Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu, který připomíná rané filmy Bressonovy a Wendersovy, je mladík Sebastien (hraje ho Georges Babluani). S vidinou, že si vydělá spoustu peněz, vstoupí do podivného světa za zavřenými dveřmi, který připomíná noční můru a kde se hraje ještě podivnější hra o život. „Často se mi vracejí vzpomínky z dětství,“ říká režisér. „Zafixované obrazy jsou jako paprsky světla protínající temnotu. Jsou vždy nejasně přítomné, ale když se pokouším znovu objevit jejich panenskou kvalitu, postrádám přitom pocit nevinnosti z dětství.“ Originální černobílý snímek ve stylu „film noir“ je pozoruhodnou výpovědí o lidech, jejich aroganci, zlobě i strachu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (89)

Matty 

všechny recenze uživatele

Magické číslo 13. Přináší štěstí, nebo smůlu? A není to nakonec stejně jedno? Nevěřím na náhodu, nevěřím, že máme moc ovlivnit, co se stane. Nanejvýš jak se to stane. Říkejte tomu třeba odevzdanost osudu. Někdy jde o nejpohodlnější, někdy o jedinou cestu životem. Delší úvod Ruské rulety srozumitelně ukazuje, proč se na ni člověk dobrovolně vydává. Nebýt pitomého českého názvu, nevíme, k čemu bezejmenný mladý muž od začátku směřuje, proč je kolem toho taková spousta tajností a podezřelých osob. Mohli bychom jenom tušit příchod něčeho velkého, něčeho osudového. Samotná hra už zvědavost tolik nepodněcuje. Její vývoj lze snadno odhadnout, takže postrádá i očekávanou napínavost (kdyby nám mělo záležet na více hráčích, kdyby duel probíhal až v posledních minutách filmu…). Závěrečná třetina je vyloženě vařením z vody, do které autoři nepřidali dostatek ingrediencí. Zatímco mnohé francouzské snímky mají problém přesně opačný, tento trpí prázdností. Příliš spoléhá na fatalistickou atmosféru vytvářenou nikterak úchvatnou černobílou kamerou a přitom zapomíná na zadní vrátka pro případ, že osudová nota někoho mine. Mne neminula, jen mi přišla příliš obehraná. 70% Zajímavé komentáře: Richie666, Lookass ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Nebýt mnohokrát právem pomlouvaného českého názvu, film by nejspíš na diváka dopadal o mnoho silněji, ale zkusím od této nešťastné volby odhlédnout. Zápletka 13 Tzameti sama o sobě nepředstavuje nic komplikovaného a světoborného, ovšem způsob, jakým je film natočen, si rozhodně zasluhuje pochvalu. Dění sledujeme téměř výhradně prostřednictvím hlavního hrdiny, který ovšem nemá zpočátku pražádné tušení o tom, co se chystá, čeho účastníkem se vlastně má za pár dní stát. Jeho informace jsou strašlivě kusé a nicneříkající, ale zároveň jsou vybrány tak, aby diváka navnadily a napjaly. K napětí přispívá i snaha o maximální věrnost, která tvůrcům velí třeba i detail v podobě nezkušeného mladíka, který rozhodně mocným kopem nevyrazí dveře a nakonec si musí zajít pro sekeru. Tam, kde přijde místo pro strach, tam vylučuje se jako krůpěje potu na čele, i na celém těle nebo přivodí hysterický záchvat. Černobílost filmového materiálu, neznalost divákova, věrohodnost, téma --> velice tíživý autentický zážitek z chování postav zahnaných životem do toho nejzazšího kouta. Vyčítat tomuto filmu předvídatelnost je absurdní - asi tak, jako vyčítat filmu např. Temný Rytíř, že je předvídatelný proto, že v něm Batman neumře a zlo bude poraženo - vlastně ne, je to ještě absurdnější, protože předvídatelnost 13 Tzameti je přeci jen nižší. Navíc jeho kouzlo nespočívá ani tak v ději (fabuli), jako v dění. Silné ****. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ten film má vskutku >Atmosféru< ! . . . Umočněnou navíc skvěle minimalistickou černobílou kamerou a velmi civilními hereckými výkony. Napětí se dá místy (zvláště během hry) až krájet - a i když je jasné, jak hra jako taková musí dopadnout, závěr filmu je naštěstí poněkud více >nešťastný< a poctivě a dobře uzavírá hrdinovo přeci jen trochu podivně šťastné proplouvání peripetiemi příběhu... Tahle třináctka zkrátka vskutku přinesla jen smůlu a neštěstí. . . . Ta podívaná ovšem stála za to... Každopádně - jestli tohle byl (celovečerní) debut (!) páně režiséra, tož to se opravdu těším na jeho další opusy! - - - P.S. Připojuji se k pokárání tuzemského distributora za zmrvení českého distribučního názvu filmu. Takhle pokazit pointu a magii původního názvu, to může jen nějaká podělávka z firmy Magic(sic!)Box. Ustřelit palici... :-( - - - P.S. Sakryš, po vychutnaném repete po víc jak třech letech jsem nakonec s chutí ještě jednu hvězdu přidal! - - - - - (Poprvé viděno 26.6.2008 na dvd /v původním znění a s č. titulky a originálním formátu obrazu/, komentář zde jako dvacátý - 26.6.2008) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý temný thriller, který se snaží napodobovat noirové filmy 40. a 50. let natáčené ve Francii. Režisér proto zvolil černobílý materiál, vsadil na syrově vykreslené prostředí a výběr herců, kteří typově dokonale odpovídají představě diváka o tvrdých mužích pohybujících se za hranicí zákona. Drsná hra, která v případě úspěchu vede k bohaté finanční odměně, má ale své oběti a nutno říct, že její pravidla jsou drsnější než v klasické zábavě carských důstojníků. Ruská ruleta, to je stylová psychárna s depresivním obsahem i vyústěním. Řada scén je na hraně, režisérovi se daří díky kameře i díky hercům vyždímat z daného maximum. Trošku skřípe scénář, hazardní hra má tak vyšroubovaná pravidla, že by byl v reálném světě asi velký problém sehnat tak šílené zoufalce. A neumím si představit, že by se někdo z přeživších byl ochoten této zábavy zúčastnit znovu. Film je silný i tím, že jen postupně odhaluje divákovi i hlavnímu hrdinovi, co stojí za vysokým výdělkem. Kladem je atmosféra, kamera a napětí. Celkový dojem: 80 %. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

První polovina je ještě poměrně slabá, v druhé se to vše zlomí a film vás ponechá v nejistotě až do samého konce. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Zde se čeští distributoři přestřelili a dali filmu dosti spoileroidní název. První polovina na to nevypadá, ale pak už je vám jasný, o co půjde. Z počátku je ve filmu cítit francouzská nová vlna, která však neuchvátí každého. Pomalu vlekoucí se expozice vyustí v zajímavý žánr o destrukci vlastní duše. A cvrkot bubínku od revolverů je pro mě tento rok nejlepším zvukem pro vybudování napětí. ()

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vám skoro nič nového nedá. Keby ste chceli, môžete si niečo podobné nakrútiť doma. Avšak z takého nič vybrúsiť takéto depresívne vťahujúce predstavenie... to už hej. Už sa teším na Babluaniho nové ,,home made video,, :) Film: 75% Dub: Cz - 50% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Ku skutočnosti, čo všetko sa vo filme odohralo a čo všetko predstavuje známa hra na ruskú ruletu by som čakal napínavejší priebeh a aspoň trošku lepší príbeh. Napätia bolo síce dosť, ale práve pri spomínanej hre napätie dosahovalo úrovne ako keď sledujete ťahanie čísel zo športky. Hudba a čiernobiela kamera boli veľmi dobrou voľbou, no tento nezávislý snímok dieru do sveta nespraví. Sklamanie to však nie je. 70%. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Minimalistický, čierno-biely, pomalo plynúci a zároveň drastický a napínavý. Skôr psychologický ako akčný a hlavne - na konci nevypínate telku, ale chvíľku sa nad filmom zamýšľate .... Dojem však kazí nechutný hrncový CZ dabing (odvysielané na Film+). ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Distribútor preložil film do názvu, ktorý ma veľmi nelákal a to bola chyba. Zámerne čiernobielo zvolený formát filmu dodal punc vážnosti . Pomalšie tempo vôbec nevadí a keď dôjde k hre o veľké peniaze, kde 13 odvážnych alebo hlúpych samovrahov skúša nájsť v revolveri prázdnu komoru, tak je atmosféra tak hustá, že ju občas treba predýchať. Tento francúzky film ma skutočne prekvapil, pretože som od neho veľa nečakal. Má pomalší rozjazd, excelentnú a napínavú prostrednú časť a zaujímavý aj keď trochu predvídavý záver. Hlavný hrdina mi strašne pripomínal môjho bývalého spolužiaka a kamaráta a tak aj z tohto dôvodu, bol film pre mňa zaujímavý. 80%. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

13 Tzameti je skvěle natočené existenciální drama o mladém gruzínském imigrantovi, který se neuváženě vrhne do vysoké hry podsvětí, v níž hlavní cenou je nejen obrovský balík peněz. Film má hutnou atmosféru, čemuž výrazně pomáhá černobílá kamera i herecký výkon režisérova bratra. Scénář je vpodstatě jednoduchý a nevyvaruje se některých slabin, které ale lze přičíst na vrub nezkušenosti režiséra, pro něhož je Třináctka celovečerním debutem. Od okamžiku, kdy hlavní hrdina Sebastien (a s ním i divák) pochopí, do čeho to spadl, je velmi snadno předvídatelné, jak děj bude pokračovat a jak to celé skončí. Naštěstí vše vynahrazuje dramatická akce, při níž sice divák tuší, jak dopadne, ale přesto v něm hlodá červíček pochybností: "a co když ne?" Samotný závěr filmu se pak vrací k tématu přistěhovalectví, které tvoří sice nenápadnou, ale přesto velmi podstatnou složku celého snímku. Sympatická je rovněž stopáž. Víc minut by už jen rozmělnilo, co je jinak (na debut) velmi dobře smíchané. P.S.: Ten český název fakt musel vymýšlet hlupák. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

13 Tzameti je svojim námetom zameniteľný s ľubovoľným nadpriemerným thrillerom. Nespolieha sa však na originálnu myšlienku či objavný príbeh, ale jeho devízou, ktorú si Babluani udržiava pod kontrolou, je forma v akej ju prezentuje divákovi. Po dobu 40 minút, teda s prehľadom celú polovicu filmu výrazne pracuje so stabilným udržiavaním v napätí a len veľmi pozvoľnou distribúciou informácií, čím buduje zvláštne mystérium okolo celého filmu. Divák je tak nútený stotožniť sa s mladým a neskúseným hlavným hrdinom (ktorého rozhodne nie je možné považovať za fyzicky či psychicky silného), držaným v absolútnej nevedomosti a komunikácia režiséra s ním je preto zásadným činiteľom. Hneď na začiatku druhej polovice sa všetko vyjasní, ale napriek jasnému a nevyhnutnému koncu napätie stále nepoľavuje a skupinové scény v miestnosti "za zavretými dverami" sú silné a atmosférické. Čiernobiela prispieva k úžasne jednoduchému komornému prevedeniu do filmu a núka sa tak ako výsledný dojem zopakovať staré známe "v jednoduchosti je krása". 80% ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Černobílý film stavící na extraktu napětí. Není v něm nic víc, žádná hlubší myšlenka, dialog, filmařská finesa, nic, jen napjaté nervy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Již začátek filmu je značně napínavý, pokud se vyhnete stupidnímu českému distribučnímu názvu, můžete být unešeni již z něj. My, co jsme se mu nevyhnuli, zřejmě všichni ubereme hvězdičku za tohle překvapení. Od chvíle, kdy se dostane Sebastien na místo určení, začíná perfektní a hlavně napínavý thriller. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

tak toto bol, vážení, veľmi hutný, hustý a nekompromisný filmový zážitok, vypätá atmosféra a krutý nápad . . . svojská pocta filmu noir, ojedinelý filmový zážitok ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ruská ruleta trpí tým, že je predvídateľná. Napríklad už z plagátu vieme, čo je témou filmu, ale k veci sa dostaneme až v polovici filmu a má nás to prekvapiť. Nnasleduje to, na čo sa tešíme, opäť nám je však jasné, ako to skončí. Potom sa obávame, či to skončí tak, ako si myslíme a Babluani nesklame, presne tak svoj film ukončí. Navyše nie sú jasné motivácie, ak niekto do niečoho podobného ide, tak bude asi smrteľne chorý, ale to tu myslím neodznelo. Prečo sa zabávať zrovna takýmto spôsobom riskovať basu do konca života taktiež nechápem, stačí si kľudne staviť pol milióna eur na Real a je to podobný adrenalín. Ak totiž prehrám, môžem sa odstreliť sám a nemusím sa spoliehať na iných a ruskú ruletu. Zaokrúhlené nahor. ()

Smok 

všechny recenze uživatele

Škoda toho nevyužitého nápadu a potenciálu ktorý 13 Tzameti skrýva. Čierno - biele spracovanie filmu síce zaujme, takisto aj masakrálne scény pri rulete, ale mám pocit, že film vás proste nedokáže vtiahnuť do deja a vychutnať si túto "zábavnú a vtipnú" hru. ()

Reklama

Reklama