Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Snímek Hollywoodland, inspirovaný skutečným příběhem nejnechvalněji proslulé hollywoodské záhady, která dosud nebyla vyřešena, nabízí pohled do světa oslnivé, leč pomíjivé filmové slávy a odkrývá i její odvrácenou tvář - aféry, skandály a korupci v Los Angeles 50. let minulého století. Když je úspěšný představitel Supermana George Reeves nalezen ve svém domě mrtev, miliony fanoušků jsou šokovány okolnostmi jeho smrti. Policie a šéfové studií chtějí uzavřít případ jako sebevraždu, ale zvěsti se šíří dál. Soukromé očko Louis Simo se pustí do vyšetřování a začne skládat dohromady střípky z hercových posledních napjatých dní. Kdo stiskl spoušť? Byla to jeho svůdná, ale záludná snoubenka, zavržená milenka, rozzuřená manželka, nebo Reeves sám? (HBO GO)

(více)

Recenze (75)

Lima 

všechny recenze uživatele

Už to tu bylo. Soukromé očko a jeho zločinný případ, který mu postupem času začne přerůstat přes hlavu. Nu ano, zdravím Romana Polanského a jeho Čínskou čtvrť. Jenže ta je svými kvalitami jak z jiného světa. Hollywoodland sice také disponuje příjemnou noirovskou atmosférou, ale scenář silně pokulhává. Jednak jsem čekal větší "masáž" tvrdých business praktik Hollywoodu, chybí zde závěrečná gradace, která by vzbudila nějaké emoce a poslední třetina se dost vleče, kdy se příběh točí jakoby v kruhu. Ale na druhou stranu, nikdy bych nevěřil, že to v jeho případě někdy řeknu, ale jednoznačným plusem celého filmu je Ben Affleck (Zlatá palma v Cannes a nominace na Zlatý Glóbus). Tady je skvělý - v roli George Reevese podává příjemně tlumený výkon, oproštěný od jeho typické herecké manýry (v předchozích filmech Affleckův trademark = poměrně iritující neustále udivený pohled) a jako tragikomický Superman, navlečený v kostýmu, je prostě kouzelný. A na ten jeho životem znavený pohled, těsně před tím, než to v závěru zabalí, dlouho nezapomenu. Celkové resumé - mezi 3 a 4*, zaokrouhleno směrem vzhůru, tenhle film přes všechny své nedostatky stojí za pozornost. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Louis Simo, soukromé vočko, žádný drsňák, žádný cynický hláškař jako Sam Spade. Duše, která zabloudila příliš blízko Hollywoodu. Proto se nyní živí přehrabováním ve splaškách vyplavených továrnou na sny, doufaje, že taky pochytí trochu toho lesku. Nikdy nebude slavný, nikdy nebude patřit do světa „těch druhých“, ale může se mu přiblížit. Nebezpečně blízko. Že Hollywoodland není typickou detektivkou, nýbrž jakousi meta-noirovou psychologickou sondáží, je nám trochu zrádně vyjeveno až v samém závěru. Vzhledem k nejasnostem dodnes obestírajícím Reevesovu smrt si osobně nedokážu představit lepší zakončení než právě ono „probuzení do reality“. Hollywoodland tak stejnou měrou bádá (což je vzhledem k množství slov myslím příhodný výraz) nad nepoznatelností pravdy, jako nad věčnou polarizací světa. Doposud televizně orientovaný Allen Coulter nepředvádí za kamerou zázraky, ale budiž mu přičteno k dobru, že film také neředí vizuálním olejem a plně se soustředí na „dějposunující“ dialogy. (Na škodu není ani opačný přístup, jak svou podobně pojatou Černou Dahlií předvedl Brian De Palma.) Nikterak zázračné nejsou ani herecké výkony, jimž dominují psí oči Adriena Brodyho, který buď pořád přijímá stejný typ rolí, nebo jednoduše neumí zahrát nic jiného. Své roličky manipulujících mršek slušně zvládly Diane Lane a Robin Tunney, nejpozoruhodnější je tak jako tak poměrně sympatický Ben Affleck. Nemáte vidiny, poměrně sympatický Ben Affleck! Apendix: Kdoví, možná je nakonec nejblíže pravdě populární městská legenda, podle které Reeves nabyl dojmu, že vážně disponuje supermanskými schopnostmi, pročež se je rozhodl ozkoušet v praxi. 75% Zajímavé komentáře: Nathalie, genetique ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Filmem se protínají dvě dějové linky kriminální a pozadí Hollywoodského byznysu, které se pochopitelně prolínají. Kriminální část je skvělá především díky Adrien Brodymu, žádná role mu nesedla víc než soukromé očko se životem v troskách. Pak tu máme Beníka, který si střihnul roli Supermana, zdá se, že jak jde o superhrdiny Ben sprintuje na konkurz, Supermana i Batmana už dal, tak co bude příště ? Deadpool ? Zákulisí filmového byznysu je pro mě vždy a za všech okolnosti atraktivní, takže všichni ti křiváci mě dost bavilo, ale myslím si, že zákulisí českého filmového byznysu je ještě prohnilejší. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $14,426,251Tržby Celosvetovo $16,803,753Tržby za predaj DVD v USA $6,734,917 //počet predaných kusov 370,722║ poctivá a zaujímavá dráma, ktorej chýba nejaký svižnejší element čo by ju vytiahol na výslnie ako je ku príkladu L.A.Confidential /60%/ ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Už kvůli Benu Affleckovi v roli Supermana to prostě stojí za vidění. Škoda toho Daredevila, mohl urvat jinou komiksovou roli. Hollywoodland je jinak lehce nadprůměrným dramatem/detektivkou zasazenou do "starého" Hollywoodu. Feelingem evokuje Dahlii, takové to staré v novém kabátku. Sledujeme dvě linie, v první se Brody jako soukromý detektiv šťourá v údajné sebevraždě Reevese (Affleck) a řeší u toho problémy s vlastní rodinou a ve vlastním životě. V té druhé jsme svědky Reevesovi cestičky od neznámého herce po televizní ikonu - Supermana, což znamená hodně měnění partnerek a traumat ze škatulkování do jedné role. Mozaika naštěstí funguje a nikdy snad nemáte pocit, že jste vytaženi z jedné linie do druhé násilně. Rozhodně důstojný přírůstek do žánru. ()

Nathalie 

všechny recenze uživatele

Země cesmínových lesů a pozlátkových krás uvádí vraždu? v retrospektivě. Autenticky dojemný Ben Aflleck jako televizní Superman a Adrien Brody jako detektiv vyšetřující jeho záhadnou smrt. Rekonstrukce života a smrti rytíře smutné postavy v červenomodrém dresu očima soukromého očka, s jehož životní pozicí to vypadá podobně bezútěšně. Hollywoodland zanechá jen matnou vzpomínku na vcelku povedené žánrové pseudonoir dílko, u kterého jsem na Febiofestu ani kolem půl třetí ráno neusnula. Průměrná podívaná, kterou nelze s čistým svědomím doporučit jinak než jako snímek, kde Ben Affleck svou roli slušně UHRÁL. 5/10 ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Toulavá detektivní podívaná, která si hraje na noir jen tak moc, abych jí na dvě hodinky bez problémů zobal z ruky a zároveň se z kostýmů nestala nepotřebná manýra. Na padesátá léta navíc vzpomíná se vším všudy. Tedy jako na dobu, kdy hlavní role ve filmu znamenala dost na to, aby se z vás stala nesmrtelná hvězda - ale i na to, že pozlátko vždy tak trochu smrdí, protože nic není zadarmo. Affleck je jako snaživý / zlomený plakátový hrdina obsazený typově snad nejpřesněji v kariéře. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Spíš zajímavý než výrazně dobrý film je postavený především na hercích - Brody je tradičně dobrý, stejně jako Lane či Hoskins, překvapí především manýr zbavený Affleck. Bohužel filmu chybí větší sevřenost, vyostřenost, dramatičnost - kvůli dvěma velmi nenápaditě se prolínajícím časovým rovinám začíná místy nudit. Upřímně řečeno, Brodyho příběh bych klidně oželel a díval se na biják pouze o životě George Reevese. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Továrna na sny má také stinné stránky. Hollywoodland nabízí příběh jedné z největších záhad. Obě linie mají svého tahouna. Brody logicky táhne tu svoji a ve druhé hraje překvapivě prim Affleck. Možná za to může slabá gradace v závěru, ale tak poctivý žánrový film si červená čísla rozhodně zaslouží. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

O hollywoodskych svinstvách sa tunajší divák dozvedá len prostredníctvom takýchto filmov. Keďže doteraz (pokiaľ som film videl), nebola na ČSFD ani zmienka o Georgovi Reevesovi, ktorý stvárnil prvého hraného Supermana, myslel som, že pôjde len o ďalší fiktívny krimi príbeh. Na mušku vzatý skutočný prípad je spracovaný trošku netradične v noirovom tempe. Na tento štýl vznikli v roku '06 okrem tohto ešte dva snímky ('Lonely Hearts' a 'The Black Dahlia'), no žiadny z nich neprerazil do červených čísel a aj tento vyčnieva z priemeru len výnimočne. Popri pomalom tempe sa však divák nenudí, za čo divák vďači hlavne pútavému prerozprávaniu a hercom. 75%. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Tak po Černé Dhalii další povedená retro detektivka a možná ještě a kousínek lepší. Vynikající atmosféra, prvotřídní příběh (neztrácel jsem se v něm tolik jako v Dhalii) a výborný Brody a Affleck. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Ben Affleck jako Superman, Diane Lane jako sexy milenka, a Adrien Brody v úloze detektiva na vlastní pěst bez hranic. A všechno se to tváří jako nejmladší bráška takových pecek, jako je LA: Přísně tajné nebo Čínská čtvrť - cigaretový kouř a špinavé uličky jsou z toho cítit na míle daleko. Chcete vědět víc? Ale no tak..! ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Ma to uzasnu temu, v pohode hercov, zaujimavu strukturu. Ale nieco mi brani sa do toho filmu zamilovat. Prislo mi to asi prilis televizne a malo stylove. Ale Ben Affleck tam ako Superman sulozi s predstavitelkou Marthy, takze ten film budem mat rad. 7/10 ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Postnoirové filmy mám hodně rád. Sice nemívají tak dobře napsané postavy, ale atmosférou originály často předčí a ještě k tomu přidávají perfektní vizuální stránku. Hollywoodland zůstal někde na půlce cesty. Postavy jsou sice dobře napsané a dokonce i výborně zahrané, ale příběh je takový chabý, noirová atmosféra a vizuální stránka nic moc a chybí taky několik základních noirových prvků, které by v podobném filmu zkrátka chybět neměly. Hlavní hrdina je klasicky soukromý detektiv, jenomže ne toho typu, jakého by holt noirový detektiv měl být. Brody se zkrátka na tuhle roli nehodí, celou dobu chodí v polorozeplé košili nebo vágusácké bundě a o něčem jako dlouhý kabát nebo klobouk v životě neslyšel. Další složka, která ve filmu citelně chybí, je klasická femme fatale. Najdeme sice nějaké náznaky v podobě přítelkyň Affleckovy postavy, ale žádná z nich nemá výraznější úlohu a žádná z nich nemá na Brodyho detektiva sebemenší vliv. Další složkou je "osudovost" příběhu. Je sice pravda, že případ Brodyho vcucává víc než by chtěl, ale zápletka je prostě tak slabá, že tomu nevěříte a jenom kroutíte hlavou nad tím, co ho na Affleckově smrti tak fascinuje. Tím se dostáváme k tomu nejpovedenějšímu na celém filmu - příběhu George Reevese v podání Bena Affecka. Ten je totiž zajímavější než celé Brodyho pátrání a Affleck to navíc skvěle zahrál a i když hraje celý film mrtvou postavu, dokázal si ho ukrást v podstatě jenom pro sebe. Jako film o životě George Reevese to funguje, jako noirová detektivka už moc ne. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Na moje obrovské prekvapenie som v tomto filme zistila, že Ben Aflleck vie aj zahrať, keď chce!!! Ako superman mi pekne potrápil bránicu:) Dlho mi trvalo, kým som si privykla, že rolu drsného detektíva stvárňuje práve Adrien Brody. Žuvačky mu dopomohli a nevinný kukuč tiež vymenil za šibalský a uverila som. Zápletka bola v podstate veľmi jednoduchá, prevedená však poctivo a pútavo. V rámci svojho žánru trošku netradičné spracovanie hodné pochvaly. ()

Jamal 

všechny recenze uživatele

Jestli chcete vidět Bena Afflecka jako Supermana, jestli si chcete zpříjemnit večer docela dobrým detektivním příběhem z prostředí kolem filmové smetánky a těch výše postavených, pak sáhněte po tomto, nezklame. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Je to moja srdcová záležitosť. Vždy som bol rád, keď som natrafil na nejaký film, odohrávajúci sa v 50.rokoch minulého storočia. Ale až po tomto filme, ktorý som videl v roku 2008 som si filmy tohoto typu začal vyhľadávať. Z filmov z prostredia 50.rokov mám najradšej práve detektívky a tento film je tým pravým pre milovníkov vyšetrovacích prípadov ako som ja. Ben Affleck stvárni v roku 2016 Batmana, v tomto filme ho môžeme vidieť v roli Supermana. Adrien Brody v úlohe detektíva podal rovnako obdivuhodný výkon ako vo filme The Pianist. Kostými, kulisy, veterány..to všetko je na profesionálnej úrovni. To najlepšie na filme je ale dej, tajomno, napätie a spôsob vyšetrovania. Nakoniec už len zostáva na vás, či správne uhádnete záver vyšetrovania a odhalíte pravdu skôr, než to film urobí za vás. ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Diky skvelemu Adrianu Brodymu 4 hvezdy. Jinak slusna detektivka ala Drsna skola ne nepodobna Cerne Dahlii Briana De Palmy. Winnfield to vyborne vsechno napsal. A ten Ben Affleck fakt neni spatnej. ()

Související novinky

Zaškatulkovaní (?) jinoši

Zaškatulkovaní (?) jinoši

29.03.2009

Robert Pattinson a Zac Efron. Každá průměrná dorostenka by některého z nich ráda viděla v roli otce svých dětí. Jaké role jim ale nabízí Hollywood? Pattinson se právě proslavil, takže se ještě nemůže… (více)

Reklama

Reklama