Reklama

Reklama

Princezna Alžběta, dcera Jindřicha VIII. a jeho druhé ženy Anny Boleynové, je na příkaz královny, své starší nevlastní sestry Marie, uvězněna v Toweru pro podezření ze spiknutí. Lid v zemi je totiž s Mariinou vládou nespokojený a Alžběta by se v případě Mariiny smrti stala vládkyní. Důkazy o spiknutí se však ani za rok nepodaří nalézt. Marie nakonec zemře na rakovinu. Pětadvacetiletá Alžběta, díky svému protestantskému vyznání milovaná většinou lidí v zemi, nastoupí na trůn. Přestože je to žena uvnitř křehká a plná pochybností, od samého začátku své vlády začne vystupovat jako rozhodná a neústupná panovnice. A to se vyplatí nejen jí samotné, nýbrž celé Anglii. Ohrožuje ji totiž mimo jiné skotská královna Marie Stuartovna, která uplatňuje nárok na anglický trůn. Královská rada také pracuje na otázce Alžbětina sňatku, protože země nesmí zůstat bez dědice. Alžběta miluje svého přítele z dětství Roberta Dudleyho, avšak ten je ženatý a manželství s ním nepřichází v úvahu. Žena posléze vyřeší i tento problém: rozhodne se zůstat "panenskou královnou", která se obrazně řečeno provdá za Anglii. Zlatý věk rozkvětu může začít... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (50)

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Brilantné televízne spracovanie života prvej anglickej kráľovnej zamerané ako na jej osobný život, tak aj politiku. Anne-Marie Duff opäť ukázala, že je zrelá herečka a okrem jej výkonu dušu oblažia aj skvelé kostýmy, masky, rekvizity a v neposlednom rade nádherný soundtrack skladateľa Martina Phippsa s prispením božských hláskov Mediaeval Baebes. Nedá mi nespomenúť aj vedľajších hercov, spomedzi ktorých vyčnievajú najmä profesionálka Joanne Whaley, sympatický Tom Hardy, Kevin McKidd a samozrejme zvláštne pekný a diabolsky charizmatický záporák Hans Matheson (to je ten fešák z filmu Dina). ()

Ekkan 

všechny recenze uživatele

Film, na který budeme vzpomínat spoustu let. Konečně nám někdo velmi pečlivě a reálně představil královnu Alžbětu I., jednu z nejlepších vládkyň Anglie, obtěžkávanou jak politikou, tak svým osobním životem. Herecké obsazení, hudba a make-up, to vše by se mělo zmínit jako něco, co dalo tomuto filmu tu správnou šťávu. A hlavní představitelka? Neznámá, leč touto roli si musela otevřít dveře k dalším filmům, a dokázat, že dostala do vínku to herecké nadání, tu neobyčejnou zvláštnost a zejména tu vnitřní krásu, díky které nám ukazuje čeho je schopná. ()

Reklama

Garson 

všechny recenze uživatele

Skvělý historicky působivý film o životě anglické královny Alžběty I. a o intrikách na královském dvoře. 1.Část filmu:Šlechtična Alžběta se stane královnou a usedá na královský trůn na kterém bude vládnout přes 40 let.Do hlavní role vybral režisér tu nejošklivější herečku Annu Marii Duff pro kterou si snad dojel přímo do středověku,ale dabovala jí skvělá Andrea Elsnerová.Královna Alžběta má mnoho nápadníků,ale největší náklonnost cítí k příteli z dětství k hraběti Robertu Dudleyovi.Ten si jí chce několikrát vzít za manželku,ale královna jeho návrhům odolá zřejmě kvůli tomu že státní zájmy staví před své soukromé potřeby. 2.Část:Královna Alžběta nechá popravit skotskou královnu na doporučení svých rádců za údajnou zradu.Občas královna navštěvuje i bitevní pole aby dodala vojákům odvahu.Na konci je proti královně veden puč,který je ale potlačen a hlavní strůjce hrabě z Essexu je zatčen a popraven.Ve filmu je nádherná historická hudba a občas je i podobná nejznámějšímu soundtracku z filmu Poslední mohykán.Film nemá hluchá místa a proto vytváří velký filmový požitek. ()

PetkaW. 

všechny recenze uživatele

Většina TV filmů se dost často podceňuje a dost často je to neprávem. Tenhle film je toho zářným příkladem. V mnoha ohledech je Panenská královna lépe propracovaná, poutavější a celkově lepší, než velké množství kino filmů. Alespoň já z ní byla nadšená. Krásné kostýmy, masky, výprava, výkony.... Hudba byla přímo dechberoucí. Dějová linka byla jasná, hezky vyprávěná, nikde se nevlekla a držela se více méně skutečné historické linie. Oba díly jsem zhlédla na jeden zátah a ani na chvíli jsem se nenudila. Tom Hardy byl k sežrání a jen potvrdil můj názor , že jde o jednoho z nejtalentovanějších mladých herců současnosti. Představitelku hlavní role jsem ještě v jiném snímku neviděla, ale tady předvedla hrát rozhodně umí a že se umí vcítit do role. K Panenské královně se určitě moc ráda brzy vrátím. Doporučuju všem, kteří mají podobný historický žánr rádi. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Alžběta, legenda mezi anglickými královnami, panenská, oddaná hlavně svému lidu. Byla sebevědomá, hrdá, tvrdohlavá, možná ale někde uvnitř byla tou křehkou ženou plnou pochybností o sobě, ale z historie známá svými výbuchy vzteku, pracovitá, ale také milovala tanec, šperky, kterými se ráda zdobila a mimo jiné i muže, mezi které patřil i hrabě Robert Dudley z Leicesteru, který žil v jejím stínu až do své smrti. Musím se přiznat, že Tom Hardy, který se té role ujal mně ze začátku splýval s rolí Freddieho ze seriálu The Take, který jsem viděla nedávno předtím a chvilku mi to dalo, než jsem si zvykla. S chutí jsem sledovala, jak se v druhém dílu už postupně měnil v dospělého muže, který byl neustále po boku Alžběty. Anne-Marie Duff coby královna, byla pro mě velkou neznámou, ale po dnešku na ní určitě nezapomenu. Naprosto skvělý bezchybný herecký výkon. Zase jsem ráda, že jsem mohla vidět malý kousek z historie Anglie, která je mi moc blízká. Neskutečně nádherným zážitkem byl soundtrack, který byl naprosto dokonalý. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (13)

  • Lokace, kde probíhalo natáčení jednotlivých scén:
    - v londýnském Middle Temple se natáčely scény odehrávající se v Senátu pro státní záležitosti
    - v Baddesley Clinton ve Warwickshire se natáčely scény z domova Roberta Dudley
    - začalo se natáčet v severovýchodní Anglii, kde štáb použil 6 hradů
    - bludištní hrad Warkworth sloužil jako londýnský Tower
    - Alžbětin slavný Tilburský projev před celou armádou se natáčel na písečných dunách jižně od hradu Bamburgh
    - hrad Chillingham na severovýchodě Anglie byl použit pro scénu uvěznění skotské královny Mary
    - exteriéry hradu Alnwick (mimochodem tento hrad je známý ze všech dílů o Harrym Potterovi) - zde se natáčela řada ponurých poprav
    - hrad Raby sloužil pro natáčení exteriérů paláce Whitehall, který byl hned u řeky Temže
    - nemocnice Lorda Leycestera - síť tudorských staveb je mimo hlavní cestu ve Warwicku, stála u břehu a zde se natáčelo Essexovo povstání
    - dům Chastleton - nádherné venkovské sídlo v Oxfordshire, zde se natáčelo mnoho scén z místností paláce Whitehall a exteriérní scény zahrady
    - New College, Oxford University byla používána pro scény odehrávající se v podloubí paláce Whitehall, zatímco slavná zeď světců byla použita při natáčení scény korunovace královny Alžběty I. (Lynette)
  • V Baddesley Clinton se natáčely scény z ložnice a zahrada u Packwood byla použitá na externí natáčení. (Lynette)
  • Někteří herci a herečky museli projít výcvikem, což se týkalo šermu a jízdy na koni. (Lynette)

Reklama

Reklama