Reklama

Reklama

Iron Man

  • USA Iron Man
Trailer 1

Multimilionář a vynálezce Tony Stark je cynický bonviván a sukničkář, který po otci zdědil zbrojařské impérium Stark Industries a pokračuje v práci s jeho kolegou Obadiahem Staneem. Dodává americké armádě tzv. inteligentní zbraně a právě se chystá předvést zástupcům v Afghánistánu nový výrobek, extrémně ničivou raketu Jericho. Cestou z úspěšné prezentace, na níž se mu podaří uzavřít s vládou výhodnou smlouvu, je však armádní konvoj přepaden a zraněný Tony je zajat teroristickou organizací Deset kruhů. Je uvězněn v jeskyni v horách se vzdělaným afghánským lékařem Yinsenem, který mu zachránil život riskantní operací, když mu do hrudi voperoval elektromagnet, který brání střepinám, aby se dostaly k srdci. Teroristé Tonyho donutí, aby pro ně raketu Jericho vyrobil. Je zděšen, když zjistí, že jsou vybaveni jeho zbraněmi, a s Yinsenem se vrhne do práce. Nejprve vyrobí malý obloukový reaktor, kterým nahradí elektromagnet ve své hrudi, a poté se pustí do létajícího, vyzbrojeného brnění, které chce využít k útěku. Podaří se mu uprchnout, přestože Yinsen za jeho svobodu položí život. Tony okamžitě zastaví výrobu zbraní a začne tajně pracovat na vylepšené verzi bojového obleku. Netuší, že Obadiah je tím, kdo si objednal jeho únos, zmocnil se trosek prvního obleku a tajně se pustil do výroby vlastního modelu. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (1 794)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ten věčný svár formy a obsahu bych věru nečekal u filmu, jako je právě Iron Man, komiksové adaptace mi z principu nevadí, ale tady to povážlivě skřípalo - formou hi-tech akční nářez (viděl jsem to z Blue-Ray média, takže formální stránka mohla vyznít), obsahem ale po x-té vykradená starožidovská pověst o Golemovi dovedená k naprosté stupiditě - jen namátkou se lze ptát, jak to, že ve stratosféře to geniální brnění namrzá, ale uprostřed napalmového výbuchu se nepřehřívá a jeho vodič se v něm neusmaží, stejně jako fakt, že stačilo v první afghánské verzi strefit do ničím nechráněné krytky oka a byla by game over...atd. atd. Navíc ty tuny amerického megapatosu, chvílemi to vypadalo, že režisérem je pokleslý rutinér Michael Bay, geopolitické usazení jak za dob studené války, oslava Pentagonu a product placementu (Audi je tak cool), amerických hodnot a té správné strany v ose rozložení sil dobra a zla... Jistě, film má i několik silných momentů - charisma Roberta Downeyho Jr. i hlavního záporáka Jeffa Bridgese, to opojení mechanickými součástkami a moderní robotikou a třeba v neposlední řadě úplný závěr filmu, kdy se finálové titulky rozbíhají klasickým rifem skladby Iron Man od Black Sabbath. Bez tohoto výčtu je však celý slavný filmový Iron Man jen bohapustá primitivní rutina bez špetky originality...esence stupidnosti blockbusteru... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ano, Tony Stark je arogantní, rozmazlený a poživačný ochlasta a děvkař... a proč to všichni říkají, jako by na tom bylo něco špatného? Podstatné je, že má srdce na pravém místě, tedy s menší dopomocí, a s pomocnou rukou na konci vlastního ramene je už maličkost změnit se z neřízené střely ve střelu s dalekým dosahem. Kterážto střela vítězí na body dokonce i s Miss Unylost Paltrow, která z toho šoku dokonce začne předvádět cosi jako city. Jen kdyby akční scény měly šťávu těch pracovně-tokavých, ale dám na maminčinu radu, že člověk nemůže chtít všechno. Ale třeba už změnila názor - koneckonců, svoje původní doporučení, že nemám potlačovat své emoce, taky po čtvrtém rozflákaném talíři a druhém spolužákovi odvezeném na chirurgii odvolala. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mark Fergus, Hawk Ostby, Art Marcum, Matt Holloway .. Jon Favreau snesl zlaté vejce, překopal nejednu scestnou prognózu tolika „filmových znalců“ (tímto zvláště zdravím dvorního experta pana Beguivina ;-)) a především pobavil. Iron Man se skutečně skvěle ro(dí)zjíždí, uprostřed lehce zvolní a ke konci ještě sklouzne do nejzajetějších žánrových klišé, ale utahuje si po celou dobu jak z nich, tak ze sebe sama, takže očička se přivírají a odpustí i tu slabší závěrečnou metalickou ruční bitku. Je totiž o dost lepší, když Iron Man otevře hubu, než když sevře pěsti. Obojí sice jiskří, jenže dialogy - oproti dobře vyvedené, přesto nijak ohromující akci - mnohem výrazněji. Robert Downey Jr. jako cynický zbrojní génius-sukničkář je bezesporu excelentní volbou a totéž bych si dovolil říct i o obsazení Gwyneth Paltrow. Celkově jsem někde mezi tou čtverkou (scénář a podařené naroubování na problémy 21 století) a trojkou (je tam pořád dost stupidity). K již vyřčenému zvolání „žádám víc“ bych se vlastně také mohl připojit, ale vzhledem k výdělkům si v hodnocení trochu nadsadím - s tím, že se všeho žádaného nejspíš v druhém díle dočkám(e) . Určitě za něj zase rád zaplatím. 75%. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Zábavné a pěkné. Iron man už od prvního nápadu nemohl být na zfilmování zrovna jednoduchý. Samotný Tony Stark, hlavní a stěžejní postava, musel být naprosto přesně vystižen a to se povedlo na 200%. Robert Downey Jr. dokazuje, že vždy byl skvělým hercem, ale potřeboval roli, která by ho vystřelila do Hollywoodské TOP třídy. Tu teď našel a pochybuji, že se jí bude chtít vzdát, protože Tony Stark je mnohovrstvá postava, které nebude stačit jedne film, doufejme ani trilogie. od prvního vtipu, prvního pohledu až po závěrečnou (geniální) tiskovou konferenci je RObert Downey Jr. klenotem celého filmu a tím pravým Iron manem. Marvel si nemohl přát lepší první film, než Iron mana plného efektních scén, částečně i akce a skvělých postav obsazených výbornými herci. Někoho možná zklame Jeff Bridges, ale na druhou stranu neměl tolik prostoru a taková Gwyneth Paltrow s Terencem Howardem jsou další trefy do černého. Jon Favreau se drží stylového řemesla dokonale a nedopouští se jediné chybičky. Takhle vtipný akční film s výbornými herci tu dlouho nebyl a snad nikoho neodradí ani snad (podle mě tomu tak není :-))) "dětinsky" vypadající Iron man. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

"My letci máme ocelové ptáky..." Tenhle nr. 1 hit hitparád Československého rozhlasu z první poloviny padesátých let mi vytanul na mysli, když jsem zřel, jak zručný mistr kovářský je z miliardářského floutka jménem Stark (asi nějaký příbuzný rodu Starků z Hry o trůny). A nejen kovářský - elektrikář, programátor, svářeč, instalatér a údržbář, no a v konečné fázi i právě ten zmíněný letec s ocelovým... no, možná i ptákem, ale hlavně krunýřem. Robert Diwney se v této roli celkem našel, od dob Chaplina či Času smyslnosti zajímavě dozrál v akčního hrdinu (co na tom, že ty akční sekvence za něj nahrál počítač) a i kdy má tenhle film nějaké mouchy, svých fandů si evidentně našel docela dost. Jako odreagování to poslouží stejně dobře, jako lahvinka portského (plná, samozřejmě). ;-) ()

Galerie (173)

Zajímavosti (182)

  • Robert Downey Jr. se v odpověď na novinářské zpytování jeho přístupu k postavě Tonyho Starka zamyslel takto: „Líbilo se mi, že je navzdory své extravagantní nátuře osamělý člověk, jelikož jeho nejlepšími přáteli jsou počítače a roboti. Trik je v tom hrát ho realisticky. U příliš mnoha komiksových filmů máte pocit, že postavy mají emocionální zralost dvanáctiletých dětí – ostatně i scénář Iron Mana na mě zpočátku působil trošku klišovitě. Měl jsem ale štěstí, že jsem v Jonu Favreauovi našel režiséra, který je sám herec a vítá přispění kolegů. To ale ještě nevěděl, že bude moct většinou točit až po polední pauze, protože předtím budeme dlouhé hodiny přepisovat dialogy. (NIRO)
  • Umělá inteligence J.A.R.V.I.S. (ve filmu s hlasem Paula Bettanyho) se v komiksech objevila až rok poté, co byl film v kinech. Poprvé se vyskytla v sešitu „Invincible Iron Man #11“ z května 2009 a zničena byla v „Invincible Iron Man #526“ z října 2012. (Kubaaa97)

Související novinky

Marvel řeší interní problémy

Marvel řeší interní problémy

21.03.2023

Nečekaný krok učinilo vedení studia Marvel, když de facto vyrazilo dlouholetou šéfku VFX oddělení Victorii Alonso. Ta ve studiu pracovala už od prvního Iron Mana a její zodpovědností v zásadě bylo… (více)

Nový Star Wars seriál má název

Nový Star Wars seriál má název

04.10.2018

Tento týden vyšla kupa nepotvrzených informací o chystaném disneyovském seriálu ze světa Star Wars, který má na starosti režisér prvního Iron Mana Jon Favreau. Nakonec – k velkému překvapení všech… (více)

Nový Star Wars seriál bude obří

Nový Star Wars seriál bude obří

09.08.2018

Disney to se svojí streamovací službou patrně myslí vážně. Konkurence Netflixu, Amazonu, nebo Hulu bude spuštěna někdy v příštím roce, a objeví se na ní např. nové verze pohádek Lady a tramp nebo Meč… (více)

Kdo natočí Call of Duty?

Kdo natočí Call of Duty?

14.02.2018

Herní série Call of Duty se chystá na velké plátno a možná se toho nemusíme bát. Firma Activision si totiž po vzoru Marvelu založila vlastní produkční firmu (Activision Blizzard Studios), která… (více)

Reklama

Reklama