Reklama

Reklama

Ó, ty černý ptáčku

(TV film)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Holocaust, který měl být zapomenut. Tragická svědectví o osudech českých a moravských Romů za 2. světové války.  Na území Čech, Moravy a Slezska žilo na počátku druhé světové války na šest a půl tisíce Cikánů – Romů, v roce 1945 jich zůstalo jen několik set… O velmi málo známém a zmapovaném romském holokaustu vypráví hodinový dokument scenáristy a režiséra Břetislava Rychlíka. Spolu s některými z těch, kteří přežili, navštívíme místa bývalých koncentračních táborů v Letech u Písku a v Hodoníně u Kunštátu, Berlín, kde se ve sklepeních Gestapa zkoumalo, kdo z Cikánů je vhodný pro likvidaci a kdo může přežít, i vyhlazovací tábor Osvětim-Březinka, kde životní pouť většiny českých a moravských Romů skončila. Profesor Dušan Holý, známý etnograf a folklorista, vzpomene na svá setkání s romskou ženou, která v Osvětimi ztratila celou svou početnou rodinu. A právě ve chvílích největšího utrpení a ponížení složila písně, která jsou svědectvím inferna i obrazem nezlomného ducha… (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Marze 

všechny recenze uživatele

Tohle je pravý horror a peklo na zemi. Nejúčinnější vyprávění je přímo od pamětníků. Překvapilo mě, že v koncentráku v letech dohlíželi čeští četníci, kteří vynikli i svou krutostí. Ale v každém národě je deset procent s různými psychickými problémy. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Co ti na to tu tvoji RYCHLOfilmařinu mám říct, Břeťo ?? Jeden samozřejmě dovede ocenit tyhle chvályhodné motivace, snad jejich upřímnosti i musí věřit, ale měl by sis uvědomit, že ta tvoje legendární pseudodokumentaristika nakonec není ničím jiným než medvědí službou !! Ale kdeže.. On to všechno Břetislav Rychlík, o němž jsem si už dávno přestal dělat iluze, určitě dobře ví, a tak se jeden dnes ani nestačí divit, jak rychle zapomněl, proti čemu všemu kdysi sám hlasitě vystupoval.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Existuje množstvo filmov o holokauste Židov počas 2. svetovej vojny, prvým filmom o holokauste na cigánske etnikum bol film A husle prestali hrať z roku 1988. Ďalším filmom o holokauste, ktorý mal byť zabudnutý. Je tento dokument, ktorý podáva tragické svedectvo o osudoch českých a moravských Rómov za 2. svetovej vojny. ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Dokument sice nepřináší nic moc nového, všichni víme, jaké byli nacisti všehoschopné zrůdy, ale jinak je to natočené docela dobře, má to silný závěr s žalostným zpěvem... Co ale filmu musím vytknout je jeho jednostranné procikánské zaměření. Třeba takový zákon proti potulce a ,,cikánskému" způsobu života z dvacátých let podle mě nebyl v ničem diskriminační. Mimo jiné zavedl pro Romy povinnou školní docházku. Nutit Romy mít vzdělání je diskriminace? ()

Reklama

Reklama