale tak zkusím něco k filmu "Návrat na vrchol" napsat. Jedná se rozhodně o zajímavý film, na jehož začátku je herecké neštěstí, při kterém zemřou téměř všichni hráči amerického fotbalu na Marshallově univerzitě. Přežije jen několik málo hráčů, kteří do letadla z různých důvodů nenastoupili (kvůli zranění, kvůli náhodě, nebo kvůli zaspání). A právě od těchto hráčů vzejde popud, aby se znovu sestavil tým a hrál se zde znovu americký fotbal. Jak už zde někteří komentující naznačili, sportovní filmy jsou téměř všechny o jednom a tom samém. A tady je informace, jak film skončí, už v samotném názvu filmu, takže netřeba být během filmu nikterak nervózní, jak to celé skončí. Tady záleží už vlastně jen na scénáristově peru, jak příběh dokáže zpracovat, na režisérově umu, jak film dokáže převést na plátno, a na hercích a jejich ztvárnění a uchopení jednotlivých postav. Všechno se zde docela perfektně povedlo a já nemám důvod k nějaké větší nespokojenosti. Scénárista, režisér i herci se se svými úkoly popasovali dobře a výsledkem je koukatelný film, který dokáže zaujmout, ale ze kterého jsem rozhodně nebyl nějak u vytržení. Takže jsou z toho solidní čtyři hvězdičky.
Překvapivě dost kvalitní drama natočené podle skutečné události. Je sice pravda, že je film plný klišé ale má velice dobré herce a za celé dvě hodiny jsem se nenudil. A to je hlavní. Ale je to jeden z těch filmů, které stačí vidět jednou.
velmi ma prekvapil reziser McG, kt. velmi neoslnil charlieho anjelikmi, ale s marshallmi ukazal, ze predsa v nom tkvie nejaky ten talent, aj ked treba uznat ze podla mna mal slaby scenar poruke, plny silnych slov a hrdinskych vylevov, ako to uz asi byva zvykom v sportovo ladenych filmoch...taktiez dost tam nesedi ten patos, kt. je viditelny pocas celeho filmu, a najviac ked tak nudi...no a este k mcconaugheymu: ten pekne zabodoval a dostava sa z podpriemeru hrdinov romantickych komedii...len tak dalej
I tohle podání amerického fotbalu se mi líbilo a v žádném případě ho nebudu zatracovat. Ono na konec, asi ten fotbal nebude taková nuda, jak se může někomu zdát:-) Dobřa a pěkně natočený návrat k fotbalu po tragické události...McConaughey jako největší plus za přirozenost ve své roli. 70%
Návrat na vrchol sice hraje na city, ale příjemně. Nic není přehnaný, až na pár momentů. Herecké obsazení velmi slušné. Dobrý film, který rád uvidím znova.
Hodnocení: 75%
Skvelo podaný príbeh o krutej tragédii, ktorá sa stala v USA, podaná nečakane nepopcornovej od režiséra Charlieho Anjeli...príbeh a herci sú na jednotku, režisér vedel ako zaútočiť a zadarilo sa....uvidíme ako zvládne Terminátora...na toho sú predsa viac ľudia zvedaví