Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (505)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Po filmu jsem stáhl jedině kvůli Christianu Baleovi, a vyplatilo se. Skutečný příběh o skutečném pilotovi Dietrovi s neskutečným štěstím. Za leteckou kariéru vyvázne živý z 5 leteckých nehod. Při té první se mu to však moc neoplatí, ztroskotá totiž ve Vietnamu a i když ho mučí, i když ho zavřou do tábora Vietkongu někde na hranicích s Laosem, nikdy se nevzdá s myšlenkou, že by neudělal nic pro to aby zůstal. Film ukazuje jak krutá válka musela být, ale i to, že se na někoho může usmát štěstí a dostat se přes půl džungle skoro bez jídla. Také, že důvěřovat vlastním lidem může být někdy chyba. Hudba Klaus Badelt ( Constantine, Equilibrium ...). ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Vietnamská vojna zase trochu inak. Herzog sa zameral na psychický rozklad zajatcov uprostred džungle v kontraste s bezmedzným optimizmom a odhodlaním jedného nich sa vzoprieť osudu. Nekonajú sa akčné orgie, politická agitácia (jedno v akom smere) ani existenciálne hlbiny. Tu ide čisto o vôľu prežiť. Film je pomalý, ale inak sa ťažko dala vyjadriť úmornost života v tábore i vyčerpávajúceho úteku. Herzog svojou minulosť nezaprie, ale predsa len ide divákovi naproti viac, ako v minulosti. Postavy si obľúbite, hlavne ja teda Stevea Zahna. Len ten koniec mohol prísť už v skoršej scénke, ale hodnotím najvyšším hodnotením. ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Kvalitný vojnový film bez bojových scén, teda, až na malé výnimky. Skôr ho môžme brať ako dobrodružný príbeh, v ktorom Ch.Bale uteká zo zajateckého tábora nekonečnou džungľou. Bez jedla a vody to určite nie je jednoduché, ale tento príbeh je pravdivý a myslím, že je natočený natoľko vierohodne, že ani na chvíľu nezapochybujeme, že to čo sledujeme sa skutočne takto stalo. Ch.Bale je vynikajúci, čo film to úloha hodná minimálne oscarovej nominácie, a keď nie, tak minimálne obdivu s akým profesionálnym prístupom (alebo šťastím?) si vyberá scenáre. Je ochotný ísť za hranicu možností (áno, aj Mechanik)a to ho katapultovalo do prvej rady najobsadzovanejších hercov. A právom. 80%. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Docela mě zaráží, jak vysoko je tento film hodnocen, osobně jsem ho musel dokoukat nadvakrát, protože spánek mi byl po polovině vyprávění přednější než zvědavost nad osudy hlavních hrdinů. Přitom začátek byl slibný a poté co s Balem spadlo letadlo a on se octl zcela sám uprostřed džungle plné nepřátel, na spaní jsem neměl ani pomyšlení. Jenže pak se hlavní hrdina dostane do zajateckého tábora a veškeré kouzlo je pryč. Nejen, že tam potká naprosto příšerně napsané postavy spoluvězňů, ale děj sklouzne do laciné béčkovosti a patriotismu za který by se nestyděl ani Rambo II („nepodepíšu, Amerika mi dala křídla“, útěk naplánován na Den Nezávislosti…). Některé scény jsou tak příšerně hloupě natočené, až jsem se musel usmívat (jeden příklad za všechny - SPOILER: když už Balea konečně vyzvedne vrtulník, vyběhne na břeh, kde před chvílí ještě stál, banda vietnamčíků, kteří zamíří na vrtulník - střih na chlapíka co ve vrtulníku obsluhuje kulomet, jak několikrát vystřelí - střih na bandu vietnamčíků, před kterýma zacáká voda, vietnamčíci utečou zpět do džungle…no působí to maximálně směšně)! Bale je výborný herec, ale jeho extrémní herecký styl mi víc než snahu o maximální věrnost připomíná docela nebezpečnou formu masochismu. Navíc osobně se při pohledu na vychrtlého herce zamyslím nad tím, jaký je to vůl, než abych se díky tomu víc vžil do postavy. On celý film mi trošku přišel jako Baleova exhibice, co všechno je ochoten pro realističnost filmu udělat. Vedle hubnutí tu ještě baští živé červy, nebo na sebe nechá přicucnout pijavice, úplně zbytečně. Aby totiž bylo poznat že se nejdná o atrapy, jsou scény s pojídáním červů a pijavicema dlouhé a nuceně snímané tak, aby byla pohybující se havěť v jednom záberu s Baleovým pohublým obličejem. A asi nejvíc zamrzí, když vidíte, co všechno byli nejen Bale, ale i ostatní vyžle ochotni podstoupit kvůli takovému průměrnému filmu…Co se nakonec stalo s druhou skupinkou uprchlíků? Koho to zajímá? ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Spíše drama ve válečném prostředí, kde Bale a další bojují o přežití v zajetí. Christiana jsem si jako herce oblíbil od filmu Mechanik, kde i v tomto filmu přistupoval k zobrazení postavy velmi pečlivě. Takže jeho výkon splnil má očekávání. Nejvíce mě ale dostalo, že většinou se ve filmu šeptá a to zdůraznilo na realičnosti chování postav v tomto prostředí. Zatímco v jiných filmech s válečnou tématikou se jen střílí a řve a o strach se stará stříkající krev z vyděšených vojáků. Tady je strach (i divákův) vybudován na možném prozrazení za pomocí nějakého hlasitého zvuku. Filmu dávám čtyři hvězdičky, protože mě mrzelo nedokončení příběhů vedlejších postav a občas zvláštní časová skladebnost. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Dengler (Christian Bale) je držiteľom modrého vojenského pasu USA. V čase, keď sa film odohráva, mali zelenú farbu. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v obrátenej kontinuite, takže Christian Bale, ktorý tvrdo pracoval na tom, aby kvôli tejto úlohe schudol, sa na konci zdal najvychudnutejší, no tieto scény boli natočené prvé, aby sa Bale vrátil na svoju priemernú váhu a natočil scény pred zajatím. (Arsenal83)
  • Napriek pozitívnemu ohlasu u kritikov bol film kasovo neúspešný. (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama