Reklama

Reklama

Marta

Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Je válka. Je jedno která, neboť to nic nemění na tom, že se lidé podezřívají, nenávidí, zabíjejí. Osud - nebo náhoda? - svede dohromady otce a syna ze samoty uprostřed lesů se zraněnou nepřátelskou špiónkou. Všichni tři se tak ocitnou na prahu nové války, války o to horší, protože nevyhlášené, skryté. Války, kterou mají sami v sobě. Psychologické drama debutující Marty Novákové, absolventky režie na FAMU, klame tělem. Je strohé, až brutálně sevřené, málomluvné. Pod minimalistickým kabátem však ukrývá fascinující bohatství motivů, významů, dějů a souvislostí. Režisérka je s chladnokrevným mistrovstvím nechává kypět pod tlakem až k nevyhnutelné tragédii. Válka tu probíhá na všech úrovních: každý bojuje s každým včetně sama sebe, všichni dohromady čelí světu tam venku a musejí zápasit i s přírodou. Vojačka Marta je plně odkázaná na péči otce se synem, ale přitom je v případě prozrazení vystavuje trestu smrti. Zchromlý otec v ní však vidí nepřítele hlavně proto, že mu coby žena hrozí ukrást dospívajícího syna, bez něhož se sám neobejde. Proto ho také skrývá před odvodem. A Marek - Marek je ztracený mezi odpovědností k otci, mladickým vzdorem, bolestně probuzenou sexualitou a hledáním matky, kterou nepoznal. Kolem chalupy procházejí vojenské hlídky a každý den končícího podzimu je jako průchod minovým polem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (33)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na debutující počin Marty Novákové se jedná o snímek s viditelným potenciálem, který zde však není ještě plně využit. Skvělé výkony Petry Špalkové, již jsem prvně poznala ve filmu Sluneční stát, kde se mi hodně líbila a Jana Novotného. Pokud by si režisérka udržela své postupy a více se v nich vypracovala, ráda bych od ní zhlédla další dílo. Marta je mlčenlivá a disponující pošmournou atmosférou zimního období, do něhož účelně zapadá celý příběh a jeho psychologické směřování. ()

Silas 

všechny recenze uživatele

Režisérka by občas mohla použít i celek a polocelek...v detailech se film utápí, záběry obličejů pro mě atmosféru nedělaly. Ale budiž, asi to byl záměr. ()

francis 

všechny recenze uživatele

Absence určitého místa a času si zpočátku zahrává s divákem (podobně jako ve Vaterlandu) a dodává filmu zvláštní napjatou atmosféru, kdy si neumíte představit, co by se mohlo v příští chvíli stát a kdo by se mohl objevit (nebo si toho spíš představujete až moc). Speciální hvězdičku si tvůrci zaslouží za typizovaný a téměř originální jazyk, který pro účely filmu vytvořili a který výborně funguje v symbolické rovině, a za odvahu jít proti filmařským klišé. Sympatický je i fakt, že se nic přehnaně nevysvětluje. Když to všecko sečtu, vychází mi to skoro na pět hvězdiček, což by ale bylo kapku matoucí. Každopádně je Marta dobrý a zajímavý film, v současném Česku dokonce originální a rozhodně vysoko nad průměrem. ()

Filmmaniak 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se daří vytvořit atmosferickou psychologickou situaci mezi třemi postavami ve stísněném prostoru, leč nohy jim podráží nedostatek financí, neexistence filmového svícení, ošklivost a nekvalita obrazu, podivné režijní záměry (závěr filmu, přelety kamery nad chatou) a celková nezkušenost. Jistý talent a schopnost aplikovat různé vypravěčské a filmové postupy na snímku přesto vidět jsou. Jako absolventský film na FAMU je to plně obhajitelné, ale z představy, že bych měl zaplatit přes sto korun, abych ho mohl vidět v kině, na mě jdou mrákoty. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Občas stačí tři herci, letitá lesní samota, dobrý scénář a režisérka, která ví, co chce říci, aby vznikl opravdu pozoruhodný film. Film, který má vlastní ksicht, sází na pečlivě budovanou atmosféru a divákovi se ničím nepodbízí. Zajímavá je i kamera, střih a hudba. Jeden z nejoriginálnějších českých filmů posledních let. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Příběh zaujme občasnými téměř vláčilovskými obrazy. Ústřední trojice hraje přesvědčivě. Dějová linka je místy potlačena - kromě monitorovacích pohledů na usedlost mě rušilo bezčasí, místy výprava, která působila stylizovaně (pokoj s postelí, les). ()

Katullka 

všechny recenze uživatele

Stále i přes své výrazné chyby přesahuje dál než většina filmů na české půdě. Jestli tohle paní režisérka natočila na FAMU, tak ji považuji za nejnadějnější postavu českého filmu. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Kdyby posledních 20 minut vypadalo jinak, asi bych dal 3*. Takhle to budou jenom 2* Kamera je zde špatná, pořád se zmateně hýbe a pořád je moc přiblížená na obličeje hlavních postav, což působí divně. Střihy taky nejsou nic extra. Zato příběh je celkem zajímavý a postavy taktéž. Škoda, že se o člověk o válce nedoví víc, chápu, že tam není až tak důležitá, ale chtělo by to nějaké vysvětlení, co se vůbec stalo. Navíc prostředí je taky vybrané dost dobře. Ale opravdu, víc věcí to kazí, takže jen 2*. Btw, co má Marta Nováková pořád s tím Ruskem? Tady má postavu rusku a v jejím druhém filmu se celý film odehrává v Sovětském svazu a opět tu máme tu Rusko... ()

Crawler-D 

všechny recenze uživatele

Je to první film a navíc absolventský…co byste nechtěli. Rozhodně můžeme od Marty Novákové čekat další zajímavý film. ()

brooklyn73 

všechny recenze uživatele

Pribeh otce, syna a Marty vojacky se mi libil.Souhlasim take pouze s pouzitim kytary jakozto doprovodne hudby. Jedine co mi rusilo podivanou, byla pritomnost vojaku ty mi tam vubec ale vubec nepasovali, i kdyz tam vsak asi byti meli.Kazdopadne fajn pocin od Marty Novakove. ()

Kroupa 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem celé, přišel jsem k televizi zhruba po půl hodině. Ale sedlo mi to do noty. Výjimečný film, mezi českými unikát. Už jen proto stojí za to ho vidět. Špalková i Novotný skvěli, ale ten způsob tohoto filmu je větší, herci jen dotvářejí jeho podobu. ()

Rondell odpad!

všechny recenze uživatele

Odpad si to asi nezaslouží, ale mě to nějak sralo, ale fakt hrozně. Mělo se to místo Marta jmenovat Detail. ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Film, který sází na pečlivě budovanou atmosféru, minimalistické drama a ponurou atmosféru. Před očima diváka se odvíjí příběh, kde se nic moc nevysvětluje, děj je místy doslova zatlačen do kouta. Tři hlavní protagonisté jsou velmi přesvědčivý, zajímavá kamera i hudba. Bohužel právě minimalistické pojetí, až přespříliš vypjatá psychologická atmosféra, jsou největšími zabijáky tohoto filmu. Každopádně se jedná o zajímavý absolventský počin, který jsem sice zhlédla s 11letým zpožděním, ale je jasnou ukázkou toho, že režisérka Marta Nováková má obrovský talent a potenciál. Rozhodně nejsem fanoušek artových dramat, takže moje hodnocení je velmi amatérské, neb tomu nerozumím, hodnotím subjektivně. ()

Dovlatovka 

všechny recenze uživatele

Je to tak na 65 procent. Je to nereálné a v některých momentech příliš artové na to, aby to bylo pro obyčejného diváka, ačkoli režisérka chce vyprávět o strachu a pudu sebezáchovy. Nicméně sekvence útěku Marka před odvodem, scéna znásilnění a úplný konec (film končí přesně v momentě, kdy končit má) jsou ale výborné a ukazují, že Marta Nováková umí moderně a efektně pracovat s obrazem ve chílích napětí a akce. Výborné jsou pohledy ze zhora, které evokují pocit, že místo děje je pořád sledováno. Škoda, že jsou trochu nedůsledně využity. Doufám, že Marta Nováková bude mít na asijském festivalu úspěch a v příštím snímku se vydá blíž divákovi bez ohledu na umění. ()

Melvej 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, nějak jsem nepochopil konec. To, že okolnosti nebyly vysvětlené, mi nevadilo, alespoň byl nějaký prostor pro fantasii, ale ten konec mi opravdu vadil. Škoda, jinak bych dal 4. ()

Reklama

Reklama