Reklama

Reklama

V dějinách velkých útěků těžko naleznete příběh, který by se podobal osudu Dietera Denglera, jediného Američana, jenž dokázal uniknout ze zajateckého tábora uprostřed neprostupné laoské džungle. Příběh tohoto amerického vojáka se stal předlohou pro film Temný úsvit, který natočil režisér Werner Herzog. Dieter (Christian Bale) již od dětství snil o tom, že se stane pilotem. Přání létat v oblacích se mu splnilo, když se dostal k vojenskému letectvu. Ale na své úplně první přísně tajné misi nad územím Laosu je jeho letoun sestřelen a on se ocitá v pasti džungle daleko od své jednotky. Brzy je zajat nechvalně proslulými laoskými vojáky a odveden do zajateckého tábora, kde nalézá další dva americké vojáky, kteří jsou tam násilím drženi už dva roky. Dengler se však s pozicí zajatce nehodlá smířit a ihned plánuje útěk. Vůbec nemá tušení, kde se nalézá, ale jedno ví jistě: Boj o svůj život nevzdá lehce. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (504)

Jamal 

všechny recenze uživatele

Po filmu jsem stáhl jedině kvůli Christianu Baleovi, a vyplatilo se. Skutečný příběh o skutečném pilotovi Dietrovi s neskutečným štěstím. Za leteckou kariéru vyvázne živý z 5 leteckých nehod. Při té první se mu to však moc neoplatí, ztroskotá totiž ve Vietnamu a i když ho mučí, i když ho zavřou do tábora Vietkongu někde na hranicích s Laosem, nikdy se nevzdá s myšlenkou, že by neudělal nic pro to aby zůstal. Film ukazuje jak krutá válka musela být, ale i to, že se na někoho může usmát štěstí a dostat se přes půl džungle skoro bez jídla. Také, že důvěřovat vlastním lidem může být někdy chyba. Hudba Klaus Badelt ( Constantine, Equilibrium ...). ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

V závěru pronese jeden z vojáků větu: „Vyprázdněte, co je plné, a naplňte, co je prázdné“, a není to jen takové plácnutí do vzduchu, jelikož s identickým (podvratným) konceptem pracuje celý film. Kde by totiž divák čekal, že bude Herzog zbytečné scény vypouštět a vystříhávat, tam pečlivě snímá, a kde by měla být velikášská akce a katarze, tam sledujeme cosi neuspokojivého a neefektivního, takové gentlemansky distingované zpracování. ____ Herzog se snaží ukázat, jak taková událost mohla skutečně probíhat. Vietnamci a Bale jsou tudíž příliš realističtí a nefilmoví, a efekty neprovází CGI okázalost. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Christian Bale byl a je jediný důvod proč jsem se podíval na tento snímek. Na jednu stranu nacházím možná lítost nad tím k čemu se propůjčí, ale na druhou stranu nelze popřít kvality snímku, který pro něj asi měl citovou důležitost. Osobní příběh o muži, letci, který havaruje a přežije v nemilosrdném pralese je však jedním slovem nezáživný. Pokud vás nebaví neustále sledování putování a nebo sezení muže, který trpí, tak se budete opravdu nudit. Je to škoda, protože film je jinak hezky natočený a zahraný s přehledem. Opět se ukázala schopnost Christiana Balea obětovat se postavám. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Obrovská touha po životě a nezdolný optimismus Dietera Denglera, který havaroval za války s Vietnamem v Laosu, byl mučen a pak uvězněn s několika dalšími sestřelenými vojáky, dovedly tohoto sympatického člověka ke svobodě. Christian Bale byl jako obvykle výborný a ostatní herci vůbec nebyli špatní, navíc byli typově dobře vybráni. Ty nádherné scenérie a oslnivě krásná příroda jsou paradoxně v tomhle filmu hrozivé, protože všude mohla číhat smrt. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nekonvenční podívaná s klasicky stavěným příběhem o grupě patriotů vězněných v srdci vietnamské džungle skupinkou pološílených vojáků Vietkongu. Charkatery jsou velmi hutné a jejich provázanost je pro příběh klíčová. Herecky výborné a atmosféra vietnamské divočiny je strhující. Poetika jde překvapivě stranou a namísto toho nastupuje zajímavě koncipované realistično s lehce psychologickým přesahem (psychické problémy ve skupině, blouznění). Neakční, přesto poměrně hypnotické a velmi dobře koukatelné. Zamrzí otřesně natočená havárie letadla a dost nepřehledná akce, kde je vidět, že tohle nebude silná stránka režiséra. Jinak ale kvalitní a nadprůměrná jednohubka která přesně splňuje těch nadstandartních 75%. Vzhledem k předlouhé stopáži a mé trochu vyšší chuti po akci zaokrouhluji dolů. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (25)

  • Film bol natočený v obrátenej kontinuite, takže Christian Bale, ktorý tvrdo pracoval na tom, aby kvôli tejto úlohe schudol, sa na konci zdal najvychudnutejší, no tieto scény boli natočené prvé, aby sa Bale vrátil na svoju priemernú váhu a natočil scény pred zajatím. (Arsenal83)
  • Sestra vytiahne z Denglerovej (Christian Bale) ruky kanylu spod čistej lekárskej pásky, ktorá sa v tých časoch nepoužívala. (Arsenal83)
  • Keď sa Dietera (Christian Bale) spýtajú, ako sa stal námorným letcom, opíše úžasný zážitok, keď videl zblízka letieť stíhacie lietadlo, keď bol ešte dieťa vo vojnovom Nemecku. Opísaný zážitok sa nápadne podobá tomu, aký mal pred devätnástimi rokmi Baleova postava Jima vo filme Ríša slnka (1987). (Arsenal83)

Související novinky

Zlý polda a hodný lupič

Zlý polda a hodný lupič

18.05.2008

Bod zlomu 2 a nová verze téměř zapomenuté hardcore pornografické kriminálky? Ano, v dnešní novince se dvě klasiky ze začátku 90. let dočkají remaku a pokračování. Nic s tím nenaděláte, už se začínají… (více)

Klasiky od klasiků

Klasiky od klasiků

11.04.2008

Chtěli byste atraktivní zprávy o mladých hezounech a třeskutých předražených velkofilmech? Třeba tu kachnu o Orlandovi Bloomovi v hlavní roli Prince of Persia? A co takhle novinka o dvou ošklivých… (více)

Reklama

Reklama