Reklama

Reklama

Nejlepší sportovec století

  • Česko Sportovec století (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2000 se scházejí odborníci, aby zvolili nizozemského sportovce století. Sake Wiarda jmenuje sportovce jménem Taeke Jongsma, kterého nikdo z přítomných nezná a který prý vynikl v nezvyklém sportu – sezení na kůlu. Vypráví jeho příběh... Taeke je synem chudého venkovana a v lidovém sportu, oblíbeném v jeho rodném Frísku, hledá odstup od neutěšené skutečnosti. I do navenek idylického světa jeho dětství ve 30. letech a mládí ve 40. letech proniká realita nezaměstnanosti a války. Zkouška trpělivosti a rovnováhy, v níž se v průběhu času naučil s přehledem porážet své soupeře, se pro Taekeho stává osudem. Nachází smysl života v poklidném sledování klidné vodní hladiny obklopující jeho kůl, tahu ptáků, proměn počasí i ročních dob... V okamžiku, kdy jde o něžný cit k půvabné Tjitske a nenávist k bohatému konkurentovi v lásce Rintjemu, se však Taeke musí rozhodnout, zda zůstane jen pouhým pasivním pozorovatelem světa... Poetická tragikomedie o jednom lidském osudu přerůstá v originální úvahu debutujícího režiséra. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (60)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nevím, zda je to zvýšenou spotřebou omamných látek, která je v Holandsku vrcholová nebo čím, ale náměty některých holandských filmů překonávají hranice standartního lidskýho uvažování. Bylo zajímavé, že ve filmu sedí na kůlech výhradně muži, přitom z běžných životů víme, že na kůly většinou dosedávají ženy, zkrátka holandský originální hrátky začínají od píky. Film má v sobě kapku sociálního dramatična, kapku romantična a kapku humorečna. Vypráví příběh o životě kluka, jeho osudem se stal kůl a když v jeden moment dochází k osudovému střetu, kde si hlavní hrdina musí vybrat mezi kůlem a ženou, všichni držíme palce, aby Taeke zůstal drsnej a vybral si správně. Je to poklidná vyprávěcí hřička u který si člověk příjemně odfrkne a nějak se emočně nevyčerpá. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ten hlavní herec mi hrozně připomíná Ferry Corstena, ale stejně většině to jméno nic neřekne. A já ani nevím proč, ale už jenom kvůli tomu, jsem ten film chtěl vidět. A on byl opravdu hezkej, moc hezkej. Takovej o životě zase z jiného pohledu. Vrcholy, pády, životní úděly. Pořád něco. A celé zabalené do zajímavého sportu sezení na kůlu. Nechápu třeba, jak tam dokázali takových 200 dnů vydržet sedět. Málokdo by měl takovou trpělivost. Ale v tom filmu bylo nádherně vidět ještě něco jiného a to fakt, že ženská, ačkoliv je pro chlapa potřeba, dokáže zničit chlapskej život lusknutím prstu. Dokáže zničit jeho cíle, jeho sny, všecko. Z jejich strany je to totiž ohromně jednoduchý. Ale nakonec jsou stejně potřeba. Je to těžký životní úděl každýho chlapa. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Hned jak podojili, šli si sedláci na chvilku sednout." Ve svém životě jsem bystře zaznamenal spoustu kravin, které se odvážně nazývaly sportem, ale sezení na kůlu nad vodní hladinou je opravdovou laskominou pro fajnšmekry, kteří se při sportu odmítají zpotit. Je poměrně zábavné sledovat šampiona Taeke Jongsmu, kterak sezením ovlivňuje dění kolem sebe či souloží v poloze na kůlu, kterou si ani tvůrci zašmodrchané kámasútry nedokázali vymyslet. Patrně největším přínosem tohoto snímku pro můj život je Internacionála zpívaná v chrochtající holandštině a sledování přepadení banky komunisty. Zbude-li mi někdy přibližně rok volného času, tak porozmýšlím o cestě do Friska a obsazení nějakého volného kůlu. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Upřímně, Nejlepší sportovec století mě opravdu hodně minul. U téhle komedie/tragikomedie jsem se za celou dobu pořádně nezasmál, snad jen pár usměvných scén by se zde našlo. Příběh byl docela dost nudný, absurdní, nereálný a hlavní hrdina mi byl bohužel jak zjevem, tak svým chováním krajně nesympatický. Za kladné body snímku by se daly počítat krásná kamera, hudba a lehce pohodová, příjemná atmosféra, ale první a druhou složku najdete vlastně v každém současném přírodovědném dokumentu, takže tentokráte budu přísnější a hodnotím pouze 2*. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Další důkaz toho, že i s malým rozpočtem se dá natočit " velký snímek ". Zvlášť v této době, kdy se člověk neustále " honí od jednoho k druhému " působí tento snímek jako čisté zjevení a balzám ( pohlazení ) po duši. Občas se vyplatí zcela vypnout a nechat se unášet " obyčejným " příběhem. Naposledy jsem takovéto podobné pocity zažíval u Lynchova snímku Příběh Alvina Straighta. Nejlepší sportovec století je lidsky hřejivý snímek, který dá alespoň na dobu 100 min zapomenout na starosti každodenního života a pohladí a zahřeje na duši. Možná se by tento snímek vyplatilo sledovat v třeskutých mrazech, neboť v těchto parných dnech hrozí samovznícení :o) Dětská a závěrečná část prostřední pasáž převyšují, nicméně jako celek působí tento snímek přesvědčivě a celistvě. A ten konec....jestli se dá mluvit o něčem takovém jako zemřít krásnou smrtí, potom je to určitě tento případ. Umřít s úsměvem na rtech, komu z nás se to podaří.... p.s. jestlipak hlavní hrdina Taeke Jongsma ví, že má v Čechách konkurenta. Nejedná se ale o sezení na kůlu, nýbrž záchodové míse :o) Ještě teď mám v živé paměti z dětství, jakým bylo problémem dostat se u nás na WC, neboť bratr když zasedl, dokázal opravdu lámat rekordy. Nebylo pro něj žádným problémem přečíst během jeho " pobytu " celé Staré pověsti české a to někdy tam a nazpátek :o) Ještěže sousedi měli pochopení a se slovy.. Martin už opět čte, otevírali jejich WC :o) .......PROMIŇ brácha.... vím, tohle bude za panáka a ne jednoho :o) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Poetická sportovní komedie, která dává slovu atlet nečekaný rozměr. Chvíli veselé, jindy spíš smutné, prostě až na ten kuriózní sport jako za života. A navíc obsahuje jednu z nejzpackanějších bankovních loupeží vůbec. :-) ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná záležitosť, mierne televízneho razenia. Sedenie na kole nenudí a nie je stredobodom pozornosti, postavy su zauiímavo reálne a dokonca je to aj dojímavé a romantické... ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Z tohoto filmu mám velice rozporuplné pocity. Každopádně se jedná o hodně originální námět, který se jen tak nevidí! ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Film o živote s peknou muzikou, krajina bola tiež fajin, hlavný hrdina mal čarovný úsmev ako Willy Wonka, koniec tiež v pohode ... vcelku príjemná záležitosť. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

jakož to milovník nezávislého filmu,si nemužu na nic stěžovat,přijemný a milý film,ze kterého sem poznal zase něco nového a užil si to perfektní herectví,jakož to prostě čistě herectví.i love this movie's ()

5150 

všechny recenze uživatele

Moc hezký příběh s jemným humorem a pohodovou atmosférou. V krátkosti bych řekl, příjemně strávený čas v kině.. // hodnocení 3,5* // Febiofest 2007 ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie, která svým nenuceným humorem potěší. Jedná se o další fiktivní životopis ve stylu Járy Cimrmana nebo Zapomenutého stříbra od Petera Jacksona. Sezení na kůlu je prostě cool... ()

CISTICZ 

všechny recenze uživatele

netušíl jsem o čem film bude, ale po tom, co mě kolega upozornil, že se bude jednat o zvláštní sport, tak jsem byl ještě více zvědav. Film mě příjemně překvapil, opět jsem měl možnost shlédnout příjemnou komedii. Vtipné, uklidňující, roztomilé. ()

Rakosnicek77 

všechny recenze uživatele

Celovečerní režijní debut Mischi Alexandra přináší příběh syna chudého venkovana, který již v dětství pochopil, že pokud v něčem nevynikne, čeká jej podobný osud jako jeho otce. Brzy ale v sobě objeví zvláštní nadání pro oblíbený lidový sport: sezení na kůlu. Naprostý a nepochopitelný lidový sport, při kterém dokáží soupeřící "atleti" na takovém kůlu sedět i více než 250 dní. Bylo to trošku jako z Cimrmana, jelikož se mi nepodařilo po skončení filmu dohledat, ani minimální zmínku o tom, že se takto kdy Holanďané baví. O tohle ale v tomhle filmu nejde, nejde ani o technické detaily, které divákovy přijdou na mysl i když souložící dvojici, jsme ve filmu viděli...na kůlu samozřejmě :o) Jde spíš o to, co je kolem. Zajímavá hudba, herecké výkony a vlastně i naprosto jedinečný scénář. No řeknu vám, moc jsem jim to nezáviděl. Na nohách typické dřeváky a se stoprocentním náběhem na hemeroidy sedět přes půl roku na kůlu, třeba uprostřed rybníka? Děkuji nechci... Film je přesto nádhernou sondou do lidské duše. Viděno jako 18 film v pořadí v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Easykk 

všechny recenze uživatele

V životě bych neřekl, že i já bych se mohl stát sportovcem, a stačilo by mi k tomu velice odolné pozadí - ne prosím, nejedná se o žádné šermířské souboje ve stylu: ,,Už mě to nebaví, tak mě konečn(íkov)ě zapíchni" Tady se soutěží v nejdelším otlačování půlek na kůlu nad vodou. V očích statných sportovců můžete již po pár minutách sledovat vzrůstající soustředění a napětí, které se s postupem roku mění v urputnou snahu potlačit srůstání obou polovin sedací části těla. Jojo i tohle je sport, takže jestli si chcete říkat sportovec a vaše touhy nehraničí se zlatou medailí z atletiky, stačí si najít nebo třeba vymyslet nějakou ulítlou disciplínu, naplácat na ni trochu té historie i hysterie, sehnat fanynky, které se za Vámi nebojí ani na kůl vlézt (natož na něm dělat cokoli nepřípustnějšího než se ďoubat v nose) a máte zaděláno minimálně na sportsmena roku pralesního kola. A když se tomu budete věnovat dostatečně dlouho - takže alespoň celý život, tak máte velkou šanci i na sportovce století ;) P.S.: Zajímalo by mě jestli by šel třeba kůl třeba vyměnit kdyby měl soutěžící například monstrózní průjem. ()

willow666 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemný film, hezká hudba i kamera, milí herci. Sezení na kůlu je asi nejoriginálnější sport, jaký znám :) Bohužel mám ale pocit, že ve mně moc dlouho tenhle zážitek nezůstane. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

taková nenápadná poetická tragikomedie odehrávající se ve 30.-40. letech minulého století ve Frisku (oblast v Nizozemí) .. vezme za srdce .. příběh ze života je smutný a veselý zároveň .. je to o vůli, odhodlání, naději .. a v neposlední řadě - o lásce … ()

Reklama

Reklama