Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (505)

Lavran 

všechny recenze uživatele

Tuze zvláštní film (od tuze zvláštního režiséra), který je plný extrémních protikladů. Na jedné straně stojí takřka dokonale vybudované napětí, atmosféra a poetika, divák hmatatelně cítí bolest, špínu, pot, chlad, vlhko, beznaděj, život na pokraji šílenství, všudypřítomné nebezpečí temné a neprostupné džungle, naproti tomu přímo bije do očí amatérsky (!) natočená sekvence letecké havárie nebo slaďounký závěr. Vzhledem k formátu Wernera Herzoga věřím, že to byl autorský záměr, kterak se vyhnout konvencím pásové filmařiny hollywoodlandu a nějak se už přes to přenesu. Prostě mě to pohltilo, mouchy ať si odhání někdo povolanější. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $10miliónovTržby USA $5,490,423Tržby Celosvetovo $7,177,143Tržby za predaj DVD v USA $24,878,776 //počet predaných kusov 1,403,236║ Režisér Werner Herzog natočil malý komorný príbeh z obdobia Vietnamskej vojny, kde vystihuje napäté vzťahy na území zajateckého tábora medzi Američanmi a väzniteľmi Vietnamcami. V tomto príbehu podľa skutočných udalostí podrobne vykreslí čím všetkým musel prejsť zajatý pilot Dieter Dengler. Herzog podáva príbeh sebe vlastným spôsobom, takže ako je u neho zvykom nedáva si servítky pred ústa a všetku tú nechutnú krutosť čo zažívajú väzni podáva v tom najbrutálnejšom možnom prevedení. Samozrejme že z jeho strany nejde o žiadne lubovanie si v nechutných scénach ale skôr o čo najreálnejšie podanie vtedajších udalostí. Aj keď Herzogov filmársky štýl nie je zrovna z tých pútavejších či vizuálne uhladených, dokáže témou a hlavne dobrým hereckým prejavom zúčastnených na čele s výborným Christianom Bale upútať a postupne si k divákovi nájsť cestu. Veľkou výhodou pre tento film je obsadenie herca ako je Christian Bale, lebo práve on je tip herca, čo nepozná prekážky a tento príbeh vďaka zanietenému výkonu povyšuje na silný zážitok s emociálnym záverom. Niekedy je až neskutočné, čo Bale predvádza a kam až zachádza, lebo viditeľne schudnúť nie je pre neho žiadny problém, to už nám predviedol v bravúrnom Mechanikovi ale nechať sa po zemi ťahať býkom, chytať jedovatého hada s pokusom o konzumáciu, či pojedať nechutnosti z taniera pri ktorých sa každému obracia žalúdok, tu už chce teda riadnu guráž. Človek sa až sám seba pýta, kam ešte dokáže tento herec zájsť? /90%/ ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Černý netopýr sestřelen. Herzog vystihl syrovou atmosféru strádání, otupělosti a zpomaleného proudění času v nepřátelském zajetí s rutinérským přehledem, nicméně celková nezáživnost, ledabyle natočené akce a hollywoodský konec ve stylu Hankse lezoucího se záchranného modulu Apolla 13, kterým se režisér zpronevěřil předchozí nekonvenčnosti, mi nedovolí jít s hodnocením do vyšší letové hladiny. Je zjevné, že konečník odhodlaného Dietera Denglera by byl tím nejideálnějším místem pro hodinky papá Butche Coolidge.. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ak by som nevedel dopredu, že to točil Herzog, v priebehu sledovania by ma to ani náhodou nenapadlo. Herzog prijal čisto hollywoodske pravidlá, ale v konečnom dôsledku je to pre dobro veci, pretože priamočiaro vieme, čo sa deje na obrazovke a prečo. Tušíme aj záver, ale zase nám jeho predvídateľnosť pripadá ako klad filmu. Na staré kolená robiť takéto filmy je pre niekdajšieho artového intelektuála určite relax. Ale nechcem znižovať ani myšlienky Temného úsvitu. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Šine se to velice líně a vidíme perfektního Cristiana Balea, jak čím dál víc blázní. Musím ale vyzdvihnout všechny herce a i vietnamskej casting, protože se vám všichni vryjou do paměti. V tom zajetí se jim toho v podstatě "zas tak moc" neděje, ale postupně se tam z nedostatku jídla a z ponrkový nemoci všichni zcvokávaj. Úsek v zajetí mně zaujal asi nejvíc, líbilo se mi jakej si tam všichni vytvořili vztah. Krásně to vystihuje třeba scéna se zpíváním Happy birthday. Pasáž v džungli byla možná moc dlouhá, ale atmosféru film navodil skvělou. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Napriek pozitívnemu ohlasu u kritikov bol film kasovo neúspešný. (Arsenal83)
  • Kaskadér Chris Carnel utrpel popáleniny tváre v scéne zobrazujúcej pád lietadla Dietera Denglera. (ladko)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama