Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou temného příběhu z dnešního Berlína je patnáctiletý Michael Polischka. Když se s jeho půvabnou, leč nevyrovnanou matkou Miriam rozejde bohatý milenec a vyhodí je oba na ulici, uváznou v mizerném bytě na bezútěšném předměstí Neukölln. A ve světě násilí, drog, pouličních gangů, mladistvých zlodějíčků a rváčů je tak snadné dostat se na šikmou plochu. Chlapec s upřímnou tváří, jehož tvrdě šikanují starší spolužáci, sice získá pár nových kamarádů, ale stává se až příliš snadnou kořistí místního podsvětí. Setkání s bossem Hamalem a jeho nohsledem Barutem změní Michaelův život a vystaví ho kruté životní zkoušce. Film vyniká autentickou atmosférou a otevřeným pohledem na sociální problémy těch, kteří propadli společenským sítem a zoufale bojují o přežití. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (90)

Matty 

všechny recenze uživatele

Vida, i v Německu umí natočit syrové a přitom cool drama z ulice. Drsňák několikrát napnul mé nervy k prasknutí, aniž by situace příliš hrotil nebo sahal po přehnané stylizaci. Scény jako ta s masožravou kytkou jsou jednoduše husté a jejich snaha o „hustotu“ nepřebíjí vše ostatní, jak tomu je například u Liljy-4ever. Nepříjemnou reálnost lidí a prostředí, před kterými si většina z nás úzkostlivě chrání kůži, narušuje jenom pár logických kiksů (v Německu k výběru z účtu vážně není třeba PIN?) a neměnný výraz Davida Krosse, který je příliš drsný, aby byl vážně drsný. 75% Zajímavé komentáře: Falko, wipeout, PanthercOY ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Zoran Drvenkar, Gregor Tressnow .. Je to takové celé moc šedé a nevýrazné na všech frontách. Nejen zvolenou našedlou vizuální formou, ale také vykresleným příběhem. Příběh chlapce, který se musí probírat přistěhovaleckou nesnášenlivostí a tyranii ve škole, kdy ho shánění peněz na vykoupení se z šikany dovede až k prodeji drog… Dost přímočaré, s tragickým koncem, který ovšem nezasáhne tak jak asi tvůrce chtěl. No, na druhou stranu to je po sérii romantických teen debilit film z kategorie (nad)průměrných a jeho shlédnutí vám nepřinese žádnou újmu. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Drsňák je film, který je zajímavý svým přístupem k divákovi. Už jen hlavní postava Michaela na mě působila zvláštním, až bezemočním výrazem ve tváři, který se víc projevil až ke konci a tak na mě působil celý film. Zvláštně - jiný výraz mě zatím nenapadá. Film přede mě kladl životní obrazy, kterým nebylo skutečně vůbec těžké uvěřit. Svým způsobem podání je na diváka vloženo obrovské břímě bezútěšného stavu spousty takových lidí, kteří se ocitnou najednou téměř bez prostředků a nemají sílu a zřejmě ani možnost se té situaci nějak vzepřít. Kde pro ně pak život ztrácí smysl a místo duše se stává černou a temnou propastí, z které se lze dostat jen velmi těžko. Proto na mě osobně nejvíc zapůsobila poslední čtvrthodina s Michaelem. O Davidovi Krossovi zřejmě ještě uslyšíme. Jestliže jsem filmu Zlodějíčkové dala trojku (že by jistá podobnost?), tak Drsňák na mě zapůsobil přece jen hlubším a intenzivnějším dojmem, tudíž dnes za čtyři. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Psychologicko-kriminální drama se zřetelně evropským vizuálem, které se snaží s ohledem na syrovou autenticitu zachytit život v horších čtvrtích velkoměstské periferie se spoustou přistěhovalců a sociálně slabších rodin. Hlavní hrdina jednak pochází z neúplné rodiny a jeho matka má velmi svérázně konzumní přístup k mužům, jednak se snaží v nepřátelském prostředí nejen přežít, ale i vyniknout a zvolí ošidnou cestu spolupráce s drogovým gangem. Snímek může některé diváky zklamat tím, jak nenaplňuje tradiční žánrová schémata a je vlastně docela nenápadný. Celkový dojem: 70 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Je to také moc německé, nechápejte to zle, nic proti němcům nemám, ale kdo ten film viděl, určitě chápe co tím myslím. V celém snímku se odráží ta jejich mentalita, klasické dialogy, nehodící se hudba - i když sama je na slušné úrovni, pohyb kamery, střih... Není to až tak špatné, ale jít na Drsňáka do kina, rozhodně bych byl zklamán. Je vidět snaha režiséra o realičnost, přesto však snímek působí uměle. Souhlasím s Damielem, Drsňák má sice momenty, kterými dokáže ohromit, jenže ty ostatní už za moc nestojí. Některé situace opravdu nefungují, ba narušují děj. Stejné je to s postavami, jejich chování je toporné, není cítit skoro žádný vývoj a pokud ano, není plynulý. Samotná dějová linka je sice neoriginální, ale dalo se z ní získat mnohem více, tvůrci hodně tlačí na pilu a snaží se nás dostat do příběhu až příliš rychle, první napadení je tu tak během deseti minut a abych se přiznal, rohodně mě nepřesvědčilo. Hlavní hrdina sice reaguje vcelku logicky, ale chování pachatelů je takové to klasické filmové drama... Herci nejsou přesvědčiví, ale v rámci mezí rozhodně fungují, horší je to pak s režisérem, který rozhodně nemá sitaci zcela pod kontrolou. Dobré fáze střídají ty nudné, až zbytečné... Rozhodně by to chtělo více zapracovat, na všech frontách. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tento film na mne zapůsobil dost chladně. Velkým plusem je kamera a hudba. Ale nedokázala jsem se do něj ponořit nebo se vcítit do jednotlivých postav. Chyběly mi větší rozbory charakterů postav a jejich psychologie. Jsou spíše nevýrazné. Celý příběh a chování postav je jakoby chladné a odtažité, bez emocí. Na tento film jsem se pouze dívala, ale nedokázala jsem se do něj dostat. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Vynikající film. Byl jsem napnutý jak trenky začínajícího pornoherce:) I technicky skvělý, nemám mu co vytknout. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Neviem, do akej miery sa scenar tohto filmu zaklada na pravde, ale nasilie, ktore bolo v Nemecku asi v roku 2006 mimoriadne medializovane sa tam skutocne deje a to predovsetkym kvoli obrovskej populacii cudzincov, predovsetkym z arabskych statov a velkej nezamestnanosti prave v berlinskej stvrti Neukölln, kde sa odohrava aj tento film. Talentovany David Kross, ktory nema problem sa presvedcivo rozplakat v urcitych scenach, si uz stihol zahrat i v odvaznych milostnych scenach s Kate Winslet vo filme PREDCITAC (2008) a mozno, ak bude mat stastie pri dalsom vybere uloh, moze sa stat z neho medzinarodna hviezda a kedze mam rad fantasy filmy, tak sa aj napriek nie moc pozitivnym hodnoteniam tesim na novy fantasy film KRABAT, kde si tiez zahral hlavnu ulohu. Ale to uz moc odbieham od tohto filmu Drsnak, takze jednoducho treba vidiet a posudit... 18.04.2009 ___ David Kross - (Michael Polischka) +++ Jenny Elvers - (Miriam Polischka) +++ Erhan Emre - (Hamal) +++ Oktay Özdemir - (Erol) +++ Hans Löw - (Komisár Gerber) +++ Hudba: Bert Wrede +++ ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je naprosto úžasný filmový zážitek, za který České televizi děkuji! Můj večerní nedělní dvojblok německých filmů začal nadšením z nadprůměrné německé romantické komedie a pokračoval ještě lepším filmovým zážitkem z tohoto německého dramatu. Ono spojení teenagerovské drama a sociální drama je totiž velice lákavé, a tak jsem neváhal a na film se podíval. A od začátku do konce jsem tento film prožíval, prožíval jsem příběh hlavního hrdiny a byl jsem zvědavý, jak se bude tento příběh vyvíjet a jak to vlastně celé skončí. Zde jsem totiž nedokázal odhadnout konec a ani jsem to nezkoušel, protože na to prostě nebyl čas. Jen jsem se koukal a ani u toho nedutal, prožíval jsem každý okamžik, každou minutu, kdy jsem film sledoval. Tomu já říkám filmový zážitek na velice dlouhou dobu. Tenhle film se velice povedl a nejzajímavější na něm je, že takhle by se to v reálu skutečně mohlo stát a co my víme, jestli se někde něco podobného skutečně nestalo. V hlavní roli se zaskvěl vynikající David Kross, jehož jméno si asi navždy zapamatuji, protože ten mladík mne naprosto uhranul a ve své roli byl vynikající a podal snadno uvěřitelný výkon. Německý film mě tedy přesvědčil, že na tom není tak špatně, jak jsem si myslel, a že mít vůči němu předsudky asi není moc správné. Každopádně mám tedy další skvělý filmový zážitek a neváhám použít maximální hodnocení, je to tedy za pět hvězd. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Dobrých námětů pro film není nikdy dost a psychologicky laděný příběh nosné postavy Michaela Polischka, je střižen podle osvědčené šablony filmu o pouličních ganzích městských periferií, který by se mohl odehrát kdekoli třeba i v Praze, ale film nepostrádá zacílení problému dnešní doby, to jest trend drogy, násilí a brutalita. Na tomto filmu hlavně oceňuji skvělou volbu hlavní postavy a připočítáme-li k tomu všemu, že ve filmu je stejně vždycky všechno jinak, než v životě, tak docela dobrý. Co mi připomnělo nedávno tenhle film, že tuhle nějaká paní na Žižkově povídala v trafice, máte ještě ZKAŽENOU MLÁDEŽ (film), ale jděte, spustil hřmotně lidový vyznavač filosofie všedního dne, chlapík v ozónu pachu cibule. Taková kravina, to si paní vůbec nekupujte, odpověděl cibuláč. Takže nůďo, kdeže jsou časy Žen za pultem a Mužů na radnici. Z tohoto postřehu je patrné, že už chyběla jenom milicionářská košile a pádný obušek. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Film je spise zajimavou sociologickou sondou soucasneho Kolina nad Rynem, konkretne casti Neukölln, jez je povestna svoji "pestrobarevnosti". Zbytek neni ani nijak zvlaste povedene remeslne zvladnut a pribeh je naivnoucky a v urcitych chvilich vylozene pritroubly - napr. finalni scena, kdy arabsti neukölln "gangstaz" cekaji celou noc az do ranniho rozbresku, nez Michael zmackne spoust... ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám trocha alergiu na nemeckú kinematografiu a tento film smrdí nemecky až to bolí. Ono je to vždy ľahké spoznať, či sa dívate na Nemecký film, alebo nie. Ak by som šiel na tento film do kina, bol by som veľmi sklamaný. Hodnotím však priemerne a to aj preto, že vo filme je pár svetlých scén. Príbeh a zápletka je síce neoriginálna a dalo sa s tým trochu pohrať. Tvorcovia poriadne tlačili na pílu a tiež sa snažili hneď od začiatku rýchlo dostať divákov do deja. Dobré scénky ale hneď striedajú tie nudné. Myslím, že mnohí ďalší diváci to budú tiež hodnotiť priemerne. ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 5/10 Děj 7/10 Hudba 7/10 Efekty 6/10///+celkem drsné, je to film "z ulice", hudba -čekal jsem to ještě drsnější, obsah mohl být výraznější/// Na tento film jsem byl zvědav od dob co to dávali v kině. Tehdá jsem si však řekl, počkám si, však to brzy uvidím v telce. Tak se i stalo a jsem za to docela rád. Film to sice není špatnej, ale nechybělo moc a moji pozornost by si neudržel. Název a to co film provázelo vyvolávalo větší očekávání. Na jedno zkouknutí ale dobrý./// Celkem 64%/// ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Silně nepřesvědčivé a za vlasy přitažené drama. Solidní režie bohužel nezachrání divný scénář (patnáctileté děti jako dealeři?) a vyloženě odporný vizuál. Herci také kdovíjak nejsou úžasní. Výjimkou je pouze hlavní představitel David Kross, který takhle podobně zachránil pozdějšího Předčítače. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Skvěle zpracované drama kluka, který se z nóbl čtvrti dostal do ulic, kde mají hlavní slovo místní pouliční gangy. A ten závěr pod mostem je fascinující. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

necelé 4 hviezdičky - záver pre mňa vyznel akosi nedotiahnuto, ale vcelku to bol silný a drsný film - presne ako názov sľuboval. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrá sonda do nemeckej spoločnosti a to sa písal ešte len rok 2006. Pekne ukázané, že raz keď sa narodíte do sociálne slabšej vrstvy, ono sa to s vami vezie. A ťažko sa už odpichnúť, to sa skôr pod tlakom okolností stanete kriminálnikom. Dobre je tiež znázornené, ako na uliciach rozhoduje mafia a jej zloženie bolo ešte prekvapujúco ukázané hodnoverne – väčšinu tvoria príslušníci rastúcej etnomenšiny, ktorá vždy spomína nejaký salám a aj ten musí byť halal. Kto vie, či v dnešnej dobe extrémnej hyperkorektnosti by ešte niečo také natočili. Dnes sú zlí len pôvodní obyvatelia a v Nemecku dokonca už na niektorých miestach zakázali vyvesovanie štátnej vlajky, aby to neurážalo city prisťahovalcov... ()

Související novinky

Kate zaskakuje za Nicole

Kate zaskakuje za Nicole

15.01.2008

Jakmile Nicole Kidman dotočila válečný velkofilm Baze Luhrmanna Australia, s nadšením se vrhla na další projekt, nazvaný mateřství. S manželem Keithem Urbanem očekávají potomstvo, což je určitě… (více)

Reklama

Reklama