Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tento tragikomický hudební film známého scenáristy Karla Čabrádka hovoří o povinné vojenské službě v období konce normalizace v osmdesátých letech minulého století. Hlavními hrdiny jsou dva vojíni základní služby rozdílných povah Pavel a Tonda (představují je mladí talentovaní herci Michal Juřica a Jakub Johánek), sloužící u vojenské kapely v jakémsi zapadlém posádkovém městečku. Příběh plný hudby, rock'n'rollů, zádumčivých blues i budovatelských pochodů a optimistických častušek se tedy odehrává v historické době, kdy vojna už zdaleka nebyla pouze mazácká a zupácká, jak ji známe z padesátých let třeba z komedií Tankový prapor či Černí baroni. Velitelem pluku už není omezený tupec major Terazky, ale v jádru inteligentní plukovník Galko (hraje ho slovenský herec Ľubomír Paulovič), starý "dukelák", kdysi voják tělem i duší, který již delší dobu cítí, že nejen na vojně, ale potažmo v celé společnosti zdaleka není všechno v pořádku. Své pracovní i civilní problémy řeší bezmeznou pasivitou, pocitem marnosti i stupňujícím se alkoholizmem. Na této postavě, byť nepatří k hlavním, je nejvýrazněji demonstrován rozpor mezi tvrdou kázní, vojenským drilem a výčitkami svědomí z toho, že ve své vysoké politické funkci bezděčně i záměrně napomáhá lži a zlu. V závěru této dramatické komedie, při významných oslavách čtyřicátého výročí vítězství nad fašismem, páchá Galko morální sebevraždu, čímž zničí nejen sebe, ale i část své rodiny. Hned druhý den nastupuje na uvolněné místo mladý proškolený velitel, čímž komunistický režim dává jasně najevo, že svůj mocenský boj zdaleka nevzdává. Příběh, jak se kdysi říkalo, s oblíbenou vojenskou tématikou, prezentuje vojnu nikoliv s obdivem či nadšením, ani jako ztělesněné zlo, plné "zelených mozků", ale pravdivě a objektivně. A samozřejmě s humorem a nadsázkou, která k vojenským historkám patřila a patří, i v době, kdy se povinná prezenční služba stala naštěstí minulostí. Scenárista tedy k tématu přistoupil atraktivně, to znamená divácky, k čemuž značnou mírou přispěla i vynikající, působivá muzika. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (17)

Lish84 

všechny recenze uživatele

Za klady filmu považuji kvalitní technické zpracování, vtipné scény (hlavně ples a vše kolem něj), některé postavy (zejména ostravský mazák) a také chytlavý hudební doprovod (ruská lidovka na plese neměla chybu :). Občas mi to při sledování sice trochu připomnělo Černé barony a Tankový prapor, ale je vidět, že se tvůrci snažili, aby to právě tyto dva filmy evokovalo co nejméně (vyhnout se tomu úplně se přirozeně nedá). Přes tyto klady mě ale film zejména díky příběhu (žádný velký) až tak nechytl a v podstatě mi bylo jedno, jak to skončí. Dobrý průměr přesně na jedno podívání. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Nic moc. Mladí a nadějní herci mi k srdci nepřirostli, a podle mne toho ani moc nezahráli. Příběh ničím nezaujal a dějově to na mne bylo dost pomalé. Jedno překvapeníčko tu sice je, ale to je vše. Hnusná hudba v celém filmu a hlemýždí tempo mne málem uspaly. No, jako vzpomínku na mladá léta, tedy z nostalgie něco dám. A přidám ještě něco za Ostravaka, možu ni? ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Václav Křístek patří k těm lepším televizním tvůrcům. Méně známí herci, vtipnost, vystižení doby a kvalitní hudba. JE TO PRACA Z LIDMA! ()

sator 

všechny recenze uživatele

Scénář : Karel Čabrádek...............Když někdo kdo byl na vojně kouká na film z vojny, tak většinou roste z vylhanosti dialogů děje i prostředí. Tady se to docela podobalo reálu. Je to svižné i dobře zahrané a to téměř nikoho z mladých herců neznám....Oni to ani herci nejsou ale členové hudební kapely viz :::: http://cs.wikipedia.org/wiki/100%C2%B0C.Dávám 70 %..... ()

Fifer 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, když dostanou prostor neokoukané tváře. Skupina 100°C to zvládla s přehledem, kdyby to točil Vejdělek, nebo jiní režiséři, tak je tam zas Kotek s Mádlem, Voříškovou a Macháčkem. Přijemný film, i když pankáči tančící na plukovníkově oslavě, tak to je pěkně scifi. Ale budiž, netřeba se pitvat v každé komedii. ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama