Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sherry Swansonová, která byla závislá na drogách a spáchala loupež, se vrací z vězení. Přímočará mladá žena se snaží zařadit do běžného života. Naváže kontakt s bratrem Bobbym, který vychovává její dceru Alexis. S holčičkou, na níž jí velmi záleží, se pokouší obnovit normální vztahy. Nějakou dobu se zdá, že prolomí nedůvěru okolí a dodrží své předsevzetí fungovat jako zodpovědná matka. Úspěšně abstinuje a získá místo vychovatelky malých dětí... Zmatená Alexis však vyrůstá pod vlivem bratrovy manželky Lynn, která na Sherry žárlí. Odcizení dívenky s její skutečnou matkou se prohlubuje. Sherry, jež se mezitím spřátelí s drsným sympaťákem, propadne beznaději a znovu sáhne po drogách... Příběh byl podle autorčiných slov inspirován reálným osudem její kamarádky z dětství. Snímek Sherrybaby, natočený v lokalitách New Jersey, se opírá o přesvědčivý výkon Maggie Gyllenhaalové v titulní roli a prozrazuje autorčinu dokumentaristickou zkušenost. Ilustruje mechanismy návratu delikventů do standardní společnosti a je rovněž obecnější úvahou o mladých lidech, kteří v životě selhali a snaží se o nápravu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (98)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Chudák Maggie Gyllenhaal. Ti se s ní tady vůbec neserou. Jde to s ní z kopce a člověk se občas diví, že na to má ještě nervy. Taky proto je zajímavý sledovat právě tenhle film. Průser je ale ve chvíli, kdy s filmem naloží příšerně se táhnoucí nuda a Maggie už nebude tak zajímavá jako ze začátku. V tu chvíli se totiž objeví Danny Trejo, člověk čeká nějakýho drogovýho dealera, co tam bude házet nadávky po každym, včetně chudince Maggie. Jenže on se z něj vyklube takový roztomilý tatík, který se zrovna ze závislosti vyléčil a bude pro milou Maggie vrba. Kdybych mohl, tak bych do komentáře napsal, že tenhle film je ten nejobyčejnější film, který jsem za hodně dlouhou dobu viděl. Ještě jedno procento dolů, a bude to uplně přesný. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chcete ma nasrať alebo splniť podmienky podmienečného prepustenia?“ – „Splniť podmienky podmienečného prepustenia.“ Tá postava nemala byť milá a sympatická, ale nafetovaná krava je stále len nafetovaná krava - nedržal som jej palce ani napriek snahe od pol pása hore často vyzlečenej Sekretárky Maggie. Radšej som sa tešil na titulky. Prišli... ale neskoro. Nebyť solídneho úvodu (čoskoro utopeného v mori klišé) a chlapov v podporných rolách (Danny Trejo, Giancarlo Esposito), vybodnem sa na celú SHERRYBABY, ako to jej rodina mala urobiť už dávno. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Na 90 minut šíleně uloudané představení: Jednoduchý děj drží pohromadě jen díky Maggie, která je největším kladem filmu. ()

molotov 

všechny recenze uživatele

Solidní herecké výkony, ale jinak celkem standardní film o závažných tématech, který vám za pár hodin z hlavy asi snadno vyšumí. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

"Bývalá"narkomanka vyleze z vězení a musí se nějak začlenit zpátky do společnosti, získat zpět svoji dceru a důvěru rodiny. Možná Sherrybaby nepřináší nic nového, ale podle mě je to mnohem lepší než podobně laděný a opěvovaný Boy A.. Dost realistický snímek. Fetačkou v hlavní roli můžete opovrhovat, nenávidět ji a nebo litovat, každopádně každý by měl dostat druhou šanci. A Maggie Gyllenhaal možná nepatří mezi nejkrásnější herečky, ale hrát teda umí! ()

castor 

všechny recenze uživatele

Hlavním a bohužel i jediným kladem celého vyprávění je Maggie Gyllenhaal v hlavní roli rozpolcené ženy. Ta dokáže být drzá, stejně jako zranitelná, bezesporu dýchá za celý film. Jinak jde ale o přímočarou, civilní a bez iluzí načrtnutou story a sic se vyhýbá doslovnostem a je podporována "neumělým" a nevykalkulovaným scénářem, pro diváka nic výjimečného přichystané nemá!! Realisticky líčí osudy ženy, která bojovala se závislostí na drogách a nyní bojuje o rovnováhu ve svém životě, který chce zasvětit své dceři a pokusit se, aby už nikdy drogovou hranici nepřekročila, ba se k ní vůbec nepřiblížila. Nasazené tempo se ale příliš nezmění, režisérka se nesnaží vytvořit silnější situace a diváka se tak hlouběji nedotkne. 60%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Nezávislák jako řemen. Mám dva důvody, proč na tohle jen tak nezapomenu. Tím prvním je vynikající Maggie Gyllenhaal. Ta holka fakt umí, sakra, dejte jí někdo pořádný scénář a za chvíli uslyšíte „And The Oscar goes to…“ ve spojitosti s jejím jménem. Druhý je styl, kterým je tento film natáčen. Skoro až dokumentární a to se mi celkem líbilo. A teď negativa - vše ostatní mě minulo. Nějaké poselství - nenašel jsem. Význam role pro "hodného strejdu Treja" mi taky nějak unikl. Nemůžu říct, že jsem se vyloženě nudil, ale můžu říct, že kdyby nebylo Maggie, vypnu to v půlce. Hlavně kvůli ní jdu na tři hvězdy a doufám, že další nezávisláky, které letos nabízí ČT 2, budou o něco lepší. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Nechápu, jak tenhle film může mít takhle nízké hodnocení. Možná jsem jen nenáročný divák, který zase od kvalitního filmu nevyžaduje tolik, možná jsem jen člověk, který hodnotí skutečně tak, jak ho film zaujal, a nekouká na ostatní názory. Ale faktem zůstává, že tento film se mi opravdu velmi líbil a považuji ho za perfektní a hodně kvalitní. Dějová stránka filmu je velice jednoduchá, ale o to více silná a dojímavá. Hlavní hrdinka Sherry se vrací z vězení a první, na co myslí, je její dcerka, o kterou se stará její bratr se svou manželkou. Ale ti ji mezitím přijali, jako by byla jejich vlastní, a tak se snaží tuto dceru od její matky Sherry izolovat. Ta se s tím však nehodlá smířit. Film je doslova nabitý emocemi a nedělalo mi problém vcítit se do postavy Sherry. Bylo mi jí velmi líto, ale zároveň je pravdou, že za chyby se platí. Největším kladem filmu a dá se říci i největším důvodem mého nadšení je Maggie Gyllenhaal. Jejího bratra Jakea mám mezi zařazeného jako jednoho z mých nejoblíbenějších herců a je vidět, že herecké talent nemá v této rodině jen Jake, ale i Maggie. Takže stejně, jako jsem si začal všímat Jakea po jeho výkonu ve filmu Půlnoční míle, tak si teď začnu všímat i jeho sestry. Film tedy celkově považuji za velmi kvalitní, a to hlavně a především díky hereckému výkonu hlavní hrdinky a díky zajímavému ději. Je to bez mrknutí oka za pět hvězdiček. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelnost z toho dýchá tak prudce, že to celé téměř vypadá jako dokument, ne jako film. Maggie stála před nelehkým úkolem: ztvárnit ztroskotankyni, která pro své osobní cíle (dcerka) a peníze udělá cokoliv - divák její postavou v průběhu snímku střídavě opovrhuje, střídavě jí lituje. Takže herecky výnikající (kolik lidí dílo odsoudí kvůli "chování" Sherry, jež se jim zdá nereálné!!)... A co se celkových pocitů týče, Sherrybaby je přesně tím filmem, o kterém svým známým řeknete, jak jste rádi, že jste jej viděli, a jaké ve vás probudil různé myšlenkové pochody, donutil vás přemýšlet a hloubat nad tím, jestli hlavní hrdinka reagovala správně, proč, a JAK... ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Přes závažné téma je Sherrybaby tak nějak filmem bez jakékoli výpovědi. Cosi se tam sice odehrává, přesto film působí téměř prázdně. Nic zvláštního Vás nepřekvapí, žádná pointa Vás citově nezasáhne, nic Vás nedonutí k zamyšlení. Zkrátka film, který se sice očividně o nějaký přesah snažil, ale nedaří se mu vybočit z šedivé, již několikrát viděné průměrnosti a zarýt se hlouběji do paměti. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Maggie Gyllenhall je vynikající, stejně jako ten mountfielďáckej zahradník Trejo. Celkově velice silný film, vsadím boty, že vichni, kdo mu dali méně než 3 hvězdičky, nemají dítě. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

"Sherrybaby" mi před lety ve Varech unikl, napravil jsem to až nyní díky nočnímu filmovému klubu na ČT2 :) A nelituji, je to dobrý film mající své kvality. Celý snímek stojí a padá na výkonu Maggie Gyllenhaal, která na MFF KV 2006 dostala za roli v tomto filmu cenu za nejlepší ženský herecký výkon. Danny Trejo zde má okrajovou roli a nestojí v podstatě za řeč. Líbila se mi nezúčastněná kamera, která jakoby s odstupem sledovala hlavní hrdinku, která v podstatě neslezla po celou stopáž z jediného záběru. V rámci žánru lze ocenit i celkovou civilnost a uvěřitelnost postav a jejich chování. A konec mi přišel velmi silný. "Sherrybaby" lze vnímat s ohledem na relativně nízké místní hodnocení jako dobrý test vlastní (bez)předsudečnosti - pokud se vám líbil, nejspíš jste s hlavní postavou soucítili a měli pro ní pochopení. Pokud jste se nudili a byli zmítáni averzí vůči Sherry, v reálu byste nejspíš nad podobnou existencí jen štítivě uplivli. A objektivní hodnocení filmu se mezitím někde cestou vytrousilo... tady se hodnotí vlastní postoj k filmové postavě, nikoli film jako takový. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Věrohodné postavy, scénář, který nedělá z diváků blbce, a hlavně Maggie Gyllenhaal, na které to celé stojí. Ale všemu navzdory jde pouze o standardní ukázku současného amerického nezávislého filmu. Režie je velmi civilní až dokumentaristická, takže to sice sedí k tématu, ale hrozí, že se méně vstřícní diváci začnou nudit. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

41st KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2006 - OFFICIAL SELECTION - COMPETITION - Soutěžní sekce (Sherrybaby / SHERRYBABY / Sherrybaby) - Příšerně nudný film, Danny Trejo v kladné roli??? Divné... - 1. 7. 2006 - kino Thermal - Velký sál - Karlovy Vary - 35% ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Aura vítěze loňských Karlových Varů vzbuzuje dojem nevšedního zážitku. Ale Sherrybaby přes nesporné kvality spíše dokazuje, že mnohé festivalové hity se utápějí v programové nevzrušivosti a na odiv předkládané odtažitosti. V zásadě jde o civilní, svým způsobem laskavý snímek o ztracené ženě, která vychází z vězení na podmínku a snaží se překonat drogovou a kriminální minulost.  Původem dokumentaristka Laurie Collyerová se ve svém scénáři s pozoruhodnou lehkostí vyhýbá doslovnostem, vplétá diváka do souvislostí, chytrými náznaky vykresluje vztahy mezi postavami, které stejně elegantně uvádí na scénu. Středobodem vyprávění a motivací všech činů hlavní postavy je její dcerka. O malou Lynette se ovšem stará Sherryin dobrácký bratr Brad spolu se svou ženou. Právě trojúhelník mezi biologickou matkou, dcerou a náhradní matkou je jednou z nejzajímavějších a nejlépe vykreslených rovin. Všechny pochybnosti a zklamání, malé výhry i prudké propady, to vše na sebe hladce navazuje a pomalu tvoří neproniknutelnou síť zdrcujících souvislostí, které znovu dokazují, jak těžké (ne-li nemožné) bude pro Sherry začít zase normální život. Režisérka nechává herce rozehrát emocionálně sžíravé situace s volností skoro až divadelní - a pokud stojí snímek za vidění, pak na tom mají zásluhu skvělé herecké výkony. Díky nim film ani v těch nejvypjatějších scénách diváky citově nevydírá. ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Zkuste si představit, co vás napadne jako první při základní premise - bývalá feťačka se vrací z vězení, chce se napravit a získat zpátky svou dceru. Dceru bude těžké získat zpátky? Ano, je to tam. Znovu do toho spadne? Taky. Bude se chovat nezodpovědně, aby nakonec zjistila, že jednala špatně? Jo, taky se toho dočkáte... Bohužel by se toho našlo daleko více, tenhle film totiž nepřínáší vůbec nic nového. Aspoň že Maggie Gyllenhaal ho drží nad vodou a v mezích průměru. A cena v Karlových Varech? Eh, tak to je síla?! ()

anais 

všechny recenze uživatele

Svobodná matka právě propuštěná z vězení bojuje s touhou po drogách a řeší vztah ke své malé dcerce, která vyrůstá u jejího bratra a jeho manželky. Role jak vyšitá pro udělení nějaké té zlaté sošky. Maggie Gyllenhaal využila svou příležitost naplno a předvádí nám naprosto nepřikrášlenou, drsnou hrdinku, která nemá daleko k roli Charlie Theron v Monster, co se oběti na oltář hereckého výkonu týče. Sherrybaby má ale tu nevýhodu, že krom výkonu hlavní představitelky nic jiného nabídnout nemůže. Příběh je přeci jen mnohokrát recyklovaný, a scénář tento nedostatek nedokáže nijak kompenzovat. Chybí tu nápady, nějaké výraznější zvraty. Když se na konci hrdinka rozhodne s dcerkou prchnout, celé to tak nějak vyšumí, a diváka nedostane. A Danny Trejo? Vážná role spíš k pousmání, dojemně neohrabaná – Danny, vrať se k nožům. ()

Reklama

Reklama