Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Život na jedné typické americké veřejné střední škole plyne svým depresivním tempem a učitel tělocviku (Ryan Gosling, nominovaný na Zlatý glóbus a Oscara) vnímá svou práci jen jako způsob přežití. Vše se změní ve chvílí, když ho jedna ze studentek nachytá při užívání drog v prostorách školy. Od té chvíle najde často rozmrzelý učitel nový smysl své existence, se studentkou a talentovanou basketbalistkou se sblíží a snaží se ji ochránit před četnými nástrahami jejího okolí. Sám se pokouší nalézt dávnou ztracenou sebeúctu a dát do pořádku i svůj vlastní život. (FebioFest) (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (182)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Dlouho mě nic takhle nezasáhlo a dráždí mě otázka, jestli by mě film o drogách u lidí, u kterých by se podle vžitých představ o typických konzumentech vyskytovat neměly, tak sešrotoval nebýt Ryana Goslinga - to samé způsobil Svatým bojem. Jeho učitel je nádherná živoucí postava, z jedné strany bedna a našlápnuto, z druhé BERE. Vztah s černou žačkou, souznění mezi nimi jako mezi dvěma ostrovy uprostřed moře .... a pak ta konfrontace .... Uf, síla, síla. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Jedno z nejlepších novodobých amerických indie dramat. Díky dialekticky strukturovanému vyprávění. Díky nenásilnosti, s jakou upozorňuje (pomocí školního rámování a vložených mikroreferátů o významných dějinných událostech), že velké dějiny začínají u malých osobních selhání. A taky díky Goslingovi, kterému málokterá role sedla tak jako vyhořelý učitel dějepisu, který nachází smysl už jen v drogách. 90% Zajímavé komentáře: kleopatra, Le_Chuck, Jordan, castor ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Takhle rozhodně NE. Ryan Gosling ve filmu " o učiteli a jeho žačce". Velký kus nudy společně s nudným výkonem stěžejního herce Fleckova pokusu dostat se do hlavy a vztahu učitele a jeho žákyně. Jednou shlédnout možná, dvakrát ani náhodou. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Anna Boden, Ryan Fleck .. Ryan Gosling nám dozrál! Opět v netradiční roli - podivína a samotáře - snažící se učit a chránit své žáky před světem, kterému on sám plně propadnul a je vlastně jen další troskou plující v moři jeho obětí. Snímek je natočen ve velmi civilním duchu, působí nenápadně a dané problémy rasy nebo drog jen zlehka prosvětluje, nemoralizuje ani neukazuje cestu ven. Na několika místech je atmosféra téměř hmatatelná a velmi intenzivní - hlavně díky ruční práci kamery, hudebnímu podkresu a zesíleným zvukům jsou stavy, jež prožívá Danny Boy, tak věrné. 75%. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Dan Dunne je bílý učitel na černošské škole, který se snaží své žáky motivovat a rozvíjet jejich osobnost…. „Pokud pomůžu jedinému studentovi….. pokud ovlivním jediného člověka… „. Ve třídě přesvědčivý kantor, mimo školu samotář se závislostí na drogách. A právě jeho tajemství stálo na počátku zvláštního vztahu mezi ním a jeho žákyní. A přestože Ryan Gosling byl výborný a i film se vymyká běžné šabloně, ode mě víc jak 3* nedostanou, vláčné tempo bez výraznějších zvratů mně prostě tentokrát nesedělo. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Hlavní slabina je v necharismatické holčičce, kamarádce hlavního hrdiny. Prostě mi nedokázali prodat to, že ten jejich vtah je nějak extra spešl. Jinak se tam lautr hovno nic neděje, což mi díky skvělému Goslingovi nevadilo, ale prostě mi tam toho na celovečerák přišlo málo. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Prostý příběh a učiteli, který bere drogy a jedna jeho studentka na to přijde stojí za podívání minimálně kvůli fantastickému výkonu Ryana Goslinga (nemůžu si pomoct, ale všichni mi přišli lepší, než ten, kdo nakonec Oscara dostal) a jedné z nejdokonalejších scén ve filmu, jaké jsem kdy viděla (jde samozřejmě o předání zásilky). ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Byl jednou jeden bílý učitel na černošské škole, který si umanul, že "zachrání" alespoň jedno dítě z problematické čtvrti... ze čtvrti, kde jsou drogy na každém rohu a kde jsou jakousi součástí denního života. A mezi žáky byla jedna dvanáctiletá černoška, která se rozhodla, že zachrání svého učitele. // Zajímavý příběh, zvláštní podání, ale účinek... ten mě jaksi minul. Bohužel. Bylo to tak natahované, že jsem se těšila, až zazvoní na přestávku a já si budu moci alespoň na pět minut provětrat hlavu.. ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Byl by hřích tenhle film omezovat pouze na příběh učitele a jeho žačky. Half Nelson je mnohem komplexnější, až mě překvapuje, že přes to množství rozehraných témat drží pevně pohromadě a nepůsobí ani nijak nafoukaně a důležitě. Je to, dá se říct, hlavně film o obecné krizi školství, kdy obraz (film), jakožto nositel silnější emoce, definitivně převálcoval text (knihu) a mluvené slovo (rádio, pedagog). Když děti ve filmu za trest přednášejí o významných událostech amerických dějin, nepromlouvají ani tak ke své třídě, ale přímo do kamery, k divákovi. Jenže kdo si bude po skončení pamatovat všechny ty letopočty, čísla mrtvých, citáty a nosné myšlenky řečené jakoby mimochodem? Skoro nikdo, ale zato nám v hlavě určitě uvízne ta závěrečná silná scéna, které dominuje pouze obraz a hudba, v níž se oba hrdinové v tragické situaci setkají. Zkostnatělé vzdělávací instituce se nedokáží dostatečně rychle přizpůsobovat mediální revoluci a jsou pouze součástí nefungujícího stroje (machine), ve kterém "příprava na skutečný život" nereflektuje realitu. Když Gosling naráží na fiasko se zbraněmi hromadného ničení v Iráku a zapáleně hovoří o do očí bijícím ignoranství příznivců Bushe mladšího, v jeho gestech a tváři se zračí rezignovanost. V tu chvíli je jasné, že Half Nelson není další z řady nevýrazných amerických nezávisláků, ale silně deziluzivní a důkladná sonda do stavu americké společnosti po pádu dvou věží. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Nevím, co na mě tak strašně působí. Asi všechno. Hlavně představa, že tenhle parchant a slaboch je nejsympatičtější postava filmu, ač je to vlastně typ člověka, kterého bych k smrti nenáviděla. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Ambientne podaný (pomalá hudba, rozostrená kamera) nezávislý snímok o borderlinerovi, solitérovi žijúcom v dvoch svetoch, a zároveň film, ktorý sa snaží na problém poukázať a nie ho riešiť. Preto je je príbeh v tomto prípade minoritný a oveľa väčši priestor dostávajú emócie, ktoré sú v podaní Ryana Goslinga sakra uveriteľné (až tak úplne si nie som istý jeho filozofickými monológmi pred 12-ročnými deckami). Pomalé tempo (aj keď som s ním mal z počiatku problém) tažiace hlavne z tiaživej atmosféry prostredia dáva divákovi dosť času, aby si dobre popremýšlal. Vzorový adept pre americké nezávislé kino na ČT2. 75% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Nejsem si jistá, jestli jsem viděla ten samý film jako všichni ostatní, protože přestože postava učitele v podání výborného Ryana Goslinga byla opravdu silná, zbytek filmu ne. Připadalo mi to jako milionkrát ohrané téma a neustále jsem měla pocit,že jsem to už někde viděla, pravděpodobně kvůli podobnosti s Mezi řádky aj. Bílý učitel se snaží pomoct černé žákyni;zde zmiňované souznění jsem já osobně tedy nenašla. Se zpracováním a emocemi se určitě dalo pracovat líp, takhle mě to téměř vůbec nebavilo, nemluvě o kostře příběhu, která ani neexistuje.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ryan Gosling jen potvrdil to, co už o něm dávno víme. Že v něm třímá a pomalu probleskuje ven obrovský talent. Ve své generaci vyčnívá asi jako Eiffelovka nad Paříží. Je to přesně ten typ herce, kterého je od režiséra snadné přemluvit, aby to s ním zkusil trochu jinak. Gosling (za roli nominovaný na Oscara) je ve své roli maximálně přesvědčivý a v některých momentech budete mít chuť si s tímhle chlápkem otevřít pivo a zaposlouchat se do jeho kolekce gramofonových desek. Jeho učitel dějepisu Dan Dunne je úžasná, neukotvená postava, která tepe „životem“. Se svým specificky minimalistickým humorem, upřímným pohledem a dosti zásadním drogovým problémem se denně ocitá tváří v tvář skutečnostem, které jeho černošské žáky obklopují a které jeho samotného kdysi pohltily. Příjemná ruční kamera, několik silných scén (Dan na návštěvě u rodičů, předání zásilky) a mladičká debutantka Shareeka Epps – to jsou jen další plusové body v už tak mrazivé skládačce!! ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Gosling ako vždy výborný. Pre mňa jeden z naj hercov súčasnosti. Dokonca ani príbeh ako taký, s jasnou štruktúrou nasmerovaný k vzájomnej záchrane dvoch úplne odlišných ľudí s úplne odlišnými problémami, menej či viac záväznými, mi prišiel viac ako solídny. Historické vsuvky opierajúc sa o fakta doprevádzané autentickými video zábermi má naozaj milo prekvapili (taká je tá vaša Amerika). Chcem tým všetkým povedať, miestami ma samotný film bavil veľmi, miestami však absolútne nedokázal zaujať. Nevyhol sa hluchým dieram, čomu bude zrejme na príčine pomerne dlhá stopáž. "Half Nelson" mohol byť kľudne o 15 minút kratším počinom, pričom by (možno) diváka zasiahol omnoho viac. Záverečné prebratie do reality potešilo, no volím skôr silné tri, než slabšie štyri. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Losing a girl can really destroy human being. Ten snímek měl obrovský potenciál, a ve své první polovině držel obdivuhodným způsobem mou pozornost. Protínají se zde hned tři velká témata (láska, drogy, rasová nesnášelivost) a je to hodně silné. Režiséři umějí s materiálem pracovat, ale pak najednou film ztrácí dech a zabředává do prachobyčejného dramatu, kterých se na americké půdě vylíhne do roka několik desítek. Je to velká škoda, protože Gosling hraje - jako vždy - excelentně, a ostatní se velmi snaží držet s ním krok... Soundtrack by šel vybrat možná trochu lépe, nicméně jedna skladba mě v kontextu s filmovými okénky odrovnala. Story o do sebe se propadající "fetce" zklamané ze vztahu si budu pamatovat, ale bohužel jako mírné zklamání. Silné tři. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na herecký koncert R. Goslinga. Ten je bezpochyby hlavnou postavou, ostatné miniroličky mu iba nahrávajú. Každému musí byť od začiatku jasné, že učiteľ, ktorý si nasáva nozdry fetom sa v tých sračkách skôr či neskôr utopí, príde minimálne nejaký zásadný zvrat alebo tragický koniec. Záver, ktorý režisér zvolil ma skutočne nasral a mal som taký neodbitný pocit, že som vlastne sledoval zbytočný film. Je tu Gosling, je tu atmosféra i niekoľko dobrých momentov, ale chýba príbeh. Ako celok iba priemer, ktorý vyšumí do prázdna. 60%. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

V nočních hodinách se obvykle spí. Já si četl, respektive seděl na posteli s knížkou v ruce a přemýšlel nad něčím úplně jiným. Myslel jsem na ten moment, kdy došel Half Nelson do finále. Kdy na pohovce seděl učitel na scestí a jeho studentka. Pili limonádu a říkali si vtipy. Rozuměli si pohledy, ne slovy. On si léčil ego ve fetu, ona mu dokázala, že i učitel může dát svému žákovi něco jako jiný úhel pohledu. Navzájem si změnili životy. Byli kámoši, ale možná se i milovali, jeden o druhýho se starali. Ten film vypovídá o vztahu. Může mít učitel se svým studentem vztah? Máme kantora, který hulí, pranýřovat? Ano, drogy nejsou fér. Vůči všem, ale jsou to taky jenom lidé, ne? Ryan Gosling zahrál Dana jako zlomenýho chlapa, který má svou hlavu, ale miluje život. Zahrál ho tak, že jsem ve finále brečel. Half Nelson mi dal odpověď a zároveň mě nechal na pochybách, co bude, až nebude. Jsem za ten film vděčnej, stejně jako za svýho Dana, kterej mě změnil! 1OO% ()

Související novinky

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

Tvůrci Half Nelson uvádějí...

27.03.2007

Není to zrovna dávno, co tvůrci Ryan Fleck a Anna Bodenová uspěli se svým nezávislým filmem Half Nelson (uvedený do našich kin v rámci Febiofestu 2007), a to nejen díky Oscarové nominaci Ryana… (více)

Reklama

Reklama