Texaský masakr motorovou pilou: Počátek

Texaský masaker motorovu pílou: Počiatok

Horor / Thriller

USA, 2006, 91 min

• POMO

Oproti predošlému opusu akčnejší scenár a lepší záver, no tvorcovia znovu zabudli, že hororový fanúšik a úchylný magor sú dve rozdielne veci. Toto nie je film pre hororových fanúšikov. My money says this shit aint going nowhere.(22.2.2007)

• kOCOUR

Brutální masakr pro otrlé, zbytečný film pro všechny. Patologův deníček, jen náhodou se opírající o mytologii Leatherface a jeho famílie. Proklamovaný Počátek se však nekoná, pokud nepočítáte prvních pět minut. Zbývá tuna zohavených údů a pár smějících se dementů. Zosobnění podprůměrné žánrové jednohubky, kterých se "moderní" Hollywood naučil za pár babek plivat celou souvislou řadu.(8.11.2006)

• Lima

Filmové pomeje. Doporučuje 9 z 10 masokombinátů.(10.2.2008)

• Cervenak

Ako si Leatherface ušil svoju leather face. V skutočnosti je však hlavnou postavou R. Lee Ermey, ktorý tu má väčšie sólo než v prvej hodine Full Metal Jacket ;-). Neškodná béčková volovina, ktorá si toľko nenávisti nezaslúži, v kine by som asi viac vnímal jej stupídnosť, ale na DVD je to celkom stráviteľná jednohubka, v ktorej nechýbajú hlášky a pekne rýchlo odsýpa. Po tunajších komentároch som čakal viac brutality, podľa mňa je to stále celkom čajíček - umelou krvou sa síce nešetrilo, ale keď sa na to dívate pozornejšie, vlastne tam nie je nič explicitne ukázané, kamera i strih sú k vraždeným postavám stále celkom milosrdné a ktovieako sa v ich smrtiach nevyžívajú.(14.7.2007)

Mě to bavilo, pobouřilo, vystrašilo i šokovalo. I kdyby tohle byl třeba díl č. 50, řekla bych: Na to, kolikátý je tohle díl, tak opravdu smekám.(8.2.2007)

Rozpočet $16miliónovTržby USA $39,517,763Tržby Celosvetovo $51,764,406Tržby za predaj DVD v USA $15,920,053 //počet predaných kusov 948,713(3.4.2010)

• mandes

rozpočet : $16 million otvárací víkend : $18,508,228 tržby celosvetovo : $51,764,406(12.12.2006)

„Mäso je mäso, kosti sú kosti.“ Tridsaťročný Jonathan Liebesman je režisér rozkolov. Na jednej strane PREPAD DO TEMNÔT, oproti mrazivé krátkometrážne KRUHY. Jeho prequel k TCM-ságe sa nesie v svižne brutálnom duchu jatiek, pričom je zábavné sledovať umne pospájané nitky (napríklad na tému, ako sa z Charlieho stal šerif Hoyt). Napriek tomu, že snímka používa otravné klišé (hľadanie správneho kľúčiku od zapaľovania) a logické nedostatky (ponechanie zbitého, ale živého, zajatca uprostred voľného priestranstva), je brutálna, dravá, sexi (1.70 vysoká Jordana z RÝCHLO A ZBESILO), atmosférická a horúca. Jediným výrazným (v rámci žánru hixploitation) záporom je absencia napätia; SPOILER vieme, že hoci je súboj medzi Dobrom a Zlom drsný, nakoniec z toho Zlo vyjde len s amputovanými nohami, kým tínedžeri to schytajú do posledného kusa. SPOILER Viac v mojej recenzii na Recenzie.org: http://recenzie.org/hixploitation/54-texasky-masaker-motorovou-pilou-poiatok-60-(22.7.2009)

• obitus

Sterilní, nesympatické a vrcholně nudné. Série TCM je v hajzlu stejne jako Hellraiseri, jen to stoji vic penez. Tam kde si mohl divak originalu predstavovat jak to vse asi zacalo, prichazi Beginning s polopatickym vysvetlovanim a trapnymi postavami. Film zcela splyva s remakem a stejne jako v nem, ani v Beginningu neni jedina scena, ktera by byt jen trochu stala za zminku. Horrorovy zmar.(17.1.2007)

• Lateef

Samolibý a neuvěřitelně sadistický rádoby horor, který ale staví pouze na ozubené motorové pile a několika řezných nástrojích, nikoliv na budování napjaté atmosféry a tíživosti situace. Ani nevím, proč jsem film dokoukal dokonce, jediné, o co tu jde, je způsob, jak co nejbrutálněji popravit čtveřici mladých lidí. Snímek postrádá jakýkoliv děj, pila se nahazuje po nějakých 60-ti minutách stopáže a pak už jen porcuje a porcovaní lidé umírají. A to je patrně smysl tohoto filmu. Možná se někdo bavil, já tedy ne. Samotný Leatherface(kulturista Andrew Bryniarski) byl skoro zazděn šíleným a zvrhlým staroušem, hrajícím si na místního šerifa. Film je neskutečnou vykrádačkou svého prvního dílu a mě jen hodně mrzí, že vzniknul částečně v produkci Micheala Baye. Myslím, že není nutné, aby vznikaly takovéto naprosto bezduché zplácaniny, kde vše stojí na drsných způsobech lidského mrzačení a utrpení. Ruce pryč. 16 miliónů dolarů(rozpočet)/50,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově)(29.1.2007)

Film se mi sice celkem libil, ale mam z neho takovy rozporuplny pocity. Na jednu stranu je fajn, ze se odhali par veci ohledne texasky rodinky, na druhou stranu to je furt ten stokrat omletej pribeh o parte mladejch, co je rodinka zmasakruje. Brutalni to je sice paradne, o mrtvoly neni nouze, peknej nehappy-endovej konec, ale jelikoz se vlastne jedna o prequel, tak jsem ho cekal. Na druhou stranu zase kamera precejen radsi nekdy uhne, nez aby neco ukazala naplno a misty je lehce neprehledna. Bohuzel i presto, ze se furt neco deje, uvod nez se skupinka dostane pod ruce rodince neni nijak zbytecne dlouhej, film ma jen nakejch 85 minut a fakt se tu pekne masakruje, tak se stejne zadna moc strasidelna atmosfera nekona a me to asi ani jednou nijak nenadzvedlo. A skoda, ze nema Leatherface vic prostoru, tady to je hlavne o "serifovy", ale ten je v podani Ermeyho naprosto dokonalej charismatickej srac. Ale celkove rozhodne nadprumernej horor.(28.4.2009)

Je to ve své podstatě pořád jenom rutinní řezačka, ale oproti prvnímu dílu se cítím o třídu spokojenější. Ať už za to může moje slabost pro Jordanu nebo to, že tradičně složená partička hlavních postav tentokrát primárně neslouží jen jako materiál pro titulní nástroj. Navíc hlavním záporákem naštěstí není Leatherface, ale jeho sadistický pěstoun a pseudošerif v jednom, jehož přehrávání a hláškám se dá podlehnout velmi snadno. 50%(14.1.2009)

Počátek je o trochu slabší než Bayův remake z roku 2003, ale zas o něco více brutálnější ;-) První kroky latherface nejsou natočeny vůbec špatně a film má tu správnou syrovou atmosféru. Michael Bay měl taky větší štěstí na herce, ale nebylo to špatné, další díl bych klidně uvítal. 7/10*(2.7.2007)

Píčovina, ale zábavná. Když to vezmu prdelí místo mozkem. Šel jsem do toho s tím že si odpustím nejaké souvislosti s původním TCM, prostě si vyčistit hlavu a bavit se. Kupodivu to šlo a nic kromě konce mě neiritovalo. ('proč kurva vždycky běží zrovna do těch jatek....?') Jo, nějaký Ed Gein už je úplně mimo. Remake TCM mě naštval, protože se prostě nešlo ubránit srovnání s původním filmem. Byla to tupá kopie a to mě vytáčí. Ale tenhle film se mi vůbec nezdá zbytečný, když nic tak je to pořádně brutální oddychovka. A to jsem se bál na to podívat, tady díky komentům..... nakonec 7/10, i když se asi zdám být malinko mimo:) Damn, I just killed the entire police department!(29.9.2007)

V podstatě naprosto totéž co první díl,ale asi tak dvojnásobně drsnější, Leatherface to tady fakt rozjíždí se svojí motorovkou úplně neskutečně a porcuje všechno co mu přijde pod ruku, včetně strejdy Tonyho, krom toho i když příběh je fakt totálně neoriginální, tak se nedá říct, že by nějak nudil, i když je pravda, že Leatherface a jeho povedená rodinka mu nedá až zas tak moc prostoru, takže se nikdy neodhalí v plný nahotě. Ale co, hlavní je, že to dokáže nenudit a to ostatní zařídí Leatherface a jeho motorová kamarádka(11.7.2008)

Tento film se dá posuzovat pouze v rámci explotation horroru a ještě v rámci série "Texas chainsaw massacre", která se stala v podstatě již určitým žánrem. Miluji tuto horrorovou sérii a první díl od Hoopera považuji za jeden z nejlepších horrorů všech dob, ne-li nejlepší. Miluji remake z roku 2003, který se překvapivě povedl a změnil konečně nazírání na horror a kontroverzní násilné a brutální scény se po snad 20ti letech znova pustily na plátno. Zde, v počátku, vidíme to, na co Hooper neměl peníze a co si tvůrci před ním nemohli dovolit... Naprosto vše ... a film jasně dostojí svého názvu obsahující pojem "MASSACRE". Brutální jízda, která mě naprosto dostala. Liebesman se s ničím nesere a dává zatím poslední verzí této sérii i trochu jiný rozměr.(23.1.2008)

• Djoker

Během filmu jsem se v klidu najedl a chodil po baráku bez většího svícení, to jen dokazuje jaká to je šmíra. S předchozím dílem se to vůbec nedá srovnávat. Je to hrozně tupé, bez atmosféry a pokus o styl humoru Roba Zombieho je střelou úplně mimo.(2.7.2011)

• Dudek

Texaský masakr motorovou pilou: Počátek opravdu dodrží to co v názvu slibuje. Dozvíme se totiž, jaké byly první oběti Leatherface a jeho psychopatické rodinky, ale o to tu teď nejde. Snad největším problémem tohoto snímku je scénář. Neřeším v několika případěch až neskutečně vtipnou nelogičnost, jako spíše dementnost hlavních hrdinů, kteří nejsou schopni postavit se jednomu šílenému dědkovi. Ale dobrá, je to horor a v jednom momentě si dost legračně pohrává i s tradičním klišé, ano, to se tvůrcům povedlo na výbornou. Příjemná je i vizuální stránka snímku, která je příjemně syrová a díky použití filtrů podkresluje všechny ty nechutné rekvizity a tváře záporných postav. A to je další kámen úrazu, režisér je natolik neschopný, že nedokáže vyvolat napětí a dokonce ani nezvládá znechutit diváky. Stejně tak nefunguje neoriginální hudební doprovod, jehož motivy budou všem nejspíš známé. Nejhorší na něm je, že hraje snad po celou dobu a nepříjemně nabourává pocit úzkosti, který by jinak mohl přijít. Zpočátku se může zdát dobrý, ale později unavuje, neboť nepřichází s ničím novým. Nejzajímavější jsou pak scény, v nichž vystupuje šerif, neboť jeho proslovy opravdu někdy stojí za to. Celkově se jedná o slabší průměr.(22.11.2006)

Vpodstatě to samé co remake. Jen to má lepší tempo a je zde více krve a násilí, což je jen dobře. A moc pěkný závěr.(24.11.2006)

• dobytek

Horor? No to jsem se teda bál. Strach jsem měl akorát z toho, že se mi připálí guláš, kterej jsem zrovna vařil. Jinak mam takovej pocit, že v 60. letech frčely trochu jiný účesy a nosily se jiný hadry.(28.8.2008)

<< předchozí 1 2 3 4 5 8 12 15