Reklama

Reklama

Epizody(24)

Obsahy(1)

Jednou za deset let je vybráno sedm mágů, a právě tito „Páni“ za použití pomocníků jednotlivých řádů nazývaných „Služebníci“ se spolu střetnou o jediný Svatý Grál. Ten splní vítěznému Pánovi i jeho Služebníkovi jakékoliv přání. Služebníci jsou padlí hrdinové, kteří se po smrti stanou hrdinskými duchy. Širou Emija, jenž přežil před deseti lety velký požár, byl adoptován Kiricuguem Emijou který ho při požáru zachránil. A právě Širó se nevědomky stane jedním z Pánů tím, že si vyvolá Služebníka z řádu Saber. Spolužačka Rin Tósaková, jež si vyvolala Služebníka z řádu Archer a jež se připravovala na roli Pána plných deset let, nevidí v Širóovi soupeře, avšak zavede ho do posvátného kostela, kde Širó roli pána a všechno, co to obnáší, přijímá. Soupeřem Emiji je tím pádem i Rin… (Roby)

(více)

Recenze (56)

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Určité zklamání ve mně vyvolaly charaktery Pánů. Postavy Ilye, Shinjiho, do určité míry i Emiyi, jsou IMHO poněkud schematické. Ovšem ani ostatní Pánové, snad s výjimkou Rin, mi nepřijdou příliš propracovaní. Se Služebníky je to o poznání lepší, ale i zde jsem přesvědčen, že více by bylo více. Pasující hudba, souboje, výtvarný design postav (u služebníků obzvláště), to vše se na druhou stranu povedlo na výbornou. Slabší ****. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Jedna velká bojová hra, která od začátku do konce překvapuje. Nejprve tím, jak pomalu odhaluje jednotlivé Pány i Služebníky, později intenzitou napětí a vydařenými zvraty u finálních cliffhangerů a nakonec tím, jak pozitivní dojmy po sobě zanechá i přes fatální neschopnost hlavního hrdiny. Snad nikdy jsem se v anime nesetkal s někým, jako je Emiya Shiró. Od začátku do konce na něj kladou nároky spojenci, nepřátelé i on sám a on se s neomylnou přesností pokaždé zachová přesně naopak, než by bylo záhodno. Je proto vážně zarážející, že i přes řadu jeho zoufale rozčilujících činů mi válka o svatý grál nakonec přirostla k srdci, za což můžu připsat zásluhy zejména udatné Saber a tajemným (avšak notně nevyužitým) bojovníkům Archerovi a Lancerovi. Když se totiž někdo z této trojice dá za doprovodu dokonalého Kawaiova soundtracku do válečného tance, začne běhat mráz po zádech při prvním nárazu kovu o kov. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

V prvom rade sa musím tomuto serálu ospravedlniť za predsudky, ktoré som mal po prvých troch častiach. Tieto naozaj vyzerali ako Pokémon pre starších a pokročilých, keď sa servanti mlátili na pozadí kriku mastrov. Tiež ma rozčuľoval komentár Emiya Shiru v miestach kde sa dalo rozprávať obrazom, ako je to už v anime dobrým zvykom. Všetky výčitky však zmizli s prvým zamrkaním zelených očí slečny Saber. O čom to celé je ? Raz za desať rokov sa koná takzvaná vojna o Svätý grál, ktorej účastníkmi sú siedmi mágovia „masters“ a ich siedmi sluhovia „servants“. Keď ostane len jeden jediný team, zjaví sa Svätý grál garantujúci obom členom víťazného teamu jedno želanie. Znie to stupídne ale na pozadí tohto podradného nápadu autori vystavali perfektné urban fantasy s pekelne príťažlivými charaktermi. Nemrkaj na mňa , Saber !!!! Masters ako takí zaujímaví nie sú, hoci i medzi nimi si každý nájde toho svojho. Podstatní sú práve servants, ktorých si tvorcovia vypožičali snáď zo všetkých bájí a legiend sveta. Servants sú totiž rozdelení do tried: Saber, Archer,Assassin, Rider, Mage, Lancer a Berserker. Každý servant je postavou z bájí a zároveň má jednu z tried. Jeho skutočná identita však odhaľuje jeho slabosti a preto ju musí chrániť. Nemrkaj na mňa Saber!!! Nedám desiatku! Odhaľovanie identity servantov aj mastrov je to čo ma udržalo v pozornosti (heh a vážne, kto uhádol kto je ten zlatý šaško skôr než ja ?) po celý seriál a keď už bolo jasné, kto je kto, začala sa druhá pasca na diváka – rozplietanie minulostí a motívov jednotlivých servants a masters. Toto je presne to čo mi na anime sedí a tak – kua Nemrkaj, nedám desinu! – som kúzlu tohoto komplikovaného príbehu podľahol rovnako ako Shirou kúzlu Saber. Čerešničkou pre mňa bolo zistenie, že je to natočené podľa PC hry a musím povedať, že tak kvalitný príbeh a postavy extrahovať z hry musela byť poriadna fuška. Animačne je FSN výborné hlavne čo sa týka dizajnu postáv, dizajnéri sa museli poriadne vyblázniť. Saber je proste supersexy tvrďáčka, ktorej nikdy nebol dovolený život bežného smrteľníka, Archer pripomína Vasha the Stampede z Triguna, akurát že pôsobí omnoho coolovejšie a rozvážnejšie, Assassin je absolútnym stelesnením ronina a tak by sa dalo pokračovať donekonečna. Výborne sú prepracované aj akčné scény a podľa môjho názoru museli byť robené spolu s odborníkmi na šerm, pretože techniky, ktoré používajú napr. Saber a Assassin pri vzájomnom boji sú veľmi realisticky prevedené. Pokiaľ ide o tú vychvaľovanú hudbu, je podľa mňa veľmi dobrá a snahou o monumentálnosť tak trochu pripomína veci od Kaoru Wada. Je do seriálu skvelo zakomponovaná avšak podľa môjho názoru na samostatný posluch nevhodná. No dobre, dobre Saber…10/10 ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozmýšlela mezi 3 a 4*, ale nakonec dávám 4. Protože... protože... já nevím. Tak nějak si říkám, že 3 jsou málo a 4 hodně, ale vzhledem k tomu, že jsem odhalila Archerovu identitu, tak se cítím hned spokojenější a teto pocit vyúsťuje v lepší hodnocení... No nic... :-) Bylo to fajn, akorát mě nebavil ten 1. opening, ten byl - podle mě - na takové anime až moc utahaný... ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Jednou za deset let probíhá na Zemi Válka o Svatý grál. Jejími účastníky je sedm vybraných pánů, z nichž každý si „vylosuje“ jednoho ze sedmi služebníků. A ač nejsou pánové vyloženě nezajímaví, právě služebníci jsou tím nejlepším, co Fate/stay night nabízí. Ale popořadě. Už vzhledem k faktu, že je seriál dle PC hry, nepřekvapí, že není nestranným pozorovatelem, nýbrž má hlavního hrdinu, resp. ústřední dvojici pán + služebník (z nichž ten druhý je zelenooká a velice sympatická dáma), které se věnuje valná část neakčních scén. Co se týká všech služebníků, jednak je zábavné odhalovat jejich mytologicko-historickou minulost, vztah s pánem, případně motivace, jednak spolu svádějí úchvatné souboje, které i přes počet zúčastněných nepřesahující většinou prsty jedné ruky, nabízejí vpravdě monumentální pastvu pro oko (k vrcholům patří střety Saber s Assassinem) i ucho, anžto hudební doprovod se (nejen v soubojích) opravdu povedl. Co tedy scházelo do vyššího hodnocení? Především eliminace pocitu, že z onoho mytologicko-historického pozadí šlo vytřískat více. Rovněž bych uvítal, kdyby někteří služebníci dostali o drobet více prostoru pro svou prezentaci. I bez toho jde ovšem o kvalitní podívanou. Doplnění (únor 2011): Po více než čtyřech letech a s o trochu většími zkušenostmi s anime jsem Fate/stay night zhlédl podruhé. Nyní už si všímám mnoha použitých klišé a již nejsem tolik nadšený ze soubojů (Berserkovo nesmyslné vyčkávání, obzvláště v rozhodujícím souboji, je vysloveně hloupé), ale stále jde o zábavné fantasy, které si díky Saber čtvrtou hvězdičku zaslouží. 7/10 ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh, který si vypujčuje postavičky snad z každé možné mytologie...každých deset let totiž probíhá válka o Svatý Grál, ve které se utká 7 služebníků (servants)..na konci samozřejmě smí zůstat jenom jeden (to dá taky rozum, že jo). Kdybych tu měl rozebírat všechny aspekty příběhu, tak bychom tu byly až nevim do kolikati (bo nevim, kdo si to kdy bude číst, though), jelikož je příběh celkem složitý a propletený...navíc se vše odehrává za doprovodu (dalo by se říct až) esenciální hudby a chorálů, které dovedou člověka naladit na tu správnou náladu, animace je taktéž velice výborná, takže rozhodně DOPORUČUJU...ten, kdo to myslí s anime vážně by tohle dílko rozhodně neměl minout. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

I když asi (už) nejsem z divácké skupiny, na kterou tohle animé cílí, nemůžu se neohradit proti nesnesitelnému Shirovi, jehož dušínství mě zezačátku lehce iritovalo a s blížícím se koncem série přivádělo do amokových mdlob. Příběh jako takový je lehce retardovaný (nemyslím tím jen koncept Holy Grail Wars), což ale člověk u tohohle typu animé musí brát s nadhledem. Co zbývá jsou sexy holky (Rin, Saber) a super kewl ranaři (Archer, Assasin), kteří stojí v akci za vidění už jenom proto, že animace sama je kvalitní a dabing výtečný. 50% ()

Hromino 

všechny recenze uživatele

Japonština je nejen na poslech velmi krásný jazyk, o tom žádná, ovšem při málokterém anime jsem si tak užil hlasové obsazení jako právě ve Fate/Stay Night. Že začínám tento koment vyzdvihnutím poněkud nezvyklého opěvování seijú? Vskutku, jenže když hlavního hrdinu dabuje Noriaki Sugijama (ano, on opravdu dabuje kladného hrdinu!), Saber je vynikajícně namluvena paní Ajako Kawasumi a její jméno je hlavním hrdinou vyslovováno tak… fantasticky (prostě dokud neuslyšíte na vlastní uši ono kouzelné "seibá, seibá", nepochopíte mě), nedá mi to a musím tento koment začít právě tímto trochu nezvyklým pozitivem. Jak už bylo řečeno v mnoha komentářích (a vlastně i nemálo naznačeno mnou), hlavním tahounem seriálu je postava Saber. Tempo seriálu je poněkud pomalé, rozvláčné a nikam se nespěchá, ovšem právě postava Saber, která umí svým svérázným, vznešeným jednáním – nutno však dodat, že nikoli trapným – ozvláštnit a přidat náboj nejen momentům akčním, ale i scénám konverzačním, dokáže diváka navnadit na sledování dalších dílů. O hlavním hrdinovi sice nemůžu tak úplně říct, že by byl nudný a sral mě, ovšem nebýt právě hlasu Noriaki Sugijamy, nebyl by pro mě dvakrát zajímavý a jen stěží bych mu přál získat Svatý Grál. Podobně jsou na tom souboje; nebýt hudebně podkresleny tradičně pěknou hudbou Kendžiho Kawaie, sáhnu po nejbližším hrnku s čajem či kávou a také po nějakém dobrém sucharu na zakousnutí, abych si bojové sekvence mohl vychutnat. Doslova. Fate/stay night mi připomíná takový pěkně vysoký domeček z karet; pokud bych z něj odebral jednu kartu, spadl by. V tomto případě by se z něj mohla stát docela pěkná nuda, která by asi jen těžko mou pozornost kdy získala. Jako mnozí jiní váhám mezi třemi a čtyřmi, ale nakonec jsem se rozhodl pro lepší 3*. ()

sheen 

všechny recenze uživatele

Jsou to tři roky zpět co jsem viděl tuto úžasnou řežbu poprvé společně s FZ. Letos jsem si dal spolu s Fate Zero opáčko, sjeto za pět dnů. Když jsem se na to díval prvně, dal jsem si FSN a poté FZ. Letos jsem dal nejdříve FZ a poté FSN. Jeví se mi to jako lepší volba. Na jednu stranu se člověk připraví o pár zajímavých zjištění, díky znalostem z FZ jsem si to ale více užil:) FSN je méně dospělejší než FZ, je to dáno těmi hlavními hrdiny, rozuměj pány, přeci jen jsou to školáci, má to jednodušší děj, není to tak brutální. Přeci jen FZ je o trošilinku lepší, díky komplexnímu ději a zajímavějším postavám. Ještě musím dát znova UBW :) PS : Saber rulezz! ()

Idaho 

všechny recenze uživatele

Hitman_47 seriál popsal dostatečně, tak doplním jen své pocity, jež mám po skončení seriálu. Od zhlédnutí anime Love Hina jsem alergický na určité typy charakterů, které se bohužel v anime objevuji dost často. F/SN není výjimkou. Až do 11. dílu mě neuvěřitelně iritovala hlavní postava Emiyi Shiróa a já měl chuť ten seriál odložit, neb mě při něm držela jen postava Služebníka Saber. Naštěstí 11.díl znamená zásadní změnu a seriál dostává razanci. Škoda, přeškoda, že tomu nebylo tak už od začátku. Vynikající hudbu má na svědomí Kenji Kawai. Silných 80 %. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Promarněný potenciál. Epická příběhová vložka, kolem které se to točí, je zajímavá, ale přišlo mi, že byla použita jen k účelu jistého "cool" nebo "wow" faktoru. A byla hodně nevyužita. Dále to podrývá plný eskalátor rádoby hlubokých filosofických žvástů, které najdete v jakýmkoliv jiným generickým shonenu. Korunu tomu nasazuje Shiro, u něhož jsem půlku seriálu křičel, jaký je to blbec, hlupák, někdy jsem i přitvrdil, protože jeho nesmyslně naivní chování musí rozumného člověka přivádět k nepříčetnosti. Fate/ stay night nabírá kredity na postavách zajímavé Rin a odvážné, trochu citu zbavené Saber, ne klasicky přehnanému posilování vlastností a zbraní s uplynutým časem a s tím spojené souboje. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byl hodně skeptický, že by se mi tohle mohlo líbit, protože první díly vypadaly jako "stupidní výplach mozku". Jenže pak to nabere ty správné grády. Dechberoucí souboje doprovází výborná hudba, příběh je plný zvratů (zvláště ke konci) a postavy společně s příběhem jsou obzvláště skvělé. A Saber. Saber je skvělá a okouzlující od prvního okamžiku až do posledního záběru. Já si ji oblíbil hned ze začátku "O:-)". ()

Vesman 

všechny recenze uživatele

Když člověk slyší o něčem vychvalovaném, skutečně by neměl nic očekávat. Výsledek pak většinou nestojí za to, za co by stát měl. Stejná věc se mi, i když v menší míře, stala i u Fate/Stay Night. Asi těžko bych mohl vypíchnout nějaký konkrétní zápor, snad jen hlavního hrdinu a jeho iritující šlechetnost a pacifistické kecy. Avšak to, co mi brání dát plný počet, je první třetina seriálu. U těch zhruba prvních 8 dílů jsem se poměrně dost nudil a do dalšího sledování se musel dost nutit, tenhle těžko stravitelný začátek se podle mě dal zmenšit na polovinu a ničemu by to neuškodilo. Jednou z věcí, která mi také vadila je soustředění jen na určité postavy. Samozřejmě je normální, že se většina seriálu točí kolem hlavního hrdiny. Ovšem zde máme celkem sedm pánů. Vpodstatě celý seriál se točí kolem dvou, vyjímečně tří z nich. Účinkování ostatních pánů by se dalo popsat zhruba takhle: „přijdu, udělám bububu a zemřu“, což mě dost mrzelo, protože jak u mě bývá zvykem, jak je na obrazovce moc hlavního hrdiny, získávají oproti němu tyhle vedlejší postavy čím dál víc sympatií. To samé by se dalo říct i o služebnících, i když ne v takové míře. Ale abych jen nekritizoval, moc se mi líbili služebníci, vybrání historických hrdinů považuju za dobrý nápad, jejich pestrost a vzájemnou nepodobnost se mi moc líbila. Fantasy mám rád, a to téměř v jakékoliv podobě. Takže motiv s bitvou sedmi mágů se mi zamlouval, i když zrovna bez Svatého Grálu bych se klidně obešel, mám pocit že ho teď cpou do všeho možného (nejspíš důsledek Da Vinci Code). Celkově vzato jde o kvalitní fantasy anime, které mi však přijde trochu přeceňovan, k dokonalosti mu přecijenom něco chybí. Navíc nechápu co máte všichni na Saber…Rider se mi líbila víc. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Hmm, čím bych začal? Asi varováním, abyste vydrželi prvních pár dílů. Začátek je zde příšerně nudný a jen díky silné vůli jsem přežil. A vyplatilo se to! Odměnou mi byly vizuální orgie v dílech následujících, bitvy servantů skutečně stojí za to, stejně jako jejich výběr. (i když bych ocenil ještě trošku větší širokost třeba i ČR, když tam řecko má 3) Hudební stránku bych příliš nevychvaloval, sice s obrazem ladí hezky, ale bohužel samostatně nefunguje. Tolik do audiovizuální stránky. Příběh je zde hezky rozvržený (no bodejť by ne když to má hru,film,knížku i mangu) a vše k sobě sedí hezky. Nejlepší servant? Archer. Nejlepší hláška? EX-KALIBÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!! ()

Naslund 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že prvních asi deset dílů jsem se chvílema dost nudil. Akční a napínavé až hororové pasáže byly fantastické, stejně tak i povídání o pravidlech a tak, ale pokusy o komedii byly jak z jiného světa. Asi se hold někdo chtěl zavděčit i další skupině diváků, do které rozhodně nepatřím. Každopádně kvůli soubojům a výborným postavám pomocníků stojí za to seriál vidět. Jejich výběr na mě udělal skvělý dojem. Nějak si nedovedu představit, že bych našel někoho, kdo by se tam víc hodil. Normální lidi jsem až tak nemusel, ale takovou Saber nebo Archera snad musí zbožňovat každý. ()

Sokka_ 

všechny recenze uživatele

Vadilo mi, že se hodně zaměřovalo na Rin a Shiroa, protože jsme se o ostatních nic moc nedozvěděli. Ale strašně mě to bavilo a všechny postavy,až na Shiroa, byly bombový! ()

Hees 

všechny recenze uživatele

Potom ako som videl ostatné Fate/Zero a Unlimited Blade Reworks plus film som si všimol určité podobnosti v ich spôsobe prezentovania príbehu. Príbeh začne urobíme nejaké slabšie súboje, predstavíme postavy a dáme im čas na realizáciu, potom spravíme oddychové diely a nakoniec vo finále ukážeme super úžasnú myšlienku (bez srandy) a najlepšie súboje. Takýto koncept je podľa mňa veľmi kvalitný a páči sa mi. Fate/stay night je presne tým istým konceptom ako Fate/Zero atď, len mi vadilo pár dielov a najviac diel pätnásty (15). Dokáže pár divných situácií pokaziť kvalitnejší príbeh s kvalitnými myšlienkami? Takto si treba položiť otázku. Mojou odpoveďou je nie nedokáže, ale zároveň to robí jazvu, ktorá občas pobolieva. Táto jazva v tom príbehu jemne bolela, napriek tomu veľmi odporúčam pozrieť toto aj keď Unlimited Blade Works je kvalitnejšou voľbou. Milostná časť, alebo romantická časť je veľmi pekná a vzbudzuje záujem aj keď v príbehu ide o niečo úplne iné. Je zaujímavé vidieť iné anime, kde sa rozoberá podobná problematika a teda, že v podstate nie je možné všetkých zachrániť. Postavy sú kvalitné aj keď priestor na ich hlbokú analýzu neexistuje. Najdôležitejší je v tomto ohľade hlavný hrdina Emiya. Ešte spomenieme hudbu, openingy a endingy sú z môjho subjektívneho názoru čisto priemerné. Zaujímavé je aj to ako každý inak odporúča pozerať toto univerzum z hľadiska pozerania jednotlivých serií, ja som ho pozeral podľa myanimelist(u) a som spokojný. Jednoznačne odporúčam (aj keď Unlimited Blade Works seriál je kvalitnejší). ()

Shorty_ 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem to videl na 4* ale po zjisteni totoznosti archera a pochopeni vsech souvislosti. Po dechberoucim konci kde me postava Shiroa prestala vadit nemuzu hodnotit jinak nez na plny pocet. A se Saber bych si na rande taky zasel :) ()

Reklama

Reklama