Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Z boxerského ringu mezi baletky... Titulní hrdina snímku Billy Elliot je jedenáctiletý chlapec z hornického města v severozápadní Anglii. Po smrti maminky žije s otcem, starším bratrem a babičkou. Píše se rok 1984 a krajem už rok hýbou dramatické události kolem hornické stávky. Město je obležené policií, Billy však tyto okolnosti příliš nevnímá. Je totiž zcela zaujat nečekaným zážitkem. Po boxerském tréninku se náhodou přidal k děvčatům, která měla v tělocvičně hodinu baletu, a tanec ho doslova pohltil. Učitelka baletu, paní Wilkinsonová, v chlapci objeví skrytý talent a začne jej pomalu rozvíjet. Cesta k vytouženému studiu na Královské baletní škole je však dlouhá a plná různých úskalí. V prvé řadě je třeba překonat zuřivý odpor Billyho otce, který balet nepovažuje za činnost hodnou správného chlapa... Stephen Daldry, debutující divadelní režisér a mnohaletý ředitel londýnského Royal Court Theatre, dokázal zdánlivě tuctový příběh oživit originálním pojetím, které staví na kontrastu drsného hornického prostředí a zdánlivé odtažitosti baletu. Film natočil v typicky anglickém stylu moderního sociálního realismu, s důrazem na dobovou atmosféru, na přesnou charakteristiku postav a v neposlední řadě i s typickým britským humorem. Vedle řady dalších ocenění film získal tři oscarové nominace, a to v kategoriích nejlepší režie (Stephen Daldry), nejlepší herečka ve vedlejší roli (Julie Waltersová) a nejlepší původní scénář (Lee Hall). Vyzdvihnout zaslouží i přirozený herecký výkon Jamieho Bella v roli dětského hrdiny. (Česká televize)

(více)

Diskuze

PŘIDAT PŘÍSPĚVEK
Palisander

Palisander (hodnocení, recenze)

packa: Rado sa stalo. Mám rád filmy, kde ľudia konajú ako ľudia. A tomuto filmu sa dá veriť. Na revanš som si poznačil čosi z tvojej Top 10. Vďaka za tip :-).

JeremyCZ

JeremyCZ (hodnocení, recenze)

Říjnové nebe tu bylo dřív a další plus pro moji osobu byla technická stránka věci ..raketové inženýrstvý atp. Ale i tenhle kousek je koukatelný. Jen těžil (asi možná) z říjnového nebe ...

djuj

djuj (hodnocení, recenze)

Ahá, tak tady se inspirovali tvůrci High School Musical...

Vanderer

Vanderer (hodnocení, recenze)

Film, ktorý ma doslova a do písmena chytil za srdce... aj vykreslením vzťahov otca - ktorý vystupuje ako tvrďas a pod povrchom skrýva svoje city - k synom, detailov ako podobnosť chôdze otca a staršieho syna... Je to film, ktorý si opäť veľmi rád pozriem.

Hyena_15

Hyena_15 (hodnocení, recenze)

celkom prijemny film... ale mne sa to ani nepacilo..ale nic proti zas.. 75 %

fefee

fefee (hodnocení, recenze)

Pekný film, o osude jedného chlapca... Netradičná téma vskutku zaujímavo natočená. A The Clash v pozadí...paráda. Ale do top 200...? asi nie 4* ;-)

KrvavaRuka

KrvavaRuka (hodnocení, recenze)

Film to byl samozřejmě zajímavý, ale nemůžu si pomoct, k slzám mě nedohnal a výrazněji na mě zapůsobil akorát 5 minut před koncem. :-)

Muray-eel

Muray-eel (hodnocení, recenze)

Právě jsem se dodívala na film, který mě neuvěřitelně vtáhl do sebe a celou dobu jsem nedělala nic jiného než držela palce malému Billimu. I když lidé kolem Billiho vzájemně neprojevují city (ani co se rodiny týče), film je v podstatě skrytě velmi emotivní a s kamarádkou jsme ronily slzy jak želvy. Velmi doporučuji všem

Pawlinkaaa

Pawlinkaaa (hodnocení, recenze)

"A paní učitelko... nejedete po mně, že ne?" "No, asi se to zdá divné, ale ne.":))

daisysmile

daisysmile (hodnocení, recenze)

nadherny fillm..ma vsetko - tanec (iked balet moc nemusim)..., koniec " ze co sa dialo po rokoch " , a mnohe ine......prosto genialne

danoo

danoo (hodnocení, recenze)

Billy Elliot umožnil latentným homosexuálom znovu poprieť samých seba. Pozdravujem JohnnnyhoD a Kryšpína. Go Go cornholers!!!! Nič v zlom, no zdá da mi to úbohé. Nuž, každý sme nejaký.

Reklama

Reklama