Reklama

Reklama

Bůh je mi strachem

  • Česko Strach z B-h (festivalový název) (více)
Izrael / Francie / USA, 2001, 84 min

Obsahy(1)

Ako to vlastne je: „môžem byť pobožnou lesbičkou alebo homosexuálom?“ Na takého otázky sa snažia hľadať odpoveď muži i ženy, ktorí sú hlboko veriaci Židia, ale milujú ľudí svojho pohlavia. Trápia sa oni aj ich blízki. Cítia sa ako vyhnanci. Celý život bojujú s rozporom medzi zásadami židovskej viery a svojimi pocitmi. Konečne sa odvážili priznať si túto dilemu a hľadať na ňu odpoveď u rabínov, rodičov i spoločnosti. Koprodukčný snímek o rozporuplném vnímání homosexuality židovských verících. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (5)

Deleatur 

všechny recenze uživatele

Oceňuju hlavně srozumitelnost důvodů, proč se prezentovaní gayové a lesby nechtěli vzdát své (židovské) víry, i když hanobí jejich orientaci. Tvůrci chytře vybrali všeobecně srozumitelné argumenty jako pocity zakořeněnosti a sounáležitosti nebo blízké rodinné vztahy. Navíc zmínili i to, že "lidé mohou ovlivňovat B-ha, na tom stojí Dohoda" (v židovské víře). Samozřejmě tam ale proto byly i srdcervoucí momenty (pro mě především zpověď věřící lesby, která si v tradičním manželství ničila duši, protože se dokázala přemoct jen navenek a navíc se za ten život ve lži styděla i před B-hem/svým svědomím). Příběhy o konverzní terapii byly ale překvapivě tragikomické ("Kousal jsem se dva roky a nic.", obhajoba elektrošoků: "Co si stěžuješ? Z jiných dělali mýdlo!") // 70% (ale 4* kvůli pro mě přijatelnému podání potenciálně kontroverzního tématu). ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Celovečerní stopáž je na tenhle dokument opravdu přespříliš... Pro mě osobně je téma nepochopené a neakceptovatelné homosexuality v řádách židovských věřících na hraně zájmu a samotné vyprávění bohužel nijak zvlášť nepoutá (natož překvapuje). Osudy navíc docela splývají. Nehaním však autory za myšlenku a účel filmu. 60% ()

Fabienne 

všechny recenze uživatele

Samotné téma o rozporu homosexuální orientace a ortodoxní víry je v dnešní době, kdy už bylo probráno téměř cokoli, pro běžného diváka málo známé a "neokoukané". Tvůrci však zůstali u pouhých rozhovorů, jejichž myšlenky se, i přes svou nespornou zajímavost, začnou po chvíli opakovat a nemají tak šanci "utáhnout" celovečerní snímek. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Spíš než jako obhajoba homosexuality židovských věřících (což by bylo jen v pořádku) mi to přišlo jako propaganda ortodoxní víry (což pro mě osobně už tak v pořádku není). Nebo už jsem možná paranoidní. Whatever (copyright Gimp). ()

Galerie (1)

Reklama

Reklama