Reklama

Reklama

Nejlepší sportovec století

  • Česko Sportovec století (více)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

V roce 2000 se scházejí odborníci, aby zvolili nizozemského sportovce století. Sake Wiarda jmenuje sportovce jménem Taeke Jongsma, kterého nikdo z přítomných nezná a který prý vynikl v nezvyklém sportu – sezení na kůlu. Vypráví jeho příběh... Taeke je synem chudého venkovana a v lidovém sportu, oblíbeném v jeho rodném Frísku, hledá odstup od neutěšené skutečnosti. I do navenek idylického světa jeho dětství ve 30. letech a mládí ve 40. letech proniká realita nezaměstnanosti a války. Zkouška trpělivosti a rovnováhy, v níž se v průběhu času naučil s přehledem porážet své soupeře, se pro Taekeho stává osudem. Nachází smysl života v poklidném sledování klidné vodní hladiny obklopující jeho kůl, tahu ptáků, proměn počasí i ročních dob... V okamžiku, kdy jde o něžný cit k půvabné Tjitske a nenávist k bohatému konkurentovi v lásce Rintjemu, se však Taeke musí rozhodnout, zda zůstane jen pouhým pasivním pozorovatelem světa... Poetická tragikomedie o jednom lidském osudu přerůstá v originální úvahu debutujícího režiséra. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (60)

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Spíše než komedie jde o poetický příběh. Humorných scének je, co by se na jedné ruce spočítalo. Pěkná holandská krajina, dojímavá hudba a atmosféra před 50ti lety - to vše přidává na někdy ne zcela záživném průběhu příběhu. Originální avšak chvilkama prázdné. Rozhodně mezi 3-4 hvězdičkami, ale jelikož moje očekávání bylo větší a na odchodu z kina jsem nebyl naplněn spokojeností a nadšením, tak 3*. 7/10 ()

uzzi 

všechny recenze uživatele

Povedená lehce komická o trochu více podivínská a nejvíce poetická komedie. Sportovní disciplína sezení na kůlech a chování hlavních postav je asi tak uvěřitelné, jako sněhulák u pyramidy Pokud ovšem neberete film vážně (to po faktické stránce ani nejde), dostane se vám milá epizodní komedie, která prakticky v ničem nevybočuje ze standardních mantinelů a právě ty kůly a to absurdní nereálné sezení na nich, představuje krásný oslí můstek k zjištění co vše je v životě důležité. Nalezení rovnováhy mezi zdravou mírou podivínství a blbosti a životního štěstí. 70% ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ten hlavní herec mi hrozně připomíná Ferry Corstena, ale stejně většině to jméno nic neřekne. A já ani nevím proč, ale už jenom kvůli tomu, jsem ten film chtěl vidět. A on byl opravdu hezkej, moc hezkej. Takovej o životě zase z jiného pohledu. Vrcholy, pády, životní úděly. Pořád něco. A celé zabalené do zajímavého sportu sezení na kůlu. Nechápu třeba, jak tam dokázali takových 200 dnů vydržet sedět. Málokdo by měl takovou trpělivost. Ale v tom filmu bylo nádherně vidět ještě něco jiného a to fakt, že ženská, ačkoliv je pro chlapa potřeba, dokáže zničit chlapskej život lusknutím prstu. Dokáže zničit jeho cíle, jeho sny, všecko. Z jejich strany je to totiž ohromně jednoduchý. Ale nakonec jsou stejně potřeba. Je to těžký životní úděl každýho chlapa. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Jako komedie funguje. Záběry na soutěžící na kůlech jsou nádherně úsměvné, vlastně je to tak trochu perfektní náborový film k sportovní disciplíně sedění na kůlu. Přesvědčí, že sedět je opravdu něco. Hned bych si šel posedět. Jenže jako sociální drama a la "sedím na kůlu protože protestuju proti moci kapitalistů" ani jako příběh o prosezené lásce už tolik nepřesvědčuje. A když se hlavní hrdina ve svém prosezeném boji přidává ke komunistům a divák by asi měl cítit jakési uspokojení z hrdinova nalezení životních cílů, tak člověk cítí spíš nekonečnou hořkost z blbosti... 70% ()

danliofer 

všechny recenze uživatele

Člověka až zarazí, jak absurdní sport, jakým je sezení na kůlu, může být národním sportem - v tomto případě Frísů. Postupně se člověk dozvídá, že na kůlu se dají dělat různé věci, jako např. vzpěr na rukou, čurání, stání, jedení, čtení, povídání, dá se z něj ve spánku či únavou spadnout rovnou do vody, ale taky se z něj krásně pozoruje veškeré dění kolem. A ještě jeden bonus: při troše zručnosti obou zúčastněných se na něm dá i milovat. A nakonec za to všechno, co na něm zvládnete včetně toho nejdůležitějšího, a to časového rekordu, budete odměněni cenou nejlepší sportovec století:-) Jenže to by na nejvyšší hodnocení nestačilo. Co z tohoto filmu činí nezapomenutelný zážitek je to, co se děje kolem kůlu - vztahy mezi lidmi, jak se kdo na tuto aktivitu dívá, co tato aktivita dělá se samotným aktérem - co v něm umocňuje a co potlačuje - co to dělá s ostatními v jednotlivostech, ale i skupinově jako národní sport... A když je to vše velmi dobře zfilmováno a umocněno hudbou Zbigniewa Preisnera, člověk jaksi zapomene na veškerou absurditu onoho sportu... ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama