Reklama

Reklama

USA versus John Lennon

  • USA The U.S. vs. John Lennon (více)
všechny plakáty
Trailer 2

Filmaři David Leaf a John Scheinfeld ve svém kontroverzním dokumentu sledují pokusy FBI i některých členů americké vlády umlčet Johna Lennona (1940–1980). Ve snímku jsou rozsáhlé rozhovory s jeho nejbližšími. Je to pohled na život a časy věčného rebela Johna Lennona. Snímek realizovaný pro kina, zachycuje ideály, za něž bojoval. Vrcholem filmu jsou ukázky písní Johna Lennona. (Česká televize)

(více)

Recenze (62)

Matty 

všechny recenze uživatele

Krapet nadbytečný dokument, jehož název slibuje mnohé, jehož obsah však mnohé nenabízí. Zapomeňte na nějakou kontroverzi, kontroverzní bylo Lennonova chování v 70. letech. Jak vidno, někoho fascinovalo do té míry, že má ještě dnes potřebu ždímat vyždímanou houbu. Část filmu tvoří povětšinou známé informace z ex-broukova života, případně jeho názory nevalného smyslu, leč pro mnohé velkého významu. Druhou, protikladnou část reprezentuje snaha postihnout politicko-společenskou situaci ve Státech, které válka ve Vietnamu postavila na nohy. Snaha stmelit obě části a z jejich konfrontace vyvodit nějaké závěry, je tvůrcům cizí, místo toho prezentují pochybné konspirační teorie a budují chabé paralely k současné situaci. Z jiných snímků dobře známý, proto málokdy překvapující archivní materiál byl doplněn komentáři některých „zasvěcených“ - Gore Vidal, Ron Kovic, Carl Bernstein, Georgie McGovern a především Yoko Ono, která, což je na projektu dobře patrné, dala tvůrcům své ano (čili lze hovořit o autorizované skorobiografii). Vše podstatné, co mohlo být o Lennonovi řečeno, říká Imagine, U.S. vs John Lennon působí ještě víc než jiné podobné dokumenty jako snaha o vydolování laciné senzace z dolu (ne bezdůvodně) již dávno zavřeného. Pokud máte mermomocí potřebu sledovat poněkud jednostranný stominutový „ani ne dialog“ politicky nechtě angažovaného umělce se státem, kde prezident určuje, co je pravda, tak prosím. Mé tři hvězdičky jdou na konto soundtracku sestaveného s Lennonových sólových desek – ty jednoduché songy zaberou vždycky a kvůli nim, ne kvůli nějakým výkřikům do tmy, tuhle výraznou persónu nepřestanu obdivovat. 55% ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych si lehnout do postele s manžely Lennonovými, růstem vlasů podpořit světový mír a ještě si přitom zazpívat. Také bych chtěl prostou obhajobou lásky a míru vytočit Nixona, Hoovera a další podobná hovada. A ač mi byl prokazatelně dán delší časový prostor k pobytu na této planetě než Johnovi Lennonovi, tak jsem to já, kdo se klaní člověku, který si dokázal stát za svými názory. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Přijde mi to smutné, ale John Lennon měl ve zvyku říkat, co si myslí a nebyl moc ochoten ke kompromisům. Nestává se to často, ale sem tam tu sdělují nepříliš zajímavým způsobem věci, neozvláštněné žádným detailem či mimořádnou poznámkou, která by dokumentu vtiskla pečeť originality. Každopádně jde o film, který už nemusím vidět. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Představ si, že není není Nebe, je snadné přestavit si to.... Lennona žeru a to ať už jako člena Brouků, tak na jeho sólo dráze, kterou ukončila kulka vraha Chapmana. Kdo se o Johna zajímá, tak v dokumentu nenajde nic zajímavého. Prakticky je to o tom, že Lennonovi USA velice sedly. Navíc cítil jak to tam žije. Lid se bouřil nejen kvůli válce ve Vietnamu, řešila se rasová politika a do téhle vřavy vstoupil písničkář zpívající o míru, lásce, Nutopii... Navíc skutečná star. Dokud si zpíval to své a dokonce i když si lecos v USA zakritizoval, bylo to všem více méně šumák. Ale jakmile začal podporovat různá hnutí vyzývající k revoluci a svržení vlády, vykoledoval si tím logicky zájem nejen CIA, ale i vlády, protože Lennon byl nepřehlédnutelný. Bohužel jeho sny a představy ač byly úžasné byly nerealizovatelné a zůstal z nich jen krásný odkaz na svoji dobu. Dokument obsahuje nejen archivní záběry (více méně známé z jiných dokumentů), ale i rozhovory s členy tehdejších hnutí, komentátorů novin, členů tajných služeb a s Yoko Ono. * * * ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

paradoxně jediným nedostatkem tohoto dokumentu je jeho nadbytečná délka, takže se může stát, že přestanete po hodině už prostě přijímat další informace... nicméně zobrazení Lennonových poselství a ideálů, stejně tak i politické antipatie USA je víc než precizní. Give peace a chance! 80% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

"All we are saying is give peace a chance" _____Pozoruhodný dokument o rebelství Johna Lennona, který světu nepředal jen spousty hudebních hitů. Stal se modlou mladých lidí, kteří ho uctívali za své protestní názory, které často vyjadřoval ve svých kultovních skladbách. Nabourával se do tehdejší "demokratické" vlády USA, což mělo za následek absurdní konání FBI typu odposlouchávání či nápadné pronásledování, kterým chtěli Lennona zastrašit. Ten se však nedal a stál si pevně za svým názorem. Proto je Lennon určitou legendou i v dnešní, moderní době. Dle mého názoru se nedílnou součástí hodně podepsal na ukončení války ve Vietnamu, poukázal také absurditu tehdejší vlády v USA v skandálním případu Watergate. Mladým lidem dával určitou vzpruhu do života nejen svými písněmi, ale hlavně svými myšlenkami, které chtěl světu předat. Je poněkud smutné, že pro dnešní mladou generaci je vzorem metrosexuální a komerční Justin Bieber či One Direction, jež ve svých textech postrádají nějakou myšlenku nebo předání nějakého poselství, to je hodně smutné. __________Poté co John Lennon pronesl slavnou satirickou větu: "Beatles jsou slavnější než Ježíš", následovala vlna paranoidních kritik, které vyústili v hromadné ničení Beatlesáckých desek, suvenýrů na veřejném prostranství schválené vládou a svolané státní televizí formou hlavních zpráv. Lennon na svojí obhajobu pronesl: "Tak především jsem tenhle názor zmíňil vzhledem k Anglii....že v téhle době pro mladé znamenáme víc než Ježíš nebo víra..."__________"Everybody's talking about: Revolution, Evolution, Masturbation, Flagellation, Regulation, Integrations, mediations, United Nations, congratulations. All we are saying is give peace a chance. All we are saying is give peace a chance" - John Lennon - Give Peace A Chance ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Já se teda musím přiznat, že jsem toho o Lennonově existenci v USA zas až tolik nevěděl. Tenhle dokument mi trochu rozšířil obzory, ale asi po třičtvrtěhodině se pro mě stal nudným..žel, alespoň dobrá hudba udržela průměr.. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Zaujímavý dokument o zaujímavom človeku, ktorého vplyv na mladých bol výrazne väčší, ako hodnota jeho politických názorov. Dokument trpí jednou výraznou slabinou - prišiel príliš neskoro. Svet sa dnes už posunul o hodný kus ďalej a tak tento film osloví viac-menej iba pamätníkov. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Dokumentární paralela o boji za vlastní svobody v „nejdemokratičtější zemi světa“ aneb John Lennon versus kabinet prezidenta Nixona. Vztah zaznamenávaných situací k dnešku je natolik zřejmý, že ho s výjimkou spisovatele Gorea Vidala nikdo ani zvlášť nezmiňuje. Režiséři se sice snaží film trochu rozhýbat, ale převážná většina záběrů jsou staré známé mluvící hlavy, ať už archivní nebo současně vzpomínkové. A to není zrovna to, co bych musel vidět v kině. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Na Lennona som sa nikdy nepozeral inak, ako na speváka. Až teraz zisťujem, čo bol tento človek vlastne zač. Klobúk dole pred jeho snahou o všeobecný mier. A prekrásna pieseň Imagine mi v tomto prípade privodila neskutočné dojatie. Drž sa tam hore chlape! ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Ani jsem nečekal nic jiného od této zdegenerované země s fašizujícími tendencemi. Dnes je to stejné. Čekal jsem , kdy Lennona zatknou, ale odnesly to lidé z jeho okolí. ()

classic 

všechny recenze uživatele

JOHN LENNON frontman z legendárnej THE BEATLES bol oddaný PACIFISTA,BOJOVAL ZA PRAVDU,a to sa mu stalo osudným,miešal sa do americkej politiky,chceli sa ho zbaviť aj jeho ženy YOKO ONO,t.j za každú cenu ich vyhostiť z USA! Podarilo sa im v Amerike zotrvať,vďaka šikovnému právnikovi,ale smrť si ho našla v 40 rokoch,keď ho zastrelil Mark Chapman! CHAPMAN ZHNIJE V BASE,LENNON HNIJE V HROBE,ale s neuveriteľným posolstvom,večnou slávou,vplyvný to človek,ktorý sa nikdy nebál ísť do extrémnych krajností! Výborný dokument,ktorý odporúčam,lebo je to mix politiky a hudby+hostí,ktorí boli pri tom,alebo klasicky o tom hovoria,buď priaznivci,či tí druhí... ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Obrazová stránka složená z dobového zpravodajství, rozhovorů, záběrů je přímo luxusní. Skvěle koresponduje s mluveným slovem, ba přímo ho i předstihuje. Mluvené slovo je však převážně agitkou a oslavou sebestředného Lennona, který se ke světovému dění vyjadřoval – podle mě – až hloupě naivně a přitom si neviděl do pusy. Výmluvná je scéna přípravy postele pro jeho mírový rozhovor z postele s Yoko, kterou jim stelou dvě pokojské, pro které by patrně nebyl pobyt v takovém hotelu finančně možný. Takže připravují postel, na které se rozvalí John s manželkou a budou svět přesvědčovat o tom, že všichni musí žít v míru. Jak dlouho by jim tenhle postoj vydržel, kdyby si ty postele museli stlát sami? Nic proti bohatství, které si Lennon sám zaslouženě vydělal, ale blahosklonně pak poskytovat hraběcí rady, to je chucpe. Dokument a promluvy respondentů vytvářejí kolem Lennona gloriolu neohroženého bojovníka za svobodu, který se nebál riskovat vše, zatímco ve skutečnosti se dost hloupě přátelil s lidmi, o jejichž skutečných záměrech a prostředcích nic nevěděl a hrozilo mu tak maximálně, že ho deportují z USA. Tuto atmosféru dokreslují výpovědi bývalých státních zaměstnanců Nixonovy a Hooverovy éry, kteří si teď sypou popel na hlavu. Náznak, že atentát na Lennona si vlastně objednala vláda, už nechtěně parodickou paranoidní oslavu jenom umocňuje. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní dokument, jeden z nejlepších, co jsem o muzikantech populární hudby dodnes viděl, velkým dílem i díky tomu, že John Lennon prostě byl vskutku zajímavá osobnost. Dokument je však zajímavý i tím, že se na dobové události dívá z většího spektra a vy si tak můžete udělat alespoň trochu ucelenou představu (protože slovo tu dostávají obě strany, i když autoři, logicky, sympatizují s Lennonem a spol.) o tom, jak to v těch neklidných letech šedesátých v USA vypadalo. To vše prokládáno všemi těmi úžasnými písněmi z pera nejlepšího songwritera všech dob. John Lennon byl svůj, byl to rebel, sígr, vzpouzel se všem autoritám, co ho chtěli přitlačit ke zdi, ale hlavně to byl úžasný a v jádru duše opravdu čistý člověk, jehož odkaz se navždy nesmazatelně zapsal nejen do světa popmusic/rock'n'rollu. "Lennon oslavoval život, Nixon a Bush oslavovali smrt." ()

rawen 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, tato část Lennonova života si zasloužila takovýto podrobnější pohled, líbí se mi taky to, že film Lennona nezbožšťuje, ale ukazuje jej takového, jaký zřejmě byl - naivního idelistického snílka (což jeho osobu ani jeho význam v žádném případě nesnižuje)... 7/10 ()

Stanislav_H 

všechny recenze uživatele

Milionkrát omílané téma je tu zas, a nepřišlo ani s náznakem něčeho nového nebo zajímavého. Jak jinak no. Co z toho chtěli tvůrci ještě vytřískat fakticky nechápu :-O.___Prostá rekapitulace s pěknou hudbou a už napohled chytřejší současnou Yoko. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Matty má nejspíš pravdu, ať se mi to líbí nebo ne. Snad jen ještě poznámka dle Marshalla McLuhana (parafráze): Čím větší energii použije osoba (zde John Lennon) na to, aby se odlišila, distancovala nebo dokonce bojovala proti systému (establišment), tím větší energii použije systém na to, aby ji integroval do sebe, do svého kontextu. Není moc obtížné si dnes představit Johna Lennona jako úctyhodného otce několika dětí s jistými politickými opozičními ambicemi. ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Nevím, jak vy, ale mnohem raději mám záběry Johna Lennona s Paulem, Georgem a Ringem než s Yoko Ono a zakladatelem Černých panterů Bobbym Sealem, mnohem raději než (možná poněkud naivní) hlas revoluce jej mám jako autora geniálně jednoduchých písní či kontroverzních výroků z éry Beatles (tím známým o Ježíši a popularitě a hysterické reakci, jakou vyvolal, snímek začíná). A to si rozhodně nemyslím, že by Nixon s Hooverem byli správní hoši a dvě funkční období George Bushe (na něhož dokument míří především) přinesla Spojeným státům (a potažmo světu) kdovíjaké požehnání. ()

Související novinky

Nesmrtelný Brouk

Nesmrtelný Brouk

19.06.2006

Když Lee Harvey Osvald zastřelil Johna Kennedyho, sledoval několik dní před činem pořád dokola film Franka Sinatry Suddenly, kde Frank hraje psychopatického vraha, který chce zastřelit prezidenta… (více)

Reklama

Reklama