Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh je situován do pohraniční vesnice, kde místní obyvatelé hovoří slovensky. Velitel celní a finanční služby Hladík zde žije se svou ženou, synkem a babičkou. Do vesnice přijdou dva němečtí turisté - muž a žena - údajně sourozenci a ubytují se u vinopalníka a pašeráka Roháče. Za Roháčovou neteří Aničkou chodí respicient finanční stráže Kriško. Turisté, ve skutečnosti agenti, se zmocní tajných vojenských dokumentů. Při přestřelce na hranici zahyne Hladík a jeho těhotná žena musí před malým synkem utajit otcovu smrt. Agent je těžce raněn a schovává se u Roháče, nakonec zřejmě zemře. Roháč je celníkům podezřelý. Mezi Aničkou a Kriškem dojde k rozkolu. Když Roháč zjistí, jak je to s turisty, napomůže k dopadení agentky a k záchraně tajného dokumentu. Paní Hladíková porodí dítě a spolu se synem a babičkou odjedou do vnitrozemí. (ČSFD)

(více)

Zajímavosti (4)

  • Jediný film reagující na politické události z podzimu 1938. Pro rychle se měnící pomnichovskou situaci nemohl být dokončen. V NFA se zachovala nitrátní kopie interiérů (zvuk) a exteriérů (němé záběry) a 47 negativu. Zdroj: Český hraný film 1930-1945, NFA 1998. (ČSFD)
  • Ministerstvo národnej obrany povolilo natáčanie exteriérových snímok v priestore ohraničenom na severe štátnou hranicou na Orave po Volovec, odtiaľ vzdušnou čiarou na Kraľovany a k severu okolo cesty Kraľovany – Námestovo – Jablonka (len k štátnej hranici). (Podľa nariadenia veliteľstva 16. divízie v Ružomberku z 20. augusta 1938). (bboris)
  • Počas nakrúcania tohto filmu sa Paľo Bielik (Pavel Kriško) zoznámil s českou herečkou Jarmilou Beránkovou (Anička), svojou veľkou filmovou i skutočnou láskou. (Raccoon.city)
  • Filmové materiály: 27 krabic NO-N, 20 krabic NZ-N, K-N 1732,0 m. (ČSFD)

Reklama

Reklama