Hajime no ippo: The Fighting (TV seriál)
Fighting Spirit
Animovaný / Akční / Komedie / Sportovní
Japonsko, 2000, 75x24 min
Hlavním hrdinou tohoto anime je chlapec jménem Ippo Makunouchi. Pochází z chudé rodiny, po škole spěchá domů, aby matce pomáhal s prací na lodi při vození turistů a zákazníků na rybolov. Výsledkem toho je, že nemá žádné kamarády a práce na moři mu "propůjčuje" velice originální odér, což způsobuje posměch a šikanu starších žáků. Jednoho dne ho při takovém napadení spolužáky zachrání profesionální boxer Takamura Mamoru, odvede ho do tělocvičny a ošetří mu zranění. Ippo, kterého Takamura nadchnul tím, jak ho zachránil před staršími žáky, se rozhodne stát se profesionálním boxerem. Ippův "první krok" na cestě za poznáním opravdové síly a odhodlání začíná. (makunouchi)
Vesman
Nemůžu jinak, kam se hrabe Rocky...(18.1.2009)
Naslund
Je to tak trochu paradox, že seriál, kde se 10 vteřin na vzpamatování v ringu může protáhnout na několik minut, vám může znehodnotit všechny budoucí akční scény, které kdy kde uvidíte. Po dokoukání jsem zahlédl v televizi superakční bojový film, ale souboje tam byly těžce zdlouhavé. A kde je rozdíl? V obvyklých akčňácích neuvidíte, na co který ze soupeřů myslí, nebo v jakém je rozpoložení. Ale abych nemluvil jen o soubojích, ještě radši jsem měl tréninky a osobní životy hrdinů, ale bez bojů by to nebylo ono. Box jsem nikdy neměl rád. Vždy jsem ho považoval jen za násilný sport, který je o bití ostatních a ve kterém rozhoduje hlavně rozpoložení rozhodčích. Hajime no ippo mi ukázalo, že tam jde o něco víc, ale obávám se, že žádný z reálných soubojů se průběhem a napětím ani zdaleka nepřiblíží jedinému zápasu zde. Možná jen kdyby to byly moje vlastní zápasy :-) O tom bych před tímto seriálem ani nezauvažoval. Teď už jsem i celkem nadupaný reálnou i nereálnou teorií. Nejprve jsem nechtěl hodnotit tak skvěle, ale díl s medvědem byl jeden z nejlepších dílů všech seriálů, co jsem kdy viděl, tak nemůžu hodnotit hůř. Doporučuju seriál nedávat najednou, ale pěkně si ho rozložit do etap, protože všeho moc škodí.(1.1.2010)
Genryuusai
Hajime no Ippo je celkem schematický sportovní shonen. Animace, zvuk, děj, postavy... všechno je to precizně vymyšlené i udělané. Taky se dá ocenit to, že na akční anime hrdinové nemají prakticky žádné nadpozemské schopnosti a všechno se snaží být co nejpodobnější skutečnosti. Ale... imho příběh moc originality nebo zajímavosti nepobral a i když fungujou vtipy a občas i vážné momenty, jako celek to je kvůli 76 dílům dost zdlouhavé. Obecně nejlíp hodnocená anime holt nebývají ta nejlepší - spíš jsou to ty seriály, které jsou pro většinu lidí alespoň ucházející. A to Hajime no Ippo rozhodně je. Edit: Asi sem hodně zatíženej na grafickou stránku věci, ale druhá série je zatim na 5*. Ještě jeden edit: Tak jak našláple druhá série začala, tak se po pár dílech vrátila ke standardu první řady, takže ty 4* jsou tak akorát.(21.9.2008)
Wysch
Po Fullmetal Alchemistovi pro mě druhé nejlepší anime, kde se to jen točí akcí a napětím (přesto očekávaným koncům se nevyhnete), ale hrdinové se nešermují a nevládnou prapodivnými schopnostmi - je to prostě jen obrázek reálného života (ne)obyčejného kluka, kterého zdobí neskutečná síla vůle - a to, myslím, je hlavní myšlenkou celého seriálu - vítězství vůle nad čímkoliv a vším. Není tu tak hluboká myšlenka jako v FMA a najdete zde i spoustu drobných i větších chybek (za největší považuji natahované myšlenky během zápasů a za vlasy přitažené a přehnané údery Ippových protivníků), ale s dospívajícím klukem určitě srostete a jeho příběh budete prožívat na plné kule. Velice solidních 90% a zařazení mezi nejlepší seriály, co jsem zatím viděl..(11.5.2009)
Angelos
Dlouho jsem hledal něco, k čemu nebudu mít žádnou výtku, něco, co mě pohltí a nepustí. Zdá se, že jsem našel. Hajime no Ippo je pro mě naprostou jedničkou. Každodenní nekompromisní dávka adrenalinu. Něco, co se jen tak nevidí. Dokonalá kombinace napětí, adrenalinu, vtipu, skvělých postav a hlavně perfektního soundtracku, který bych si troufl zařadit mezi nejlepší, které jsem kdy slyšel. Opravdu doporučuju, a to i těm, kteří boxu neholdují. 5/5* Dokonalost(8.11.2009)
Fanklub seriálu
Související
- Hajime no Ippo: The Fighting - New Challenger (TV seriál) (2009)
- Hajime no ippo: Champion Road (TV film) (2003)
- Hajime no ippo: Mashiba vs Kimura (video film) (2003)
Podobné
- Shijō saikyō no deshi Ken'ichi (video film) (2012)
- Ikkitōsen: Shūgaku tōshi keppu-roku (video film) (2011)
- Ikki tousen: Xtreme Xecutor (TV seriál) (2010)
- Ikkitōsen: Great Guardians (TV seriál) (2008)
- Ikkitōsen: Dragon Destiny (TV seriál) (2007)
- Shijō saikyō no deshi Ken'ichi (TV seriál) (2006)
- Tenjō tenge: Ultimate Fight (video film) (2005)
- Tenjō tenge (TV seriál) (2004)
- Ikkitōsen (TV seriál) (2003)
- Grappler Baki (TV seriál) (2001)
- Grappler Baki: Saidai Tournament Hen (TV seriál) (2001)
- Grappler Baki (video film) (1994)
- Shootfighter Tekken: Round 1 (video film) (1990)
- Shootfighter Tekken: Round 2 (video film) (1990)
- Shootfighter Tekken: Round 3 (video film) (1990)