Reklama

Reklama

Film začínající na vojenské základně v Korei, kde člen personálu po rozkazu nadřízeného vylije desítky litrů jedovatého tekutiny do odpadu, která se posléze dostane do řeky Han. Po pár letech vzniká následkem mutace monstrum, které napadne dav lidí u vody. Rozjíždí se vojenská operace. Ovšem i jedna rodina se chopí zbraně při záchraně svého člena, kterého podivné vodní monstrum odneslo. Teď jde o to, jestli ho stihnou zachránit včas. Režisér ve filmu kombinuje rodinné drama s akčním sci-fi hororem. (Chrustyn)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (215)

imf 

všechny recenze uživatele

Ani ryba, ani rak... čert ví co chtěl Bong Joon-ho svým filmem naznačit, ale při úzkostlivém uhýbání klasickým hollywoodským klišé (stejně do nich nakonec spadne) a šíleném mixování žánrů si budete každých pět minut připadat jako kdybyste změnili kinosál. Chvíli se smějete, chvíli brečíte, ale většinou nevíte co si máte myslet a naivně doufáte, že se to dá samo od sebe do latě. Nedá... věci se samy od sebe neudělají, musí jim někdo pomoct. A Bong Joon-ho ani jeho štáb evidentně zapomněli záchranné vesty. Takže radši plavte pryč, nebo se v tomhle koktejlu pomalu, ale jistě utopíte. ()

May 

všechny recenze uživatele

Ackoliv je Goemul silne 'americky' pusobici, ryze komercni zalezitost s casto ne zrovna v pribehu nutnymi komedialnimi vlozkami, ktere svou nekdy vetsi nekdy mensi nevhodnosti trochu snizuji komplexni kladny dojem, je presto naprosto genialni, strhujici az do posledniho okamziku, vymykajici se jakekoliv (a nejen) korejske produkci. 12/10 ()

Reklama

tombac 

všechny recenze uživatele

Dynamický a po všech stránkách profesionálně zvládnutý (skoro)monster film, který obsahuje snad všechny myslitelné atributy žánru a posunuje do jiné roviny vnímání pojmu "korejský blockbuster". Goemul je velkoprodukce se vším všudy, tedy na asijské poměry. Nelze od ní čekat, že přerostlá říční potvora zdemoluje půlku Soulu a armáda ji bude ostřelovat z tanků a vrtulníků - korejský snímek se v tomto drží při zemi a předkládá nám souboj člověk vs. monstrum v osobnějším pojetí, které je tím pádem emotivnější a pro diváka angažovanější než podobná americká produkce (ve které se tvůrci filmu jistě zhlédli), což umocňuje faktem, že se nejedná o žánrově čistou podívanou a akcentuje i jistá ožehavá společenská témata. Má očekáváni "Zrůda" takřka dokonale splnila, byl jsem nadšen. 9/10 ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Spočiatku veľmi zaujímavá hororová komédia alebo skôr taký mix žánrov s menšou účasťou amerických hercov. Úvod, prvé stretnutie s mutantom na brehu rieky je fajn a trochu ma to navnadilo, ale v druhej polovicu film trochu stratil tempo i nápaditosť, ale hlavne to ničil režisér príliš častými spomalenými zábermi a častými uplakanými scénami, ktoré sú u kórejcov bežnejšie než je zdravé. S menšími úpravami to mohol byť o dosť lepší film. 60%. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Chul-hyun Baek, Joon-ho Bong, Won-jun Ha .. Tupý prefabrikát nevyváženosti stylů a žánrů plný parodického pitvoření a teatrálních výstupů. Tuhle mizérii korunuje nejtragičtější sestava (byť typických) korejských postav, kterým se prostě nedá uvěřit finální čin - navíc, kam se poděla armáda, policie apod., která by tu nevelkou příšeru bez problémů vyřídila, ani nepřemýšlím. Jenže bez jejich tančíků a kulometčíků je ten celý prvoplánovaný souboj s důrazem na rodinné vztahy bohužel naprosto směšný. Jediné co stojí za pochvalnou poznámku je vizuální stránka - především kamera, jinak ovšem Joon-ho Bong vyhořel po všech zbylých stránkách a totálně zklamal. 30%. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (7)

  • Předlohou filmu byla skutečná událost z roku 2000, kdy americký vojenský zaměstnanec vypustil přibližně 470 lahví formaldehydu do řeky Han. Jednalo se o tzv. „McFarland Incident“. (lioncel)
  • K marcu 2009 je Goemul filmom s najvyšším príjmom v Južnej Kórei - predalo sa 13 019 740 lístkov do kina. Znamená to, že viac ako 20% obyvateľov krajiny už film videlo (i keď určite boli aj takí, ktorí si ho pozreli viackrát). (Abiosis)
  • Režisér filmu a tvorca príšery nazvali monštrum Steve Buscemi, kvôli jeho hereckému prejavu vo filme Fargo. (Abiosis)

Související novinky

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

Režisér Bong Joon-ho přijíždí na Filmasii!

02.12.2011

Korejský filmař bude mít retrospektivu na 7. ročníku festivalu Filmasia. Setkat se s ním můžete na projekcích v neděli 4. prosince. Celý festival se koná v pražském kině Světozor 1. - 4. prosince… (více)

Filmasia: posedmé na východě

Filmasia: posedmé na východě

26.11.2011

7. asijský filmový festival Filmasia se uskuteční v pražských kinech Aero a Světozor 1.-4. prosince 2011. Uvede novinky různých žánrů z dálného východu (Japonsko, Hongkong ad.) i profil výjimečného… (více)

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

Oldboy a Gwoemul na americký způsob

21.11.2008

Když se před několika týdny objevila zpráva, že Steven Spielberg a Will Smith uvažují o hollywoodském remaku korejského Oldboye, všichni doufali, že je to jen špatný vtip. Oba to ale myslí smrtelně… (více)

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

Druhá Panda, Wanted, Monstrum...

30.06.2008

Zkrátka spousta pokračování. S takovým zprávami se musíte smířit, hlavně v pondělí. To se vždy po víkendu u každého obstojně úspěšného filmu vynoří zpráva o zahájení prací na pokračování. Timur… (více)

Reklama

Reklama