Reklama

Reklama

Náš příběh se odehrává v malém městě Willard, místě, kde se každý zná s každým a nikdo nezamyká dveře, protože zloději zde prostě nejsou. A všichni až na Timmy Robinsona (K'Sun Ray) jsou spokojení. Timmy je osamělý tichý kluk zavřený neustále ve svém pokoji. Jednoho dne si jeho maminka (Carrie-Anne Moss) koupí nemrtvého domácího pomocníka (Billy Connolly), ale Timmy je zásadně proti, protože zombiím nevěří. Když si s ním ale umrlec chce hrát a navíc ho ješte zachrání pred místními rváči, začne jej považovat za přítele a pojmenuje ho Fido. Jenomže nefunkční Fidův obojek je velký problém, a o to větší ve chvíli, kdy začnou sousedé umírat. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (292)

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Dobré odpoledne, chlapci a dívky. Povězte mi, kolik z vás už někdy muselo zabít zombie? Po všech těch zombie filmech a Sci-Fi béčkách jsem z Fida naprosto nadšenej. Konečně někdo dotáhl k dokonalosti to, co před dvěma roky naznačil závěr Soumraku mrtvých. Inspirace je víc než očividná a geniálních okamžiků je neúrekom. Pocta starým béčkovým scifárnám je už jen takový bonus, kapka krve na rakvičce. ● Úvodní černobílé reklamně instruktážní intro pro děcka ve škole ve stylu 50. let je geniální. ♪Do hlavy je to nejlepší, mozek se tím zneškodní…♫ Zbytek je sice v křiklavě veselé barvě, ale pořád jsem měl pocit, že koukám na film z 50. let. Kamera, herci, hudba…, tohle je prostě skvost. Další svěží závan shnilého masa na zatuchlém poli zombie filmů. Umístit příběh do doby plné nadšení a elánu byl skvělej nápad a všeobecná apatie ke smrti vytváří opravdu bizarní kontrast s duchem doby. 90 % mrtvých hold chce být zombíkem a ne nějakou debilní hlavou v rakvičce. A navíc je to drahý jak prase. Vlastně mám pocit, že se důchodců moc lidí nebojí. Emmette Mitcheli, z prachu jsi vzešel a v prach se obrátíš a z prachu toho již se nevrátíš. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně hravá variace na klasický příběh přátelství kluka a jeho psa včetně prověřeného vývoje událostí – kluk se s novým mazlíčkem spřátelí, přičemž on musí čelit nepřízni jednoho z rodičů, idylka je dále narušena zásahem zvenčí, aby se vše nakonec opět v dobré obrátilo. Akorát v tomto filmu není mazlíčkem pes, nýbrž zombie. Zombie jménem Fido a vězte že tenhle nemrtvý mazlík sousedy jen tak neškodně neoslintá, jak měl ve zvyku třeba ten chlupáč Beethoven, on jim rovnou vyhryže střeva z pupku! ___ Nápad domestikované zombie jakožto nového člena rodiny, mazlíčka nebo sluhy je perfektní a jako takový je živnou půdou pro spoustu vtipných a bizardních situací. Celý příběh je podán s roztomilou nadsázkou, což platí i pro vražedné zásahy zdivočelých zombíků a v těch se na brutalitě vůbec nešetří. Je libo střívko nebo mozeček rozprsknutý na stěně? Nebo snad urafnutá ruka? Máte to mít! Fido je navíc zasazen do Ameriky 50.let, přičemž naivita kinematografie té doby a její celková atmosféra z tohoto filmu jen číší. Zároveň jsou zde patrné i satirické prvky zaměřující se na konzumní společnost a dokumentárně laděný prolog je zase vtipnou variací na naučné filmy z éry kdy se do domácností pomalu zaváděly televizory a filmový průmysl cítil potřebu vychovávat a vzdělávat dětské publikum. Jestliže Sam Mendes v Nouzovém východu nahlížel pod pokličku na první pohled spořádaných a ideálních rodin a tento dobový mýtus zdárně zbořil, režisér Andrew Curie dobové vyobrazení života na předměstích přijal za skutečné pro svůj diegetický svět, čímž z Fida udělal jakýsi pastiš hollywoodské kinematografie 50. let…nehledě na vyprávění příběhu s výraznými hororovými a sci-fi prvky, které tehdy tvořily značnou část filmové produkce. ___ Fido je svéráznou poctou jedné kinematografické epochy a její parodií zároveň, originální a hravou zombie komedií, která exceluje po stránce formální scénáristické. P.S.: Carrie Anne Moss je zde doslova k sežrání…druhý a třetí Matrix odpuštěn. 90% ()

Reklama

imf 

všechny recenze uživatele

Už dokumentární vsuvka z úvodu by sama o sobě sbírala ceny na festivalech, ale Fido se na devadesátiminutové stopáži rozbíhá po louce plné nápadů, kvalitních replik a uvolněných herců. Pastelová stylizace a všudypřítomný zombie humor pohánějí kupředu tradiční příběh o klukovi a jeho "nové hračce", přičemž režisér Andrew Currie skladá klišé do úplně nových tvarů a chutí, takže nakonec z Fida nejvíc sálá právě radost z kinematografie jako celku. Zíráte na plátno, minuty ubíhají jako patníky podél silnice a tahle jízda ve vás zanechá výjimečně dobrý pocit z toho, že špatných filmů sice čas od času nebezpečně přibude, ale ty dobré zkrátka nikdy nevymřou. Nový talent se vždy skrývá za nejbližším rohem a každý den má pro vás svět nějaké příjemné překvapení. Jen ho najít. Pokud neumíte hledat, nechte si poradit tak jako já. Ať už je váš vztah k zombie filmům jakýkoliv, nebudete litovat. (90%) ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Originální zombie komedie o tom, že i nemrtvý s obojkem může občas kousat. Výborně napsané, zabalené do hezkého retro stylu a výborného humoru. Krvavými scénami se naštěstí také nešetřilo, takže okousaných končetin je tu dost a sem tam umře i nějaké to dítě. Billy Connolly si svojí roli zombíka užívá a ten kluk hraje překvapivě také hodně dobře. Výborný příspěvek do, v současné době dosti zakalených, zombií vod. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Zombie do každé rodiny. Láska kvete nejenom v každém věku, ale jak se zdá, tak i v každém stavu, i když jste chodící mrtvola a své nejlepší časy máte za sebou. Fido, hodný zombie ze sousedství, je toho jasným důkazem. Hodinu a půl dlouhá reklama, ponořená do atmosféry šedesátých let, na šťastný život v bezpečném zombielandu představuje elektrizující gejzír originálních nápadů v té nejalternativnější možné vizi světa, jakou si lze představit. Tahle snově barevná komedie vypadající jak z pera Barry Sonnenfelda je plná všetečných otázek, vyhýbavých odpovědí, nečekaného přátelství a romance vystřižené ze starých filmů. Rozkládající se za pochodu, ale velice kouzelné. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (6)

  • Celosvětová premiéra proběhla 7. září 2006 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (BMW12)
  • Tehotenstvo postavy Helen Robinsonovej bolo do filmu vložené kvôli tomu, že herečka Carrie-Ann Moss bola počas filmovania skutočne tehotná. (Greenpeacak)

Související novinky

Unavená smrt

Unavená smrt

22.05.2006

Taky jste si říkali, kam se poděla bledotemně krásná představitelka otce, syna a ducha svatého anglicky z Matrixu Carrie-Anne Moss? Kromě toho, že se starala o své děti (první 9/03 a druhé 11/05) si… (více)

Reklama

Reklama