Reklama

Reklama

Film začínající na vojenské základně v Korei, kde člen personálu po rozkazu nadřízeného vylije desítky litrů jedovatého tekutiny do odpadu, která se posléze dostane do řeky Han. Po pár letech vzniká následkem mutace monstrum, které napadne dav lidí u vody. Rozjíždí se vojenská operace. Ovšem i jedna rodina se chopí zbraně při záchraně svého člena, kterého podivné vodní monstrum odneslo. Teď jde o to, jestli ho stihnou zachránit včas. Režisér ve filmu kombinuje rodinné drama s akčním sci-fi hororem. (Chrustyn)

(více)

Recenze (215)

POMO 

všechny recenze uživatele

Takto to dopadne, keď kórejský fanúšik sci-fi dostane mega rozpočet na splnenie si chlapčenského snu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Rodinné drama infikované eko-monster-horrorem a ďábelsky černou komedií. Důležitější než likvidace monstra je stabilizování rozviklané rodiny a (doslova) vytažení dětí z „generační“ propasti. Což je podloženo silně antimilitantním a antiamerickým podtextem. Toxické svinstvo mizí v kanalizaci na povel arogantního Američana a vrahem dějrozhíbavající postavy mohlo být v závěru monstrum, ale stejně tak armáda. Nepřekvapí, když vše navrací do poklidného stavu vystřelení mírotvorného „olympijského“ ohně. Svou žánrovou nezařaditelností jde o rozkošně zákeřný film (vypnutí televize s informacemi, které CHCEME slyšet), jehož tvůrci odvedli v každém ohledu stoprocentně profesionální práci, takže si přijde na své i divák lačný „pouze“ kvalitní zábavy prakticky libovolného žánru. 85% Zajímavé komentáře: Adrian, Melies, Lateef, tombac, Le_Chuck, Jordan, Kenshin ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Já se z těch Asiatů jednou zbláznim. Oni dokáží nudně podat i rybího mutanta destruujícího velkoměsto (jak by taky ne, destruuje všehovšudy asi dvě minuty). Strašné postavy, ještě horší herci (nezapomenutelná scéna hádky a zoufalství nad fotkou "zesnulé" dívenky je ... prostě nezapomenutelná), otřesný scénář, směšně vyhlížející obluda... v tom filmu prostě nefunguje vůbec nic. Jenom to docela dobře vypadá. Ale jak vidno z několika pětihvězdičkových hodnocení, milovníky asijské produkce Goemul evidentně nadchnul. Brrr ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla taková nuda, že i kdyby mutant vylezl vylezl z té obrazovky, tak už mě to z letargie stejně neprobere a nechal bych se klidně sežrat. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Ani ryba, ani rak... čert ví co chtěl Bong Joon-ho svým filmem naznačit, ale při úzkostlivém uhýbání klasickým hollywoodským klišé (stejně do nich nakonec spadne) a šíleném mixování žánrů si budete každých pět minut připadat jako kdybyste změnili kinosál. Chvíli se smějete, chvíli brečíte, ale většinou nevíte co si máte myslet a naivně doufáte, že se to dá samo od sebe do latě. Nedá... věci se samy od sebe neudělají, musí jim někdo pomoct. A Bong Joon-ho ani jeho štáb evidentně zapomněli záchranné vesty. Takže radši plavte pryč, nebo se v tomhle koktejlu pomalu, ale jistě utopíte. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Rodinná komedie (až groteska), melodrama, horor, monster movie, anti-imperialistické podobenství, které má spadeno na Ameriku a její "mutagenní" korejské dědictví. Brilantní střídání nálad, tempa a atmosféry, precizní paralelní vypravěčství, úmyslné pošklebování hollywoodským klišé a přelétání mezi doslovným filmem o monstru a monstru-symbolu / nositeli tajemného viru, který slouží k rozpoutávání strachu a kontrole občanů podivuhodnými mutanty v hazmat oblecích. Jediná šance, jak z toho nezešílet, je nechat se tím unášet. Bong Joon-ho je v podobném freestylu silný - přitom ten film není ani moment chaotický či nevěrohodný. Manýristický ano, ale otázka je, do jaké míry brát ten závěr smrtelně vážně. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Obrovská nuda, která nedokáže pobavit ani milovníky tupých hrdinů a počítačových nestvůr. Jestli se u tohohle filmu někdo bál a nazval by ho hororem, tak jsem asi zaspal dobu, protože takováhle zívají komedie se nedá nazvat žádným slušným slovem. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Chul-hyun Baek, Joon-ho Bong, Won-jun Ha .. Tupý prefabrikát nevyváženosti stylů a žánrů plný parodického pitvoření a teatrálních výstupů. Tuhle mizérii korunuje nejtragičtější sestava (byť typických) korejských postav, kterým se prostě nedá uvěřit finální čin - navíc, kam se poděla armáda, policie apod., která by tu nevelkou příšeru bez problémů vyřídila, ani nepřemýšlím. Jenže bez jejich tančíků a kulometčíků je ten celý prvoplánovaný souboj s důrazem na rodinné vztahy bohužel naprosto směšný. Jediné co stojí za pochvalnou poznámku je vizuální stránka - především kamera, jinak ovšem Joon-ho Bong vyhořel po všech zbylých stránkách a totálně zklamal. 30%. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Monstr movie, ktorý je sám monster, alebo Cameronov Titanic čo do naplnenia kategórie "huge" dostal svojho kórejského bratríčka ;-) Samotná premisa filmu o monštre, ktoré vylieza z rieky Han tečúcej cez Soul, aby hlad zahnalo požieraním ľudí, skýta a zdôrazňujem, že aj naplňuje požiadavky na viacero výborných akčných scén (vďaka Toronto, že som to mohol vidieť na veľkom plátne s vynikajúcim zvukom). Ovšem ako Bongov predchádzjúci Memories of Murder je viac než klasickou (anti)detektívkou/kriminálkou, podobne aj The Host využíva ohrozenie určitej skupiny ľudí silnejším nepriateľom na vykreslenie tragédie (i možnej cesty z nej) "väčších" rozmerov. Tým je disfunkčnosť rodiny (možno až príliš modelovo vybraní jednotliví zástupcovia s rozdielnymi problémami), ale i zlyhanie funkcií u vyšších spoločenských útvarov (konkrétne štátu - zasiahnutá rodina tragédiou postupne viac času ako boju s monštrom venuje boju s "úradmi"). V tom sa ukazuje sila režisérskych výpovedí - aj skrz žáner vedieť povedať viac. Bong tak číní takmer majstrovským spôsobom - i keď kompaktnosť jeho výpovede nedosahuje spomínaného Memories of Murder - konieckoncov je to spätne aj pochopiteľné, kedže si tentokrát na bedrá zobral toho naozaj veľa - dotkne sa aj tématiky bioligických zbraní i Iraku. The Host je takmer dokonalá all in one show -> žánrová pochúťka i vydarená kritická výpoveď. 90% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Těžce nevyužitý potenciál. To že zdánlivě žánrový snímek od Bonga nebude monster-snímkem ani na vteřinu, to jsem i čekal. Rádoby satiru a nastavování zrcadel na státní aparát a bezpečnostní složky také, ale že to bude tentokrát tak šíleně nemastné neslané, tak to jsem nečekal ani náhodou. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Rozkošné zvířátko a pár trochu záživnějších akčních scén - chvílemi vtipné, chvílemi "vážné" (a o to vtipnější). Dvě stačej. ()

May 

všechny recenze uživatele

Ackoliv je Goemul silne 'americky' pusobici, ryze komercni zalezitost s casto ne zrovna v pribehu nutnymi komedialnimi vlozkami, ktere svou nekdy vetsi nekdy mensi nevhodnosti trochu snizuji komplexni kladny dojem, je presto naprosto genialni, strhujici az do posledniho okamziku, vymykajici se jakekoliv (a nejen) korejske produkci. 12/10 ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Prvních 25 minut filmu je fámozní ! Epická podívaná! Ale ohlasy typu: Excelentní Monster Flick, Nějděsivější Horor s příšerou vůbec.. Tak tohle se nekonalo.. Je to spíše o Rodině, kteří hledají unesenou dceru,čiže na příšeru se nedostalo příliš prostoru, ikdyž mně osobně se fakt Líbila.. Ta Creatura měla Srdce ! Celkem se divím, že všude jinde tenhle film vychvalují do Nebes .. Na Rotten Tomatoe to schystalo 92/100, na IMDB se film drží na 7,0 z 40 000 lidí,což je parádní úspěch ! Mně se Korejská Godzilla líbila přibližně na 60%, dalo se na to koukat bez útrap.. Gore 0/5 Nudity 0/5 Effects 4/5 Story 3/5 Comedy 1/5. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Korejsky Pavel Liska s korejskym Miroslavem Donutilem se v horkosladke komedii/dramatu snazi zachranit malou holcicku ze sparu pocitacoveho monstra. Po skvele reklamni kapani prichazi zklamani snad jeste vetsi nez pixely poskakujici na zadech horiciho netvora. Pokud chcete videt ctyri nejodpornejsi filmove postavy jak se dve hodiny nedokazi rozhodout zda hystericky brecet, nebo hystericky kricet smichy rozhodne The Host doporucuji. Pokud chcete videt monsterfilm, kde je monstrum podstatne jako kondom v klastere doporucuji The Host dvojnasob. Poprve v zivote si myslim, ze asijska sekce pomobaze hodnoti pouze ze setrvacnosti. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Goemul vlastní atributy zajímavého snímku: úvod je typicky béčkový a v určitě obměně ho vlastnilo mnoho tzv. monsters movie 80. let minulého století. Sotvaže si přičichneme k charakterům hlavních postav, přivalí se před kameru ono tajemné monstrum (vzhledově dost špatně definovatelné, nicméně vizuálně povedené) a v parádním snad minutovém záběru bez střihu prožene místní obyvatele a s sebou do kanálů a stok si vezme mladou dívku, o kterou pak její rodinní příslušníci bojují. A to jsme teprve v 15. minutě snímku. Jízda, řeknete si v duchu. Jenomže vzápětí trhne Joon-ho Bong ruční brzdou a tempo filmu se šíleně zpomalí, příšera z plátna sleze a film se začne věnovat psychologii postav, smutnících po zmizelé dívce. A občas je k uzoufání sledovat přehrávající Korejce. Když už je nejhůř, dupne režisér na plyn a nasadí snímku akční háv. A jede se na plné pecky... Takhle se prosím pěkně žánry střídají po celou stopáž. Chvilku sledujeme zvířecí horor, posléze je to drama, pak se zasmějem, abychom se v další minutě vyžili v akční sféře. Velice těžké udržet soustředěnost a pozornost. Ať se na film dívám z jakéhokoliv úhlu, potmě či za světla, doma nebo venku (zkoušel jsem to i pod vodou), pořád mi vychází 60%. ()

DaviD3141 

všechny recenze uživatele

„NEVIEM PREČO, ALE ŽÁNROVÉ FILMY MILUJEM A ZÁROVEŇ NENÁVIDÍM.“ – Joon-ho Bong. Po snímke Salinui chueok (2003), ktorým geniálne a chytro prehodnotil žáner sériových vrážd, obrátil juhokórejský režisér Joon-ho Bong pozornosť na „monster movie“. Skutočne sa vyžíva v porušovaní pravidiel žánrov, ktoré spracováva, a na plátne je to vidieť. Hoci Gwoemul-ovi sa darí v rade príležitostí ponúknuť očakávané vzrušenie, môžeme s oprávnenosťou tvrdiť, že skutočná hodnota snímky spočíva v Bongovom odvážnom estetickom poňatí a prudkých zmenách nálady. Len čo sa dozvieme, kde sa tu obrovská beštia vzala, už začína útočiť na ľudí. Proti všetkým očakávaniam tak činí za plného denného svetla kľudného slnečného odpoludnia. Útok sa síce čiastočne odohráva v podzemí (konkrétne v stoke), ako diktuje tradícia tohto žánru, ale svet Gwoemul-a je predovšetkým živý a realistický, čo je veľmi chytrý ťah, ktorý umožňuje filmu sústrediť sa na iné veci ako len na konvenčné napätie, vyplývajúce z neznámej podoby netvora. Bong zásobuje diváka neustálymi prechodmi z hororu do komédie až grotesky, odtiaľ do melodrámy a zase naspäť. Park Gang-Du (Song), prostoduchý, ale nakoniec hrdinský majiteľ blízkeho bufetu, vidí, ako jeho malú dcérku uchvátila nepopísateľná obluda, ktorá sa vynorila z rieky Han, a on i rodina urobia čokoľvek, aby ju získali späť. Stredobodom snímky je teda obrovské odhodlanie nedopustiť rozdelenie rodiny. Nemenej dôležitá téma obtiažnej komunikácie ako v rámci rodiny, tak i navonok sa objaví až v záverečnej sekvencii. Gwoemul je samozrejme primárne zábavný film, ale prýšti z neho silná sociálne smerovaná etika. Bong síce poveril americkú firmu Orphanage, aby do jeho snímky vytvorila digitálne špeciálne efekty, vládu USA však otvorene kritizuje za zasahovanie do kórejských záležitostí aj za pohŕdavý vzťah k ochrane životného prostredia: mutáciu spôsobili chemikálie, ktoré do rieky vypustil kórejský asistent na priamy príkaz bezohľadného amerického šéfa. Najmä skrz Gang-Duovho vzdelaného, ale nezamestnaného mladšieho brata hovorí snímka tiež o dezilúzii celej jednej (režisérovej) generácie. Ako monštrum z neho nevychádza len mutant z rieky, ale takisto aj absurdná spoločnosť, ktorá ho stvorila. Obluda zabíja, len aby mohla prežiť. Úrady k jej likvidácii použijú látky omnoho škodlivejšie. 75% ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že to byl dost podivný propletenec žánrů (komediální prvky, do toho drama, akční scény, horor) a že samotné monstrum nebylo nic moc, ale já se neuvěřitelně bavila a 119 minut mi uteklo ani nevím jak. Navíc u Korey je prostě nádherné, že nikdy nevíte, jak to dopadne, kdo zemře a kdo přežije a tohle je přesně ten případ. 4.12.2011 jsem to viděla podruhé na Filmasii a prohlašuju, že obludka je náhodou moc povedená a režisér je sympaťák a mám jeho podpis. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

The Host je zvláštní mix Malé Miss Sunshine a Godzilly, okořeněný ještě troškou politiky a sociálních témat. A mix je to velmi povedený. Na asijských filmech mám rád mimo jiné jejich nepředvídatelnost, díky které i film zdánlivě hodně hollywoodský může být vlastně protiamerický a obsahovat opravdu nečekané dějové zvraty. Čistá pětka to není, ale čtyři hvězdy by byly málo. Kéž by to šlo u nás v kinech! ()

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

21.11.2008

Když se před několika týdny objevila zpráva, že Steven Spielberg a Will Smith uvažují o hollywoodském remaku korejského Oldboye, všichni doufali, že je to jen špatný vtip. Oba to ale myslí smrtelně… (více)

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

30.06.2008

Zkrátka spousta pokračování. S takovým zprávami se musíte smířit, hlavně v pondělí. To se vždy po víkendu u každého obstojně úspěšného filmu vynoří zpráva o zahájení prací na pokračování. Timur… (více)

Reklama

Reklama