Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (504)

POMO 

všechny recenze uživatele

Americký DVD cover vyzerá ako akčné béčko so Snipesom alebo Seagalom. Diváci podobných vecí, ktorým nič nehovorí meno Werner Herzog a očakávajú akciu, budú sklamaní. Rescue Dawn je psychologický, produkčne minimalistický príbeh o vzťahoch v skupine ľudí, izolovaných uprostred džungle. O optimizme a nádeji na vyslobodenie. Hoci Herzog miestami koketuje s malickovskou poetikou súznenia človeka s prírodou, ostáva prekvapivo netemný a nebojí sa dať priestor jemnému humoru a hravosti. Výsledok je tak psychologicky vnímavé a skúmavé, nekonvenčne poňaté „good-feeling“ dobrodružstvo. Navyše výborne zahrané. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Až napříště uvidim Steva Zahna v nějaké komedii, řeknu si: sakryš, tenhle kluk v něčem vážnym nedávno hrál a byl neskutečnej, ale ... v čem to bylo ? ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zcela nekonvenčí, osobitý tvůrce Werner Herzog a Christian Bale v zajetí válčícího Vietcongu??? Nedokázal jsem si představit podivnější kombinaci, ale ono to vyšlo přímo skvěle. Asi "nejnormálnější" Herzogův film, tím ale neříkám, že nejméně zajímavý. Až na malé vyjímky (poněkud nezvládnutá letecká nehoda) skvěle odvyprávěné drama, ať jde o útrapy v zajateckém táboře Vietcongu (ale přitom nijak lacině efektně "přibarvené"), nebo o úprk napříč džunglí, kde scény, jako třeba odtrhávání pijavic, jen tak z hlavy nedostanete. Co do míry realističnosti a "potu džungle" se nabízí srovnání s ´Aguirre, hněv Boží´, ale ´Rescue Dawn´ je vyprávěn mnohem srozumitelnějším jazykem, až je zde cítit příklon k mainstreamu (samozřejmě bráno optikou Herzogovy tvorby). No, a jestli zde ostatní opěvují Christiana Balea, tak já musím vyzdvihnout celou ústřední trojici. V pozdější fázi skvostně vyhublý Bale vypadá, jakoby si zrovna odskočil z natáčení ´Mechanika´ a místama podává herecký výkon na hranici fyzické snesitelnosti. Vousem obrostlý Steve Zahn se konečně zbavil své zažité herecké polohy totálního loosera a je naprosto skvostný. A v neposlední řadě na kost vyzáblý Jeremy Davies s ježíšovskou vizáží (kde je ten učíslý slušňák z ´Vojína Ryana´? :o), který vypadá, jakoby by byl po celou dobu permanentně zkouřený a stejně jako v Soderberghově ´Solarisu´ předvádí zcela mimózní herectví (nesmyslná gestikulace rukama apod.). Ovšem zde v jeho případě, v roli člověka duševně poznamenaného útrapami věznění, to má své místo a vypadá to skvěle!! Moc jsem se těšil na ´nového Herzoga´ po letech jeho filmařského půstu a jsem velmi příjemně překvapen, i navzdory slabšímu rozjezdu a medovému přeslazenému finále. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborná práce, nádherná krajina a důkaz, že Werner Herzog film netočil v žádných ateliérech. Tohle byl skutečný Vietnam a Christian Bale v něm byl skutečný sestřelený pilot, stejně tak jako Steve Zahn, od kterýho bych to v žádným případě nečekal. Škoda toho, že film se občas dost táhne a otevírá prostor zdejší krajině. Krajina by byla úžasná, ale přecijenom je to film a ne žádný dokument. Ale to Werner Herzog umí. Přitom film samotný je naprosto dokonalá práce s výborným příběhem a neskutečně drastickým, nečekaným a brutálním závěrem. Dlouho se mi nestalo, že bych si danou scénu musel desetkrát za sebou opakovat a zjišťovat, jestli jsem viděl dobře. Bylo to maso, skutečná válka, skutečná atmosféra džungle, kam bych se jen tak vypravit nechtěl, ale stálo to za to. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $5,490,423Tržby Celosvetovo $7,177,143Tržby za predaj DVD v USA $24,878,776 //počet predaných kusov 1,403,236║ Režisér Werner Herzog natočil malý komorný príbeh z obdobia Vietnamskej vojny, kde vystihuje napäté vzťahy na území zajateckého tábora medzi Američanmi a väzniteľmi Vietnamcami. V tomto príbehu podľa skutočných udalostí podrobne vykreslí čím všetkým musel prejsť zajatý pilot Dieter Dengler. Herzog podáva príbeh sebe vlastným spôsobom, takže ako je u neho zvykom nedáva si servítky pred ústa a všetku tú nechutnú krutosť čo zažívajú väzni podáva v tom najbrutálnejšom možnom prevedení. Samozrejme že z jeho strany nejde o žiadne lubovanie si v nechutných scénach ale skôr o čo najreálnejšie podanie vtedajších udalostí. Aj keď Herzogov filmársky štýl nie je zrovna z tých pútavejších či vizuálne uhladených, dokáže témou a hlavne dobrým hereckým prejavom zúčastnených na čele s výborným Christianom Bale upútať a postupne si k divákovi nájsť cestu. Veľkou výhodou pre tento film je obsadenie herca ako je Christian Bale, lebo práve on je tip herca, čo nepozná prekážky a tento príbeh vďaka zanietenému výkonu povyšuje na silný zážitok s emociálnym záverom. Niekedy je až neskutočné, čo Bale predvádza a kam až zachádza, lebo viditeľne schudnúť nie je pre neho žiadny problém, to už nám predviedol v bravúrnom Mechanikovi ale nechať sa po zemi ťahať býkom, chytať jedovatého hada s pokusom o konzumáciu, či pojedať nechutnosti z taniera pri ktorých sa každému obracia žalúdok, tu už chce teda riadnu guráž. Človek sa až sám seba pýta, kam ešte dokáže tento herec zájsť? /90%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Christian Bale byl a je jediný důvod proč jsem se podíval na tento snímek. Na jednu stranu nacházím možná lítost nad tím k čemu se propůjčí, ale na druhou stranu nelze popřít kvality snímku, který pro něj asi měl citovou důležitost. Osobní příběh o muži, letci, který havaruje a přežije v nemilosrdném pralese je však jedním slovem nezáživný. Pokud vás nebaví neustále sledování putování a nebo sezení muže, který trpí, tak se budete opravdu nudit. Je to škoda, protože film je jinak hezky natočený a zahraný s přehledem. Opět se ukázala schopnost Christiana Balea obětovat se postavám. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Šine se to velice líně a vidíme perfektního Cristiana Balea, jak čím dál víc blázní. Musím ale vyzdvihnout všechny herce a i vietnamskej casting, protože se vám všichni vryjou do paměti. V tom zajetí se jim toho v podstatě "zas tak moc" neděje, ale postupně se tam z nedostatku jídla a z ponrkový nemoci všichni zcvokávaj. Úsek v zajetí mně zaujal asi nejvíc, líbilo se mi jakej si tam všichni vytvořili vztah. Krásně to vystihuje třeba scéna se zpíváním Happy birthday. Pasáž v džungli byla možná moc dlouhá, ale atmosféru film navodil skvělou. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

V závěru pronese jeden z vojáků větu: „Vyprázdněte, co je plné, a naplňte, co je prázdné“, a není to jen takové plácnutí do vzduchu, jelikož s identickým (podvratným) konceptem pracuje celý film. Kde by totiž divák čekal, že bude Herzog zbytečné scény vypouštět a vystříhávat, tam pečlivě snímá, a kde by měla být velikášská akce a katarze, tam sledujeme cosi neuspokojivého a neefektivního, takové gentlemansky distingované zpracování. ____ Herzog se snaží ukázat, jak taková událost mohla skutečně probíhat. Vietnamci a Bale jsou tudíž příliš realističtí a nefilmoví, a efekty neprovází CGI okázalost. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Na 3* moc divný, na 4* moc normální. (stejně si myslim, že ve skutečnosti je Herzog větší magor než Lynch - reálnější/realističtější, takže znepokojivější) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Lidi doma nemaj páru co je džungle…. Již v úvodu je jasný, že TADY se moc neutrácelo. Trocha války a jdeme do džungle. Tam sledujeme takové ,,komorní“ drama ze zajetí s výborným zvukem (DTS), kterému na autentičnosti přidává mučení a utrpení. Když sleduji, jak se mi Ch.Bale ,,mění“ před očima, smekám před jeho hereckým odhodláním a je mi jasné, že Dieter Dengler musel být neobyčejně silný člověk. A právě uvedené důvody mohou být postačující k zasunutí ,,kolečka“ do mechaniky. Alespoň si rozšíříme (nejen) historické obzory. ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Hezké barvy, pěkná džungle a to bylo asi tak všechno! Vůbec to nevypadalo jako zajatecký tábor, ale spíše jako pionýrský tábor! Každý den volno, pokec, procházky...... prostě veget a pro mne děsná nuda! ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Klaus Badelt: 1. Dieter's Theme [3:21] 2. Journey [1:21] 3. Hope [5:26] 4. Sign This [1:31] 5. Gathering Rice [1:46] 6. The Plan [2:22] 7. After the Fire [1:54] 8. Rain [2:56] 9. Operation Rescue Dawn [2:41] 10. It's Him [4:05] 11. Keep Your Head Down [0:53] 12. America Gave Me Wings [1:57] 13. Mirror [1:44] 14. Sleepwalkers [2:40] 15. Rescue [4:43] 16. Lights - James Carrington [4:19] 17. Dieter's Theme [1:47] 18. This Is How I Remember Him - Werner Herzog [2:35] ()

kiddo 

všechny recenze uživatele

Hodnocení jde dolů v přímé závislosti na tom, jak moc vám připadá uhozené, že si Herzog přestrojený za U.S. armádu na konci filmu pozve hlavní postavu na pohovor a zeptá se jí, jak moc se ze svého příběhu poučila. Nehledě na to, že koncept „američtí hoši vítají ztraceného syna“ se do prozatím tak syrového snímku hodí asi jako rozkousnutý had do Baleovy huby. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Radšej budem mŕtvy vonku, než by som mal zhniť tu.“ V porovnaní s priemernou produkciou, akú bežne vídame v TV alebo kine, je to predsa len určite niekde úplne inde. Myslel som, že takéto filmy sa dnes už nerobia. To by ale nesmel stále žiť fantastický Werner Herzog. Keď som TEMNÝ ÚSVIT videl, spomenul som si na slávne vojnové/zajatecké/džungľové eposy z dávnych dôb, ako boli MOTÝLIK a MOST CEZ RIEKU KWAI. Bohužiaľ, Christian Bale nie je Guinness ani McQueen. Ďalej ma nezaujala dĺžka dvoch hodín, najmä v prvej polovici mi džungľa pripadala štúdiová (a zajatecká časť ma nebavila). Až v druhej polovici som si spomenul na Herzogov pradávny epos AGUIRRE, HNEV BOŽÍ. Ak neviete, čoho všetkého je Herzog schopný, asi vás TEMNÝ ÚSVIT strhne a opakujem, že sa to nepodobá na nič, čo dnes bežne vídame v kinách a vlastne sa dosť čudujem, že mu taký „nepáčivý“ film niekto vôbec schválil. Takže určite palec dole. Osobne ale viem, kto je Herzog a aké filmy vtedy robil. V TEMNOM ÚSVITE mi chýba jeho šialenstvo, teror a strach, ktorý šíril medzi namyslenými hercami a rozmaznaným štábom. Chýba mi to neuchopiteľné bláznovstvo, kedy nakrúcal v smrteľne nebezpečnom Peru a hercom, ktorí chceli uprostred nakrúcania odísť, sa vyhrážal zastrelením (legálne držanou pištoľou, ktorú mal so sebou). TO mi v TEMNOM ÚSVITE chýba. Kedysi by Kinského prinútil hada zjesť naozaj. Teraz Bale žuje gumovú atrapu (ešte tých červov mu verím, že TEORETICKY mohli byť skutoční, ale had nie, kdeže, ani omylom). Ale áno. Stále je to Herzog... Trocha. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem se hodne tesil a nezklamal. Nemuzu srovnavat s dalsima Herzogovo filmama, nepamatuju si, ze bych nakej jinej videl, ale tohle zvlad perfektne. Herzog totiz na dane tema de uplne jinak. Ve filmu krome par vystrelu neni prakticky akce, hudba hraje jen takova ticha klidna na pozadi, ze ji misty skoro ani neslysite a celej film je zamerenej ciste na postavu Balea. Akorat misty vypravi az krapet moc pozvolne, ne ze by film nudil, to ani omylem, ale misty by moh bejt napinavejsi. Navic tu neni ani naky velky muceni nebo tak, behem deseti minut je Bale sestrelenej, behem dalsich dvaceti odtazenej do tabora a pak uz to plyne vicemene pohodove, straze prilis neotravujou a Bale se skamaradi se skupinou zajatcu a zacne planovat utek. No a samotnej utek je natocenej perfektne, akorat ten konec byl takovej krapet prehnanej. Film je taky hodne realistickej a kameraman nevyvadi s kamerou zadny opicarny. Jediny, co se mi nezdalo, ze mel Bale na prste zlatej prsten, to musela bejt chyba, to prece nemohli tvurci udelat zamerne. A co se tyce samotnejch hercu, Bale hraje opet fantasticky, opet hodne zhubnul, ale jelikoz se nesvlika, tak tentokrat vicemene zbytecne. A Zahn mi sem sice nesed, ale nepredvadi se a ani nehazi zadny xichty, navic je pekne zarostlej, takze v pohode. I pres tech par vytek se jedna o perfektni film. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Christian Bale je tu neskutečně přesný. Naivní snílek Dieter Dengler i po sestřelení v Laosu doufá ve štastný konec, uteče ze zajetí a doslova se proseká celou Laoskou džunglí aby mohl zase létat. Výborné. Na své téma dost netradiční. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Hoďte do hrnce utrpení, touhu, vůli, rozum, trpělivost, emoce a napětí, osolte režisérskou zručností, zakápněte charizmatem, zamíchejte univerzální vařečkou jménem Christian Bale a máte syrový, ale chutný pokrm s názvem Rescue Dawn. Jenom škoda té pozvolné přípravy a přeslazeného finále. Doporučuji servírovat s pijavicemi, červy a hady... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Obrovská touha po životě a nezdolný optimismus Dietera Denglera, který havaroval za války s Vietnamem v Laosu, byl mučen a pak uvězněn s několika dalšími sestřelenými vojáky, dovedly tohoto sympatického člověka ke svobodě. Christian Bale byl jako obvykle výborný a ostatní herci vůbec nebyli špatní, navíc byli typově dobře vybráni. Ty nádherné scenérie a oslnivě krásná příroda jsou paradoxně v tomhle filmu hrozivé, protože všude mohla číhat smrt. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Herzogovský boj se zajetím. Ústřední Dieter je maličko vyprázdněná postava a celé mi to přišlo mělčí, než je u Herzoga běžné. přesto místy intenzivní. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Christian Bale je evidentně pro natáčení filmů ochotnej ledacos vytrpět. Tady opět neváhal drasticky zhubnout, takže je kost a kůže. Kromě toho třeba taky ve filmu pojídá živý červy. Opravdu jsem mu to natáčení nezáviděl. Ale jeho výkon je asi to nejlepší na celym filmu. Jinak mě to moc nenadchlo. A ten trapně hollywoodskej konec jsem zrovna od Herzoga teda nečekal. Hodně slabý 3 hvězdy. ()

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama