Přiznej barvu (festivalový název)
Rang De Basanti
Paint It Yellow
Drama / Historický / Romantický
Indie, 2006, 157 min
Rakesh Omprakash MehraHudba:
A.R. RahmanObsah
Začínající režisérka Sue nedostane od producentů ani vindru, aby mohla natočit svůj vysněný film o hrdinech indického boje za nezávislot z počátku minulého století a tak se vydává na vlastní pěst do Indie. S projektem jí pomáhá Indka Sonia. Díky ní se seznámí s partou mladých lidí, které se rozhodne do filmu obsadit. Jak probíhá natáčení, začínají diskuze o tom, zdali zkorumpovaná a chudá Indie vůbec stála za to, aby za ni dávní hrdinové pokládali životy a zda by mělo smysl udělat něco podobného i dnes. Odpovědi ale přijdou rychleji, než by se zdálo. Po smrti jednoho z nich je třeba vyřešit, jak pomstít jeho smrt a očistit jeho jméno. Pomalu začíná být jasné, že se hranice mezi herci a jejich postavami začíná ztrácet. (bolly.cz)
║Rozpočet $5,3milióna║Tržby USA $2,197,694║Tržby Celosvetovo $29,197,694║(6.2.2010)
berg.12
Pro mě hodně rozporuplná záležitost. Na jednu stranu má tenhle snímek všechny klasické bollywoodské ingredience (včetně délky) a nechybí mu ani klasická typizovanost a schematičnost (za všechny třeba ve scéně noční party, kdy dojde na nacionalizmus, pákistánskou otázku i korupci). Na stranu druhou, zpracování, příběh i jeho vyústění jsou pro Bollywood všechno, jen ne typické. Na jednu stranu se pokouší otevřít dveře problémům, těmi druhými ale zároveň pouští notnou dávku korektního patriotizmu a vlastenectví. Na jednu stranu kritizuje represivní složky a metody státu, korupci, na tu druhou se nebojí použít a obhajovat násilné metody páchané pro tu "správnou věc", navíc s přímým odkazem na Leninovu ideu spravedlivé revoluce (o Ghándím se tu nedozvíte). Spouštěčem děje je navíc zahraniční studentka (samozřejmě blond a navíc otřesně zahraná postava), kterou zaujal právě onen odkaz revolucionářů. Tohle není stylizovaná "Vendeta", na druhou stranu by mohl někdo namítnout, že "Statečné srdce“ je o tom samém. Nechávám tuhle otázku otevřenou, asi Indii nerozumím natolik, abych pochopil, co chtěl autor vlastně říci a koneckonců se mi ve filmu líbily i věci, které s tou to otázkou bezprostředně nesouvisí. Tenhle film si zaslouží jakékoli jiné hodnocení než průměrné, to je ale tentokrát vyjádřením právě oněch rozpaků.(6.10.2006)
ladynka
Sociální kritika v tomhle filmu je určitě fajn věc, ale s takhle plochými charaktery a vypulírovaným prostředím se skoro nedá brát vážně.(4.5.2008)
Idaho
Tento film je, moji milí, právě o tom, že Gándhího zná každý, a proto ho není potřeba zmiňovat. Bollywoodských klišé je v tomto filmu naopak hodně málo, kýčovitosti jakbysmet.(26.7.2007)
Niktorius
Opravdu rozporuplný film. Nemusíte být žádný kovaný humanista a ochránce raněných zvířátek, abyste odmítli cestu, jíž se hlavní hrdinové nakonec vydají. Mezi životem v područí kolonialistů a životem v demokratické zemi je přeci jen rozdíl a ve filmu předváděné řešení nespokojenosti s její vládou by dle mého názoru těžko přineslo pozitivní výsledek. Ale za to, jak Rakeysh Mehra vedle sebe postavil odhodlané protibritské revolucionáře a současnou (zdánlivě) bezstarostnou mládež, jak ve svých obrazech propojil tradiční starou a pozápadněnou novou Indii a za to, jak výborně to natočil, si čtyři hvězdy bezpochyby zaslouží. __________ P.S: S odstupem času mě ten film nejvíc fascinuje tím, jak zdánlivě nevinně, lehce a uhlazeně prezentuje svůj radikálně levicový postoj.(18.7.2009)
Phat K
Rang De Basanti je podle mnohých jedním z nejrevolučnějších indických snímků a poměrně otevřeně kritizuje současné indické problémy jako je korupce, nezaměstnanost nebo náboženské problémy (muslimové x hindové). Vypráví příběh mladé filmařky Sue, která na základě dědečkova deníku přijíždí do Indie natočit dokument o boji za nezávislost. Jako herce si vybere partu poflakujících se mladíků, kteří žijí rozmařilým studentským životem, i když někteří z nich už mají dávno po studiích. Hlavní dějovou linii doplňují scény z boje o nezávislost a ač se hrdinové-herci od těch hrdinů skutečných zpočátku výrazně liší, postupně se do svých rolí vžívají a začínají cítit potřebu udělat něco pro blaho vlastní země.(11.7.2006)
Hird
Malinko fádní rozjezd, jinak výborné. Ani přílišný patriotismus ke konci mi nijak nevadil.... Sice souhlasím s berg.12 že mohli aspoň zmínit Gándhího, nicméně stále ještě jsem plný emocí a myslím že plné hodnocení si to zaslouží....(11.2.2007)
Gaja Gamini
Bála jsem se, že půjde o další film, kde se "minulost" přesně opakuje a následuje happy ending a první polovina filmu mne nějak neoslovovala. Pak se ale začala zvyšovat rychlost a posledních 30 minute bylo nasáklé emocemi a strhujícím tempem. Nejsem mezi největšími Aamirovými fanoušky, dost často mne nudí, ovšem líbí se mi, že šel do filmu s tak silnou skupinkou jiných herců, jejichž role v žádném případě nebyla "vedlejší". Vcelku byla také zpráva filmu o smyslu revoluce mnohem lépe a přesvědčivěji podána, než třeba v Mangal Pandeyovi. A Waheeda Rehman je bohyně. Mimochodem kdo vymyslel ten český název? Zní strašlivě....(4.12.2011)