Reklama

Reklama

Grace už není

Trailer

John Cusack se nedokáže vyrovnat se smrtí manželky a svým dcerám to říct také neumí...  Stanley Phillips je hrdý americký vlastenec a otec dvou dcer, jejichž maminka jako členka amerických ozbrojených sil byla nedávno povolána ke službě v Iráku. Režisér James C. Strouse se rozhodl ukázat život na americkém malém městě, když jeden z členů rodiny bojuje se zbraní v ruce na druhém konci světa. Překrásně poetický snímek umocněný procítěným výkonem Johna Cusacka, jenž vždy dokázal vystihnout patos svých hrdinů, ale v tomto snímku dosáhl prozatímního hereckého vrcholu. Režisér Strouse ve svém debutu nabízí divákům emocionálně nabitý film s pečlivě komponovanými záběry, hlubokou lidskou procítěností a jasným politickým vyzněním. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

emma53 

všechny recenze uživatele

Jsou lidé, kterým, když zemře někdo milovaný, stále a rádi hovoří o tom co bylo, co prožívali a podobně a pak jsou ti, kteří jsou jako Stanley a k těm patřím i já. Vůbec pro mě nebylo těžké vcítit se do takového člověka a se vším všudy ho chápat. John Cusack nepatří zrovna mezi mé vyhledávané herce, ale tady hrál otce dvou roztomilých dětí opravdu tak, že jsem mu ten smutek a ten vnitřní zásek bezvýhradně věřila. Jeho telefonní hovory a chvíle na pláži ve mně vzbudily notnou dávku empatie. Clint už jen proložil tyhle smutné životní okamžiky velmi vhodnou hudbou. Myslím, že je Grace Is Gone dost podceňovaný, škoda, já ho určitě doporučuji. ()

castor 

všechny recenze uživatele

John Cusack s přehledem dokazuje, že patří mezi nejvýraznější herecké osobnosti své generace. I zde vystupuje jako čistý člověk, jakoby se nehodící do současného světa, marně vzdorující tlakům společnosti, jehož zásadní slabinou je slušnost. I pro své dvě dcery je vzorovým příkladem poctivého chlapíka, co ctí pravidla, ale zároveň ví, kdy je správná chvíle nějaké z nich porušit. Grace is Gone je inteligentním vyrovnáváním se se ztrátou nejbližších, konkrétně s novodobou bolístkou onoho hrdého národa. Z válečného běsnění v Iráku totiž přichází zdrcující zpráva. Hlavní hrdina tak záhy ztrácí manželku a matku svých dětí, a momentálně nemá sílu jim to říct. Naštěstí se tvůrci nerozhodli příliš píchat do vosího hnízda a soustředí se na příjemně ubíhající komorní drama s komediálními záblesky. Road-movie (v televizním balení) za vysněným cílem "kouzelných zahrad", které vévodí dvojice dětských hereček a suverénní Cusack!! ()

freddy 

všechny recenze uživatele

John Cusack je mým nejoblíbenějším hercem. A díky tomuto filmu jsem si jen potvrdil a znovu jsem se přesvědčil, jak vynikajícím a kvalitním hercem John Cusack je. Jedná se totiž o další excelentní a perfektní výkon tohoto herce, který jako představitel hlavní role celý film úžasně táhne a za pomoci velmi dobrých hereckých výkonů dvou mladých hereček, které zde ztvárňují dcery hlavního hrdiny, se z tohoto filmu stává film dokonalý, kterému nemám co vytknout. Co se týče námětu a tématu tohoto filmu, tak celý film je velice dramatický, velice vážný, ale v určitých chvílích i mírně odlehčený. Je to vlastně taková trochu netradiční road movie, kdy otec chce napřed svým dcerám dopřát nějaký úžasný a pohodový zážitek, aby potom informace, že jejich matka padla ve válce v Iráku, pro dívky nebyla tak šokující. A tak je vezme na cestu do zábavního parku kdesi na Floridě, přičemž s nimi zažívá různé situace. Dobrý nápad bylo i setkání hlavního hrdiny a jeho dcer se svým bratrem, který to také trochu odlehčil. Prostě tenhle film i přes své smutné téma působí velice sympaticky a opravdu se díky kvalitním hereckým výkonům jedná o dokonalý film, kterému z mého pohledu nic nechybí a který se musí líbit téměř každému. Jistě, někdo v tom filmu může vidět jen nátlak na divákovy city, tedy citové vydírání. A já nepopírám, že skutečně určitý citový nátlak tam je, ale nepovažuji to za nijak výrazný nátlak na city, vše je to jaksi v přijatelné normě. Já v tom zkrátka vidím kvalitní film, který se může pochlubit kvalitními hereckými výkony a dobrým námětem. Z mé strany je to tedy za pět hvězdiček a určitě si tento film pustím ještě vícekrát. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Podobných filmov o vyrovnávaní sa so smrťou blízkeho sme videli stovky a tento iné snímky kvalitou nijako neprevyšuje. Netvrdím, že sa to neoplatí pozrieť, Johna Cusacka som v takej polohe ešte nevidel, ale film nie je ani dosť emotívny( no , záver áno), ani dosť originálny, aby ma dostal. Čo by som ale určite rád pochválil, je hudba od Clinta Eastwooda! To bol pre mňa hlavný dôvod, kvôli ktorému som to chcel vidieť. A je vážne dobrá. V záverečných titulkoch zaznie pekná spievaná skladba od Jamieho Culluma http://youtu.be/Y_ZTZGvQCzY ktorý už naspieval skvelú skladbu Grand Torino http://youtu.be/g5FhRZ7aunU pre rovnako skvelý Eastwoodov film. 60%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Pekným, priam až poetickým spôsobom natočená dráma o tom, že niektoré pravdy sa len ťažko vyslovujú... Čo sa týka obsahovej stránky, na danú vec mám svoj názor a ten sa diametrálne odlišuje od toho Stanleyho. Navyše pokiaľ ide človek človek šíriť "demokraciu" do sveta, tak musí počítať s tým, že sa už nevráti. Myslím, že rečiam typu "musíme brániť slobodu" , "chránime náš americký národ" a podobne, tak tým už dnes nikto neverí. Možno len ten najväčší tupec. Takže obsahová stránka ma dosť iritovala, no oceňujem to spracovanie a herecký výkon. To bola extraliga. Nadpriemer. 75/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Komorní příběh o vyrovnávání se se ztrátou milované osoby, paralýza, neochota uvěřit, výčitky, co jsme mohli udělat nebo říci lépe, nejistota a strach z budoucnosti, všechny tyto aspekty se smísily v poeticky laděném dramatu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trochu ma prekvapuje modrá farba u tohoto filmu. Vypovedá predsa o smrti, ktorej symbolom je krv, čiže červená farba, takže už len z princípu....Stanley sa dozvedá o smrti svojej manželky a tak sa vydáva na cestu, akúsi dovolenku so svojimi dcérami. Vyzerá to, že má plán, ako sa s nimi viac zblížiť a tak ich pripraviť na onú skutočnosť. Ale tento akt je skôr prejavom jeho bezradnosti, možno trochu zbabelosti a nemohúcnosti. Každopádne toto jeho inštinktívne rozhodnutie sa prejaví neprekvapivo ako správne. Grace is gone stojí skôr na princípoch nezávislého filmu, ako klasického dojáku, preto mi trochu vadil emócie navádzajúci klavírny motív v niekoľkých záverečných scénach. Musím ale uznať, že ma emocionálne dostala tá záverečná. A čo ak veci, ktoré nám hovoria oficiálne úrady, sú iba klamstvá? Tak potom nám boh pomáhaj. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Nedokážem sa zbaviť pocitu, že táto už síce stokrát otrepaná, smutná téma sa dala spracovať aj divácky príťažlivejšie. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtové dielo, ktoré ma veľmi nezaujalo... ako prvotina je Grace Is Gone OK, avšak vážna téma nestačí na seriózne prevedenie. Aj napriek 90 minútam sa film neskutočne vlečie a čas tuhne na bode mrazu. Snaha Johna Cusacka dokonca prevyšuje jeho "zlatú eru",ale "jeho" vnútorne rozpoloženie a správanie ma nijak zvlášť neočarilo... ako celok slabé 5/10 ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Smutný, dojemný příběh o tom, že některé věci nejsou tak samozřejmé jak se zdají, a jiné zase tak důležité jak se zdají. O tom jak těžké je přijmout ztrátu milované ženy a jak těžké je najít sílu říci vlastním dětem, že už nikdy neuvidí mámu. Civilně pojatý a přece neuvěřitelně působivý příběh s řadou velmi silných, přesto na první pohled nenápadných okamžiků, melancholickou hudbou Clinta Eastwooda, která v některých scénách způsobuje téměř závrať, a především skvělým hereckým výkonem Johna Cusacka. Věřím, že nejen otcové se stejně starými dětmi dokáží v jeho tváři a gestech nejen číst každý pocit, každou myšlenku, ale doslova je spolu s jeho postavou prožívat, a chápat jeho snahu dopřát dětem přes vlastní bolest ještě jeden, poslední bezstarostně šťastný okamžik. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Nechápem prečo to ten Stanley tým dievčatám urobil, ale pritom ho úplne chápem. Veľmi, veľmi smutný film ... už nič v ich živote nebude také, ako predtým. (Filmová výzva 2016 - kajda.l) ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Lekce o tom, jak říci krutou pravdu. Příběh o tom, kterak samozřejmé věci náhle přestanou být tak samozřejmé, jak se prve ještě zdály. Po oznámení té tragické události se záběr na okamžik zastavil a kdyby nezačala hrát hudba, vypadalo to jako, že závada JE na vaší obrazovce. Příběh je dobře vyprávěn, režisér nejprve ukáže "běžný" den rodiny Stanleyho Phillipse (Johna Cusacka) a až teprve pak se děj dále odvíjí s příchodem dvou věrozvěstů důstojníků US Army. Stanley se po tom všem snaží chovat co nejvíc přirozeně, ale starší Heidy mu to viditelně nevěří už od začátku. A pak přijde ten malér s paní Shimerhorn, která si ze školy odskočila porodit a Stanley o tom samozřejmě nic neví... Je pravda, že Cusackovi jsem toho vdovce baštil, hlavně teda zezačátku naplno. Trošku mi ale ztuhnul úsměv, když si začal diktovat ten vzkaz na svúj vlastní záznamník, naštěstí to ustál. Scéna s nastřelováním náušnic jen podtrhla symboliku porušování dosavadních pravidel, nicméně byla moc dobře citlivě natočená. Čtyři náušnice = 32,50 $. Bezstarostné skákání Dawn na posteli v hotelu mi něco připomnělo- taky jsme to jako děti na chatě dělávali, byla to tehdy největší zábava na světě :-) Líbila se mi i písnička ve filmu, "přiběhla" trochu nečekaně, ale seděla tam. Zpočátku trošku experimentální kamera. Je o něco níž, než je obvyklé (Stanleyho příchod do zaměstnání, záběry v domě). Řekl bych, že Cusack to zahrál skvěle, ale jeho filmové děti ho tentokrát dokázaly překonat, především Heidi (Shélan O´Keefe) předvedla oceněníhodný výkon, menší Dawn (Gracie Bednarczyk) je spíš dost přirozená sama od sebe. A známá hra Simpsonových na závěr: Are we there yet? No. Are we there yet? No! Asi nejlepší vážný film poslední doby, minimálně od Alone with her. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Nadarmo vyplácané herecké výkony (obvzlášť malé Heidi "Emmy Thompson") na pojednání o zbytečné smrti ve válce na druhém konci světa, postavené na lži... nehledě na to, že i transky mají zůstat hezky doma, u plotny. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

To máte tak, když se sejde sebranka fajn herců se sympošem Johnem Cusackem v čele, tak se od toho snad ani nedá očekávat nic jiného, než příjemný biják. A přesně o tom Grace is Gone je, takový malý filmeček, avšak s velkou duší. Rodinný road-movie trošku jinak... ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Komorní, nezávislé road-movie/drama s výborným výkonem představitelky starší ze sester Heidi, která mi dala vzpomenout na Sarah Bolgerovou z In America, malá sestřička byla okouzlující svou nevinností a dětskou přirozeností a nebylo tak třeba cokoliv hrát. Na Cusacka jsem si musel chvilku zvykat a musím říct, že se jedná snad o jeho první roli, kdy jsem jeho herectví postupně uvěřil a neměl pocit ze sledování přehrávání. S jeho postavou muže vyrovnávajícího se se ztrátou vlastní ženy, nesplněného snu. A též zmateného, zlomeného, ale milujícího otce, který si neví rady se zveřejněním kruté pravdy vlastním dětem, jsem se sžil. Stát se mi podobná věc, dost možná bych jednal podobně. Uvěřitelnost v emocích, nenucený jemný humor, přijemná poetika podpořená výbornou kamerou, velmi mírný patos a otevřená kritika americké zahraniční politiky za bushovské mašinérie. Na konci, při zastávce na pláži, jsem bečel a nestydím se za to. 90% (nic pro pozéry, takže Dwejne ... pracky pryč) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Do určité míry se to dá vnímat jako útěk od tragédie či snaha připravit své děti na chvíli, kdy budou muset tragickou zprávu o smrti své matky přijmout. Ve finále je to vlastně obojím. Otec mi zpočátku lezl na nervy, ale jak Sucack postopně do své role nořil, dokázal jsem ho pochopit a v závěru jsem musel zatleskat. Možná to byl v jeho podání dosud nejlepší výkon. Sympatické byly i představitelky obou dcer. Závěrečný doják, který prostě musel přijít, na mě zapůsobil tak, jak měl. Na mě možná až příliš poetické, ale i tak se mi film líbil. 65% ()

5150 

všechny recenze uživatele

zajímavý výkon podal zejména John Cusack v titulní roli, coby taťka dvou holek šikulek (Shélan O´Keefe a Gracie Bednarczyk).. hlavně kvůli němu stojí za vidění.. Febiofest 2008 ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Je-li člověk paralyzován nesnesitelnou bolestí, nechová se podle obvyklého vzorce. V takovou chvíli se jen zoufale snaží uchránit své milované od střetu s realitou… ()

Související novinky

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

Zlaté glóby vyhlášeny, ale nepředány

14.01.2008

Jak již bylo řečeno, oficiální ceremoniál předávání Zlatých glóbů byl zrušen poté, co se ho rozhodli bojkovat i samotní herci, aby tak podpořili již několik týdnů se táhnoucí protestní stávku… (více)

Nominace na Zlaté globy

Nominace na Zlaté globy

13.12.2007

Ve čtvrtek 13.12.2007 ráno byly vyhlášeny nominace na Zlaté globy. Zatímco porotu, která rozhoduje o udělování Oscarů, tvoří filmoví tvůrci, Zlaté globy udělují novináři. Mezi nominacemi na letošní… (více)

Každý umírá, ne každý žije

Každý umírá, ne každý žije

26.06.2006

Od chvíle, kdy Američani zaútočili ve jménu svobody uběhlo už docela dost vody a proto začínají američtí filmaři reflektovat na události. Například John Cusack zrovna nedávno dokončil jeden takový a… (více)

Reklama

Reklama