Reklama

Reklama

Dramatická kritika chování velkých společností v průmyslu rychlého občerstvení vypráví příběh, jímž se prolínají tři základní dějové linie. V první jde o ilegální přistěhovalce do USA pracující v masném velkozávodu. Další je o vysokoškolské studentce pracující jako brigádnice v rychlém občerstvení a koketující s aktivismem. A poslední nás zavede doprostřed vyšetřování správy podniku. Don Henderson (Greg Kinnear) je marketingovým vedoucím řetězce Mickey's Fast Food Restaurant a má obrovský problém. Kontaminované maso se nějak dostává do karbanátků potřebných pro výrobu jejich nejoblíbenějších hamburgerů Big One. Aby zjistil jak, vypraví se ze svého útulného hnízdečka v jižní Kalifornii do příbytků středoamerických dělníků obsluhujících jejich masné závody a objevuje tam skutečný "rychloobčerstvovací národ" konzumentů, kteří si sami vůbec neuvědomují, že to oni jsou konzumováni průmyslem lačnícím po čerstvém mase a výdělku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (164)

majxik 

všechny recenze uživatele

Docela rozporuplný snímek, jedna má čast by mu nejraději dala 4 hvezdičky a druhá říka že jedna je moc... No ale když si to sesumíruju na papír, tak se zde objevila lákavá tématika Fast Foodu a co v nich lidi jedí, k tomu tématika velikých korporací která "malé" lidi poměrně zajímá, a to došperkováno k práci ilegalních přistěhovalců a zacházení s nimi. Na druhé straně je tento snímek místy utahaný až běda. Dojem i kazí některé obsazení herců, kteří sice odvádějí dobrou práci, ale bohužel se sem nehodí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Agitační výkřik do tmy. 1) Film chce obsáhnout vše najednou - chování fastfoodových řetězců v honbě za ziskem, nehumánní "výrobu" hovězího masa, osudy mexických ilegálních gastarbeiterů i ekologické aspekty. Výsledkem je všechno a nic. Naštěstí si tvůrci odpustili milostnou linii, to by pak bylo úplně k nekoukání. 2) Nejvíce mě dostala mladá ekologcká aktivistka, která říká krávě, co se nechce hnout z ohrádky: Don´t you want to be free? Ovšem i tito bláhoví aktivisté se umí poučit: I think our major learning was cows are pretty stupid. 3) Film sám za moc nestojí, ale za jeho společenský apel přidávám jednu hvězdičku. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

Já se u toho nenudil. Přiznávám, že třeba linie studentky co dělá v mekáči je úplně zbytečná a Ethan Hawke tam čtvrt hodiny oxiduje, jen protože je jeho hlava známá. Ovšem hlavní linie s hovnama v hamburgerech mi přišla zajímavá a herecké hvězdy mi tam fakt nevadily, naopak. Ale jak zde píše choze, hambáče jsem žral a žrát budu. 70% ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Filmy s kontroverznou problematikou majú u mňa malé bezvýznamné plus a určite ma zaujímajú a logicky medzi ne patrí aj Fast Food Nation... Na 99% sa podobné veci dejú aj v skutočnosti, no ja s tým nič nenarobím a je mi to (bezohľadne povedané) u riti. Samozrejme mi prišlo ľúto či už tých kráv alebo ľudí pri výrobe, ale aj ľudí, ktorí tie svinstvá jedia. Ale medzi nimi som určite aj ja a zatiaľ som živý a zdravý, takže určite ma to od najbližšej návštevy McDonalda neodradí. A čo sa týka filmu, myslím si, že väčšina známych hercov tu ani nemusela byť (Hawke, Willis...), film by pôsobil asi lepšie. Vo výsledku by som dal 2*, no za Avril (hoci hrala veľký kravský trus) pridávam pol * a beriem do úvahy aj malé bezvýznamné plus :) ()

_DAVE_ 

všechny recenze uživatele

Zajimvy namet zabyvajici se Americkou "narodni masinerii" - rychlymi obcerstvenimi. Film celou problematiku popisuje z pohledu Marketingoveho poradce jedne takove firmy, dale pak z pohledu Mexickych uprchliku, kteri byli nuceni pracovat v jedne z tovaren vyrabejici hamburgry. A posledni pohled je z pozice mlade studentky pracujici v jednom z FastFoodu.. Pokud jste naruzivymi konzumenty hamburgeru, doporucuji vychovne shlednuti :-) ()

Galerie (75)

Zajímavosti (4)

  • Avril Lavigne, která zde v menší roli ztvárnila vegetariánskou aktivistku bojující za osvobození krav, je vegetariánkou i ve skutečnosti. Jednou nicméně uvedla, že by se za vegetariánku nepovažovala, pro případ, že by ji někdo viděl jíst maso. (GreatestFan)
  • Režisér Richard Linklater bol nominovaný na Zlatú palmu na filmovom festivale v Cannes. (Greenpeacak)
  • Ve scéně, kdy se Don Anderson (Greg Kinnear) vydá na služební cestu, jede ve vozidle Ford Explorer 4. generace. Nedlouho poté však vystupuje ze staršího Fordu Explorer 3. generace. V dalším střihu pak lze vidět opět původní auto. (alambert)

Související novinky

Vůz plný zlata

Vůz plný zlata

01.06.2006

Zatímco čeští filmaři stahují své snímky z většiny festivalů na protest proti nepochopitelnému jednání naší vlády, která neodsouhlasila novelu zákona o české kinematografii, v Cannes se tuto neděli… (více)

Prst v chilli gratis

Prst v chilli gratis

21.05.2006

Co byste dělali, kdybyste začali jíst právě čerstvě připravené chilli a náhle v něm objevili článek lidského prstu? Já pravděpodobně zvracel. Tohle se stalo právě před rokem a před půl rokem byli… (více)

Reklama

Reklama