Reklama

Reklama

Princezna Alžběta, dcera Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleynové, je na příkaz královny, své starší nevlastní sestry Marie, uvězněna v Toweru pro podezření ze spiknutí. Lid v zemi je totiž s Mariinou vládou nespokojený a Alžběta by se v případě Mariiny smrti stala vládkyní. Důkazy o spiknutí se však ani za rok nepodaří nalézt. Marie nakonec zemře na rakovinu. Pětadvacetiletá Alžběta, díky svému protestantskému vyznání milovaná většinou lidí v zemi, nastoupí na trůn. Přestože je to žena uvnitř křehká a plná pochybností, od samého začátku své vlády začne vystupovat jako rozhodná a neústupná panovnice. A to se vyplatí nejen jí samotné, nýbrž celé Anglii. Ohrožuje ji totiž mimo jiné skotská královna Marie Stuartovna, která uplatňuje nárok na anglický trůn. Královská rada také pracuje na otázce Alžbětina sňatku, protože země nesmí zůstat bez dědice. Alžběta miluje svého přítele z dětství Roberta Dudleyho, avšak ten je ženatý a manželství s ním nepřichází v úvahu. Žena posléze vyřeší i tento problém: rozhodne se zůstat "panenskou královnou", která se obrazně řečeno provdá za Anglii. Zlatý věk rozkvětu může začít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

emma53 

všechny recenze uživatele

Alžběta, legenda mezi anglickými královnami, panenská, oddaná hlavně svému lidu. Byla sebevědomá, hrdá, tvrdohlavá, možná ale někde uvnitř byla tou křehkou ženou plnou pochybností o sobě, ale z historie známá svými výbuchy vzteku, pracovitá, ale také milovala tanec, šperky, kterými se ráda zdobila a mimo jiné i muže, mezi které patřil i hrabě Robert Dudley z Leicesteru, který žil v jejím stínu až do své smrti. Musím se přiznat, že Tom Hardy, který se té role ujal mně ze začátku splýval s rolí Freddieho ze seriálu The Take, který jsem viděla nedávno předtím a chvilku mi to dalo, než jsem si zvykla. S chutí jsem sledovala, jak se v druhém dílu už postupně měnil v dospělého muže, který byl neustále po boku Alžběty. Anne-Marie Duff coby královna, byla pro mě velkou neznámou, ale po dnešku na ní určitě nezapomenu. Naprosto skvělý bezchybný herecký výkon. Zase jsem ráda, že jsem mohla vidět malý kousek z historie Anglie, která je mi moc blízká. Neskutečně nádherným zážitkem byl soundtrack, který byl naprosto dokonalý. ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si o sobě naivně už nějakou dobu myslel, že ta mánie vlastnit každý soundtrack z filmu, který se mnou i díky hudbě třískal o zem, dávno pominula a ono se náhle ukázalo, že ne, že mě to nepustilo /a asi už v tomhle životě ani nepustí/ .. teď sám se sebou nebudu moci vydržet do doby, než obohatím svou rozsáhlou sbírku CD o nový kousek .. výborný film .. naprosto skvělá, nádherná hudba … ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi časté reprízy na Film+ mi málokedy časovo vyhovovali, ale nedávno som si to ustriehol. Tvorcov musím pochváliť za zodpovedný prístup, síce nie som historik a neviem povedať či je vo filme všetko tak, ako sa naozaj stalo, ale vyzerá a pôsobí to reálne. Hlavným lákadlom bol pre mňa Tom Hardy, ktorý si nakoniec pre seba utrhol podstatne väčší priestor než som si myslel. Herecky výborné zvládnuté, atmosféra fantastická a najväčší podiel na nej má geniálna a skutočne historicky znejúca hudba , ktorú musím zvlášť vyzdvihnúť. Krásne melódie plné spievaných zborov, jednoducho nádhera. Aj keď občas zaznie modernejší hudobný nástroj, hudba do filmu výborne zapadla. Pred filmom mi často napadala otázka načo je tu dvojdielna "Kráľovná", keď iba nedávno to bravúrne dala C. Blanchet. Až po filme uznávam,, že to vôbec nebol zbytočný film. ++++ Skladba č.5 sa po druhej minúte podozrivo podobá na hudbu z Posledného mohykána, ale ani trochu mi to nevadí. 80%. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha zářných příkladů, jak si vážit svých dějin a těch, kdo je pomáhali utvářet. Zatímco my už čtyřicet let hnípeme na shnilém vavřínu burleskní popěvkové záležitosti jménem "Noc na Karlštejně", Britové neúnavně oblékají svou historii do nových a nových kabátců a k jejich předvádění si vybírají jen ty nejlepší nositele, a proto nebyl důvod se bát, že by, byť televizní Panenská královna, porušila dobré tradice. Nepočítala jsem však, že průřez vládou obdivuhodné panovnice, jakož i celoživotní láskou mezi ní a Robertem Dudleyem, okouzlí až takovou měrou. Má poklona směřuje především k Anne-Marie Duff, která svým projevem i osobností stírá hranice mezi krásou a ošklivostí a nechává promlouvat jen majestát a upozaděnou lidskou touhu po štěstí, k tomu jí dopomáhá protestantský Bůh, Tom Hardy a nebeská hudba, a jen díky tomu znám vítěze nejromantičtější platonické lásky všech dob, a ať už historické prameny v případě jejich tělesného souznění mlží, nebo mu dávají za pravdu, má romantická duše bere jen Giedroycovu variantu. Bůh ochraňuj královnu! ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Zajímavé podání a pohled na život jedné z nejznámějších panovnic Anglie. Vykresluje ji jako hysterickou ale i zamilovanou ženu, která si nemůže vzít toho, koho chce, a když si toho, koho chce, vzít může, tak ho vlastně ani nechce. Aneb logika Šíleně smutné princezny v praxi. Úspěchy i pády, intriky, přetvářky a neodolatelný Robert Dudley. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Lokace, kde probíhalo natáčení jednotlivých scén:
    - v londýnském Middle Temple se natáčely scény odehrávající se v Senátu pro státní záležitosti
    - v Baddesley Clinton ve Warwickshire se natáčely scény z domova Roberta Dudley
    - začalo se natáčet v severovýchodní Anglii, kde štáb použil 6 hradů
    - bludištní hrad Warkworth sloužil jako londýnský Tower
    - Alžbětin slavný Tilburský projev před celou armádou se natáčel na písečných dunách jižně od hradu Bamburgh
    - hrad Chillingham na severovýchodě Anglie byl použit pro scénu uvěznění skotské královny Mary
    - exteriéry hradu Alnwick (mimochodem tento hrad je známý ze všech dílů o Harrym Potterovi) - zde se natáčela řada ponurých poprav
    - hrad Raby sloužil pro natáčení exteriérů paláce Whitehall, který byl hned u řeky Temže
    - nemocnice Lorda Leycestera - síť tudorských staveb je mimo hlavní cestu ve Warwicku, stála u břehu a zde se natáčelo Essexovo povstání
    - dům Chastleton - nádherné venkovské sídlo v Oxfordshire, zde se natáčelo mnoho scén z místností paláce Whitehall a exteriérní scény zahrady
    - New College, Oxford University byla používána pro scény odehrávající se v podloubí paláce Whitehall, zatímco slavná zeď světců byla použita při natáčení scény korunovace královny Alžběty I. (Lynette)
  • V Baddesley Clinton se natáčely scény z ložnice a zahrada u Packwood byla použitá na externí natáčení. (Lynette)
  • Tato minisérie byla natočena pro TV stanici BBC. (Lynette)

Reklama

Reklama