Reklama

Reklama

Gekidžóban Hagane no renkindžucuši: Šambala o juku mono

  • Japonsko 劇場版 鋼の錬金術師 シャンバラを征く者 (více)

Obsahy(1)

"Shambala, tajemný svět propojený s tím naším. Svět ve kterém platí rozdílné zákony než v našem, přesto svět, kde se lidé rodí a umírají." Edward Elric žije v Mnichově a píše se rok 1923. Nemá žádnou možnost použít své schopnosti, neboť ty v tomto světě nefungují, přesto však stále doufá, že se znovu setká se svým bratrem Alfonsem. Brzy potkává tajemnou romskou dívku Nou a velice rychle se zaplétá s organizací Thule, jejíž úmysly na pozadí vzrůstající nacistické moci v Německu rozhodně nevypadají mírumilovně. Thule touží otevřít bránu mezi oběma světy - tímto i Amestris, kterou nazývají Shambala. Film popisuje události dva roky po posledním díle seriálu a tentokrát se dočkáme lepší animace i všech starých známých. Příběh na pozadí ekonomického kolapsu po první světové válce, plný témat jako odpovědnost, přátelství, nenávist a pýcha. (kaspar)

(více)

Recenze (59)

novoten 

všechny recenze uživatele

Původní Alchymista si zasloužil velkolepé zakončení a tvůrci přišli raději rovnou s filmem. S filmem netypickým, občas k seriálu zdánlivě nepasujícím, ale důstojně zatahujícím oponu nad celým dobrodružstvím bratří Elricových i jejich přátel. Naše realita jako alternativa ke známému světu funguje dokonale a oblíbené, byť již mrtvé postavy můžeme vidět v nečekaném světle a charakterově silně proměněném prostředí. Sice se nedočkáme ultimátního uzavření, ze kterého by nešlo rozumně pokračovat (na to jsme si někteří počkali do posledního dílu "pravé adaptace" FMA: Brotherhood), ale pocit, že něco velkého odchází na svém vrcholu, mě přesto neopustil po celou stopáž. Goodbye (for now). ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Je poněkud zvláštní, že v seriálu, který byl původně alegorií na fašistický stát, se najednou začal řešit Hitler a nacisti - je to podivná kombinace lacinosti, kýče, odvahy to vyzkoušet a důvěry v sebe sama, jakou má fakt jedině anime. Čistě objektivisticky bych musel říct, že se to pokouší udělat moc věcí najednou, ale emocionálně to asi spíš funguje. ()

Reklama

DHDV 

všechny recenze uživatele

Seriál jsem viděl, tak proč se nepodívat na film. Je to velké překvapení. Příběh navazuje perfektně na seriál a zahrává si se společností Thule. Drží se zajeté stopy a nevybočuje. Grafické ztvárnění je znovu na dobré úrovni. Tenhle anime film je výborné dílo, bohužel Evropan bez znalosti seriálu to odsoudí. Síla v těchto filmech je v příběhu, proto je nutné první zhlédnout seriál, jinak to nepochopíte a to je věčná škoda. ()

Hannibal92 

všechny recenze uživatele

Tohle vůbec nebylo dobrý. Trhá mi srdce dávat FMA tak málo, ale mě se to fakt nelíbilo. Viděl jsem komplet FMA seriál (na brotherhood se teď chystám) a uznávám že navazuje opravdu dobře, ale nemyslim si že by na konci seriálu zůstaly nějaký nejasnosti, nebo nezodpovězený otázky, kvůli kterým by bylo potřeba takhle se v tom příběhu rýpat, to jich spíš zůstalo víc na konci tohodle. Proč tam byli ti cikáni? Nejenom že se tam vůbec nehodili, ale navíc tam jsou úplně, ale úplně zbyteční. Proč, když se ta blondýna dostane do "Shambalu", dokáže naprosto perfektně ovládat alchymii když v životě nic podobnýho neviděla. Do poslední chvíle to vypadalo že ten konec bude tak blbej, že bych musel ještě minimálně 10% ubrat, ale naštěstí se to alespoň trošku zachránilo. Opravdu povedený způsob jak zničit závěr seriálu. ()

prome 

všechny recenze uživatele

Chjo. To prostě nejde. Nemůžu si ani představit, že nic dalšího momentálně není a chci další pokračování a nebo raději úplné ukončení tohohle skvostu. ANO, ale ne kvůli tomu že bych toho měl dost, ale protože jsem na tom závislý a strašně chci vědět jak jejich dobrodružství skončí ... Pro fanoušky seriálu jednoznačně povinnost, i přesto, že je o trošku horší než původní seriál a pro ty co ho neznají, ať se raději vyhnou nebo vůbec nich nepochopí. Přestože film má 105 minut tak jsem se ani chvíli nenudil a hltal ho plnými doušky a přál si aby děj pokračoval dál. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Vůdce King Bradley má v této realitě zastoupení v režisérovi jménem Mabuse. Jak se ale později ukáže, toto není jeho pravé jméno. Edward nakonec zjistí, že pravé jméno Mabuse je Fritz Lang. Nejde o shodu jmen. Tento režisér rakouského původu skutečně žil v letech 1890-1976. Ve filmu je popisován jako Žid, ve skutečnosti byla Židovkou jeho matka, která později konvertovala ke katolíkům. Jméno Mabuse je převzato z Langova filmu Doktor Mabuse, dobrodruh (1922). (HellFire)
  • Německá skupina okultistů Thule zmiňovaná ve filmu má základ ve skutečném uskupení. Tato skupina stála za zrozením základních principů Nacistů a jejím členem byl i Adolf Hilter. (HellFire)
  • Ve filmu je také popisován tzv „pivní puč“ - neúspěšný pokus Adolfa Hilera o svržení německé vlády, který se odehrál 8. a 9. listopadu 1923. (HellFire)

Reklama

Reklama