Reklama

Reklama

Dramatická kritika chování velkých společností v průmyslu rychlého občerstvení vypráví příběh, jímž se prolínají tři základní dějové linie. V první jde o ilegální přistěhovalce do USA pracující v masném velkozávodu. Další je o vysokoškolské studentce pracující jako brigádnice v rychlém občerstvení a koketující s aktivismem. A poslední nás zavede doprostřed vyšetřování správy podniku. Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým vedoucím řetězce Mickey's Fast Food Restaurant a má obrovský problém. Kontaminované maso se nějak dostává do karbanátků potřebných pro výrobu jejich nejoblíbenějších hamburgerů Big One. Aby zjistil jak, vypraví se ze svého útulného hnízdečka v jižní Kalifornii do příbytků středoamerických dělníků obsluhujících jejich masné závody a objevuje tam skutečný "rychloobčerstvovací národ" konzumentů, kteří si sami vůbec neuvědomují, že to oni jsou konzumováni průmyslem lačnícím po čerstvém mase a výdělku. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (164)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Stále nevím, co si to tomto filmu myslet... nese všechny rysy nezávislého snímku, ovšem zároveň se zde objevuje řada hollywoodských hvězd a místy to působí rušivě. Najdeme tu mnoho působivých scén, které však střídají zbytečně natahované dialogy z větší části o ničem. Snímek každopádně nadchne svým syrovým podáním a zapůsobí tak jak má, bezprostředně po jeho skončení si určitě nezajdete na hamburgera, některé výjevy totiž působí velice sugestivně až nechutně. (70%) ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

První polovina filmu je skvělá, nápaditá, svižná, jenže pak přijde polovina druhá a je tu problém. Tenhle film není ani dokument, jenže si na dokument tak trochu hraje. Jenže na celovečerní film mu tak trochu chybí nějaký příběh a na dokument zase opravdovost. Výsledkem je podivná směsice tří příběhů, která je tak nějak poskládaná dohromady, ale vlastně nevede odnikud nikam, ale občas docela příjemně šokuje a poodhaluje, co všechno se vlastně schovává za tím (a v tom), když si koupíte ten krásně vonící hamburger z fast foodu a náhodou ho i sníte... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

No, jestli jsou hambáče z hoven nebo ne, je mě úplně jedno. Já je nežeru. Kde mám však záruku, že jsem někdy nesežral nějakej ten výživnej kuchařův plivanec dovedně zamíchanej v jídle v klasický hospodě. Jídlo složený z kousku hovna jsem snad nikdy neměl, ale jeden nikdy neví. Třeba jsme už všichni sežrali nějaký to hovno, ale hrajeme si na to, že máme nóbl držky. To, že nežeru ve fastech má jiný důvod. Abych se tam nadlabal jako v hospodě, musel bych vysolit tak dvě kila a to ještě budu žrát rukama, budu mít umaštné ruce i nohy a o hubě ani nemluvě, přitom za dvě kila se v hospodě naměju jak král. Takže tahle část kritiky mě ve filmu přišla zbytečná. Druhá část kritiky ve filmu je však daleko závažnější. Novodobé otroctví v podobě zaměstnávání nelegálních uprchlíků je totiž dost velká nemoc současného světa. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nudný, mělký a rádoby-zasloužilý aktivismus bez špetky naléhavosti a jakéhokoli přínosu. Avril Lavigne filozofující o revoltě. To už fakt radši ten pragmatik Willis. Ten má aspoň koule. Nevím, jestli náhodou stádo krav není brilantní metaforou lidí, kteří tenhle film shledávají kritickým. Sám totiž jen otupěle bučí v řadě a ještě to vydává za odvahu... Jako dokument by byl možná zajímavý (taky by přišel o 90% ušlechtilých keců a všechny hvězdy), jako hraný film je to jenom vyčpělá konstrukce. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem měl rád Richarda Linklatera. Jeho diskuzní romance opravdu z celého srdce miluji a některé jeho experimenty ve mě také vzbudili ty lepší pocity. Bohužel to není příběh Fast food nation. Snad poprvé natvrdo říkám, že tohle se Richardu nepodařilo. Film nepůsobí jako celek, ale spíše jako dvoudílná mini série, která v první půlce chce říct hodně, ale během reklamy mezi oběma díly všechny své myšlenky zapomene a poddá jen nudné a obyčejné svědectví, které bych očekával od režiséra kvalitativně o hodně slabšího. Všechny ty malé i větší hvězdičky přes Linklaterova oblíbence Ethana Hawke, Bruce Willise, Avril Lavigne, Krise Kristoffersona působí jen jako marketingově promyšlené tahy, kdy si jeden manažer řekl, že by Bruce Willis měl hrát v podobně laděném filmu a stalo se. Je tam 5 minut a je to opravdu "bomba". celkový přístup k postavám se mi nelíbí, dělají věci, které neodpovídají tomu co se o nich divák doví a poučka na závěr? Chcete se něco dozvědět o hamburgerech? Koukněte na Super size me a nechte tento rádoby satirický film na pokoji. ()

larelay 

všechny recenze uživatele

Aby bolo jasne. Styri hviezdy film dostal len kvoli aktualnosti temy tak fast foodov ako aj nelegalneho zamestnavania mexicanov...Film mal velke medzery, obcas mate chut si povedat what the fuck a vypnut to, ale aj tak vam to tie zdanlivo nesuvisiace (postava Ethana hawkea) dejove linie nedovolia. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je rozhodně agitka, a to agitka silně levicová, s mnoha argumenty tu použitými lze polemizovat a mnohé jsou zjevně zvoleny pouze proto, že se hodily autorům snímku do koncepce scénáře, jakož i do koncepce angažovanosti celého snímku, ale na rozdíl třeba od politicky a názorově obdobně motivovaného Michaela Moora (hlavně jeho Fahrenheita 9/11) s tímhle snímkem souzním a ztotožňuji se s ním... Je dobře, že už konečně někdo takovýhle film plný hollywoodských hvězd natočil a že zase nejde o nezávislou produkci s minimálním dopadem. Přesně takhle podle mého světonázoru funguje náš západní svět. Kapitalismus, jenž svou dravostí a premisou maximálního zisku zašlapává demokratické principy do hlíny... (Tenhle film funguje trochu na principu knihy - nejspíš realistického románu...musíte se prokousat nezáživnými popisnými pasážemi symbolizujícími svět, který film popisuje, stejně jako si musíte projít stohy nezáživných materiálů, jestliže se chcete dostat k meritu věci, možná už s tím mají diváci na konci alfabetického věku tak trochu problém, ale já v tom nevidím nějaké mínus filmu...to by dneska například taková Markéta Lazarová už vůbec neměla žádné diváky...) ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Já se u toho nenudil. Přiznávám, že třeba linie studentky co dělá v mekáči je úplně zbytečná a Ethan Hawke tam čtvrt hodiny oxiduje, jen protože je jeho hlava známá. Ovšem hlavní linie s hovnama v hamburgerech mi přišla zajímavá a herecké hvězdy mi tam fakt nevadily, naopak. Ale jak zde píše choze, hambáče jsem žral a žrát budu. 70% ()

Fr 

všechny recenze uživatele

První pravidlo marketingu: nezabít zákazníka (podruhé by nepřišel)...... Byli jste někdy v masokombinátě? Ukázali vám porážku? Kde řežou kravám hlavy? Brodili jste se v krvi? Ano? Tak vám nemá tento film co nabídnout! Film totiž nemá nic řešit. Jen upozornit. Třeba na levnou pracovní sílu. Na humus na jatkách. Ale to asi všichni víme. Že jsou v tom mase hovna? Vždyť o tom co jíte rozhoduje někdo, kdo nechce přijít o práci. Napadá mě - byli jste někdy v pekárnách? Ne? Myslíte, že tam pracují jen češi? Tak vězte, že všichni musíme občas spolknout nějakou sračku. Naštěstí u toho nemusíme celou dobu dejchat pusou! Ještě že jsou všude kolem nás eko farmy. Aspoň něco se dá žrát. Že žádnou eko farmu neznáš? Tak na TOHLE nečum, nemakej v pekárně a nakupuj v třeba v Hypernově. ()

mandes 

všechny recenze uživatele

rozpočet : ? otvárací víkend : $410,804 tržby celosvetovo : $2,059,246/// Aj tak budem chodit do mekača kedy budem chciet. he he ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Skrze naivní iluze bossů korporačních fasfoodových řetězců, sociální zázemí náctiletých zaměstnanců v pestrobarevných uniformách řetězcových poboček a drsný život špatně placených imigrantů pracujících v masokombinátech skládá režisér Richard Linklater nelichotivý, celoplošný obraz světa fastfoodové kultury. Namísto lineárního příběhu film tvoří epizodní výjevy, které fungují jako malé reportáže. Nepřítomnost příběhu sice vede k nesoudržnosti, ale zároveň umožňuje naznačit všechny aspekty fastfoodové kultury a poukázat na její globální vliv. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Myslím, že tenhle film mohl být kratší, protože přeci jen je to občas trošku zdlouhavější, ale zase by to tím mohlo ztratit dost atmosféry. Ten Gregem Kinnearem s chutí snězený Big One mě naprosto znechutil (Jednou jsem něco podobnýho viděl v Delvitě u úseku uzenin, až na to, že tomu chlápkovi stekla žgrinda do salámu, kterej balil, náhodou. Jenže on ho dobalil a chtěl ho dát zákazníkovi, hnus). Některé scény, jako třeba porážka dobytka, by mohly slabší povahy na pár dnů odradit od návštěvy řeznictví. Jenže je tu trochu problém. Knížka byla velkou kritikou fastfoodů a jejich politiky a chování vůči svým zákazníkům i zaměstnancům. Jenže to tady vlastně skoro není. Že Mexikáni utíkají přes hranice a potom pracují v nevyhovujících podmínkách a na černo s tichým souhlasem policejních orgánů, to je známý fakt, že všechny ty hamburgery a přepáleným olejem fritovaný hranolky jsou zdraví škodlivé, to je taky jasné, že se ty společnosti zajímají spíš o výdělek a až potom o lidi, to je svatá pravda. A vlastně o moc víc toho tu není. Dá se to trochu připodobnit podobné kritice společnosti jako v Děkujeme, že kouříte nebo Obchodníku se smrtí. Jenže tady není použit žádný humor, žádná nadsázka, žádná extra šokující fakta a ani tu ta kritika není dovedená dál, než jen na prah dveří. Ta absurdita sebepožírajícího se hada tak nevyjde moc najevo, člověk ji tuší, ale nevidí, prostě to skončí ve ztracenu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

...a tenhle film bych promítal se "Super size me" ( http://www.csfd.cz/film/166969-super-size-me/ ) jako dvojprogram. Ať už na něj navazující, nebo naopak... Jen si nejsem jist, jak by tyhle projekce končily. Každopádně si myslím, že jisté nejmenované >frančízy< v okruhu 1000 metrů od kin by měly v čase promítání preventivně zavřít a provádět třeba něco jako sanitární dny... :o/ . . . Jakési motto filmu, vyřčené v úvodu coby jedno ze základních pravidel marketingu - tedy že "...zákazníka nesmíte zabít, protože příště by nepřišel..." myslím hovoří za vše. Tři a půl hvězdičky tedy za film - zaokrouhleno nahoru právě pro onu nechtěnou >naléhavost< tvrzení marketingových sráčů, v tomto případě pak i jako celý film působící spíše jako memento, obnažující onu bídu a pomalé - ale jisté - zabíjení všech těch >šťastných< dlouholetých uživatel slastného fastfůdového světa... :-( - - - P.S. (13.3.2012) Dále k pochutnání něco mňamozního... http://www.csfd.cz/film/257552-potraviny-as/ ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Asi to měla být kritika konzumní společnosti, nicméně tvůrci se rozhodli pro takový formát, kterým vysloužili kritiku sami sobě. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Neřekl bych, že je to zas až taková agitka. Nebo jste měli pocit, že to, co tam povídá Bruce Willis, je nějak mimo mísu? Scéna s bojácnými, hloupými kravičkami je také výživná. Nechováme se, my lidi, kolikrát úplně stejně? Klid, pohoda, jistoty... vystoupit z komfortní zóny netřeba. Kdo ví, co číhá za hranicemi ohrady. Spíše než cokoli jiného, je Fast Food Nation obrazem naší společnosti, ve které chceme mít všechno rychle a pak se divíme, že je to sračka (doslova). A když s tím chceme něco dělat, zjistíme, že systém je chytře nastaven tak, aby se z něj ovečkám nechtělo. Ostatně, jak také ukázáno na mexické linii příběhu, člověk riskuje a odhodlá se změnit svůj život, až když mu teče do bot. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Nezávislácky roztěkaný a pomalý film se zástupem hvězd, jednou skvělou scénou (rozhovor Grega Kinneara s Bruce Willisem) a nechutným moorovským koncem, za který jednu hvězdičku strhávám. Opět jsem se nic nového pod sluncem nedozvěděl, ani mi není o nic víc líto krav a hambáč si dám při nejbližší příležitosti. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Linklater FFN natočil až dokumentárním stylem, ve kterém vidíme přesně to, co všichni víme, nebo alespoň tušíme, ale nechceme to nikdy sledovat na vlastní oči. Nic víc, nic míň. Není to však žádná óda na nechutnost, i když by se k ní dalo snadno klesnout. Pouze v závěru režisér přitlačí na pilu trochu víc. Chválím využití mladých talentů (Avril Lavigne se nepočítá), spolu se slavnějšími herci (Willis, Hawke), kteří si své pidirole zjevně užívají. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak, jako jsem v případě Bowling for Columbine nechápala, co tak fenomenálního se skrývá v tom, téměř devadesáti procentním hodnocení, zde naopak nechápu, v čem Fast Food Nation strádá. Pro mě velmi kvalitně a podnětně zpracovaný film s příjemným hereckým obsazením. O Patricii Arquette jsem si chvíli myslela, že je kamarádkou, která bydlí s Ashley Johnson a ona to byla její matka, v pohodě:) Těšila jsem se také na Catalinu Sandino Morenu, která mě zaujala již v Paříži, miluji tě. Ta dívka je nádherná a má talent, škoda, že není více známá. A jako bonbónek překvápko v podání Avril Lavigne. Všechny ty monumentální kampaně a reklamy, jsou jen vypucované a marketingově vyleštěné pozlátko, za nímž se skrývá všechno to, co uvidíme i v tomto snímku. Lidský faktor, jako pracovní síla, je v mnohých zaměstnáních brán jen jako nezbytný článek zapadající do jednoho velkého kolosu, kde v podstatě mnohdy nemá hodnotu a je brán jen jako další stroj. Každá práce má svá skrytá pozadí. Naprosto mě odrovnal závěr, kde Sylvii její šéf vede přímo na jatka. Jak tam nebohou krávu "shoot in head," to bylo moc i na mně. Americký styl stravování, fastfoody, je jeden velký humus a já osobně, bych do úst hamburger, hranolky máčející se v kečupu, a podobné "produkty" nikdy nevložila. ()

Související novinky

Vůz plný zlata

Vůz plný zlata

01.06.2006

Zatímco čeští filmaři stahují své snímky z většiny festivalů na protest proti nepochopitelnému jednání naší vlády, která neodsouhlasila novelu zákona o české kinematografii, v Cannes se tuto neděli… (více)

Prst v chilli gratis

Prst v chilli gratis

21.05.2006

Co byste dělali, kdybyste začali jíst právě čerstvě připravené chilli a náhle v něm objevili článek lidského prstu? Já pravděpodobně zvracel. Tohle se stalo právě před rokem a před půl rokem byli… (více)

Reklama

Reklama